Zainteresowanie produktami bezglutenowymi ciągle rośnie. To efekt zarówno mody na bycie zdrowym, jak i realnych potrzeb osób, które z uwagi na nietolerancję glutenu niejako zmuszone są żyć i funkcjonować na diecie bezglutenowej. Coraz częściej też słyszy się o przypadkach znanych i lubianych osób, gwiazd i celebrytów, które świadomie i bez przymusu rezygnują ze spożycia glutenu.
Co to są produkty bezglutenowe?
Zewsząd słyszymy o tym, jaki to gluten jest niekorzystny dla naszego organizmu, jednak nie każdy wie, co kryje się tak naprawdę pod tą nazwą. Chodzi tutaj o białko znajdujące się w zbożach typu pszenica, owies, żyto, jęczmień, orkisz, kamut i pszenżyto.
Z całą pewnością nie jest ono odżywcze; jest to jedynie rodzaj kleju wiążący mąkę, co jest pożądane przy produkcji pieczywa. To substancja raczej antyodżywcza, która potrafi w wielu przypadkach mocno spustoszyć nasz organizm, a szczególnie jelita.
Z myślą o osobach nietolerujących glutenu, czy też takich, które postanowiły go odstawić z własnej woli, powstały produkty bezglutenowe. Cieszą się one coraz większą popularnością, dzięki czemu są coraz łatwiej dostępne. Kupimy je nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie, ale także w wielu dyskontach.
Z uwagi na fakt, iż gluten posiada właściwości wiążące, wypiekając chleb z mąki bezglutenowej należy wziąć pod uwagę, iż będzie różnił się on od pieczywa zawierającego gluten. Przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę z tego, iż mąka bezglutenowa wchłania znacznie większe ilości wody, co powoduje, że wypiekając chleby, czy piekąc ciasto należy użyć jej w innych proporcjach, niż w przypadku tradycyjnych przepisów.
Dla kogo dieta bez glutenu?
Dieta bezglutenowa jest bezwzględnie konieczna w przypadku osób chorych na celiakię. To wymóg wynikający z troski o zdrowie. Spożywanie przez chorych glutenu może przynieść mnóstwo szkód i olbrzymie spustoszenie dla ich organizmów. Dlatego właśnie muszą oni bardzo skrupulatnie sprawdzać, czy spożywane przez nich produkty są na pewno bezglutenowe oraz czy nie zawierają glutenu ukrytego.
Dieta ta może stanowić dziś sporą pokusę. Rozwój rynku i duży popyt na żywność bezglutenową sprawiły, że w ostatnim czasie bardzo rozwinęła się branża spożywcza, co z kolei spowodowało, że wzrosła liczba różnorodnych produktów bezglutenowych, które cieszą smakiem. Wiele ulubionych produktów, które dostępne były jeszcze do niedawna wyłącznie z glutenem, dziś można znaleźć w wersji bezglutenowej.
Indeks glikemiczny
To, jak szybko będzie podnosił się poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku zależy od indeksu glikemicznego danego produktu. W przypadku wielu produktów bezglutenowych (mięso, warzywa, jaja, nabiał) wynosi on nawet 0.
Wpływ na cukrzycę
Okazuje się, że w przypadku osób chorujących na cukrzycę, może pojawić się też celiakia, gdyż związane jest to ze wspólnymi predyspozycjami do zachorowania i powstawania przeciwciał atakujących własne komórki.
Ponadto gluten w dużym stopniu odpowiada za powstawanie stanów zapalnych, niszczących kosmki jelitowe i zaburzających procesy wchłaniania pokarmu. W związku z tym dietę bezglutenową stosuje się w celu wyrównania glikemii i obniżenia insulinooporności, czyli przeciwdziałania cukrzycy typu 1 i 2.
Czy pomagają przy odchudzaniu?
Po dietę bezglutenową coraz częściej sięgają osoby borykające się z nadprogramowymi kilogramami. Okazuje się, że dzięki niej łatwiej jest osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Pojawia się również energia, dobre samopoczucie, zredukowanie gazów i wzdęć oraz ciągłego łaknienia na słodkie wypieki.
Dieta bezglutenowa, czyli produkty zakazane oraz dozwolone
W diecie bezglutenowej bardzo istotne jest ścisłe jej przestrzeganie, a zatem kontrola produktów, jakie spożywamy.
Produkty dozwolone, naturalnie bezglutenowe to:
- kukurydza, ryż, soja, ziemniaki, proso, tapioka, soczewica, maniok, sago, owoce, amarantus, gryka, fasola, sorgo, warzywa, orzechy, mięso. Bezglutenowe są ponadto kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych oraz płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa oraz z tapioki, mączne mieszanki bezglutenowe, mąki i pieczywo bezglutenowe, kaszki ryżowe oraz kukurydziane, popcorn, chrupki kukurydziane, bezglutenowa bułka tarta. Bezglutenowe są również jaja, świeże mleko, także to w kartonie, mleko w proszku, maślanka, kefir, jogurt naturalny, ser biały – nieprzetworzony, ser żółty.
W diecie bezglutenowej dozwolone ponadto są produkty takie jak cukier, dżemy, miód, ciasta oraz ciastka, kisiele, etc. – ważne, by były to produkty ze znakiem przekreślonego kłosa. Pić można ponadto herbatę, soki owocowe, kawę naturalną, kompoty, zioła, alkohole czyste – bezbarwne oraz wodę mineralną.
Produkty bezwzględnie zakazane to:
Pszenica, jęczmień, orkisz, a także żyto i owies. Nie wolno ponadto spożywać żadnych produktów, które zawierają ich dodatek.
Szczególną uwagę należy zwrócić prócz tego na produkty bezglutenowe, które mogą zawierać w swoim składzie gluten, np. w wyniku zanieczyszczenia podczas produkcji, czy przetwarzania. Są to m. in.:
- produkty zbożowe: płatki śniadaniowe, mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana
- mięso, jaja, ryby: choć świeże i nieprzetworzone jaja, ryby oraz mięso nie zawierają glutenu, ale składnik ten może znajdować się w wędlinach, konserwach, wędlinach podrobowych, wyrobach garmażeryjnych
- mleko i produkty mleczne: uwagę zwrócić należy na etykiety takich produktów jak: jogurty owocowe, smakowe maślanki, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, śmietany, topione serki, wyroby seropodobne (tanie sery żółte), sery pleśniowe
- gluten zawierać mogą niektóre majonezy oraz dressingi
- przetwory warzywne i warzywa: szczególną uwagę należy zwrócić na sałatki zawierające majonez oraz dresingi, także przeciery pomidorowe, fasole w puszkach, produkty wegetariańskie, placki ziemniaczane, produkty sojowe
- owoce: suszone owoce i wsady owocowe
- cukier i słodycze oraz różnorodne desery: guma do żucia, cukierki z nadzieniem, żelki, batony, budynie, lody, chipsy, czekoladki i czekolady
- napoje: kawy rozpuszczalne, czekolada do picia, napoje warzywno-owocowe, alkohole kolorowe, zwłaszcza smakowe
- przyprawy: niebezpieczne mogą okazać się jarzynki typu Vegeta, mieszanki przypraw, keczupy, musztardy, dipy, dresingi, sosy w proszku
- zupy: kostki bulionowe oraz zupy w proszku zawierać mogą gluten ukryty
- niektóre leki, w tym preparaty do odchudzania, wielowitaminowe, aromaty i cukier waniliowy
Nie wszystko bezglutenowe równa się zdrowe…
Choć na półkach sklepowych znaleźć można wiele produktów, które określone są mianem bezglutenowych, należy jednak zwrócić na nie szczególną uwagę. Są one wyjątkowo niebezpieczne, bowiem skład ich jest daleki od zdrowego. Wiele produktów jest przetworzonych w dużym stopniu, posiadają dużą zawartość tłuszczu w składzie, jak i soli, czy cukru, co jest niewskazane na diecie bezglutenowej.
Wiele z produktów bezglutenowych zawiera ponadto konserwanty oraz niezdrowe dodatki do żywności, przez które pojawić mogą się problemy z żołądkiem oraz jelitami, a zatem powodować te same dolegliwości co gluten.
Ważne by w diecie osób będących na diecie bezglutenowej znalazły się przede wszystkim produkty nieprzetwarzane, które są najlepsze dla zdrowia. Głównie produkty naturalnie bezglutenowe dostarczają solidnej porcji składników mineralnych, błonnika, czy witamin, w przeciwieństwie do produktów przetworzonych.
Gotowanie bez glutenu – warto przyrządzać samodzielnie
Duży dostęp do produktów bezglutenowych sprawia, że wiele potraw warto przyrządzać samodzielnie. Posiadając chociażby mąkę teff, można wypiekać chleb, bułki, czy inne smakowite pieczywo. W warunkach domowych przygotować możemy mnóstwo bezglutenowych potraw i dań, które zachwycą smakiem oraz, co niebywale istotne, będą bezpieczne dla zdrowia chorego na celiakię.
Mając w rodzinie osobę chorą, a gotując, czy piekąc samodzielnie, najłatwiejszym i bodaj najwygodniejszym, a może i wręcz najmądrzejszym rozwiązaniem jest przejście wszystkich członków rodziny na dietę bezglutenową. Pozwala to bowiem uniknąć zanieczyszczenia glutenem produktów bezglutenowych, a ponadto gluten jest składnikiem, który nie ma większego znaczenia dla naszego zdrowia, można więc bez najmniejszego żalu, czy strachu wyeliminować go z diety.
Bezglutenowiec choruje…
Istotną kwestią o której nie wolno zapominać jest również zawartość glutenu w niektórych lekach. Dlatego też chory na celiakię, czy na nietolerancję tego białka pacjent bezwzględnie poinformować musi o fakcie swojej choroby lekarza, do którego udał się po poradę zdrowotną.
Dieta bezglutenowa przyjazna dla dzieci
Jeśli dzieci reagują na gluten alergicznie, należy odstawić produkty go zawierające. W diecie malca nie powinno wówczas zabraknąć pestek, nasion i niełuskanego ryżu. Należy sięgać po zboża, kasze i mąki bezglutenowe. Na talerzu powinny codziennie gościć warzywa i owoce oraz przeciery i świeżo wyciskane soki. Jeśli chodzi o gotowe produkty, to szukajmy tych z przekreślonym kłosem.
INCOLA, czyli świat żywności bezglutenowej
Produkty bezglutenowe INCOLA zdobywają coraz większe zainteresowanie oraz zaufanie Klientów oczekujących wysokiej jakości żywności pozbawionej glutenu. Każdy produkt opatrzony symbolem przekreślonego kłosa to gwarancja i pewność, że jest on w pełni bezpieczny dla osoby z nietolerancją glutenu.
Nietolerancja glutenu obecnego w produktach spożywczych lub celiakia nie są problemem rzadko spotykanym. Na szczęście, obecnie, zdecydowanie łatwiej jest prowadzić dietę bezglutenową wybierając gotowe produkty albo składniki, z których w domu przyrządzimy odpowiednie, bezpieczne potrawy. Ważne też, żeby wybrać producenta, który spełnia nasze oczekiwania. Takim niewątpliwie jest INCOLA poszerzająca nieustannie swój asortyment. Działania te są odpowiedzią na zmieniające się potrzeby Klientów. Wszystkie produkty tej firmy opatrzone są symbolem przekreślonego kłosa, co oznacza, że są całkowicie wolne od glutenu i bezpieczne dla osób zmuszonych się go wystrzegać.
Chleb bezglutenowy
Mówiąc o produktach gotowych do spożycia, mam tu na myśli chleb świeży bezglutenowy INCOLA, który jest coraz chętniej kupowany przez Klientów sklepów ze zdrową żywnością. Dostępny jest obecnie w pięciu rodzajach, aby każdy mógł wybrać swój ulubiony smak. Chleby są miękkie, na długo zachowują świeżość, a smakiem przypominają pieczywo tradycyjne.
Dla zwolenników pieczywa chrupkiego, INCOLA oferuje pieczywo ryżowo – kasztanowe, gryczano – ryżowe oraz kukurydziano – ryżowe. Ten rodzaj pieczywa doskonale smakuje w zasadzie z każdym dodatkiem, jednak najlepsze zestawienia tworzy ze słodkimi komponentami, takimi jak dżem, miód, czy delikatny twarożek na słodko.
Makarony bezglutenowe
Wśród nas nie brakuje także zwolenników dań na bazie makaronów i dotyczy to również osób na diecie bezglutenowej. I w tym przypadku firma INCOLA znalazła rozwiązanie, przygotowując szeroką ofertę wysokiej jakości makaronów bezglutenowych wyprodukowanych na bazie mąki kukurydzianej. Makarony posiadają przeróżne kształty, a nawet kolory, spośród których można wybrać ten odpowiedni do konkretnego dania. Na bazie certyfikowanego makaronu bezglutenowego INCOLA, osoby z celiakią mogą przyrządzić mnóstwo różnorakich smacznych i sycących potraw, dostarczających organizmowi wartościowych składników.
Mąki bezglutenowe
Produkty gotowe do bezpośredniego spożycia to jednak nie wszystko, o czym doskonale wiedzą Panie Domu, które na co dzień pieczołowicie troszczą się o zdrowe odżywianie swojej Rodziny. Pojawiają się bowiem potrzeby, aby upiec ciasto, usmażyć racuchy, czy naleśniki albo wiele innych smakowitości, na które czasami przychodzi ochota.
Wówczas musimy sięgnąć po podstawowy składnik tego rodzaju potraw, jakim jest mąka. Dawniej był to duży kłopot, ponieważ mąka bezglutenowa w ogóle, a posiadająca certyfikat gwarantujący brak śladowych ilości glutenu w jej składzie w szczególności, była słabo dostępna.
Obecnie możemy wybierać spośród wielu rodzajów bezpiecznych mąk. Mąki bezglutenowe INCOLA umożliwiają wypiekanie ciast, ciasteczek, domowego chleba, smażenie naleśników, placuszków z jabłkami i wielu innych pyszności.
Musli i płatki bezglutenowe
Dla tych, którzy lubią zjeść mleczny posiłek, INCOLA proponuje musli bezglutenowe z amarantusem lub z nutą owocową- z truskawkami i malinami. Doskonale smakuje jako dodatek do ciepłego lub chłodnego mleka, albo też jogurtów, czy maślanki o ulubionym smaku.
Oprócz musli w ofercie produktów bezglutenowych znajdują się także różnego rodzaju płatki: gryczane, owsiane, jaglane oraz zyskujące coraz większe uznanie Klientów – płatki teff, bogate w białko i minerały, takie jak żelazo, wapń, potas, cynk. Płatki można dodawać zarówno do produktów mlecznych, jak i do wypieku chleba domowego, ciasta, a także do zup, czy różnych sałatek.