Herbaty
Herbata jest zaraz obok wody i kawy napojem, po który bardzo często i chętnie sięgamy. Niektórzy piją ją z przyzwyczajenia, a inni delektują się jej smakiem. Herbata biała, rooibos, yerba mate, czerwona, pu-erh, jaśminowa, z dodatkami – z całą pewnością nie jesteśmy skazani na picie wyłącznie czarnej herbaty. Warto wypróbować też inne warianty, a jest w czym wybierać. Tym bardziej, że herbaty te mają liczne właściwości zdrowotne i mogą nawet wesprzeć proces pozbywania się zbędnych kilogramów.
Na sklepowych półkach można znaleźć przeróżne rodzaje herbat, dzięki czemu jest w czym wybierać i nie ma mowy o nudzie. Nie każdy miał jednak okazję przekonać się, jak smaczne potrafią być inne napoje niż tylko czarna herbata ekspresowa. Pozostaje ona daleko w tyle za sypkimi liściastymi, które odznaczają się znacznie lepszymi walorami smakowymi i jakością. W zależności od wybranej herbaty możliwe jest uzyskanie działania uspokajającego, relaksującego, poprawiającego nastrój, pobudzającego czy leczniczego. Za najbardziej wartościowe uznaje się herbaty zieloną i białą. Ta pierwsza poprawia przemianę materii i trawienie oraz oczyszcza organizm. Zielona herbata reguluje także ciśnienie krwi, opóźnia starzenie się komórek, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej, wzmacnia szkliwo i kości oraz redukuje poziom cholesterolu we krwi. W zależności od tego w jaki sposób ją zaparzymy, możemy uzyskać działanie relaksujące lub pobudzające. Z kolei biała herbata orzeźwia i wzmaga koncentrację, jest bogata w polifenole wymiatające wolne rodniki.
Czerwona herbata wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej, obniża ciśnienie i stężenie tłuszczu we krwi, przyspiesza także metabolizm alkoholu. Z kolei rooibos świetnie sprawdza się przy problemach ze snem, podwyższonym ciśnieniem, stanach lękowych i zaburzeniach ze strony układu pokarmowego. Znana każdemu czarna herbata redukuje zmęczenie i poprawia koncentrację, posiada właściwości przeciwnowotworowe i ułatwia pozbywanie się toksyn z organizmu.
Herbata czerwona Pu erh – właściwości, odchudzanie i opinie
Herbata Rooibos – właściwości, działanie i odchudzanie
Herbata Akbar – urzekający napój ze Sri Lanki
Teina w herbacie – wszystko co musicie o niej wiedzieć
Herbata zielona – właściwości, działanie i odchudzanie
Czy fusy z kawy i herbaty można stosować jako nawóz?
Chiny kolebką herbaty, czyli o historii tego cenionego na całym świecie napoju
Herbata paragwajska – napój o magicznej mocy
Zielona, czerwona, owocowa, biała, ziołowa? Po którą herbatę warto sięgnąć?
Ostatnie wpisy
- Zdrowe zwyczaje żywieniowe po zawale serca
- Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
- Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
- Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
- Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
- Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
- Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
- Rozmaryn – właściwości i działanie
- Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
- Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie