• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Herbaty

Herbaty

Herbata jest zaraz obok wody i kawy napojem, po który bardzo często i chętnie sięgamy. Niektórzy piją ją z przyzwyczajenia, a inni delektują się jej smakiem. Herbata biała, rooibos, yerba mate, czerwona, pu-erh, jaśminowa, z dodatkami – z całą pewnością nie jesteśmy skazani na picie wyłącznie czarnej herbaty. Warto wypróbować też inne warianty, a jest w czym wybierać. Tym bardziej, że herbaty te mają liczne właściwości zdrowotne i mogą nawet wesprzeć proces pozbywania się zbędnych kilogramów.

Na sklepowych półkach można znaleźć przeróżne rodzaje herbat, dzięki czemu jest w czym wybierać i nie ma mowy o nudzie. Nie każdy miał jednak okazję przekonać się, jak smaczne potrafią być inne napoje niż tylko czarna herbata ekspresowa. Pozostaje ona daleko w tyle za sypkimi liściastymi, które odznaczają się znacznie lepszymi walorami smakowymi i jakością. W zależności od wybranej herbaty możliwe jest uzyskanie działania uspokajającego, relaksującego, poprawiającego nastrój, pobudzającego czy leczniczego. Za najbardziej wartościowe uznaje się herbaty zieloną i białą. Ta pierwsza poprawia przemianę materii i trawienie oraz oczyszcza organizm. Zielona herbata reguluje także ciśnienie krwi, opóźnia starzenie się komórek, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej, wzmacnia szkliwo i kości oraz redukuje poziom cholesterolu we krwi. W zależności od tego w jaki sposób ją zaparzymy, możemy uzyskać działanie relaksujące lub pobudzające. Z kolei biała herbata orzeźwia i wzmaga koncentrację, jest bogata w polifenole wymiatające wolne rodniki.

Czerwona herbata wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej, obniża ciśnienie i stężenie tłuszczu we krwi, przyspiesza także metabolizm alkoholu. Z kolei rooibos świetnie sprawdza się przy problemach ze snem, podwyższonym ciśnieniem, stanach lękowych i zaburzeniach ze strony układu pokarmowego. Znana każdemu czarna herbata redukuje zmęczenie i poprawia koncentrację, posiada właściwości przeciwnowotworowe i ułatwia pozbywanie się toksyn z organizmu.


Herbata biała – właściwości, działanie i opinie
10 maja 2019

Herbata biała – właściwości, działanie i opinie

Herbata czerwona Pu erh – właściwości, odchudzanie i opinie
20 marca 2019

Herbata czerwona Pu erh – właściwości, odchudzanie i opinie

Herbata Rooibos – właściwości, działanie i odchudzanie
15 marca 2019

Herbata Rooibos – właściwości, działanie i odchudzanie

Herbata Akbar – urzekający napój ze Sri Lanki
17 stycznia 2019

Herbata Akbar – urzekający napój ze Sri Lanki

Teina w herbacie – wszystko co musicie o niej wiedzieć
25 lutego 2018

Teina w herbacie – wszystko co musicie o niej wiedzieć

Herbata zielona – właściwości, działanie i odchudzanie
1 lutego 2018

Herbata zielona – właściwości, działanie i odchudzanie

Czy fusy z kawy i herbaty można stosować jako nawóz?
10 stycznia 2018

Czy fusy z kawy i herbaty można stosować jako nawóz?

Chiny kolebką herbaty, czyli o historii tego cenionego na całym świecie napoju
14 marca 2017

Chiny kolebką herbaty, czyli o historii tego cenionego na całym świecie napoju

Herbata paragwajska – napój o magicznej mocy
16 sierpnia 2016

Herbata paragwajska – napój o magicznej mocy

Zielona, czerwona, owocowa, biała, ziołowa? Po którą herbatę warto sięgnąć?
5 maja 2016

Zielona, czerwona, owocowa, biała, ziołowa? Po którą herbatę warto sięgnąć?

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.