Czym właściwie jest pokrzywa i sok z pokrzywy? Od dziecka wielu z was zapewne słyszało, iż powinno się unikać tej niepozornej z wyglądu roślinki, która może mocno poparzyć, a jeśli już do tego doszło, zatroskany rodzic powtarzał w kółko: przynajmniej nie będziesz mieć reumatyzmu. I bądź tu człowieku mądry… Unikać, czy nie?
Pokrzywa jest rodzajem roślin zielnych jednorocznych lub też bylin z rodziny pokrzywowatych. To bardzo bogata pod względem ilości gatunków roślina, która posiada bardzo ciekawe właściwości prozdrowotne.
Choć pokrzywa rozproszona jest niemal po całym świecie, to właśnie w strefie umiarkowanej, charakterystycznej dla naszego regionu, występuje największe zróżnicowanie pokrzyw.
W Polsce znaleźć można przede wszystkim pokrzywę zwyczajną i żegawkę oraz konopiolistną i kuleczkowatą.
Bardzo charakterystyczną cechą liści pokrzywy zwyczajnej jest występowanie na jej powierzchni włosków parzących, które są przyczyną odstraszającą i zniechęcającą wiele osób do tej bardzo pożytecznej dla naszych organizmów rośliny.
Pokrzywa w dawnych wiekach
Jeśli spojrzeć na pokrzywę jako na roślinę, która przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych naszemu organizmowi, warto wspomnieć, iż ma i miała ona bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie. O jej doskonałych właściwościach wiedzieli już starożytni, którzy wykorzystywali ją do przyrządzania rozmaitych mikstur i lekarstw dla poprawienia stanu zdrowia i urody.
Sam Hipokrates twierdził, iż pokrzywa jest królową ziół wszelakich, a wtórowała mu w wiekach późniejszych w tym sądzie Hildegarda z Bingen. Do leczenia artretyzmu i reumatyzmu wykorzystywali ją Rzymianie, zaś mistrzowi Kopernikowi pomagała w leczeniu nerek. Popiół z tej rośliny uważany był ponadto za lekarstwo na pogryzienia przez wściekłego psa, a sproszkowane nasiona pokrzywy miały ułatwiać poród. To jednak nie koniec. Pokrzywa uznawana była za antidotum na zatrucia grzybami, leczono nią gruźlicę, astmę, cukrzycę, a nawet żółtaczkę, bóle zębów i kaszel. Miłośnicy puszczania dymka chętnie palili pokrzywę w zastępstwie papierosa.
Pokrzywa w obecnych czasach
Dziś, w środowisku naukowców pokrzywę uważa się za wyjątkowo przyjazną dla organizmu roślinę. Jest ona jedną z cenniejszych roślin rosnących w naszym klimacie, która zaskakuje swoimi składnikami odżywczymi oraz właściwościami leczniczymi nieporównywalnymi z innymi roślinami. Mimo to, wielu z nas patrzy na nią wciąż krzywym okiem, zwłaszcza ze względu na to, iż wyrasta w miejscach trudno dostępnych, a także jest trudna do wyplenienia. Wszystko to sprawia, że wśród mnóstwa ludzi funkcjonuje mit, że pokrzywa to szkodliwy, bo nieprzyjemnie parzący chwast, który w dodatku trudno wyplenić.
Sok z pokrzywy – właściwości
Z uwagi na szerokie zastosowanie jakie ma sok z pokrzywy, skupimy się na właściwościach leczniczych liści pokrzywy. To środek, który warto stosować z uwagi na jego niesamowite działanie.
Składniki odżywcze
Zanim jednak przejdziemy do konkretnych informacji na temat użyteczności jakie posiada sok z pokrzywy, odpowiemy skąd bierze się takie, a nie inne działanie. Należy przede wszystkim wiedzieć, że nie jest to czarodziejski napar, a pełen składników odżywczych sok, którego picie zapewnia dostarczenie naszemu organizmowi cennych komponentów. Przede wszystkim mówimy tu o żelazie, kwasie foliowym, witaminie C, a także wapniu i krzemie. Dzięki tym właśnie komponentom, organizm wzmacnia się i oczyszcza, a także regeneruje. To oczywiście zaledwie wstęp do tego, co kryje w sobie ta mała roślinka. Pokrzywa zawiera dodatkowo sole mineralne, takie jak magnez i potas, czy witaminy z grupy B oraz A i K.
Nie bez przyczyny uważa się, iż picie pokrzywy jest środkiem idealnym do leczenia anemii. Tę właściwość liści pokrzywy wykorzystywano od wieków, podając sok z pokrzyw rekonwalescentom oraz osobom chorującym na anemię. Dziś wiadomym jest, iż pokrzywa zwyczajna ma właściwości krwiotwórcze, dzięki bardzo wyjątkowej kompozycji składników. To dzięki takim ingredientom, jak kwas foliowy, miedź, witamina K oraz bezcenne żelazo, możemy mówić o doskonałym przeciwdziałaniu anemii. Nie do przecenienia są ponadto właściwości krwiotwórcze tych składników, biorą one bowiem udział w tworzeniu się hemoglobiny oraz krwinek czerwonych.
Medycyna ludowa od wielu lat stosuje sok z pokrzywy przy anemii, co jest całkowicie naturalnym i niezwykle skutecznym sposobem na zwiększenie produkcji czerwonych krwinek przez organizm. Wszystko to dzięki zawartości w pokrzywie żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niedobory tego cennego pierwiastka przyczyniają się do wystąpienia niedokrwistości, czyli schorzenia wymagającego leczenia.
Główną przyczyną niedokrwistości jest niedobór żelaza, który może być spowodowany spożywaniem produktów ubogich w ten pierwiastek lub utratą dużej ilości krwi w przypadku obfitych miesiączek, mięśniaków macicy, wrzodów żołądka czy też nowotworów przewodu pokarmowego.
Świetnie sprawdza się także sok z pokrzywy w ciąży i po porodzie, gdyż jest to okres zwiększonego ryzyka wystąpienia anemii. Karmiące młode mamy powinny jednak terapię pokrzywą skonsultować z lekarzem. Alarmującymi objawami wskazującymi na niedokrwistość, które powinny zwrócić naszą uwagę są długotrwałe zmęczenie, duszności, bóle głowy, uczucie zimna oraz łamiące się paznokcie i włosy.
Zastosowanie soku pokrzywowego
Pokrzywa zwyczajna jest niepozorną rośliną uznawaną za chwast i w związku z tym tępioną. Tymczasem pokrzywa zawiera wiele substancji cennych dla ludzkiego organizmu. Liście pokrzywy bogate są w sole mineralne, mikroelementy (krzem, wapń, magnez, potas, żelazo), witaminy (A, B, C, K) oraz garbniki, flawonoidy, taniny, ksantofil, sekretynę. Wszystkie mają ogromne znaczenie dla organizmu i utrzymania jego dobrej kondycji.
Sok pokrzywowy ma zbawienny wpływ na niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza. W jednym gramie suchych liści znajduje się prawie 2 mg tego cennego pierwiastka. Dodatkowo chlorofil zawarty w soku ułatwia przyswajanie żelaza. Pokrzywa działa krwiotwórczo, a więc warto po nią sięgnąć w celu wspomagania leczenia niedokrwistości.
Wzmacnia odporność
Jeśli waszym problemem oraz problemem waszych dzieci jest niska odporność, warto wiedzieć, iż picie pokrzywy poleca się stosować dla wzmocnienia organizmu. Udowodnione jest licznymi badaniami przeprowadzonymi przez naukowców, iż pokrzywa i sok z pokrzywy posiadają właściwości immunologiczne, jak i immunomodulujące, co oznacza w praktyce, iż roślina ta w zależności od potrzeb zwiększa lub też zmniejsza aktywność komórek odpornościowych. Bezcenną właściwością soku z pokrzywy jest też wpływ na produkcję przeciwciał przez organizm, jak i tworzenie się interferonów, czyli naturalnego środka do walki z wirusami.
Zdrowe nerki
Kolejnym walorem soku z pokrzywy jest ochrona nerek. Ta właściwość znana jest od wieków, a picie pokrzywy z powodzeniem wspomagało nerki, lecząc je i oczyszczając z rozmaitych niechcianych substancji. Pokrzywa oczyszcza i leczy, takie choroby nerek jak kamica, skąpomocz, a ponadto stany zapalne zarówno nerek, jak i dróg moczowych oraz pęcherza. To doskonały środek, jaki działa ochronnie na nerki.
Najlepsze oczyszczenie
Picie soku z pokrzywy poza przywołanymi już właściwościami daje i kolejną korzyść, jaką jest oczyszczenie organizmu oraz regeneracja po antybiotykoterapii. To środek, dzięki któremu przywracana jest równowaga biologiczna, zachwiana zwłaszcza poprzez przyjmowanie antybiotyków. To również znakomity produkt do picia, jeśli w organizmie zgromadziło się zbyt wiele kwasu moczowego, toksyn, jak i rozmaitej chemii. To właśnie tego rodzaju toksyny powodują zakwaszenie naszych organizmów oraz wywołują stany zapalne, bóle, obrzęki, etc. Piciu soku z pokrzywy zawdzięczamy regenerację wątroby, zwłaszcza w przypadkach uszkodzenia tego organu substancjami chemicznymi. Wspomaga ogólne funkcjonowanie wątroby; w sposób naturalny regeneruje uszkodzony miąższ tego narządu. Wspomaga także leczenia stanu zapalnego jelita grubego i chorób nowotworowych.
Koniec reumatyzmu i artretyzmu
Powszechnie znane chyba każdemu są właściwości lecznicze pokrzyw w zakresie wspomagania leczenia artretyzmu oraz reumatyzmu. Na podstawie badań, jakie przeprowadzono na dużej grupie osób cierpiących na bóle reumatyczne wykazano jasno, iż zastosowany w leczeniu sok z pokrzywy pozytywnie wpłynął na zmniejszenie się tych dolegliwości u większości chorych. Zarówno picie soku z pokrzywy, jak i stosowanie okładów z niej zwiększa ruchomość stawów i poprawia stan zdrowia.
Odchudzanie
Jeśli stosowaliście już mnóstwo nieskutecznych metod odchudzania, warto byście wypróbowali sok z pokrzyw. To idealny wręcz sposób na to, by zrzucić zbędne kilogramy. Dzieje się tak dlatego, że ziele to obniża poziom cukru we krwi, a także wspomaga produkcję hemoglobiny, poprawiając tym samym krążenie.
Poza tym sok z pokrzywy majowej pobudza do pracy trzustkę, a także wzmaga wydzielanie żółci przez wątrobę, przez co reguluje i usprawnia cały proces trawienia, a zatem staje się sprzymierzeńcem dla osób odchudzających się. Dzięki temu zyskujemy lepszą wydolność organizmu, co sprzyja spalaniu większej ilości kalorii podczas aktywności fizycznej, a tym samym szybszemu i skuteczniejszemu chudnięciu.
Inne działania zdrowotne
Choć wymienionych zostało już całe mnóstwo pozytywnych właściwości zdrowotnych soku z pokrzywy i samej pokrzywy, należy wymienić jeszcze i inne, chociażby wspomaganie leczenia alergii, w tym leczenia kataru siennego. Dodatkowo możemy mówić też o zapobieganiu osteoporozie, dzięki przyswajaniu przez organizm wapnia i krzemu, jakie zawiera sok z pokrzywy. Właśnie dlatego zmniejszają się problemy z kośćmi, które wzmacniają się, jak i zdecydowanie szybciej zrastają.
Stosowanie u dzieci
Często osoby, które stosują sok pokrzywowy do picia mają dylemat, czy można podawać go dzieciom. Literatura fachowa jasno daje do zrozumienia, iż sok z pokrzywy dla dziecka jest jak najbardziej wskazany, jednak należy dawkować go z dużą ostrożnością i wyczuciem. Przede wszystkim ma on służyć uodpornieniu organizmu, w tej roli podaje się go dwa razy dziennie w dawce jednej małej łyżeczki deserowej.
Niektórzy zastanawiać będą się, w jakim wieku można zacząć go stosować? Czy sok z pokrzyw dla rocznego dziecka jest tak samo bezpieczny jak w przypadku dziecka starszego? Odpowiedź może być zaskakująca – wszystko zależne jest przede wszystkim od dziecka. Pokrzywa bowiem jest dość silnym alergenem, dlatego okazać może się, iż sok z liści pokrzywy może pić roczne dziecko, zaś wykluczyć z diety musi je nastolatek. Dlatego też jeśli zamierzacie zastosować kurację pokrzywową, zawsze poradźcie się lekarza pediatry.
Stosowanie w ciąży
Podobnie jak w przypadku dzieci – sok pokrzywowy można stosować w ciąży, jednak pod nadzorem lekarza. Sok ten poleca się przede wszystkim z uwagi na dużą zawartość żelaza i przeciwdziałanie anemii (o tym więcej w kolejnej części). To wspaniały środek przeciwdziałający obrzękom ciała, zwłaszcza nóg. Jednocześnie warto pić sok z pokrzywy w przypadku dolegliwości żołądkowych. Pity minimum 2 razy dziennie staje się środkiem wspomagającym odporność organizmu. Sok z pokrzywy jest przydatny również w okresie połogu, gdyż wspomaga on laktację. Jednocześnie pomaga wrócić szybko do sylwetki sprzed ciąży.
Stosowanie soku z pokrzyw dla urody
Zastosowanie pokrzywy jest bardzo szerokie. To nie tylko środek prozdrowotny, ale i znakomity środek poprawiający urodę. Znaną i powszechnie docenianą zaletą tej rośliny jest znakomite działanie soku z pokrzyw na włosy. Udowodnione jest, iż wcieranie go w skórę głowy, w bardzo krótkim czasie poprawia stan włosów, wzmacniając je i odżywiając.
Dzięki pokrzywie włosy są bardziej lśniące, mniej łamliwe, a także miękkie w dotyku. Sok bowiem wywołuje pożądane efekty w postaci wzmocnienia cebulek włosowych, nadając włosom połysk i puszystość. Sok z pokrzywy szczególnie poleca się stosować osobom, które narzekają na wypadanie włosów spowodowane niedoborem mikroelementów i witamin, przetłuszczanie oraz łupież. Mycie włosów szamponem z pokrzyw, jak i wcieranie soku z pokrzyw to znakomity sposób na zmniejszenie wspomnianych dolegliwości, aż po całkowite ich wyeliminowanie.
Poza znakomitym oddziaływaniem na włosy, sok z pokrzyw doskonale działa na cerę. Pokrzywa poprawia wygląd skóry, zwęża naczynia krwionośne, pomaga w leczeniu trądziku, wyprysków, jak i najrozmaitszych zapaleń skóry. Dzięki temu możemy liczyć na znakomity stan skóry. To również środek, który poprawi kondycję paznokci, wzmacniając je i poprawiając ich stan.
Sok z pokrzywy – przepis
Sok ze świeżej pokrzywy przyrządza się bardzo prosto. Najczęściej używa się do jego przygotowania świeże liście pokrzywy oraz pędy – najlepiej jednak przygotować go z samych pędów. Aby przygotować sok, konieczne jest wyciśnięcie go w sokowirówce lub też zmielenie w maszynce.
Użyte do przygotowania pędy pokrzywy i liście (około jednego kilograma) należy najpierw umyć. Po przemieleniu należy zalać litrem wrzątku, po czym gotować na ogniu przez mniej więcej 10 minut. Na koniec przecedzić i dodać cytrynę i cukier lub opcjonalnie miód. Aby uzyskać najzdrowszy i co za tym idzie, najlepszy sok, rośliny te należy zebrać przed okresem ich kwitnienia.
Tak przygotowany naturalny sok z pokrzyw jest środkiem, który posiada wyjątkową moc. Jeśli nie chcemy sami przygotowywać takiego soku, można zakupić go w sklepach ze zdrową żywnością, gdzie dostępny jest sok z młodych pokrzyw, równie zdrowy co ten przygotowywany samodzielnie z pokrzyw pozyskiwanych z czystych terenów. Warto dodać, że sok pasteryzuje się około 20 minut. Temperatura jaką stosuje się do tego celu wynosi 75 stopni Celsjusza.
Tak przygotowany sok pokrzywowy na zimę, czy wiosnę jest kapitalnym środkiem na wzmocnienie całego organizmu.
Sok z pokrzywy – dawkowanie
Znając wspaniałe właściwości i zastosowanie, jakimi cechuje się sok z pokrzywy, warto wiedzieć, w jaki sposób przygotować go samodzielnie. Jest on banalnie prosty do zrobienia, dlatego też można przygotować go szybko i bez najmniejszego problemu.
Poleca się, by sok pokrzywowy pić każdego dnia przez dwa tygodnie. Najlepiej pić go przed zjedzeniem śniadania, na czczo, wypijając jedną, dwie łyżeczki. Po upływie dwóch tygodni, kurację należy przerwać na tydzień, po czym ponownie stosować przez dwa tygodnie. Pamiętać należy przy tym, iż kuracji tej nie powinno się stosować dłużej, niż przez 4-5 miesięcy w roku.
Tak dawkowany sok z pokrzyw wzmocni nasz organizm, wpływając pozytywnie na krew, oczyszczając, a także działając w sposób opisany we wcześniejszej części artykułu.
Przed przystąpieniem do kuracji i w razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem.
Przechowywanie
Niezależnie od tego, czy przyrządziliśmy sok z pokrzyw i miodu, czy też jest to sok z pokrzywy z żurawiną, powinniśmy przechowywać go w chłodnym miejscu lub też w lodówce. Ważne, by znajdował się on w ciemnym i szklanym naczyniu. Sok z pokrzyw bez alkoholu możemy przechować przez około 5 dni, jednak istnieje możliwość przedłużenia jego żywotności. Wówczas należy zalać go alkoholem.
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Tak jak w przypadku każdego innego środka, należy pamiętać, iż sok pokrzywowy, jak i herbata z pokrzywy, może wywoływać skutki uboczne. Istnieje grupa osób, dla których stosowanie go jest przeciwwskazane. Przede wszystkim dotyczy to kilku zespołów osób o określonych dolegliwościach.
- Picie soku z pokrzywy odradza się osobom cierpiącym na cukrzycę i przyjmującym leki na to schorzenie. Ma to związek z nasileniem działania leków tego typu podczas stosowania soku z pokrzywy. Można jednak stosować sok z pokrzywy będąc cukrzykiem, o ile nie przyjmuje się leków na to schorzenie, z zastrzeżeniem, iż będziemy robić to w sposób bardzo ostrożny, obserwując uważnie wpływ i działanie soku na nasz organizm.
- Bezwzględnie zakazane jest stosowanie kuracji z soku z pokrzywy przed zabiegami chirurgicznymi oraz bezpośrednio po nich. Wynika to z możliwości wystąpienia silnych krwawień, bowiem pokrzywa posiada silne właściwości rozrzedzające krew. Przeciwwskazane jest ponadto stosowanie wraz z sokiem z pokrzyw leków przeciwzakrzepowych.
- Nie poleca się kuracji osobom cierpiącym na ostrą niewydolność nerek z występującymi wraz z tą chorobą obrzękami serca.
- Zarówno sok, herbata, jak i inne napary z pokrzywy nie powinny być spożywane przez panie, które cierpią na tak zwane dolegliwości kobiece. Szczególnie odradza się naparów tym paniom, które chorują na nowotwór macicy, cysty, polipy wraz z krwotokami z dróg rodnych, i tym podobne.
Przed podjęciem kuracji sokiem z pokrzyw zaleca się zatem zasięgnięcia porady u lekarza lub farmaceuty, zwłaszcza w przypadku występowania wyżej wymienionych chorób i schorzeń.
Pokrzywa jest niedoceniana, chociaż mam wrażenie, że coraz częściej sięgamy po to co natura nam daje. Tak wiele roślin na wspaniałe właściwości o których nie mamy pojęcia. Ten blog to moje odkryci , wspaniały wpis!
Nie wiem co za bzdury tu piszą.Sok z pokrzywy jest najlepszy surowy a nie żaden gotowany czy pasteryzowany. Wyciskarka wolnoobrotowa jest nsjlepsza. Po prostu trzeba ruszyć dupę, naciąć pokrzyw na 2-3 dni i codziennie robić świeży sok,a nie gotować na zapas. Poza tym można normalnie mrozić pokrzywę jak inne zioła i zimą rozmrażać i robić świeży sok. Ewentualnie wysuszyć jak miętę i dodawać zmieloną do koktaili owocowo warzywnych. Proste…
Ma Pan rację. Najbardziej wartościowy sok, nie tylko z pokrzywy, to sok prosto z wyciskarki/sokowirówki.