Sok z pokrzywy – właściwości, dawkowanie i przepis

sok z pokrzywyCzym właściwie jest pokrzywa? Od dziecka wielu z was zapewne słyszało, iż powinno się unikać tej niepozornej z wyglądu roślinki, która może mocno poparzyć, a jeśli już do tego doszło, zatroskany rodzic powtarzał w kółko: przynajmniej nie będziesz mieć reumatyzmu.I bądź tu człowieku mądry… Unikać, czy nie?

Pokrzywa jest rodzajem roślin zielnych jednorocznych lub też bylin z rodziny pokrzywowatych. To bardzo bogata pod względem ilości gatunków roślina, która posiada bardzo ciekawe właściwości prozdrowotne.

Choć pokrzywa rozproszona jest niemal po całym świecie, to właśnie w strefie umiarkowanej, charakterystycznej dla naszego regionu, występuje największe zróżnicowanie pokrzyw.
W Polsce znaleźć można przede wszystkim pokrzywę zwyczajną i żegawkę oraz konopiolistną i kuleczkowatą.

Bardzo charakterystyczną cechą pokrzywy jest występowanie na jej powierzchni włosków parzących, które są przyczyną odstraszającą i zniechęcającą wiele osób do tej bardzo pożytecznej dla naszych organizmów rośliny.

Pokrzywa w dawnych wiekach

Jeśli spojrzeć na pokrzywę jako na roślinę, która przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych naszemu organizmowi, warto wspomnieć, iż ma i miała ona bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie. O jej doskonałych właściwościach wiedzieli już Starożytni, którzy wykorzystywali ją do przyrządzania rozmaitych mikstur i lekarstw dla poprawienia stanu zdrowia i urody.

pokrzywa zywczajna: dawkowanie, przeciwwskazania

Sam Hipokrates twierdził, iż pokrzywa jest królową ziół wszelakich, a wtórowała mu w wiekach późniejszych w tym sądzie Hildegarda z Bingen. Do leczenia artretyzmu i reumatyzmu wykorzystywali ją Rzymianie, zaś mistrzowi Kopernikowi pomagała w leczeniu nerek. Popiół z tej rośliny uważany był ponadto za lekarstwo na pogryzienia przez wściekłego psa, a sproszkowane nasiona pokrzywy miały ułatwiać poród. To jednak nie koniec. Pokrzywa uznawana była za antidotum na zatrucia grzybami, leczono nią gruźlicę, astmę, cukrzycę, a nawet żółtaczkę, bóle zębów i kaszel. Miłośnicy puszczania dymka chętnie palili pokrzywę w zastępstwie papierosa.

Pokrzywa w obecnych czasach

Dziś, w środowisku naukowców pokrzywę uważa się za wyjątkowo przyjazną dla organizmu roślinę. Jest ona jedną z cenniejszych roślin rosnących w naszym klimacie, która zaskakuje swoimi składnikami odżywczymi oraz właściwościami leczniczymi nieporównywalnymi z innymi roślinami. Mimo to, wielu z nas patrzy na nią wciąż krzywym okiem, zwłaszcza ze względu na to, iż wyrasta w miejscach trudno dostępnych, a także jest trudna do wyplenienia. Wszystko to sprawia, że wśród mnóstwa ludzi funkcjonuje mit, że pokrzywa to szkodliwy, bo nieprzyjemnie parzący chwast, który w dodatku trudno wyplenić.

Właściwości soku z pokrzywy

Z uwagi na szerokie zastosowanie jakie ma sok z pokrzywy, skupimy się na właściwościach leczniczych pokrzywy. To środek, który warto stosować z uwagi na jego niesamowite działanie.

Składniki odżywcze

Zanim jednak przejdziemy do konkretnych informacji na temat użyteczności jakie posiada sok z pokrzywy, odpowiemy skąd bierze się takie, a nie inne działanie. Należy przede wszystkim wiedzieć, że nie jest to czarodziejski napar, a pełen składników odżywczych sok, którego picie zapewnia dostarczenie naszemu organizmowi cennych komponentów. Przede wszystkim mówimy tu o żelazie, kwasie foliowym, witaminie C, a także wapniu i krzemie. Dzięki tym właśnie komponentom, organizm wzmacnia się i oczyszcza, a także regeneruje. To oczywiście zaledwie wstęp do tego, co kryje w sobie ta mała roślinka. Zawiera ona dodatkowo sole mineralne, takie jak magnez i potas, czy witaminy z grupy B oraz A i K.

Nie bez przyczyny uważa się, iż sok z pokrzywy jest środkiem idealnym do leczenia anemii. Tę właściwość pokrzywy wykorzystywano od wieków, podając sok z pokrzyw rekonwalescentom oraz osobom chorującym na anemię. Dziś wiadomym jest, iż pokrzywa ma właściwości krwiotwórcze, dzięki bardzo wyjątkowej kompozycji składników. To dzięki takim ingredientom, jak kwas foliowy, miedź, witamina K oraz bezcenne żelazo, możemy mówić o doskonałym przeciwdziałaniu anemii. Nie do przecenienia są ponadto właściwości krwiotwórcze tych składników, biorą one bowiem udział w tworzeniu się hemoglobiny oraz krwinek czerwonych.

Medycyna ludowa od wielu lat stosuje sok z pokrzywy przy anemii, co jest całkowicie naturalnym i niezwykle skutecznym sposobem na zwiększenie produkcji czerwonych krwinek przez organizm. Wszystko to dzięki zawartości w pokrzywie żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niedobory tego cennego pierwiastka przyczyniają się do wystąpienia niedokrwistości, czyli schorzenia wymagającego leczenia.

Główną przyczyną niedokrwistości jest niedobór żelaza, który może być spowodowany spożywaniem produktów ubogich w ten pierwiastek lub utratą dużej ilości krwi w przypadku obfitych miesiączek, mięśniaków macicy, wrzodów żołądka czy też nowotworów przewodu pokarmowego.

pokrzywa a niedobór żelaza

Świetnie sprawdza się także sok z pokrzywy w ciąży i po porodzie, gdyż jest to okres zwiększonego ryzyka wystąpienia anemii. Karmiące młode mamy powinny jednak terapię pokrzywą skonsultować z lekarzem. Alarmującymi objawami wskazującymi na niedokrwistość, które powinny zwrócić naszą uwagę są długotrwałe zmęczenie, duszności, bóle głowy, uczucie zimna oraz łamiące się paznokcie i włosy.

Zastosowanie soku pokrzywowego

Sok z pokrzywy ma zbawienny wpływ na niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza. W jednym gramie suchych liści znajduje się prawie 2 mg tego cennego pierwiastka. Dodatkowo chlorofil zawarty w soku ułatwia przyswajanie żelaza. Pokrzywa działa krwiotwórczo, a więc warto po nią sięgnąć w celu wspomagania leczenia niedokrwistości.

Wzmacnia odporność

Jeśli waszym problemem oraz problemem waszych dzieci jest niska odporność, warto wiedzieć, iż sok z pokrzywy poleca się stosować dla wzmocnienia organizmu. Udowodnione jest licznymi badaniami przeprowadzonymi przez naukowców, iż pokrzywa i sok pokrzywowy posiadają właściwości immunologiczne, jak i immunomodulujące, co oznacza w praktyce, iż roślina ta w zależności od potrzeb zwiększa lub też zmniejsza aktywność komórek odpornościowych. Bezcenną właściwością soku z pokrzywy jest też wpływ na produkcję przeciwciał przez organizm, jak i tworzenie się interferonów, czyli naturalnego środka do walki z wirusami.

Zdrowe nerki

Kolejnym walorem soku z pokrzywy jest ochrona nerek. Ta właściwość znana jest od wieków, a stosowanie pokrzywy z powodzeniem wspomagało nerki, lecząc je i oczyszczając z rozmaitych niechcianych substancji. Pokrzywa oczyszcza i leczy, takie choroby nerek jak kamica, skąpomocz, a ponadto stany zapalne zarówno nerek, jak i dróg moczowych oraz pęcherza. To doskonały środek, jaki działa ochronnie na nerki.

Najlepsze oczyszczenie

Picie soku z pokrzywy poza przywołanymi już właściwościami daje i kolejną korzyść, jaką jest oczyszczenie organizmu oraz regeneracja po antybiotykoterapii. To środek, dzięki któremu przywracana jest równowaga biologiczna, zachwiana zwłaszcza poprzez przyjmowanie antybiotyków. To również znakomity produkt do picia, jeśli w organizmie zgromadziło się zbyt wiele kwasu moczowego, toksyn, jak i rozmaitej chemii. To właśnie tego rodzaju toksyny powodują zakwaszenie naszych organizmów oraz wywołują stany zapalne, bóle, obrzęki, etc. Piciu soku pokrzywowego zawdzięczamy regenerację wątroby, a także wspomaganie leczenia stanu zapalnego jelita grubego i chorób nowotworowych.

Koniec reumatyzmu i artretyzmu

Powszechnie znane chyba każdemu są właściwości lecznicze pokrzyw w zakresie wspomagania leczenia artretyzmu oraz reumatyzmu. Na podstawie badań, jakie przeprowadzono na dużej grupie osób cierpiących na bóle reumatyczne wykazano jasno, iż zastosowany w leczeniu sok z pokrzywy pozytywnie wpłynął na zmniejszenie się tych dolegliwości u większości chorych. Zarówno picie soku z pokrzywy, jak i stosowanie okładów z niej zwiększa ruchomość stawów i poprawia stan zdrowia.

Odchudzanie

Jeśli stosowaliście już mnóstwo nieskutecznych metod odchudzania, warto byście wypróbowali sok z pokrzyw. To idealny wręcz sposób na to, by zrzucić zbędne kilogramy. Dzieje się tak dlatego, że ziele to obniża poziom cukru we krwi, a także wspomaga produkcję hemoglobiny, poprawiając tym samym krążenie. Dzięki temu zyskujemy lepszą wydolność organizmu, co sprzyja spalaniu większej ilości kalorii podczas aktywności fizycznej, a tym samym szybszemu i skuteczniejszemu chudnięciu.

Inne działania zdrowotne

Choć wymienionych zostało już całe mnóstwo pozytywnych właściwości zdrowotnych soku z pokrzywy i samej pokrzywy, należy wymienić jeszcze i inne, chociażby wspomaganie leczenia alergii, w tym leczenia kataru siennego. Dodatkowo możemy mówić też o zapobieganiu osteoporozie, dzięki przyswajaniu przez organizm wapnia i krzemu, jakie zawiera sok z pokrzywy. Właśnie dlatego zmniejszają się problemy z kośćmi, które wzmacniają się, jak i zdecydowanie szybciej zrastają.

Stosowanie u dzieci

kobieta w ciąży z dzieckiemCzęsto osoby, które stosują sok z pokrzywy do picia mają dylemat, czy można podawać go dzieciom. Literatura fachowa jasno daje do zrozumienia, iż sok z pokrzywy dla dziecka jest jak najbardziej wskazany, jednak należy dawkować go z dużą ostrożnością i wyczuciem. Przede wszystkim ma on służyć uodpornieniu organizmu, w tej roli podaje się go dwa razy dziennie w dawce jednej małej łyżeczki deserowej.

Niektórzy zastanawiać będą się, w jakim wieku można zacząć go stosować? Czy sok z pokrzywy dla rocznego dziecka jest tak samo bezpieczny jak w przypadku dziecka starszego? Odpowiedź może być zaskakująca – wszystko zależne jest przede wszystkim od dziecka. Pokrzywa bowiem jest dość silnym alergenem, dlatego okazać może się, iż sok z pokrzywy może pić roczne dziecko, zaś wykluczyć z diety musi je nastolatek. Dlatego też jeśli zamierzacie zastosować kurację pokrzywową, zawsze poradźcie się lekarza pediatry.

Stosowanie w ciąży

Podobnie jak w przypadku dzieci – sok pokrzywowy można stosować w ciąży, jednak pod nadzorem lekarza. Sok ten poleca się przede wszystkim z uwagi na dużą zawartość żelaza i przeciwdziałanie anemii (o tym więcej w kolejnej części). To wspaniały środek przeciwdziałający obrzękom ciała, zwłaszcza nóg. Jednocześnie warto pić go w przypadku dolegliwości żołądkowych. Pity minimum 2 razy dziennie staje się środkiem wspomagającym odporność organizmu. Sok z pokrzywy jest przydatny również w okresie połogu, gdyż wspomaga on laktację. Jednocześnie pomaga wrócić szybko do sylwetki sprzed ciąży.

Stosowanie soku dla urody

Zastosowanie pokrzywy jest bardzo szerokie. To nie tylko środek prozdrowotny, ale i znakomity środek poprawiający urodę. Sok z pokrzywy wspomaga odchudzanie, dzięki ułatwianiu i regulowaniu procesu trawienia. Jego regularne picie sprzyja zrzucaniu nadmiaru kilogramów.

sok z pokrzywy dla urody

Znaną i powszechnie docenianą zaletą tej rośliny jest znakomite działanie soku z pokrzyw na włosy. Udowodnione jest, iż wcieranie go w skórę głowy, w bardzo krótkim czasie poprawia stan włosów, wzmacniając je i odżywiając. Dzięki pokrzywie włosy są bardziej lśniące, mniej łamliwe, a także miękkie w dotyku. Sok bowiem wywołuje pożądane efekty w postaci wzmocnienia cebulek włosowych, nadając włosom połysk i puszystość. Sok z pokrzywy szczególnie poleca się stosować osobom, które narzekają na wypadanie włosów, przetłuszczanie oraz łupież. Mycie włosów szamponem z pokrzyw, jak i wcieranie soku z pokrzyw to znakomity sposób na zmniejszenie wspomnianych dolegliwości, aż po całkowite ich wyeliminowanie.

Poza znakomitym oddziaływaniem na włosy, sok z pokrzyw doskonale działa na cerę. Pokrzywa poprawia wygląd skóry, zwęża naczynia krwionośne, pomaga w leczeniu trądziku, wyprysków, jak i najrozmaitszych zapaleń skóry. Dzięki temu możemy liczyć na znakomity stan skóry. To również środek, który poprawi kondycję paznokci, wzmacniając je i poprawiając ich stan.

Przepis na sok z pokrzyw

sok pokrzywowy z liściSok ze świeżej pokrzywy przyrządza się bardzo prosto. Najczęściej używa się do jego przygotowania świeże liście oraz pędy – najlepiej jednak przygotować go z samych pędów. Aby przygotować sok, konieczne jest wyciśnięcie go w sokowirówce lub też zmielenie w maszynce.

Użyte do przygotowania pędy pokrzywy i liście (około jednego kilograma) należy najpierw umyć. Po przemieleniu należy zalać litrem wrzątku, po czym gotować na ogniu przez mniej więcej 10 minut. Na koniec przecedzić i dodać cytrynę i cukier lub opcjonalnie miód. Aby uzyskać najzdrowszy i co za tym idzie, najlepszy sok, rośliny te należy zebrać w czasie ich kwitnienia.

Tak przygotowany naturalny sok z pokrzywy jest środkiem, który posiada wyjątkową moc. Jeśli nie chcemy sami przygotowywać takiego soku, można zakupić go w sklepach ze zdrową żywnością, gdzie dostępny jest sok z młodych pokrzyw, równie zdrowy co ten przygotowywany samodzielnie z pokrzyw pozyskiwanych z czystych terenów. Warto dodać, że sok pasteryzuje się około 20 minut. Temperatura jaką stosuje się do tego celu wynosi 75 stopni Celsjusza.

Tak przygotowany sok z pokrzywy na zimę, czy wiosnę jest kapitalnym środkiem na wzmocnienie całego organizmu.

Dawkowanie soku z pokrzywy

Znając wspaniałe właściwości i zastosowanie, jakimi cechuje się sok z pokrzywy, warto wiedzieć, w jaki sposób przygotować go samodzielnie. Jest on banalnie prosty do zrobienia, dlatego też można przygotować go szybko i bez najmniejszego problemu.

Poleca się, by sok pokrzywowy pić każdego dnia przez dwa tygodnie. Najlepiej pić go przed zjedzeniem śniadania, na czczo, wypijając jedną, dwie łyżeczki. Po upływie dwóch tygodni, kurację należy przerwać na tydzień, po czym ponownie stosować przez dwa tygodnie. Pamiętać należy przy tym, iż kuracji tej nie powinno się stosować dłużej, niż przez 4-5 miesięcy w roku.

Picie soku z pokrzywy a jego skutki uboczne

Tak dawkowany sok z pokrzywy wzmocni nasz organizm, wpływając pozytywnie na krew, oczyszczając, a także działając w sposób opisany we wcześniejszej części artykułu.

Sok z pokrzywy można przyrządzić samodzielnie, jak również zakupić gotowy produkt. Należy pamiętać jednak o tym, aby w składzie znajdował się naturalny sok bez konserwantów.

Przed przystąpieniem do kuracji i w razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem.

Przechowywanie

Niezależnie od tego, czy przyrządziliśmy sok z pokrzywy i miodu, czy też jest to sok z pokrzywy z żurawiną, powinniśmy przechowywać go w chłodnym miejscu lub też w lodówce. Ważne, by znajdował się on w ciemnym i szklanym naczyniu. Sok z pokrzywy bez alkoholu możemy przechować przez około 5 dni, jednak istnieje możliwość przedłużenia jego żywotności. Wówczas należy zalać go alkoholem.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Tak jak w przypadku każdego innego środka, należy pamiętać, iż sok z pokrzywy, jak i herbata z pokrzywy, może wywoływać skutki uboczne. Istnieje grupa osób, dla których stosowanie go jest przeciwwskazane. Przede wszystkim dotyczy to kilku zespołów osób o określonych dolegliwościach.

  1. Picie soku z pokrzywy odradza się osobom cierpiącym na cukrzycę i przyjmującym leki na to schorzenie. Ma to związek z nasileniem działania leków tego typu podczas stosowania soku z pokrzywy. Można jednak stosować sok z pokrzywy będąc cukrzykiem, o ile nie przyjmuje się leków na to schorzenie, z zastrzeżeniem, iż będziemy robić to w sposób bardzo ostrożny, obserwując uważnie wpływ i działanie soku na nasz organizm.
  2. Bezwzględnie zakazane jest stosowanie kuracji z soku z pokrzywy przed zabiegami chirurgicznymi oraz bezpośrednio po nich. Wynika to z możliwości wystąpienia silnych krwawień, bowiem pokrzywa posiada silne właściwości rozrzedzające krew. Przeciwwskazane jest ponadto stosowanie wraz z sokiem z pokrzyw leków przeciwzakrzepowych.
  3. Nie poleca się kuracji osobom cierpiącym na ostrą niewydolność nerek z występującymi wraz z tą chorobą obrzękami serca.
  4. Istnieją przeciwwskazania do stosowania soku z pokrzywy przez kobiety z cystą na jajniku.

Przed podjęciem kuracji sokiem z pokrzyw zaleca się zatem zasięgnięcia porady u lekarza lub farmaceuty, zwłaszcza w przypadku występowania wyżej wymienionych chorób i schorzeń.


OPINIE i KOMENTARZE

12345 (Na razie brak ocen)
Loading...

Dodaj komentarz