Miód pszczeli akacjowy jest niezwykle przyjemnym w smaku lekarstwem. Stosując go możemy liczyć na rozmaite korzyści. Miód akacjowy pozyskiwany jest w okresie kwitnienia białej lipy, ma on słodki zapach i aromat.Duża zawartość cukrów prostych sprawia, że jest zdrową alternatywą dla rafinowanego cukru. Nie jest wykorzystywany jedynie jako naturalny słodzik, gdyż stosuje się go także w stanach wyczerpania i przewlekłego zmęczenia. Jest więc szczególnie polecany w czasie zimy i jesieni, kiedy to jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę ze względu na obniżoną odporność organizmu. Miód z akacji pomaga na cukrzycę, a także usprawnia trawienie, działa osłonowo na żołądek i przeciwdziała powstawaniu kamieni w organizmie. Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie lecznicze ma miód akacjowy?
Miód akacjowy: właściwości
Działanie zdrowotne miodu akacjowego znane jest już od zarania dziejów, a możliwości tego pszczelego skarbu są wręcz nieocenione i nieograniczone. Jego wszechstronne zastosowanie jest szczególnie doceniane w okresie jesienno-zimowym, kiedy to zwiększa się zachorowalność.
Ze względu na swoje lecznicze właściwości wykorzystywany jest do wzmacniania odporności. Miód z akacji ma działanie antybakteryjne, dzięki czemu skutecznie wspomaga walkę z infekcjami bakteryjnymi, ograniczając ich rozmnażanie się.
Znajdziemy go w wielu miksturach wzmacniających. Jedną z popularnych jest połączenie ciepłej wody z miodem i sokiem z cytryny. Taki eliksir polecany jest przy zakażeniach bakteryjnych, gdyż tworzy ochronną barierę dla jamy ustnej, gardła, przełyku, błon śluzowych i żołądka.
Warto wiedzieć, że rozpuszczony w letniej wodzie miód akacjowy skutecznie łagodzi ból gardła, chroniąc przed podrażniający je zanieczyszczeniami, cząsteczkami jedzenia i płynami. Zaleca się także sięgać po miód podczas zażywania leków przeciwzapalnych i przeciwgorączkowych.
Jako, że miód akacjowy zawiera sporą ilość cukrów prostych, to warto po niego sięgać przy zwiększonej aktywności mózgu, przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym oraz przy osłabieniu organizmu.
Miód z akacji pomaga na bezsenności i skutecznie wzmacnia organizm w okresie rekonwalescencji. Ponadto chroni i usprawnia układ naczyniowo-sercowy, wspomaga leczenie chorób zapalnych, układu moczowego i infekcji bakteryjnych nerek. Chociaż miód ten nie wykazuje dużego działania antybiotycznego, to sprawdza się w walce z zakażeniami ropnymi skóry. Skutecznie radzi sobie ze zmianami gronkowcowymi czy paciorkowcowymi.
Krystalizacja
Jest to jeden z nielicznych gatunków miodu posiadający bardzo jasną barwę, porównywalną do jasno słomkowej. Jego płynna postać staje się tak jasna, że niemalże bezbarwna. Warto wiedzieć, że ze względu na bardzo powolny proces krystalizacji, miód z akacji zachowuje postać płynną nawet przez kilka miesięcy.
Zastosowanie miodu z akacji
Kolor miodu akacjowego jest biały lub kremowy, a smak słodki, wręcz mdły. Z całą pewnością zasmakuje osobom lubiącym słodycze ze względu na swój bardzo słodki smak. Nic dziwnego więc w tym, że dzieci za nim przepadają, co wychodzi im tylko na zdrowie. Zachęcająco działa także jego intensywny zapach, dzięki czemu nie będzie konieczne namawianie kogokolwiek do sięgnięcia po ten płynny smakołyk, wyprodukowany przez pracowite pszczoły.
Zastosowanie lecznicze miodu akacjowego jest bardzo szerokie. Miód z akacji świetnie sprawdza się jako środek łagodzący nie tylko przy schorzeniach dróg oddechowych, ale także dolegliwości ze strony żołądka i układu pokarmowego. Jako, że miód działa odżywczo i nawilżająco, to stosuje się go przy problemach skórnych.
Jest on nieoceniony w przypadku popękanej i suchej skóry oraz ust. Jeśli nasze włosy są matowe i bez energii, to zaleca się zastosowanie maseczki odżywczej na bazie miodu, którą nanosi się na kosmyki. Regularne przeprowadzanie tego typu zabiegów pielęgnacyjnych sprawi, że włosy i skóra staną się miękkie, intensywnie nawilżone, wzmocnione i odżywione.
Miód z akacji ma prawie 350 kalorii w 100 gramach i około 80 g węglowodanów. Chociaż przeważają tutaj łatwo przyswajalne przez nasz organizm cukry proste, to miód ten zwiera także wiele innych prozdrowotnych substancji. Niezwykle cenne izoflawony wywierają korzystny wpływ na mineralizację kości, wspomagają układ krążenia i nasze samopoczucie. Są one stosowane nawet do łagodzenia dokuczliwych objawów menopauzy, czyli w terapii hormonalnej. Umiejętnie wykorzystywany, nie wykazuje żadnych negatywnych skutków ubocznych.
Na co pomaga miód?
Wielu z nas najchętniej leczyłoby się naturalnymi metodami używając pochodzących z natury specyfików. Stosowane prawidłowo nie powodują one bowiem skutków ubocznych, jak dzieje się to często w przypadku leków konwencjonalnych. Czasami jednak nie da się uniknąć specjalistycznej, tradycyjnej farmakoterapii, jednak w wielu przypadkach można byłoby ją ominąć. Miód to jedno z „lekarstw” pochodzących prosto od Matki Natury. W zależności od „surowca”, z jakiego jest pozyskiwany wykazuje określone właściwości lecznicze.
• refluks
Miód z akacji ze względu na swoje szerokie działanie prozdrowotne może być śmiało stosowany przy zaburzeniach trawienia, skurczach, zapaleniu żołądka i jelit oraz przy nadmiernym wydzielaniu soków żołądkowych odpowiedzialnych za powstawanie refluksu. Jest nieoceniony przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Miody pszczele akacjowe są szczególnie zalecane osobom cierpiącym na nadkwasotę i zaburzenia ze strony układu pokarmowego.
• odchudzanie
Miód akacjowy dobry jest na liczne dolegliwości i nie ma żadnych przeciwwskazań, aby włączyć go do diety osób odchudzających się. Jednakże ze względu na wysoką zawartość cukru, należy stosować go z umiarem i uwzględniać jego stosunkowo wysoką kaloryczność. Warto też wiedzieć, że wysoki indeks glikemiczny miodu przyśpiesza ponowne pojawienie się głodu po posiłku, jeśli zbyt dużo go spożyjemy.
Jeśli więc jesteśmy na diecie redukcyjnej to zamiast rafinowanego białego cukru, warto sięgnąć po jego zdrowszą alternatywę, czyli miód. Co więcej, według badań, osoby jedzące miód mają niższy poziom greliny od tych, które stosowały cukier. Grelina jest hormonem głodu i reguluje łaknienie.
• dla cukrzyków
Miód ma wysoki indeksy glikemiczny, a więc osoby borykające się z cukrzycą, czy też znajdujące się w grupie ryzyka powinny zachować ostrożność w spożywaniu tego słodkiego smakołyku. Cukrzycy powinni przed spożyciem miodu upewnić się, że jest on prawdziwy, naturalny i czysty. Nie powinny się w nim znaleźć niepotrzebne dodatki typu glukoza, skrobia, cukier trzcinowy czy też słód. Należy wcześniej skonsultować się z lekarzem, który podejmie się z pacjentem próby spożycia miodu przy cukrzycy w bardziej zaawansowanym stadium.
Jak stosować miód akacjowy?
Po miód akacjowy warto sięgać codziennie i stosować go zarówno w postaci rozpuszczonej w wodzie, jak i bez rozcieńczania. Bardzo ważne jest jednak, aby nie zalewać go wrzątkiem, ani zbyt gorącą wodą, gdyż straci wówczas swoje cenne właściwości prozdrowotne. Najlepiej jest trochę ochłodzić wodę po jej zagotowaniu. W celu wydobycia z miodu większości cennych substancji, zaleca się wieczorem zalanie szklanką chłodnej wody łyżeczki miodu i wypicie powstałej mikstury następnego dnia na czczo. Nasz organizm z pewnością się nam za to odwdzięczy.
Niezależnie od tego, na jaki miód się zdecydujemy, należy pamiętać o tym, aby go prawidłowo przechowywać, co pozwoli przed długi czas zachować jego aktywność biologiczną. Powinien on być szczelnie zamknięty i przechowywany w suchym oraz chłodnym pomieszczeniu. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się jego wyjątkowym zapachem i smakiem oraz piękną barwą.
Nie spodziewałem się, że w miodzie akacjowym jest tle dobrego. Musze przyznać, że warto odwiedzać ten blog regularnie. Artykuły są wysokiej jakości, więc mam nadzieję, że produkty sklepowe też.
Już nie kupię wielokwiatowego, przerzucam się na gryczany i akacjowy.
W grudniu miną 4 lata, gdy kupiłam w Legionowie na targowisku kilka miodów, wśród nich akacjowy. Dopiero kilka dni temu, na dnie słoika zobaczyłam, że zaczął się krystalizować. Gdy każdego roku zgłaszałam do sprzedawcy (i hodowcy pszczół) swoje wątpliwości, zawsze słyszałam, że mam czekać, że się skrystalizuje. Czy z tym miodem jest wszystko w porządku? to normalne?