• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Mąka ryżowa – właściwości i zastosowanie 16 stycznia 2019

Mąka ryżowa – właściwości i zastosowanie

Mąka ryżowa – właściwości i zastosowanie

Mąkę ryżową można zarówno przygotować samodzielnie, jak i kupić gotowy produkt w sklepie. Poleca się ją szczególnie osobom borykającym się z alergiami pokarmowymi, gdyż nie uczula. Ponadto zawiera liczne składniki odżywcze– witaminy, minerały oraz węglowodany złożone. Ma ona stosunkowo mało kalorii, jest lekkostrawna i posiada niski indeks glikemiczny. Sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji twarzy.

Mąka ryżowa: właściwości

Mąka ryżowa zaopatruje organizm w wiele cennych składników odżywczych. Pozwala także zachować szczupłą sylwetkę i reguluje poziom cukru we krwi. Właściwości mąki ryżowej tworzą jednak znacznie dłuższą listę: I tak mąka z ryżu:

  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
  • usprawnia pracę układu krążenia
  • pozytywnie działa na wzrok i pamięć
  • chroni przed przewlekłymi chorobami typu choroby serca, niektóre odmiany nowotworów, osteoporoza, nadciśnienie, otyłość
  • wzmacnia układ nerwowy
  • utrzymuje skórę w dobrej kondycji
  • reguluje syntezę hormonów, białek ustrojowych i kwasów nukleinowych

Gluten

Mąka ryżowa jest produktem bezglutenowym i zawierającym znacznie mniej kalorii, niż mąka pszenna. Jest to świetna alternatywa dla osób borykających się z nietolerancją glutenu oraz dla alergików.

Dieta

Mąka ryżowa powstaje z nieoczyszczonych ziaren, obfituje w błonnik, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, żelazo, magnez, witaminę PP, mangan, cynk oraz sód. W stu gramach znajduje się około 350 kcal. Jako, że w naszej diecie dominuje mąka pszenna, to warto urozmaicić ją, wprowadzając mąkę ryżową, która dostarczy pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ponadto w mące ryżowej znajdują się lignany i fitoestrogeny, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, a więc możliwe jest opóźnienie procesów starzenia się komórek i zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Z całą pewnością warto urozmaicić dietę, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Na rynku dostępna jest zarówno mąka z białego ryżu, jak i pełnoziarnistego. Znacznie korzystniejsze jest spożywanie tego ciemniejszego, ze względu na to, że zachowuje wszystkie składniki odżywcze.

Cukrzyca

Jedzenie oczyszczonego białego ryżu może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, jednakże spożywanie brązowego przyczynia się do ograniczenia cukrzycy. Niełuskane zboża nie powodują bowiem gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Indeks glikemiczny mąki ryżowej jest średnio niski i wynosi 40.

Odchudzanie

Jako, że mąka ryżowa zawiera stosunkowo mało kalorii i jest lekkostrawna, śmiało mogą sięgać po nią także osoby będące na diecie odchudzającej. Jest to produkt dietetyczny, który pomaga uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na najważniejsze składniki odżywcze. W stu gramach znajduje się zaledwie 0,7 g tłuszczu.

Dobrze odżywiony organizm nie musi gromadzić energii w postaci nadprogramowych kilogramów i tkanki tłuszczowej. Zastąpienie wyrobów z oczyszczonej pszenicy mąką ryżową pozwoli osiągnąć i utrzymać wymarzoną sylwetkę. Z kolei obecność błonnika sprawia, że jesteśmy dłużej syci, a więc nie mamy ochoty na sięganie po wysokokaloryczne przekąski między posiłkami.

Pielęgnacja twarzy

Okazuje się, że mąka ryżowa sprawdza się nie tylko w kuchni, ale także w codziennej pielęgnacji skóry. Można z niej przygotować maseczkę do twarzy, która przeciwdziała zmarszczkom, chroni przed słońcem, rozświetla cerę i oczyszcza ją oraz ujędrnia i nawilża. Z mąki ryżowej można przygotować także scrub, czy też puder matujący. Z całą pewnością jest to znacznie zdrowsza i naturalna wersja kosmetyku.

Zastosowanie mąki ryżowej

Mąka z ryżu nie jest już tylko egzotycznym produktem spotykanym na azjatyckich stołach. Pojawia się w szafkach coraz większej liczby osób na całym świecie. Jest to świetna alternatywa dla przetworzonej mąki pszennej, która zawiera drażniący jelita gluten. Idealnie nadaje się do ciast i naleśników oraz wypieku pieczywa. Sprawdzi się także do pierogów, puddingów, placków, bułek oraz jako zagęstnik do sosów i zup.

Dzięki zastosowaniu mąki ryżowej w kuchni można wzbogacić ją o oryginalne i bogate smaki orientalne. W Azji mąkę ryżową wykorzystuje się głównie do wykonania papieru ryżowego, który cieszy się tam ogromną popularnością. Co ciekawe, mąka ta jest wydajniejsza od mąki pszennej, dlatego też zużywa się jej w przepisach znacznie mniej.

Zamiast szklanki wystarczy ¾ tej ilości. Jako, że wyroby z mąki ryżowej są mniej zwarte i kleiste, to warto zastosować większą ilość substancji sklejających całość w postaci jajek, lnu mielonego, nasion chia, awokado, dyni, mąki ziemniaczanej, czy kukurydzianej, tapioki czy chociażby bananów. Zaleca się także dodawać niewielką ilość oleju do ciast. Można z niej przygotować także słodycze w postaci gotowanych kulek ryżowych, czy też słynnego dango.

Mąkę ryżową można przygotować w domu za pomocą blendera, czy młynka do kawy. Wystarczy kupić ziarna ryżu białego, czy brązowego, a następnie zmielić go w drobny, czy grubszy pył. Taki produkt z pewnością nie zawiera glutenu nawet w minimalnych ilościach.


Polecane wpisy

  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
    Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
    Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
  • Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
    Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa

Poprzedni wpis Ksylitol, czyli cukier brzozowy i jego właściwości
Następny wpisSoczewica – rodzaje, właściwości i przyrządzanie

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.