Czerwona herbata Pu erh zyskała na popularności podobnie jak herbata zielona. Obie posiadają bardzo cenne właściwości i wykazują dobroczynny wpływ na nasz organizm. Pierwotnie czerwoną herbatą mógł raczyć się wyłącznie cesarz, a jej produkcja była bardzo ograniczona. Obecnie każdy z nas może na co dzień popijać sobie dla zdrowia herbatę Pu erh, gdyż jest ona powszechnie dostępna. Swoją sławę zdobyła głównie ze względu na to, że wspomaga proces odchudzania. Herbata Pu erh nie tylko pobudza przemianę materii, ale także przeciwdziała zmianom miażdżycowym, wspiera pracę wątroby i sprzyja długowieczności. Z całą pewnością warto pić ją nie tylko w celu zrzucenia nadprogramowych kilogramów.
Herbata czerwona: właściwości
Czerwoną herbatę Pu erh uzyskuje się poprzez dodatkową fermentację liści krzewu herbacianego. Jest ona bogata nie tylko we flawonoidy, ale także w spore ilości aminokwasów i soli mineralnych. Znajdziemy w niej wapń, magnez, a nawet żelazo oraz cynk, miedź, selen i mangan. Co więcej, jest ona źródłem dobrze przyswajalnej witaminy C, która stoi na straży silnego układu odpornościowego i zdrowych stawów. W naparze znajdują się katechiny, tearubiginy, teaflawiny, metyloksantyny, flawonole i substancje lotne. Na korzyść czerwonej herbaty przemawia to, że nie zawiera dużej ilości kofeiny ani też taniny, dlatego też nie trzeba martwić się tym, że dobroczynne pierwiastki nie zostaną należycie wchłonięte. Ponadto witamina C zwiększa wchłanialność żelaza, którego niedobory prowadzą do rozwoju niedokrwistości. Składniki w herbacie Pu erh mają takie proporcje, że sprzyjają one zachowaniu zdrowia i urody przez długie lata. Jej unikatowy skład sprawia, że organizm jest bardzo dobrze chroniony przed inwazją szkodliwych dla niego wolnych rodników. To właśnie one odpowiadają w dużej mierze za procesy starzenia się organizmu. Utleniacze są przyczyną wielu chorób przewlekłych, a obecne w czerwonej herbacie antyoksydanty są silnymi przeciwutleniaczami. Z kolei flawonoidy pomagają usprawnić procesy detoksykacyjne w organizmie, dzięki czemu łatwiej jest pozbyć się ze swojego wnętrza metali ciężkich i szeregu innych toksyn. Okazuje się nawet, że picie herbaty Pu erh zwiększa ochronę przed rozwojem chorób nowotworowych i może nawet hamować ich rozwój w początkowym stadium.
W czerwonej herbacie znajdują się naturalny fluor i wapń, czyli pierwiastki niezbędne do posiadania mocnych i zdrowych zębów. Picie naparów działa korzystnie na stan naszego uzębienia i pomaga budować mocne kości. Jako, że herbata ta wykazuje właściwości odtruwające, pomaga pozbyć się nagromadzonych przez lata złogów z organizmu, co wpływa korzystnie na kondycję skóry i włosów. Jeśli ktoś pragnie poprawić swój wygląd, to jak najbardziej warto wspomóc się czerwoną herbatą. Cynk zawarty w herbacie pu erh sprawia, że skóra staje się gładka, a zmiany trądzikowe zmniejszają się. Obecność polifenoli sprzyja redukcji wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, a flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne. Jeśli ktoś zmaga się ze zmianami miażdżycowymi czy też pragnie się przed nimi uchronić, to zamiast czarnej herbaty powinien sięgnąć po czerwoną. Regularne jej picie zapobiega uszkodzeniom wątroby. Jest to narząd nieunerwiony, dlatego też często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, w jak opłakanym znajduje się stanie. Wątroba jest kluczowym narządem, w przypadku którego zaburzone funkcjonowanie jest prostą drogą do szeregu najróżniejszych dolegliwości zdrowotnych. Zamiast ją stale obciążać, należy wspomóc jej pracę.
Działanie
Korzystny wpływ herbaty Pu erh został już potwierdzony licznymi badaniami naukowymi. Działa ona odchudzająco i odtruwająco oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Warto po nią sięgać przy problemach z trawieniem, przy obniżonej odporności i w celu oczyszczenia organizmu z toksyn. Czerwona herbata działa moczopędnie, poprawia krążenie, wzmaga koncentrację, usprawnia pamięć, wzmacnia system immunologiczny i znosi nieprzyjemne dolegliwości związane z przepiciem. Po herbatę Pu erh warto sięgać w przypadku przejedzenia, czyli przy uczuciu przepełnionego żołądka. Ze względu na zawartość kofeiny napary wykazują działanie pobudzające. Warto jednak zaznaczyć to, że kofeina z herbaty wchłaniana jest dopiero w jelitach, a nie w żołądku jak ma to miejsce w przypadku kofeiny z kawy. Oznacza to, że przedostaje się ona do krwiobiegu wolniej, a więc efekt pobudzenia jest delikatniejszy i długotrwały.
Jeśli łapie nas przeziębienie, to również warto sięgać po czerwoną herbatę ze względu na zawarte w niej polifenole, wykazują one działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Herbata Pu erh wspomaga organizm przy różnego typu chorobach infekcyjnych. U osób systematycznie pijących czerwoną herbatę odnotowuje się zmniejszone ryzyko występowania próchnicy oraz innych chorób dziąseł i przyzębia. Ponadto obniża się stężenie kwasu moczowego we krwi, co jest bardzo ważną informacją szczególnie dla osób zmagających się z dną moczanową. Połączenie ekstraktu z czerwonej herbaty z sylibininą wykorzystywane jest do wspomagania leczenia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych
Chińczycy bardzo sobie cenią napary z czerwonej herbaty ze względu na to, że zawarte w niej związki chronią organizm przed nowotworami i to na wiele sposobów. Napary Pu erh przeciwdziałają ekspansji wolnych rodników i niszczą je, chroniąc DNA przed uszkodzeniem. Można wobec tego powiedzieć, że herbata ta nie dopuszcza wręcz do rozwoju nowotworu, niszcząc go już w początkowej fazie. Wszystko to za sprawą dysmutazy podtlenkowej, polifenoli i flawonoidów. Zgodnie z najnowszymi badaniami działanie antyoksydacyjne herbaty Pu erh może być silniejsze nawet od owoców. Ponadto herbata pu erh zapobiega nadmiernemu wzrostowi zmutowanych komórek i hamuje rozrost już powstałej choroby nowotworowej. Niezaprzeczalną zaletą czerwonej herbaty jest to, że zawarte w niej substancje aktywne niszczą skutecznie komórki rakowe, ale nie wyrządzają szkody niezmienionym chorobowo komórkom. Osoby pijące herbatę pu erh znacznie rzadziej borykają się z rakiem dróg oddechowych, nowotworem przewodu pokarmowego czy też z rakiem płuc. Ryzyko rozwoju chorób nowotworowych zmniejsza się aż o kilkadziesiąt procent – nawet do 70%.
Stosowanie w ciąży
Wiele kobiet słusznie zastanawia się nad bezpieczeństwem picia herbaty w czasie ciąży, szczególnie jeśli są smakoszkami czarnego jak smoła naparu. Bez wątpienia picie czarnej herbaty i to w większych ilościach każdego dnia nie jest korzystne dla zdrowia i nie dotyczy to wyłącznie kobiet ciężarnych, ale każdego z nas. Jest tak wiele innych gatunków herbat, które nie tylko nie szkodzą, ale wręcz mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, że czas najwyższy dać im szansę i je wypróbować. Jak najbardziej wyjdzie to każdemu na zdrowie.
Spożywanie herbaty w ciąży powinno być umiarkowane nawet w przypadku herbaty zielonej czy też czerwonej. Nie trzeba jednak rezygnować z nich całkowicie, gdyż poprawiają nastrój i wykazują działanie antyoksydacyjne. Nadmiar może jednak okazać się szkodliwy ze względu na to, że niektóre związki w herbacie mogą zaburzać wchłanialność pewnych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki. Czerwona herbata nie jest najlepszym rozwiązaniem dla kobiet spodziewających się potomka, gdyż przypisuje się jej wypłukiwanie witamin i minerałów z organizmu. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie sięganie w tym okresie po herbatę Rooibos.
Karmienie piersią
Zarówno w okresie ciąży, jak również podczas karmienia piersią kobiety nie powinny przesadzać z ilością wypijanych filiżanek herbaty. Bez wątpienia powinno się zachować zdrowy rozsądek i umiar, ze względu na to, że te smaczne napoje mogą w mniejszym lub większym stopniu ograniczać wchłanialność witamin i minerałów.
W przypadku kobiet w ciąży i matek karmiących, przed wprowadzeniem do diety jakiegokolwiek nowego produktu, który nie jest obojętny dla organizmu, zawsze warto wcześniej zapytać o opinię lekarza prowadzącego.
Herbata Pu erh – odchudzanie
Sięganie po herbatę Pu erh stało się bardzo popularne w przypadku osób pragnących pozbyć się nadmiernych kilogramów, ale trzeba mieć na uwadze to, że nie jest to żadne remedium na nagromadzoną przez lata tkankę tłuszczową. Nie ma żadnej magicznej metody, która zagwarantowałaby nam uzyskanie smukłej sylwetki jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Odchudzanie jest procesem, który wymaga on nas podjęcia odpowiednich działań. Oczywiście są sposoby na szybką utratę wagi, ale jest to prosta droga do wyrządzenia sobie szkody i to nieodwracalnej w skutkach. Podstawą jest zadbanie o dobrze zbilansowaną dietę, zmienienie swoich złych nawyków i rozpoczęcie regularnej aktywności fizycznej. Do tego warto dołączyć wspomagacze typu czerwona herbata. Okazuje się być ona bardzo skutecznym wsparciem w odchudzaniu.
W przypadku większości osób regularnie pijących herbatę Pu erh zaobserwowano spadek masy ciała i to nawet bez wprowadzania jakichkolwiek zmian w sposobie odżywiania. Jak to możliwe? Otóż herbata ta pobudza przemianę materii i zwiększa produkcję soków trawiennych oraz hamuje biosyntezę tłuszczu i przeciwdziała jego odkładaniu się. W połączeniu z dawką ruchu i zdrowszym odżywianiem możliwe jest uzyskanie bardzo zadowalających rezultatów. Wypijanie 1,5 litra Pu erh dziennie po posiłku pozwala na zrzucenie nawet do pięciu kilogramów przez miesiąc i to bez jakiejś restrykcyjnej diety czy wylewania litrów potu na siłowni podczas intensywnych treningów. Ekstrakty czerwonej herbaty wręcz hamują aktywność lipazy trzustkowej, co przekłada się na wolniejsze trawienie i mniejsze wchłanianie tłuszczu oraz zwiększone jego wydalanie z organizmu. Picie od pięciu do sześciu filiżanek naparu z całą pewnością wspomoże proces odchudzania i usuwania zbędnych produktów przemiany materii. Najlepsze działanie herbata Pu erh wykazuje, jeśli wypijana jest na pół godziny po każdym posiłku, dzięki czemu efekty będą szybciej widoczne.
Dla uzyskania jak najlepszych efektów konieczna jest nie tylko konsekwencja w piciu naparów, ale także sięganie po czysty susz. Na rynku dostępne są także mieszkanki aromatyzowane, które są jednak gorszej jakości i wykazują słabsze działanie. Jeśli nie mamy dostępu do stuprocentowego suszu Pu erh, to sięgnijmy chociaż po mieszankę o możliwie jak największej ilości samej czerwonej herbaty. Im mniej dodatków, tym oczywiście lepiej. Ponadto przy wyborze Pu erh należy zwrócić uwagę na zapach liści – nie mogą one pachnieć pleśnią, ale ziemią. Jeśli chodzi o kolor, to powinna to być mieszanka liści ciemniejszych i jaśniejszych.
Jak parzyć herbatę?
Parzenie czerwonej herbaty nie jest czymś trudnym i z całą pewnością nie trzeba pilnować tak bardzo temperatury i czasu parzenia, jak ma to miejsce w przypadku zielonej herbaty. Wystarczy zalać filiżankę z łyżeczką herbaty wrzątkiem i odstawić na 3-5 minut (zaparzać należy pod przykryciem). Niektóre osoby na początku nie przepadają za smakiem herbaty Pu erh i dodają do niej przykładowo cukier, ale nie jest to dobrym rozwiązaniem. W taki sposób obniżamy jakość naparu, gdyż cukier neutralizuje większość dobroczynnych właściwości naparu, a tego przecież nie chcemy.
Warto zaznaczyć, że na jednorazowym zaparzeniu liści czerwonej herbaty się nie kończy. Można je wykorzystać ponownie, co z pewnością jest dobrą wiadomością dla naszego portfela. Z tych samych liści można przygotować kolejny napar dwukrotnie czy nawet trzykrotnie. Nie zaleca się zostawiać liści w naparze po zaparzeniu herbaty, gdyż wówczas tracimy możliwość zaparzenia ich po raz kolejny. Po upłynięciu stosownego czasu, należy po prostu usunąć liście z naczynia. Nie trzeba jednak od razu przygotowywać z nich kolejnego naparu, ale nie należy też z tym zwlekać. Napar przygotowany z dobrej jakości suszu szybko nabiera charakterystycznego koloru i wydziela specyficzny zapach ziemi.
Ile pić dziennie?
Wypijanie filiżanki czerwonej herbaty dziennie z całą pewnością nie będzie miało większego wpływu na redukcję tkanki tłuszczowej, dlatego też w celu zauważenia widocznych efektów, konieczne jest zwiększenie ilości tego napoju. Zaleca się picie około 1,5-2 litrów dziennie, a znaczenie ma także to, kiedy pije się czerwoną herbatę, aby uzyskać z tego jak największe korzyści. Najlepiej jest sięgać po nią po każdym posiłku, aby zmniejszyć wchłanialność tłuszczu w organizmie.
Skutki uboczne i przeciwwskazania
Każda herbata ma to do siebie, że pita w większych ilościach, może mieć niekorzystny wpływ na organizm. Dotyczy to tak naprawdę wszystkich spożywanych przez nas produktów, dlatego też konieczne jest zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku. Nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że picie czerwonej herbaty jest dla nas korzystne, ale trzeba mieć na uwadze pewne skutki uboczne. Odnotowuje się zmniejszoną wchłanialność niektórych pierwiastków, zwiększony efekt diuretyczny i wypłukiwanie z organizmu minerałów. Jeśli ktoś wobec tego zmaga się z niedokrwistością, jest w okresie ciąży czy karmienia piersią lub w trakcie miesiączki, to należy ograniczyć ilość wypijanej herbaty Pu erh. Uważać powinni także wegetarianie, weganie, witarianie i frutarianie, czyli osoby niespożywające mięsa, zważywszy na to, że czerwona herbata zmniejsza wchłaniane żelaza.
Nadmierne spożywanie herbaty Pu erh może skończyć się problemami z zasypaniem, zwiększonym łaknieniem na węglowodany, rozdrażnieniem, podniesionym ciśnieniem krwi, niekontrolowaną złością, wymiotami, biegunkami, zawrotami i bólem głowy. Jeśli wystąpi u nas któryś z powyższych symptomów, a lubimy codziennie wypić spore ilości czerwonej herbaty, to czas najwyższy zmniejszyć jej podaż. Takich objawów nie należy lekceważyć. Czerwonej herbaty nie powinny pić osoby borykające się z wrzodami żołądka, gdyż związki w niej zawarte pobudzają pracę przewodu pokarmowego.
Opinie o herbacie czerwonej Pu erh
Herbata Pu erh jest z całą pewnością godnym polecenia wspomagaczem procesu odchudzania i oczyszczania organizmu z toksyn. Jej regularne picie pozwala zachować dobry wygląd i zdrowie oraz smukłą sylwetkę. Ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne warto po nią sięgać, ale z umiarem, mając na uwadze możliwe skutki uboczne w wyniku nadmiernej konsumpcji. Nie jest to jednak remedium na otyłość, ale wspomagacz utraty masy ciała. Napary działają pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych i pobudzają pracę jelit, a to przekłada się na przyśpieszoną przemianę materii. Jest to świetna opcja dla osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i ciśnieniem. Czerwona herbata obfituje w olejki eteryczne, związki mineralne i mikroelementy oraz usprawnia funkcjonowanie narządów wewnętrznych – szczególnie organów układu pokarmowego i wątroby. Regularne jej spożywanie może zapobiec rozwojowi wielu chorób. Warto sięgać po nią w celu poprawienia krążenia obwodowego i mózgowego oraz wzmocnienia organizmu i polepszenia nastroju. Najlepsza jest herbata Pu erh w wersji liściastej, gdyż jest mocniejsza i zawiera więcej leczniczych właściwości, niż ta sprzedawana w torebkach. Jeśli zależy nam przede wszystkim na korzyściach zdrowotnych, to zaleca się pić czerwoną herbatę bez żadnych dodatków.
Długo nie mogłam przekonać się do smaku czerwonej herbaty, mimo że wiedziałam o jej dobroczynnych właściwościach. Z miejsca zmieniłam zdanie, kiedy spróbowałam czerwonej liściastej z dodatkiem grejpfrutem od Malwa Tea. Pyszna!
Bardzo lubię czerwoną herbatę i pijam ją na zmianę z zieloną oraz ziołowymi.