• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Soki / Sok z aronii – właściwości i dawkowanie 3 lipca 2016

Sok z aronii – właściwości i dawkowanie

Sok z aronii – właściwości i dawkowanie

Wyjątkowo głęboka czerwień znakomitego w smaku soku z aronii potrafi urzekać.Jeśli do idealnej prezencji dodać bogactwo drogocennych witamin i korzystnie działających związków roślinnych, otrzymujemy produkt na miarę ideału. Sok z aronii działa na wiele narządów i układów ciała człowieka, skutecznie zapobiegając schorzeniom najgroźniejszym, takim jak miażdżyca, czy ryzyko wystąpienia raka.

Unikatowa formuła naturalnej ochrony organizmu połączona z przepysznym smakiem sprawia, że sok aroniowy zaliczany jest do prawdziwych skarbów natury. To właśnie w Polsce uprawa krzewów jagody aronii czarnoowocowej zaliczana jest do największych i bardzo popularnych. A o jej szczegółowych właściwościach i zaletach – poniżej.

Właściwości soku z aronii

Właściwości soku z aronii są przeogromne. Sok stanowi prawdziwe antidotum na wiele chorób zaliczanych do cywilizacyjnych, w tym także na nadciśnienie i choroby oczu.

Największym bogactwem owoców aronii są bioflawonoidy – substancje fitochemiczne z przeważającą ilością witaminy P. Odpowiadają one nie tylko za nadanie owocom aronii wyjątkowego koloru, ale również pełnią wzmożone funkcje ochronne, zapewniając osłonę przed bakteriami, wirusami czy szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych.

Spożywanie owoców bogatych w bioflawonoidy sprawia, że przedostają się one do organizmu człowieka, pełniąc rolę wartościowych witamin oraz przeciwutleniaczy. W grupie bioflawonoidów obecnych w aronii znajdują się takie składniki jak rutyna, kwercetyna, katechiny, leukocyjany oraz antocyjany.

sok z aronii owoce

Działanie soku z aronii wspiera również obecność witamin C, PP, B2, kwasu foliowego oraz witaminy C. Współistnienie z bioflawonoidami sprawia, że witaminy świetnie się wchłaniają i doskonale działają, wspomagając system odpornościowy człowieka, chroniąc przed wolnymi rodnikami.

Sok z aronii właściwości ma bardzo szerokie, dlatego zalecany jest nie tylko leczniczo, ale i profilaktycznie – i to niezależnie od wieku osoby spożywającej ten cenny napój.

Stosowanie dla kobiet w ciąży

Kobieta w ciąży potrzebuje wyjątkowej dawki witamin, by móc dzielić się nią z rosnącym wraz z brzuszkiem, maluszkiem. Brak przeciwwskazań do spożycia w przypadku soku aroniowego w okresie ciąży pozwala dostarczać organizmowi przyszłej mamie tego, co najlepsze w naturze. Prawdziwa kopalnia drogocennych witamin i minerałów staje się dostępna już od pierwszego łyka!

Ale pomimo, że picie soku z aronii podczas karmienia piersią jest bezpieczne, pozostaje kwestia możliwości podawania go małym dzieciom lub niemowlętom. Dzieci również bez większych przeciwwskazań spożywać mogą ten drogocenny napój, ale sytuacja zmienia się przy niemowlętach.

sok z aronii w ciąży

Sok z aronii dla niemowlaka nie musi być wskazany. Dzieje się tak dlatego, że najmniejsze dzieci nie mają ostatecznie wykształconych enzymów trawiennych, przez co ich organizm może mieć kłopot z przyswojeniem tego rodzaju płynu. Pierwsze podanie soku aroniowego dla niemowląt warto przełożyć w czasie, choćby do ukończenia 6 miesiąca życia maluszka.

Pomimo wszystko, przed sięgnięciem po sok, w przypadku kobiet w ciąży i małych dzieci, dobrze i bezpiecznie jest skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Na co pomaga sok aroniowy?

Sok aroniowy zastosowanie ma ogromne, dlatego z powodzeniem polecać go można w przypadku różnorodnych przypadłości. Na początku wspomnieć należy, że rewolucyjne działanie soku z aronii na przeziębienie zaobserwować można głównie w okresach zmniejszonej odporności organizmu – czyli jesienno – zimowym oraz przesilenia wiosennego. To wówczas warto korzystać z dobrodziejstwa natury i wzbogacić dietę o zakupiony choćby w aptece sok wyciskany bezpośrednio z owoców aronii. Regularnie stosowany, zapobiega nawrotom infekcji przeziębieniowych oraz wspomaga tworzenie naturalnej bariery ochronnej organizmu.

sok z aronii nadciśnienie

Sok aroniowy polecany jest także na problemy z ciśnieniem. Skuteczne obniżenie ciśnienia możliwe jest dzięki obecnym w soku rutynie i antocyjanom – to właśnie one wzmacniają, uszczelniają i uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, budując ich prawidłową przepuszczalność. Sok z aronii na nadciśnienie polecany jest nie tylko przez lekarzy i farmaceutów, ale także przez osoby borykające się na co dzień z uporczywymi, dużymi skokami ciśnienia.

Dawkowanie sok z aronii

Poszukiwaczom recepty na zdrowie i pełnię sił witalnych na pewno przyda się informacja, że dzienna dawka soku z aronii to jedyne 50 ml. Ilość ta w optymalny sposób uzupełni niedobory witamin i minerałów w organizmie, zapewniając jednocześnie solidną ochronę naczyń krwionośnych oraz skuteczną ochronę przed chorobami nowotworowymi, czy miażdżycą.

Jak stosować sok?

Nieco cierpki w smaku, idealnie komponować się będzie z sokiem pomarańczowym. Zimą może stanowić niezastąpiony dodatek do gorącej herbaty. Sok z aronii wykorzystać można pod inną postacią – jako dżem. Pełen wartościowych właściwości, spełni swoją rolę w wyjątkowo atrakcyjnej formie smacznego dodatku do ulubionych potraw – placków, czy bułeczek drożdżowych, tak uwielbianych choćby przez dzieci.

Owoce aronii zbierane są wczesną jesienią. To wówczas zasilają zbiory z natury i pozwalają na tworzenie wielu różnorodnych i bardzo skutecznych preparatów wspomagających zdrowy rozwój organizmu człowieka i dostarczających mu mnóstwa cennych składników, pozyskanych z natury właśnie. Bo ze skarbów natury warto korzystać każdego dnia – ile się tylko da!


Polecane wpisy

  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
    Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
    Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
    Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
    Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego

Poprzedni wpis Macierzanka – właściwości, zastosowanie i uprawa
Następny wpisKawa zbożowa Inka – właściwości, skład i kalorie

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.