Miody
Miód naturalny, efekt wytężonej pszczelej pracy nie tylko znakomicie smakuje i z powodzeniem zastępuje w diecie cukier, ale wykazuje także szereg prozdrowotnych właściwości. Ten słodki eliksir działa silnie antybakteryjnie, wzmacnia serce, przynosi ukojenie skołatanym nerwom, ożywia mózg oraz pomaga w gojeniu ran. Jeśli go rozcieńczymy i podamy na zimno, pomoże przy biegunkach. Bardziej stężony i lekko podgrzany miód pomaga z kolei pozbyć się zaparć i poprawia trawienie. Dostępna literatura podaje, że ojciec medycyny – Hipokrates, jak i Pitagoras dożyli bardzo sędziwego wieku, co ponoć zawdzięczają zamiłowaniu do słodkiego smaku miodu.
Miód pszczeli zawiera mikroelementy i witaminy, dlatego polecany jest osobom osłabionym, z obniżoną odpornością. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele gatunków miodu, z których każdy wykazuje nieco inne właściwości. I tak, dobrze znany wszystkim miód lipowy pomaga przy kaszlu, przeziębieniu i trądziku. Miód rzepakowy pozyskiwany z nektaru przepięknych żółtych łanów rzepaku polecany jest osobom po przebytym zawale serca, w przypadku schorzeń wątroby oraz stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy, na chore gardło i przy przeziębieniu. Osoby cierpiące na zakażenie nerek i pęcherza moczowego również powinny sięgać po miód rzepakowy. Mniej znanymi gatunkami miodu są miód wrzosowy o działaniu bakteriobójczym, antyseptycznym, przeciwwirusowym i moczopędnym, nawłociowy pomocny przy infekcjach górnych dróg oddechowych, nerek i dróg żółciowych, faceliowy, który daje zastrzyk energii, poprawia koncentrację, usprawnia metabolizm, wspiera pracę wątroby, czy miód manuka, pomocny przy wrzodach żołądka, refluksie, zapaleniu jelit, ranach i odleżynach.
Warto poznać właściwości lecznicze różnych miodów, aby móc zaopatrzyć się w ten najbardziej odpowiedni dla siebie gatunek i włączyć go do swojej diety. Naturalne miody pszczele to bogactwo, jakie dzięki pracy pszczół możemy czerpać z natury. Musimy jednak pamiętać o ochronie pszczół, bo bez ich udziału pozyskanie miodu nie będzie możliwe.
Miód malinowy – właściwości i zastosowanie zdrowotne
Miód wrzosowy – właściwości i działanie lecznicze
Miód rzepakowy – właściwości i działanie lecznicze
Miód nawłociowy – właściwości, działanie i zastosowanie
Miód faceliowy – właściwości i zastosowanie
Miód manuka – właściwości, zastosowanie i dawkowanie
Miód lipowy – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Miód spadziowy – właściwości i zastosowanie
Miód wielokwiatowy – właściwości i wartości odżywcze
Miód akacjowy – właściwości, krystalizacja i zastosowanie
Miód gryczany – właściwości, zalety i zastosowanie
Ostatnie wpisy
- Zdrowe zwyczaje żywieniowe po zawale serca
- Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
- Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
- Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
- Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
- Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
- Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
- Rozmaryn – właściwości i działanie
- Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
- Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie