• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Herbaty / Herbata paragwajska – napój o magicznej mocy 16 sierpnia 2016

Herbata paragwajska – napój o magicznej mocy

Herbata paragwajska – napój o magicznej mocy

Dzięki popularyzacji w Polsce programów podróżniczych w rozmaitych mediach, a także tego rodzaju literatury, nie ma chyba osoby, która choć raz nie zetknęłaby się z yerba mate, czyli herbatą paragwajską. Ten wyjątkowy pod każdym względem napój spopularyzowali w Polsce przede wszystkim globtroterzy, a także w nieco mniejszym i celebryci, którzy opowiadali o wspaniałych właściwościach i cudownym działaniu (oraz smaku) herbaty paragwajskiej. Jak dowiecie się za chwilę – całkiem słusznie. Abyście przekonali się do spożywania tego znakomitego naparu przybliżymy Wam jego działanie, tak, by wybór yerba mate był podyktowany zdrowiem i rozsądkiem, nie zaś chwilową modą.

Historia i pochodzenie herbaty

Herbata paragwajska znana jest na świecie, a właściwie w dorzeczu Parany skąd pochodzi (dzisiejsze tereny Brazylii, Paragwaju i Argentyny) od tysięcy lat. Miejscowa ludność piła ją i cieszyła się znakomitym zdrowiem. Kiedy w wieku XVII na te właśnie tereny dotarli jezuici prowadzący tu misje, szybko zauważyli, iż żucie liści egzotycznej dla nich rośliny, jaką był ostrokrzew powoduje orzeźwienie oraz dodaje energii.

Szybko i oni zaczęli cieszyć się smakiem i właściwościami naparu, który sporządzać zaczęli na bazie sproszkowanych pędów oraz liści. Tak pozyskaną wiedzę oraz napój rozpowszechnili w Europie, tworząc nawet w dorzeczu wspomnianej już Parany plantacje ostrokrzewu paragwajskiego. Kiedy w II połowie XVIII wieku zakon jezuicki został skasowany, plantacje te podupadły, by odzyskać swoją świetność dopiero wiek później. Popularność herbaty z ostrokrzewu paragwajskiego urosła do tego stopnia, iż stała się ona napojem narodowym w Argentynie, Urugwaju, Brazylii i Paragwaju.

Do Polski yerba mate trafiła bardzo późno. Spopularyzowana została dopiero w latach 90-tych XX wieku. Właśnie w tym czasie powstała pierwsza firma sprowadzająca do Polski herbatę paragwajską yerba mate. Jednak prekursorzy takiej właśnie działalności znaleźli się wiek wcześniej, jednak zostali oni skutecznie zablokowani przez Rosjan.

Herbata paragwajska a zdrowie

Picie herbaty paragwajskiej to sposób na zdrowie. Dzięki temu, iż mocna herbata z paragwaju zawiera mnóstwo znakomitych składników zdrowotnych, możemy cieszyć się licznymi cennymi właściwościami yerby, spośród których należy wskazać na:

  • Obniżanie cholesterolu
  • Leczenie otyłości
  • Ochrona wątroby
  • Ochrona układu sercowo – naczyniowego
  • Podniesienie odporności
  • Likwidowanie zmęczenia i senności

Yerba mate to także napój o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Warto pić ją ze względu na podnoszenie sprawności intelektualnej, a także dla podniesienia poziomu energii. Regularne picie yerba mate to gwarancja lepszego kojarzenia oraz przyspieszenie procesów myślenia.

Napar działa wspomagająco w leczeniu alergii, a także migrenowych bólów głowy. Herbata paragwajska to napój doskonały, bowiem działa podobnie na układ nerwowy jak kawa, jednak nie powoduje uzależnień. Warto pić ją ponadto dla uregulowania przemiany materii, dla ułatwienia trawienia, czy też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn (znane są bowiem jej właściwości przeczyszczające).

Warto pić ją także przy problemach reumatycznych oraz dla zlikwidowania stresu. Napar znany jest ponadto z działania moczopędnego oraz opóźniania starzenia. To także świetny sposób na zachowanie urody– pozytywnie działa na włosy, paznokcie i skórę, a jednocześnie opóźnia procesy starzenia.

Jednak poza zaletami, yerba mate posiada też i wady. Szczególnie mocno uwidaczniają się one w przypadku osób, które spożywają napój w nadmiarze (dotyczy to zwłaszcza mieszkańców Urugwaju i Paragwaju, czy innych krajów Ameryki Południowej) – bardzo często zapadają oni na nowotwór jamy ustnej, przełyku oraz gardła, a także pęcherza moczowego.

Rytuał parzenia

Herbata paragwajska, podobnie jak tradycyjna herbata chińska ma swój własny rytuał parzenia i przygotowywania go. Aby sporządzić napar konieczne jest posiadanie specjalnej tykwy, zaś do picia rurki z sitkiem. Sposób przygotowania yerby uzależniony jest od regionu, w którym spożywany jest napój.

Nieco inaczej sporządza się ją w Argentynie, czy Brazylii, jeszcze inaczej w Paragwaju. Przeważnie susz wsypywany jest w proporcji od ćwierć do aż ¾ objętości tykwy, w zależności od mocy herbaty z ostrokrzewu paragwajskiego, jaką chcemy uzyskać.

Sposób ułożenia suszu nie jest obojętny– wykonać należy przy tym odpowiednie czynności, w tym nakrywanie tykwy dłonią i odwracanie jej do góry dnem. Paragwajska herbata zalewana jest wodą ostudzoną o temperaturze około 60 – 85 stopni Celsjusza. Można przyrządzać zarówno napój na zimno, jak i na ciepło.

Yerba mate i jej marki

Obecnie niemal każdy sklep internetowy ze zdrową żywnością posiada herbatę paragwajską w swoim asortymencie. Istnieje mnóstwo jej marek, które zaskakują smakiem i aromatem. Najbardziej znane to Amanda z Argentyny (do codziennego spożycia), CdM – Cruz de Malta, również argentyńska herbata paragwajska o silnym działaniu pobudzającym i dość łagodnym smaku, brazylijska Mate Green, czy argentyńska Romance.


Polecane wpisy

  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
    Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
    Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Orzechy piniowe – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Następny wpisPrzyprawa meksykańska – składniki i domowy przepis do samodzielnego wykonania

komentarz

  • Martyna
    30 sierpnia 2019

    Co ciekawe, w latach 90-tych XX wieku nie tylko powstała pierwsza polska firma sprowadzająca yerbę do Polski, ale też nie możemy zapomnieć o plantacji gatunku Amanda, którą założyli właśnie Polacy – Szychowscy. Bardzo mnie cieszy, że mamy nasz polski wkład w historię yerby 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.