Miód już w Starożytności stanowił klucz do zachowania zdrowia i młodego wyglądu oraz był pomocny w leczeniu wielu dolegliwości. Nasze babcie od zawsze zalecały nam spożywanie tego słodkiego wyrobu pszczelego w celu wzmocnienia systemu immunologicznego i uchronienia się przed infekcjami oraz chorobami. Jednym z najbardziej charakterystycznych miodów jest miód gryczany nektarowy. Jest tym rodzajem słodkiego przysmaku, którego nie pomylimy z żadnym innym miodem. A wszystko to dzięki jego niezwykłej barwie przypominającej kolor mocnej, dobrze zaparzonej herbaty. To jednak nie wszystkie charakterystyczne cechy pozwalające na jego rozpoznanie. Ma on także niebywale charakterystyczny zapach – intensywny i ostry. Jego działanie lecznicze jest rozpowszechnione na całym świecie. Dzięki zawartości rutyny miód ten wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, posiada właściwości oczyszczające i przyśpiesza proces gojenia się ran. Jakie jeszcze wykazuje prozdrowotne działanie miód z gryki?
Miód gryczany – właściwości
Leczenie miodem gryczanym praktykowane jest już od czasów starożytnych, o czym świadczą znaleziska archeologiczne, a mianowicie naczynia umieszczone w grobowcach faraonów. Obecnie ponownie powracamy do sięgania po ten naturalny produkt spożywczy, czerpiąc korzyści z prozdrowotnych wartości odżywczych miodu gryczanego.
Właściwości zdrowotne miodu gryczanego są niezwykle bogate. Posiada on bogaty skład i obfituje w białko, żelazo, witaminę C, czyli składniki zapobiegające powstawaniu niedokrwistości. Warto wiedzieć, ze żelazo zawarte w miodzie gryczanym jest w pełni wchłaniane przez nasz organizm. Dzięki kuracji można skutecznie i naturalnie zwiększyć produkcję hemoglobiny oraz wzmocnić organizm po ciężkiej i długotrwałej chorobie.
Miód naturalny z gryki poprawia także wzrok i słuch oraz usprawnia pamięć i koncentrację. Ponadto pomaga odtruć organizm z nagromadzonych złogów, jak również wykazuje działanie bakteriostatyczne i przeciwnowotworowe. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne stosowany jest także w leczeniu chorób układu oddechowego. Miód gryczany wspomaga wydalanie flegmy, dlatego też może być stosowany jako środek łagodzący i wykrztuśny przy kaszlu. Jako, że jest on łatwo przyswajalny, znalazł zastosowanie w przypadku wrzodów żołądka i nadkwasoty, a ponadto usprawnia perystaltykę jelit.
W stu gramach miodu z gryki znajduje się 340 kalorii, z czego większość to cukry proste, które szybko przenikają do krwiobiegu, odżywiając organizm i dodając mu energii. Jest to więc cenne źródło węglowodanów, które nasz organizm spala bez większego problemu, zasilając mózg w niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania paliwo. Im ciemniejszy jest miód, tym zawiera on więcej cennych składników.
Ciemnobrązowy miód jest skarbnicą fosforu, siarki, cynku, wanadu, miedzi, krzemu, magnezu i żelaza, a swoją barwę zawdzięcza głównie obecności rutyny. Najwięcej tej substancji znajdziemy w kwiatach gryki, a działa ona korzystnie na elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych. Okazuje się, ze z pomocą miodu gryczanego można zmniejszać szkodliwe działanie kawy, herbaty, alkoholu i nikotyny. Co więcej, pomaga on usunąć z organizmu ołów i pierwiastki promieniotwórcze znajdujące się w surowicy krwi, tkankach miękkich i kościach.
Zalety miodu z gryki
• można go stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie
• bogaty jest w cukry proste, które są świetnie przyswajalne przez nasz organizmu, szybko przedostając się do krwiobiegu
• dostarcza organizmowi składników odżywczych
• odżywia serce i mózg
• odtruwa organizm
• przyśpiesza trawienie
• wzmacnia działanie leków i zmniejsza ich szkodliwe działanie uboczne
• jest zdrowszą alternatywą dla cukru
• działa przeciwbakteryjnie
• działa odmładzająco i antynowotworowo
• zwiększa odporność organizmu
• zawiera enzymy usprawniające procesy trawienne
• łagodzi kaszel i wspomaga wykrztuszanie
• regeneruje organizm
• reguluje pracę wątroby i nerek
• przeciwdziała apatii, osłabieniu i wyczerpaniu psychicznemu
• najwyższa przydatność w leczeniu anemii u dzieci i dorosłych
• może być stosowany zarówno przez dzieci i dorosłych, jak i osoby starsze
Zastosowanie miodu gryczanego
Miód gryczany nektarowy stosowany jest nie tylko wewnętrznie (złamania, nerwice, osłabienie, anemia, niska odporność), ale wykorzystywany jest także w kosmetyce do użytku zewnętrznego ze względu na zawartość rutyny wspomagającej wchłanianie witaminy C. Znajdziemy więc go w kremach przeciwzmarszczkowych, gdzie pełni rolę przeciwutleniacza zapobiegającego starzeniu się komórek skóry.
Na rynku nie brakuje także najróżniejszych maseczek i peelingów oraz mydeł z miodem gryczanym ze względu na jego właściwości antybakteryjne. Dodatkowo surowiec ten odżywia skórę, regeneruje ją i dodaje jej energii, a także łagodzi zmiany trądzikowe. Miód gryczany świetnie sprawdzi się również jako maseczka na włosy w celu wzmocnienia struktury zniszczonych włosów i poprawienia ich kondycji, dzięki czemu stają się one błyszczące i miękkie. Korzyści z maseczki odniesie również skóra głowy.
Jako, że gryczany miód ma specyficzny smak i wygląd, nie sposób go pomylić z żadnym innym. Ma ciemną konsystencje o herbaciano-brunatnym zabarwieniu. Po procesie krystalizacji przyjmuje kolor brązowy, a wraz z upływem czasu nawet czernieje. Smak miodu gryczanego jest ostrawy, słodkawy i lekko drapiący, w dotyku dość lepki, a podczas wąchania czuć intensywny zapach kwiatów gryki.
W celu skorzystania z leczniczych właściwości miodu gryczanego zaleca się rozpuszczenie go wieczorem w szklance letniej wody i wypicie rano na 30 minut przed śniadaniem. Taka kuracja wspomaga proces leczenia serca i naczyń krwionośnych.
W przypadku niestrawności, bólu brzucha, wzdęć, biegunki i problemów z perystaltyką, wystarczy regularnie spożywać szklankę wody z rozpuszczoną łyżeczką miodu. Taka kuracja wpływa pozytywnie na ogólną poprawę stanu zdrowia, wyglądu skóry i samopoczucia. Jeśli chodzi o trudniejsze przypadki, to można wzmocnić działanie tego prozdrowotnego eliksiru przez zwiększenie ilości wypijanych szklanek napoju (2-4 szklanek).
Bardzo ważne jest, aby nie zalewać miodu wodą przekraczającą 40 st. C, w przeciwnym razie dojdzie to sporych strat wartości odżywczych.
Świetny artykuł, polecam!
Szukalam wlasnie informacji o miodzie gryczanym i przekierowalo mnie na ra srrone. Widze jedmak, ze bede miala o czym czytac bo na waszym blogu coraz wiecej super artykulow. Tak trzymac 😉
Zajadam się nim 🙂 Jest przepyszny !