• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Ksylitol, czyli cukier brzozowy i jego właściwości 15 stycznia 2019

Ksylitol, czyli cukier brzozowy i jego właściwości

Ksylitol, czyli cukier brzozowy i jego właściwości

Czym jest i jakie właściwości ma ksylitol fiński, z całą pewnością warto się dowiedzieć. Jest to świetna alternatywa dla rafinowanego cukru, co jest dobrą wiadomością dla miłośników słodkich wypieków i deserów. Co więcej, cukier brzozowy (alkohol cukrowy) stał się popularny ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i korzystne działanie na nasz organizm. Okazuje się, że jest skuteczny nawet w przeciwdziałaniu próchnicy. Cukier z brzozy wykorzystać można do przygotowywania wielu produktów, do których tradycyjnie stosuje się cukier biały.

W naturze ten właśnie produkt występuje w dość niewielkich ilościach, ale jest on z kolei bardzo szeroko rozpowszechniony. Znajduje się przede wszystkim we wspomnianej już brzozie i w innych twardych drewnach, także grzybach, owocach, jagodach, a nawet kolbach kukurydzy. Z uwagi na występowanie w brzozie, nazywany jest też często (przede wszystkim przez Finów) cukrem brzozowym.

Ksylitol: właściwości

Ksylitol jest tak samo słodki jak sacharoza, co wykorzystuje z powodzeniem przemysł spożywczy. Co ciekawe, ksylitol występuje naturalnie w naszym organizmie, tak więc jest dobrze przez niego tolerowany. Można śmiało używać go do pieczenia ciast, gotowania, czy nawet do słodzenia kawy i herbaty oraz do przetworów z owoców, ponieważ z racji swojej odporności na działanie wysokich temperatur, nie traci on pod ich wpływem swoich właściwości.

Do zalet ksylitolu można zaliczyć wzmacnianie szkliwa i kości, właściwości przeciwgrzybicze i przeciwpróchnicze, ochronę dziąseł, wspomaganie odporności, zwiększoną przyswajalność magnezu i wapnia, niski indeks glikemiczny, o dwa razy niższą zawartość kalorii niż w cukrze tradycyjnym oraz to, że nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

gałązki brzozy fińskiej

  • właściwości chemiczne

Ksylitol produkowany jest w Finlandii tradycyjną metodą polegającą na hydrolizie drewna brzozowego przy pomocy stężonego kwasu. Chemiczna redukcja ksylozy przyczynia się do powstania znanego nam ksylitolu, który przechodzi proces oczyszczania.

Jest jeszcze inna metoda produkcji. Amerykanie wykorzystują pochodną glukozy, a ostatnio sięga się także po łuszczyny z kukurydzy. Cząsteczka ksylitolu składa się z pięciu atomów węgla, dzięki czemu nie zachodzi proces fermentacji.

  • właściwości odżywcze

Cukier brzozowy jest bardzo podobny z wyglądu do zwykłego cukru i ma prawie identyczny smak. Jest to produkt w pełni naturalny. Sto gram ksylitolu dostarcza około 240 kcal energii. Taka ilość zawiera 100 gram węglowodanów, 1 ½ g błonnika, ani grama tłuszczu i białka. Chociaż nie ma w nim minerałów, to jednak zawiera cenną witaminę C.

  • właściwości lecznicze

Ksylitol ma niski indeks glikemiczny- aż kilkunastokrotnie niższy od tradycyjnego cukru, przez co polecany jest także diabetykom. Nie przyczynia się on do nagłego wzrostu glukozy we krwi, ani też do stymulowania trzustki do wydzielania insuliny. Co ciekawe, produkt ten wpływa korzystnie na poziom insuliny i układ hormonalny.

Świetnie sprawdza się w przypadku osób chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy, gdyż zawiera znacznie mniej kalorii niż cukier z buraka. Wspomniany wcześniej niski indeks glikemiczny przyczynia się także do zmniejszenia łaknienia na kaloryczne przekąski między posiłkami. Jeśli więc doskwiera nam brak słodyczy w diecie, można śmiało zrobić sobie deser na bazie jogurtu naturalnego, kakao i ksylitolu. Z całą pewnością jest to równie smaczna i znacznie zdrowsza opcja niż marketowa czekolada, czy też tłusty baton, po zjedzeniu którego będziemy mieć wyrzuty sumienia.

Warto wiedzieć, że ksylitol fiński działa przeciwgrzybiczo i nie straszne mu są drożdżaki typu Candida, czy też różnego rodzaju zakażenia grzybicze. Spożywanie go zmniejsza ryzyko wystąpienia zakażeń, gdyż posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Przeciwdziała także ekspansji szkodliwym patogenów, które bytują w naszych jelitach. Zaletą cukru brzozowego jest także to, że nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i działa alkalizująco (przywraca równowagę kwasowo- zasadową w organizmie). Warto więc po niego sięgać w przypadku zakwaszonego organizmu; dodatkowo wzmacnia nasz układ odpornościowy.

właściwości lecznicze ksylitolu fińskiego

Ksylitol znalazł też zastosowanie w poprawianiu kondycji naszych zębów, jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Wszystko dlatego, że redukuje ryzyko wystąpienia próchnicy, łagodzi stany zapalne dziąseł i chroni płytkę nazębną. W sprzedaży dostępne są zarówno pasty do zębów, cukierki, jak i gumy do żucia, czy lizaki z ksylitolem.

  • właściwości przeczyszczające

Działanie ksylitol jest łagodne i powolne, a więc nasz metabolizm nie ucierpi. Ze wszystkim jednak należy zachować umiar, gdyż zbyt duża ilość cukru brzozowego może wywołać problemy żołądkowe. Chociaż nie ustalono dziennego limitu jego spożycia, to należy wprowadzać go do diety stopniowo. Na początku może bowiem działać przeczyszczająco. Jako, że dzieci poniżej trzeciego roku życia mają nierozwinięty jeszcze do końca system trawienny, nie zaleca się podawać im ksylitolu.

Podsumowanie

Jeśli nadal stosujemy biały cukier, to warto przerzucić się na jego zdrowszą wersję, czyli cukier brzozowy. Dzięki temu nasze wypieki, domowe desery, kawa i herbata będą znacznie bardziej wartościowe. Dostaniemy go zarówno w ekosklepach, na stoiskach ze zdrową żywnością w supermarketach, jak i nawet w dobrze znanych nam sklepach spożywczych.

Pamiętajmy jednak o tym, aby kupować ksylitol z brzozy. Chiński ksylitol jest tańszy od fińskiego, nie jest to jednak podróbka, ale jego inna odmiana. Warto jednak zwrócić uwagę na informacje o źródle pozyskania, aby mieć pewność, że kupujemy ten właściwy. W naturze ten właśnie produkt występuje w dość niewielkich ilościach, ale jest on z kolei bardzo szeroko rozpowszechniony. Znajduje się przede wszystkim we wspomnianej już brzozie i w innych twardych drewnach, także grzybach, owocach, jagodach. Z uwagi na występowanie w brzozie, nazywany jest też często cukrem brzozowym.


Polecane wpisy

  • Jak zacząć odchudzanie?
    Jak zacząć odchudzanie?
  • Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
    Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
    Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Następny wpisMąka ryżowa – właściwości i zastosowanie

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.