• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Amarantus – właściwości i przepisy z szarłatem 24 czerwca 2019

Amarantus – właściwości i przepisy z szarłatem

Amarantus – właściwości i przepisy z szarłatem

Pośród wszystkich roślin uprawnych, amarantus posiada wyjątkowo długą historię. Uprawy tego zboża już 5000 lat temu prowadzone były na szeroką skalę. Stanowiło ono podstawę diety Majów, Inków i Azteków, którzy cenili je za liczne wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zmielone nasiona służyły do przyrządzania dań i napojów, a pędy oraz liście wykorzystywano w formie przypraw. Nie przypadkiem roślina ta nazywana jest również diabelskim zielem lub szarłatem. W okresie pokoju dodawano do niej miód, a podczas wojny – krew pojmanych jeńców. W trakcie podbojów kolonialnych, zboże uznano za symbol pogaństwa i niemal całkowicie zniszczono. Dopiero parę wieków później szarłat został odkryty na nowo.

Amarantus: właściwości

Diabelskie ziele jest jednym z najbardziej wartościowych zbóż, a jego spożywanie przynosi wiele zdrowotnych korzyści. Zboże to zmniejsza ryzyko rozwoju schorzeń układu krążenia, może obniżyć poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca. Jego obecność w codziennej diecie polecana jest także ze względu na właściwości odchudzające. Produkt ten reguluje pracę jelit oraz efektywnie przyspiesza przemiany metaboliczne. Szarłat przyczynia się do procesu wzrostu i naprawy komórek, a także produkcji najważniejszych hormonów i przeciwciał. Zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na wygląd włosów – zapobiega ich wypadaniu oraz ogranicza łysienie androgenowe. Korzystnie wpływa także na skórę, poprawiając jej elastyczność oraz wzmacniając gęstość. Amarantus uznawany jest za uniwersalną żywność funkcjonalną, która przedłuża młodość.

Smak

Cechą charakterystyczną szarłatu jest jego intensywny, lekko orzechowy smak. W połączeniu z dodatkami staje się bardziej neutralny i mało wyczuwalny, zwłaszcza w formie ugotowanej kaszy.

Zapach

Zapach tego zboża jest bardzo specyficzny, przez niektórych bywa uważany za nieprzyjemny, a nawet zbliżony do odoru pleśni. Zapach ten uwalnia się jednak głównie przy gotowaniu ziaren, a po odpowiednim doprawieniu przestaje być problemem.

Skład

Szarłat zwiera cenne aminokwasy siarkowe, takie jak cystyna, cysteina oraz metionina. Ich obecność sprawia, że jest to żywność spełniająca wiele podstawowych potrzeb energetycznych organizmu.

szarłat

W porcji zboża znajduje się sporo antyoksydantów, błonnika oraz witamin z grupy B. Może być spożywane przez osoby z niedoborami żelaza, którego zawiera nawet pięć razy więcej od pszenicy czy szpinaku. Szarłat jest również bogatym źródłem magnezu i wapnia; to także doskonałe źródło selenu i manganu.

Wartości odżywcze

Diabelskie ziele jest zbożem wyjątkowo bogatym w dobrej jakości białko roślinne – 18 g na 100 g nasion. To niezwykle ważny składnik odżywczy, niezbędny w procesie tworzenia i wzrostu nowych komórek. Na 100 g produktu przypada 65 g węglowodanów oraz około 7 g nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kalorie

Nasiona amarantusa należą do wyjątkowo sycących, a przy tym nie tuczących produktów spożywczych. W porównaniu do kaszy jęczmiennej czy ziemniaków, zawierają nawet kilkakrotnie więcej błonnika. Kaloryczność szarłatu wynosi 371 kcal na 100 g.

Gluten

Amarantus to produkt, który nie zawiera glutenu, a w przypadku celiakii lub alergii na to białko, konieczne jest całkowite wyeliminowanie go z diety. Szarłat może z powodzeniem stać się uzupełnieniem diety bezglutenowej.

Indeks glikemiczny i cukrzyca

Ze względu na stosunkowo niski indeks glikemiczny (IG 35), diabelskie ziele polecane jest diabetykom jako dobre źródło węglowodanów. Nasiona tej rośliny składają się przede wszystkim z cukrów złożonych, które wolniej podnoszą poziom glukozy we krwi. Zawarta w nich skrobia jest lekkostrawna, a szybkość wchłaniania cukru do krwi dodatkowo obniżają kwasy tłuszczowe.

Działanie i zastosowanie

W Polsce szarłat kupić można przede wszystkim w formie nasion, mąki oraz ziaren ekspandowanych. Poprawiają one smak oraz konsystencję wielu dań, a zarazem nadają im prozdrowotnych właściwości. Stosowane w odpowiedniej ilości, mogą pozytywnie wpłynąć na wiele aspektów związanych z funkcjonowaniem organizmu. Ekstrakty z amarantusa znajdują zastosowanie także w produkcji kosmetyków. Uzupełniając krem olejem z nasion tej rośliny, zyskać można produkt o bogatym zastosowaniu profilaktycznym i leczniczym. Stosowany zewnętrznie, może działać wspomagająco na łojotok, łuszczenie oraz suchość skóry. Ogranicza także objawy starzenia i łagodzi reakcje alergiczne. W salonach piękności często stosowany jest w formie olejku. Może służyć do wykonywania zabiegów regeneracyjnych i pielęgnacyjnych, np. podczas masażu ciała; sprawdza się również jako dodatek do relaksującej kąpieli.

Odchudzanie

Ze względu na niedużą kaloryczność i sporą zawartość błonnika, roślina ta może być ważnym elementem diety odchudzającej. Jej spożycie zapewnia uczucie sytości, a jednocześnie nie powoduje tycia. Szarłat reguluje procesy trawienia, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Usuwa z układu toksyny, metale ciężkie oraz inne szkodliwe substancje.

Stosowanie u dzieci i niemowląt

Ziarna szarłatu można podawać dzieciom od ok. 6-7 miesiąca życia. Dostarczają wielu łatwo przyswajalnych składników budulcowych, regulatorowych i energetycznych. Na dodatek są bardzo łatwo i szybko trawione; można je ugotować, przetrzeć lub rozdrobnić, a następnie zagęścić nimi deserek, kisiel lub zupkę dla dziecka.

Przed wprowadzeniem amarantusa do diety dziecka, jak w przypadku każdego nowego produktu należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Amarantus ekspandowany

Amarantus ekspandowany (popping) przypomina popcorn lub popularny ryż preparowany. Ziarna poddawane są działaniu wysokiego ciśnienia, co prowadzi do uwolnienia gazu wewnątrz oraz zmiany struktury surowca. Działanie siły zewnętrznej wywołuje zwiększenie objętości, a także rozerwanie okrywy nasiennej i uzyskanie napowietrzonej struktury o jasnej barwie. Ekspandowanie pozwala na zachowanie większości cennych właściwości produktu. Zwiększa się także poziom przyswajalności składników odżywczych oraz trwałość ziaren. Po zakupie popping jest gotowy do spożycia i nie wymaga dalszej obróbki kulinarnej. W takiej formie ziarna mają bardziej neutralny smak, przez co najczęściej dodawane są do deserów.

Jak przygotować amarantus?

Amarantus należy gotować z zachowaniem odpowiednich proporcji. Na jedną szklankę szarłatu powinny przypadać trzy szklanki wody. Ziarna należy zalać posoloną wodą oraz doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Najlepiej poczekać na całkowite wchłonięcie wody przez ziarna, aż szarłat stanie się miękki. W takiej formie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Nie ma żadnych przeciwwskazań do uzupełniania nim różnych potraw. Można dodawać go także do zup, podobnie jak kaszę do krupniku. Należy jednak mieć na uwadze, że ziarna zwiększą wówczas swoją objętość i zagęszczą gotowe danie.

Szarłat: przepisy

Przepisy kulinarne z zastosowaniem ziaren szarłatu obejmują różne dania i przystawki. Zboże to doskonale uzupełnia różne smaki i sprawdza się jako składnik zdrowych deserów. Należą do nich rozmaite wypieki, w których zastosować można mąkę amarantusową.

kwiat amarantusa

Idealnie sprawdzi się w przygotowaniu ciastek, ciast czy herbatników. Z pomocą tej mąki można przygotować także omlety oraz placki. Ziarna warto natomiast wykorzystać w zupach, sosach oraz wielu daniach zapiekanych i gotowanych. W formie ekspandowanej, szarłat sprawdzi się jako składnik musli czy owsianki. Da się go wykorzystać w formie posypki do pieczenia ciast i chleba, a także dodatku do deseru lub sałatki. Ziarna ekspandowane można też zjadać z jogurtem lub na mleku.

Cena szarłatu

Na wartość produktów z amarantusa wpływają różne czynniki. Ziarno z upraw przemysłowych można kupić na wagę, w cenie od kilku złotych za kilogram. Koszty wzrastają w przypadku ziarna paczkowanego, pochodzącego z upraw ekologicznych. W zależności od producenta oraz sklepu, cena amarantusa bio wynosi od 12 do 40 zł za kilogram. Wyrób ekspandowany jest coraz powszechniej dostępny i kosztuje ok. 5 zł. Na polskim rynku znaleźć można także inne gotowe produkty z amarantusem. Należą do nich płatki, które kosztują ok. 24-50 zł za kilogram. W celach kosmetycznych i spożywczych stosuje się także olej ze szarłatu, którego cena utrzymuje się w przedziale od 40 do 70 zł za 100 ml. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest wybór oleju tłocznego na zimno i nieoczyszczonego. Taki produkt zachowuje najwięcej cennych wartości odżywczych surowca.

Opinie

Amarantus jest produktem, który zyskuje coraz większe uznanie wśród wielu osób. Ceniony jest zarówno za uniwersalność stosowania, jak i walory zdrowotne. Najczęściej służy do uzupełniania różnych popularnych potraw, jednak bywa chętnie używany również jako składnik deserów czy sałatek. Szarłat stosowany jest przede wszystkim w formie mąki, która coraz częściej zastępuje tradycyjny surowiec pszenny czy gryczany; sprawdza się również w zastosowaniach kosmetycznych. Ze względu na obecność pełnowartościowego białka, amarantus lubiany jest także przez osoby uprawiające sport. Ogromna zawartość cennych substancji odżywczych sprawia, że regularne używanie tego produktu może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i urody.

Uprawa

Pola uprawne amarantusa znajdują się obecnie na niemal wszystkich kontynentach. Pierwsze plantacje tego zboża w Polsce pojawiły się dopiero ok. 1993 roku. Warunki klimatyczno-glebowe tej części Europy z powodzeniem spełniają specyficzne wymagania szarłatu. Na terenie Polski najpowszechniej uprawiana jest rodzima odmiana, nazywana Rawą. Wykazuje odporność na suszę i jest łatwa w pielęgnacji. Wymaga jednak bardzo dokładnych zbiorów oraz możliwie szybkiego przetworzenia. Rolnicy muszą od razu oczyścić i wysuszyć nasiona, żeby nie spleśniały. Uprawa tej rośliny jest przy tym bardzo opłacalna. Plony z zaledwie jednego hektara pozwalają na uzyskanie nawet trzech ton nasion. Ich wartość znacząco przekracza cenę pszenicy. Wzrasta też zapotrzebowanie na produkty ekologiczne, a szarłat nie toleruje pestycydów.


Polecane wpisy

  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
    Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
    Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie

Poprzedni wpis Komosa ryżowa – właściwości i przepisy z kaszą quinoa
Następny wpisKwercetyna – właściwości, działanie i skutki uboczne

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.