Wśród olejów spożywczych o działaniu prozdrowotnym coraz większe znaczenie zdaje się mieć olej z pestek dyni. Nie jest on zbyt powszechnie wykorzystywany w tradycyjnej kuchni, jednak warto to zmienić. Wprowadzenie spożycia oleju dyniowego do swojej diety może w znaczący sposób przyczynić się do utrzymania dobrego stanu naszego zdrowia, a nawet poprawić je. Stosowanie tego oleju ma niemal wyłącznie korzyści – praktycznie zero jest przeciwwskazań do jego stosowania. Powinien go stosować codziennie w niewielkich ilościach każdy, kto nie ma przeciwwskazań do stosowania dietoterapii opartej na wykorzystywaniu wysokiej jakości tłuszczy roślinnych w celu poprawy stanu zdrowia. Wart prześledzenia jest szczególnie profil tłuszczowy tego oleju oraz możliwości jego zastosowania w dietoterapii.
Pochodzenie
W większości olej z pestek dyni pochodzi ze Styrii w Austrii, ale także z obu Ameryk, gdzie odnotowuje się uprawę dyni na większą skalę. Podczas uprawy dyni, bardzo popularnej jako warzywo dekoracyjne, ale także jako baza do różnych zup, soków i przecierów, produktem ubocznym stają się nasiona dyni, których każda dynia zawiera spore ilości. Pestki te kryją w sobie duże ilości wielonienasyconych tłuszczy. Stanowią bardzo dobre źródło tłuszczy roślinnych, są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw, ale również pyszną i zdrową przekąską. Z pestek dyni pozyskuje się wartościowy olej dyniowy, idealny do spożywania na zimno. Każda uprawa dyni przeznaczonych do produkcji oleju styryjskiego objęta jest specjalnym systemem kontroli, który przeprowadzany jest przez jednostkę certyfikującą Lacon G.m.b.H. Produkt ten można poznać po znajdującej się na butelce banderoli z numerem, który stanowi dowód oryginalności oleju styryjskiego.
Produkcja czyli tłoczenie
Przy produkcji olejów bardzo ważnym etapem jest tłoczenie. W przypadku surowców o bardzo wysokich walorach odżywczych istotnym jest, by były one tłoczone na zimno, jak olej z pestek dyni. Wówczas w procesie mechanicznego wyciskania z ziaren dyni oleju następuje najmniejsza utrata składników odżywczych, które życzymy sobie w produkcie finalnym zachować. Podczas produkcji naturalnymi metodami, na dnie butelki z olejem może zbierać się mętny osad. Nie jest on cechą niepożądaną i powstaje również podczas prawidłowego przechowywania oleju, nie zmieniając jego cech organoleptycznych ani właściwości zdrowotnych.
Olej z pestek dyni – właściwości
Oliwa z pestek dyni wykazuje liczne właściwości prozdrowotne wobec organizmu człowieka, dlatego też od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem w medycynie, kosmetyce i kuchni. Jest on lekkostrawny, zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, odporny jest na utlenianie.
Stosuje się go w przypadku przerostu prostaty, miażdżycy oraz chorób dróg moczowych i schorzeń pęcherza. Jest nieoceniony w walce z patogenami, gdyż pomaga usunąć pasożyty z organizmu. Ponadto usprawnia przemianę materii i reguluje przemiany hormonalne.
Jako, że olej z nasion dyni zawiera fitosterole, sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Związki te wykazują dobroczynny wpływ także w przypadku alergii, gdyż hamują one reakcje uczuleniowe oraz stymulują układ odpornościowy.
Witaminy i mikroelementy
W zimnotłoczonym oleju z pestek dyni znajduje się wiele witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera on niezbędne witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i C. W zielonym złocie nie brakuje również żelaza, potasu, wapnia, magnezu, jodu, fluoru, sodu, cynku, fosforu i selenu. Chociaż kwasów omega-3 jest niewiele, to oliwa z dyni obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Przeważają tutaj kwasy z grupy omega-6, w związku z tym należy pamiętać przy spożywaniu tego oleju, o uzupełnianiu diety w produkty bogate w kwasy omega-3, aby wyrównać stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. W przeciwnym razie nadmierna podaż kwasów omega-6 sprawi, że zaczną one wykazywać działanie prozapalne.
Kwasy tłuszczowe omega
W oleju dyniowym znajdują się NNKT z grupy omega-6 i omega-9. W stu gramach zawarty jest kwas oleinowy w ilości 29,9 g oraz kwas linolowy – 43,4 g.
DHT
W oleju dyniowym znajdują się beta-fitosterole, które korzystnie działają na racę gruczołu krokowego, obniżając zawyżone stężenie DHT. Te naturalne substancje pomagają zablokować niekorzystne konsekwencje DHT, hamując jego szkodliwe działanie.
Temperatura dymienia
Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno. Powinien on być przechowywany w temperaturze nie wyższej niż 20 st. C, gdyż szybko się utlenia i jełczeje. Obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje i drastycznie obniża jakość oleju.
Skład i kaloryczność
Olej z pestek dyni ma ciekawy profil tłuszczowy. Zawiera ponad 18% nasyconych kwasów tłuszczowych, ponad 33% kwasów jednonienasyconych i aż 47% kwasów wielonienasyconych, najkorzystniejszych dla funkcjonowania naszego organizmu. Wśród kwasów tłuszczowych wielonienasyconych olej z nasion dyni ma wyższą zawartość kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3. Stąd też olej z dyni nie powinien być jedynym źródłem kwasów wielonienasyconych w diecie.
Zawiera dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, E oraz z grupy B, a także potas, cynk, selen i wiele innych substancji odżywczych. Jego kaloryczność to około 900 kcal na 100 g produktu. Oznacza to, że dodając łyżkę (ok. 10 g) oleju dostarczamy sobie ok. 90 kcal. Jest to kaloryczność standardowa dla tłuszczy, zarówno zwierzęcych jak i roślinnych, zatem olej dyniowy należy dawkować z rozwagą, pomimo jego korzystnych dla zdrowia właściwości. Jak każdy inny produkt o charakterze leczniczym, będzie miał pozytywne skutki dla zdrowia tylko wtedy, gdy jego dawkowanie będzie ściśle przestrzegane, ponieważ nawet najzdrowszy produkt w nadmiarze może nam zaszkodzić.
Działanie oleju
Olej z pestek dyni jest w pełni bezpieczny dla organizmu człowieka, ma jednak działanie uszkadzające układ nerwowy pasożytów bytujących w przewodzie pokarmowym człowieka (tasiemiec, glista), ponieważ zawiera toksyczne dla nich alkaloidy. Substancje te w niewielkich ilościach nie wpływają toksycznie na organizm człowieka. Stosowanie oleju z dyni może więc pomóc w oczyszczeniu organizmu z pasożytów, a także z toksyn. Olej dyniowy jest również stosowany w suplementach dla mężczyzn zapobiegających przerostowi prostaty i wspomagających leczenie przerostu prostaty.
Olej z pestek dyni zawiera duże ilości fitosteroli, odpowiadających hormonom płciowym, które łagodnie obniżają poziom dihydrotestosteronu, powodując zmniejszenie masy gruczołu krokowego i pozbycie się dolegliwości związanych z przerostem prostaty. Olej dyniowy stosowany jest również w kosmetyce – działa przeciwzmarszczkowo, wygładzająco na skórę, a także wzmacniająco na włosy i paznokcie. Ze względu na dużą zawartość steroli roślinnych, olej dyniowy pomaga w regulacjach zaburzeń hormonalnych. Może być też stosowany w leczeniu wczesnych faz miażdżycy jako dobre źródło kwasów wielonienasyconych. Doskonale wpływa na procesy pamięciowe – koncentrację i zapamiętywanie, jak też wspomaga funkcje układu nerwowego.
Zalecany jest więc szczególnie osobom starszym, u których z racji wieku mogą pojawić się kłopoty z pamięcią i koncentracją, a także choroby układu nerwowego. Jako kosmetyk polecany jest olej z pestek dyni szczególnie osobom o skórze suchej, skłonnej do podrażnień, zaczerwienionej, łuszczącej się. Fantastycznie sprawdza się jako olej do masażu ciała – ma właściwości natłuszczające, wygładzające, a także oczyszczające i rozjaśniające. Stosuje się go również w przypadku schorzeń dróg moczowych i pęcherza, jako wspomaganie metod konwencjonalnych leczenia tych schorzeń.
Jak działa olej z pestek dyni na pasożyty?
Olej z pestek dyni polecany jest szczególnie na pasożyty układu pokarmowego, gdyż zawarte w nim alkaloidy niszczą ich system nerwowy oraz przyśpieszają usuwanie ich i innych toksyn z naszego wnętrza. Należy przy tym pamiętać, że taka kuracja jest całkowicie bezpieczna, gdyż nie wywołuje podrażnień błon śluzowych żołądka i jelit. Jak sama nazwa mówi, pasożyt wykorzystuje człowieka jako środowisko do życia. Ponadto jego wydaliny i inne wydzieliny są toksyczne oraz mogą przyczynić się do powstania wielu groźnych chorób. Do popularnych chorób pasożytniczych i pasożytów ludzkich zaliczyć można wszawicę, grzybicę i świerzb oraz nużeńca ludzkiego, tasiemca, glistę ludzką, lamblie i owsiki.
Glista ludzka
Glista ludzka jest jednym z najczęściej występujących pasożytów ludzkich, którą ma co szósta osoba w Polsce. Zwykle trudno jest odnotować jej obecność – nie wywołuje żadnych objawów, gdyż pasożyt ten na przestrzeni wielu lat zdążył się bardzo dobrze zaadoptować. Alarmujące powinny być symptomy w postaci braku łaknienia, ubytku masy ciała, problemów z konsternacją, kaszlu, osłabienia, gorączki i szumów w oddechu. Glista ludzka jest dla człowieka bardzo niebezpiecznym pasożytem, gdyż może przyczynić się do niedrożności jelit i wówczas konieczna okazuje się być operacja.
Grzybica (candida)
Za wystąpienie kandydozy, zwanej także drożdżycą odpowiada drożdżak biały. Wyróżnia się, ze względu na obszar występowania, grzybice stóp, paznokci, pochwy, penisa i języka. Grzybicę można poznać po pojawieniu się na skórze swędzących zmian, które mają tendencję do szybkiego rozprzestrzeniania się. Dodatkowymi objawami są wahania nastroju, zaburzenia trawienia, stany zapalne czy potliwość. Oprócz stosowania oleju z pestek dyni w celu pozbycia się kandydozy, należy wyeliminować z diety cukier i zaleca się wprowadzić probiotykoterapię.
Lamblie
U dzieci stosunkowo często zdarza się lamblioza, ale nie jest ona łatwa do zdiagnozowania, gdyż wielu chorych nie obserwuje u siebie żadnych symptomów. Co jednak może wskazywać na zagnieżdżenie się lamblii w jelitach i dwunastnicy? O zakażeniu świadczyć mogą rozlane bóle brzucha, bóle głowy, zmęczenie, bezsenność, stolce o nieprzyjemnym zapachu wraz z niestrawionymi resztkami pokarmu, wysypki skórne, stany podgorączkowe i biegunki.
Owsiki
Owsiki głównie kojarzone są z dziećmi, gdyż to właśnie one najczęściej stają się ofiarami ataków owych pasożytów, którymi zresztą można bardzo łatwo się zarazić. Owsikami można zarazić się przez brudne ręce w piaskownicy czy na plaży. Zakażenie owym pasożytem można poznać po rozdrażnieniu, podkrążonych oczach, bólach głowy, problemach ze snem i z wybudzaniem się w nocy oraz ze swędzeniem w okolicach odbytu.
Tasiemiec
Tasiemce są pasożytami, którymi można zarazić się przez zjedzenie ich wraz z żywnością czy wypicie z wodą zanieczyszczoną kałem z jajami owego pasożyta. Może dojść do zakażenia tasiemcem uzbrojonym, nieuzbrojonym, bruzdogłowcem szerokim, bąblowcowym lub pchlim. Do objawów tasiemczycy zalicza się osłabienie, anemię, nadpobudliwość lub apatię, zawroty i bóle głowy, zaparcia lub biegunki oraz chudnięcie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że objawy te mogą się różnić, w zależności od rodzaju tasiemca i tego, gdzie się on umiejscowił.
Propozycja kuracji leczniczej
Jedzenie świeżych pestek dyni na czczo to skuteczny i naturalny sposób na pozbycie się pasożytów z przewodu pokarmowego typu tasiemce, owsiki czy glisty. Taką kurację można przeprowadzać zarówno w przypadku osób dorosłych, jak i dzieci.
Podobnie działa na pasożyty oliwa z dyni. Zaleca się stosować kurację zielonym złotem przez co najmniej dwa tygodnie, aby odczuć pożądane rezultaty. Ważne jest również podczas kuracji olejem dyniowym, aby po kilu godzinach od wypicia oleju spożyć środek przeczyszczający, co nie tylko przyśpieszy wypróżnienie, ale także umożliwi pozbycie się martwych pasożytów z organizmu.
W tym celu można sięgnąć po chociażby olej rycynowy, który jest naturalnym i bezpiecznym środkiem przeczyszczającym.
Po poprowadzeniu kuracji zaleca się dodatkowo wprowadzić probiotykoterapię, aby wzmocnić florę bakteryjną i uzupełnić ją o brakujące bakterie. Tak zabezpieczony organizm będzie znacznie mniej podatny na ponowny rozrost patogennej mikrobioty.
Jak stosować na pasożyty?
Aby terapia olejem dyniowym była skuteczna, musimy wiedzieć w jaki sposób działa ten naturalny „lek” oraz jak należy go stosować, aby efekty leczenia były jak najlepsze.
Podczas odrobaczania się, bardzo ważne jest to, aby znaleźć prawdziwą przyczynę problemu, a nie skupiać się jedynie na objawach. Dostępne w sprzedaży leki na pasożyty mają za zadanie usunąć symptomy związane z zakażeniem, jednakże nawet jeśli rzeczywiście pasożyt zostanie uśmiercony, to jednak nie zabezpiecza to organizmu przed ponownym zakażeniem. Osłabiony organizm nie poradzi sobie w zetknięciu z kolejnymi robakami, a więc należy dodatkowo zadbać chociażby o wzmocnienie układu odpornościowego. Zaleca się więc zacząć od naturalnych metod na odrobaczanie organizmu, które działają przyczynowo i kompleksowo.
Olej dyniowy produkowany jest ze świeżych pestek dyni, a w cienkiej błonce pomiędzy nasionem a łupiną znajduje się kukurbitacyna o silnych właściwościach przeciwpasożytniczych i przeciwnowotworowych. Jest to związek, który chroni ziarna przed patogenami typu grzyby, drobnoustroje i robaki. Pasożyty w zetknięciu z kukurbitacyną zostają sparaliżowane, a ich układ nerwowy zostaje uszkodzony. Związek ten dodatkowo przyśpiesza pozbywanie się z organizmu martwych pasożytów wraz z ich toksycznymi metabolitami.
Kukurbitacyna jest aminokwasem łatwo przenikającym do ciała pasożytów typu lamblie, owsiki, tasiemce czy glisty ludzkie, a przy tym nie wpływa ona szkodliwe na ludzki organizm. Nie można tego natomiast powiedzieć o antybiotykach przeznaczonych do zabijania pasożytów, które wybijają także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu mikroby, co niestety przyczynia się do osłabienia organizmu, który staje się podatny na kolejne ataki.
Kuracja na pasożyty dla osób dorosłych polega na spożywaniu dwóch łyżek świeżych pestek z dyni na czczo, a po upływie dwóch godzin należy przyjąć środek przeczyszczający w celu wydalenia sparaliżowanych i martwych robaków. Taką kurację warto powtórzyć po dwóch dniach. Jeśli chodzi zaś o kurację olejem dyniowym, to należy przez okres minimum dwóch tygodni spożywać po jednej łyżeczce oleju rano, na czczo, 30 minut przed posiłkiem i 30 minut przed kolacją.
W przypadku dzieci do lat dziewięciu zaleca się podawać jedną łyżeczkę do herbaty dziennie.
W celu spotęgowaniu efektu przeczyszczenia, można połączyć pestki dyni z marchewką. Wystarczy zmieszać z sobą trzy łyżki rozdrobnionej marchewki z 30 g świeżych i zmiażdżonych pestek dyni oraz dwiema łyżkami oleju. Taką miksturę zaleca się zjeść na czczo, a po trzech godzinach zażyć łyżkę oleju rycynowego. To pozwoli całkowicie wydalić pasożyty.
Zastosowanie oleju z pestek dyni
Uzyskany z pestek dyni olej wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, które warto na co dzień wykorzystywać. Jest to urozmaicenie codziennego menu, gdyż olejek z pestek dyni posiada piękny zapach i orzechowy posmak. Olejem dyniowym można skropić surówki i sałatki czy też pełnoziarniste pieczywo. Doskonale smakuje jako dodatek do zup, w tym przede wszystkim zup- kremów. Fantastycznie podkreśla smak różnych deserów, na przykład lodów, puddingów, czy sernika.
Choroba Hashimoto
Osoby borykające się z chorobą Hashimoto, muszą bardzo uważać na to, co spożywają na co dzień. Z całą pewnością nie powinno zabraknąć w ich diecie zdrowych tłuszczy, które wspomagają leczenie chorób z autoagresji, chronią przed depresją i wzmagają koncentrację.
Oliwa z pestek dyni to produkt, który może być stosowany przez osoby z Hashimoto. Ponadto pestki dyni zawierają błonnik, który przyśpiesza metabolizm i przeciwdziała powstawaniu zaparć, a z tymi właśnie problemami zmagają się pacjenci.
Odchudzanie
Jako, że olej z nasion dyni przyśpiesza metabolizm i przeciwdziała zaparciom, to sprzyja tym samym redukcji masy ciała. Produkt ten polecany jest zarówno osobom z problemami trawiennymi, jak i tym odchudzającym się. Jako, że działa on również odtruwająco, czyli pomaga pozbyć się szkodliwych związków z organizmu, można zaobserwować redukcję kilogramów na wadze.
Cholesterol
Jako, że w oleju z pestek dyni znajdują się fitosterole, spożywanie go sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL. Stosując zielone złoto można zredukować wchłanialność cholesterolu znajdującego się w potrawach, co przyczynia się automatycznie do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowego.
Prostata i potencja
Wystarczy przyjrzeć się składowi suplementów diety dla mężczyzn, aby zobaczyć, że w wielu z nich znajduje się olej z pestek dyni. To dlatego, że substancje w nim zawarte okazują się być niezwykle pomocne w przypadku łagodnego przerostu gruczołu krokowego. To samo dotyczy problemów z oddawaniem moczu i zaburzeń potencji.
Stosowanie preparatów z olejem z pestek dyni usprawnia funkcjonowanie gruczołu krokowego i reguluje procesy odpowiedzialne za prawidłowe oddawanie moczu. Jako, że za funkcjonowanie prostaty odpowiada w dużym stopniu prawidłowy poziom DHT, to dzięki obniżeniu jego nadmiernego stężenia przez fitosterole zawarte w oleju dyniowym, możliwe jest zredukowanie masy gruczołu krokowego i złagodzenie nieprzyjemnych skutków związanych z jego przerostem.
Olej z pestek dyni można stosować zarówno na włosy, jak i na skórę. Pomaga on spłycić zmarszczki, poprawić ogólny stan skory, uporać się z bliznami i rozstępami oraz z trądzikiem. Dzięki niemu włosy stają się dobrze nawilżone, mocniejsze i błyszczące.
Na włosy
Olej dyniowy od lat stosowany jest z powodzeniem do przywracania włosom blasku. Regularne nakładanie go na końcówki sprawia, że stają się one mniej podatne na rozdwajanie, dzięki czemu cała fryzura nabiera witalności. Włosy stają się mocne i lśniące, a także przestają wypadać.
Na twarz
Olejem z pestek dyni można posłużyć się jak naturalnym kremem. Dzięki temu skóra staje się dobrze nawilżona i napięta. Ponadto zmarszczki ulegają spłyceniu, a podrażnienia zostają złagodzone. Olejek ten stymuluje również procesy regeneracyjne, dlatego też warto sięgać po niego w przypadku blizn. Można stosować go bezpośrednio na skórę twarzy lub rozcieńczyć poprzez dodanie niewielkiej ilości wody.
Łysienie
Okazuje się, że olej dyniowy nie tylko służy do pielęgnacji włosów, ale także jest pomocny w walce z łysieniem. Olejowanie nim włosów sprawia, że do mieszków włosowych zostają dostarczone fitosterole i wiele innych związków aktywnych, które przeciwdziałają negatywnym skutkom hormonu DHT.
W rezultacie możliwe jest zahamowanie łysienia i wzmocnienie włosów. W olejku znajduje się również łagodny steryd, który chroni komórki włosów przed szkodliwym działaniem nadmiaru hormonów. W związku z tym warto sięgać po niego w przypadku włosów wypadających i potrzebujących wzmocnienia.
Trądzik
Olej z nasion dyni polecany jest osobom ze skórą problematyczną i trądzikową. Poradzi sobie on zarówno ze zmarszczkami, jak i ze zmianami trądzikowymi, gdyż wykazuje właściwości łagodzące, regenerujące i redukujące podrażnienia. Warto po niego sięgać w celu zredukowania stanów zapalanych skóry, które często towarzyszą trądzikowi.
Rozstępy
Stosowanie olejku dyniowego na skórę sprawia, że staje się ona bardziej elastyczna, a więc warto po niego sięgać w przypadku rozstępów, blizn i przebarwień. Bardzo ważna jest regularność, która pozwoli osiągnąć bardzo dobre efekty w postaci zwalczenia rozstępów i wielu innych nieestetycznych zmian skórnych.
Przepisy
Olej dyniowy znalazł szerokie zastosowanie także w kuchni, ze względu na swój lekko orzechowy smak i zapach. Należy stosować go oczywiście na zimno, gdyż wszelka obróbka termiczna niszczy jego prozdrowotne właściwości.
Wobec tego można smarować nim chleb, polewać warzywa, skrapiać nim surówki i sałatki, dodawać do ugotowanych jajek czy też do sera białego. Olej z pestek dyni nadaje się również do bezpośredniego spożycia. Co ciekawe, olej ten świetnie sprawdza się także w przypadku deserów. Idealnie nadaje się jako dodatek do lodów waniliowych czy do serników, gdyż wzbogaca ich smak.
⇒ Spaghetti z olejem dyniowym i serem
Potrzebne składniki:
ulubiony makaron typu spaghetti, opakowanie sera ricotta, pół szklanki oleju z pestek dyni, kapary, sól i pieprz do smaku oraz tymianek i oregano.
Przygotowanie:
makaron należy ugotować w wodzie z dodatkiem soli i oleju. W międzyczasie mieszamy olej z serem w misce, po czym dodajemy zioła i kapary. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym polewamy powstałym sosem odcedzony makaron. Po wymieszaniu sosu z makaronem można wyłożyć go na talerze.
⇒ Szybka surówka na bogato
Potrzebne składniki:
pomidory, ulubiona sałata, cebula, olej z pestek dyni, sól i pieprz do smaku oraz dodatki w postaci kukurydzy z puszki, selera naciowego, ogórka zielonego, papryki i nasion słonecznika.
Wykonanie:
wszystkie warzywa kroimy i przyprawiamy wedle uznania, a na końcu skrapiamy całość olejem dyniowym.
⇒ Smakowita i pożywna pasta z olejem dyniowym
Składniki:
opakowanie naturalnego tofu, dwie gruszki, trzy łyżki uprażonych pestek z dyni, dwie łyżki oleju dyniowego, łyżka miodu, łyżeczka musztardy oraz sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
pestki prażymy na suchej patelni, po czym pozostawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie kroimy gruszki w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami, a na koniec doprawiamy do smaku.
Olej z pestek dyni: dawkowanie
Zielone złoto jest olejem, a więc jest to produkt wysokoenergetyczny, wobec czego należy stosować go z umiarem. W przypadku spożywania oleju dyniowego u dzieci stosuje się dawkę jednej łyżeczki oleju dziennie, na przykład do posiłku. Należy wówczas uzupełniać dietę w kwasy tłuszczowe omega-3, w które olej z dyni jest ubogi, na przykład w postaci ryb morskich. U dorosłych dawkę dzienną można podnieść do jednej łyżki. Jest to optymalna ilość zaspokajająca zapotrzebowanie organizmu na kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Szczególnie w przypadku dzieci, w razie jakichkolwiek wątpliwości, przed wprowadzeniem nowego produktu do diety, warto zasięgnąć porady lekarza.
Należy pamiętać o dość znacznej zawartości kwasów nasyconych w oleju z dyni. Dlatego też nie zaleca się nadmiernego jego stosowania w ilości wyższej niż łyżka dziennie, szczególnie w przypadku osób cierpiących na choroby przewlekłe układu krążenia. Również ze względu na zawartość alkaloidów, czyli substancji wpływających na układ nerwowy, nie należy przedawkować tego oleju.
Przechowywanie
Olej z nasion dyni jest olejem tłoczonym na zimno, ponieważ wysoka temperatura obniża jego właściwości prozdrowotne. Oleju tego nie należy zatem stosować do smażenia ani pieczenia – w wysokiej temperaturze nie tylko traci swoje cenne właściwości, ale również właściwy sobie smak i zapach. Optymalną temperaturą dla przechowywania oleju jest temperatura pokojowa, czyli około 21 stopni Celsjusza.
Olej dyniowy zachowuje jednak swoje cenne właściwości po obniżeniu temperatury przechowywania. W lodówce staje się gęstszy i ciemniejszy, ale nie traci swoich walorów smakowych, zapachowych ani właściwości odżywczych. Po umieszczeniu w temperaturze pokojowej na powrót staje się rzadszy. Najlepiej zatem przechowywać go w temperaturze pokojowej, a po otwarciu – w lodówce, szczególnie gdy nie zamierzamy go używać przez dłuższy czas.
Cena
Patrząc na ceny, olej z pestek dyni może się wydawać bardzo drogi. Jednakże należy wziąć pod uwagę jego dużą wydajność i wysokie walory prozdrowotne. Wysokiej jakości olej dyniowy w ciemnych butelkach półlitrowych możemy kupić z w sklepach ze zdrową żywnością nawet za 60 zł. Nieco tańszą opcją będzie zakup produktu w sklepach online lub aptekach, gdzie najniższe ceny mogą osiągnąć nawet 25 zł za butelkę. Należy jednak pamiętać, że w przypadku olejów cena bardzo często odzwierciedla jakość produktu. Aby zakupić produkt o interesujących nas walorach zdrowotnych i smakowych, lepiej jest wydać nieco więcej, ale mieć pewność, że zakupiony produkt spełni nasze oczekiwania konsumenckie.
Warto również wspomnieć, że olej z dyni jest naturalnym produktem, który w pełni może zastąpić wiele suplementów diety, a także kosmetyków, na które łącznie wydajemy wielokrotnie więcej pieniędzy. Zatem zamiast wydawać pieniądze na kuracje odżywiające włosy, kuracje przeciwpasożytnicze, suplementy dla mężczyzn czy kremy przeciwzmarszczkowe, lepiej zakupić butelkę oleju dyniowego, który zastąpi nam wiele używanych na co dzień produktów.
Opinie
Oleje i oliwy są generalnie produktem bardzo trudnym do jednoznacznej oceny. Olej z pestek dyni ma ogromne właściwości prozdrowotne, co nie ulega wątpliwości. Wielu konsumentów po kilku tygodniach regularnego stosowania zaobserwowało w swoim organizmie pozytywne zmiany – poprawę koncentracji, wzmocnienie skóry, pozbycie się pasożytów czy zmniejszenie dolegliwości związanych z przerostem prostaty. Kwestią dyskusyjną jest jednak smak czy kolor oleju. Olej z dyni charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem pestek dyni, co jest oczywiste, biorąc pod uwagę, że bezpośrednio z nich pochodzi. Nie posmakuje więc osobom, które nie przepadają za pestkami dyni jako przekąską czy dodatkiem do potraw.
Amatorzy pestek dyni docenią natomiast jego bogatą orzechową nutę, która świetnie podkreśla smak wielu warzywnych czy mięsnych potraw, a także deserów mlecznych. Olej dyniowy ma ciemnobrązowy kolor, który po wymieszaniu z jasnymi składnikami spożywczymi nadaje im jasnozieloną barwę. Nie zawsze jest to cecha pożądana w kulinariach. Osoby, które pragną poznać właściwości zdrowotne oraz walory smakowe oleju dyniowego, powinny sięgnąć po ten pochodzący od producentów żywności ekologicznej, z ekologicznych upraw dyni, starannie wyselekcjonowane i tłoczone na zimno, które mają najwyższą wartość odżywczą i najlepsze walory smakowe.
Fantastyczny artykuł!
Od 34 lat codziennie jem 2 łyżki oleju z pestek z dynii. Poradził tak mnie dr Brandstetter prezes Izby Przem-Handlowej Grazu w Austrii. Tam nikt nie choruje na prostatę. Znajomi starsi mężczyżni którzy posłuchali nie mają problemów . Reszta operacje.
Staram się kupić kilka litrów w Austrii , w Polsce Bionurt.
Są też bezczelne oszustwa w sklepach eko
To prawda ja biorąc 3 dni odczułam poprawę mojego zdrowia