• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Miody

Miody

Miód naturalny, efekt wytężonej pszczelej pracy nie tylko znakomicie smakuje i z powodzeniem zastępuje w diecie cukier, ale wykazuje także szereg prozdrowotnych właściwości. Ten słodki eliksir działa silnie antybakteryjnie, wzmacnia serce, przynosi ukojenie skołatanym nerwom, ożywia mózg oraz pomaga w gojeniu ran. Jeśli go rozcieńczymy i podamy na zimno, pomoże przy biegunkach. Bardziej stężony i lekko podgrzany miód pomaga z kolei pozbyć się zaparć i poprawia trawienie. Dostępna literatura podaje, że ojciec medycyny – Hipokrates, jak i Pitagoras dożyli bardzo sędziwego wieku, co ponoć zawdzięczają zamiłowaniu do słodkiego smaku miodu.

Miód pszczeli zawiera mikroelementy i witaminy, dlatego polecany jest osobom osłabionym, z obniżoną odpornością. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele gatunków miodu, z których każdy wykazuje nieco inne właściwości. I tak, dobrze znany wszystkim miód lipowy pomaga przy kaszlu, przeziębieniu i trądziku. Miód rzepakowy pozyskiwany z nektaru przepięknych żółtych łanów rzepaku polecany jest osobom po przebytym zawale serca, w przypadku schorzeń wątroby oraz stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy, na chore gardło i przy przeziębieniu. Osoby cierpiące na zakażenie nerek i pęcherza moczowego również powinny sięgać po miód rzepakowy. Mniej znanymi gatunkami miodu są miód wrzosowy o działaniu bakteriobójczym, antyseptycznym, przeciwwirusowym i moczopędnym, nawłociowy pomocny przy infekcjach górnych dróg oddechowych, nerek i dróg żółciowych, faceliowy, który daje zastrzyk energii, poprawia koncentrację, usprawnia metabolizm, wspiera pracę wątroby, czy miód manuka, pomocny przy wrzodach żołądka, refluksie, zapaleniu jelit, ranach i odleżynach.

Warto poznać właściwości lecznicze różnych miodów, aby móc zaopatrzyć się w ten najbardziej odpowiedni dla siebie gatunek i włączyć go do swojej diety. Naturalne miody pszczele to bogactwo, jakie dzięki pracy pszczół możemy czerpać z natury. Musimy jednak pamiętać o ochronie pszczół, bo bez ich udziału pozyskanie miodu nie będzie możliwe.


 

Miód z mniszka lekarskiego – właściwości i zastosowanie zdrowotne
22 lipca 2019

Miód z mniszka lekarskiego – właściwości i zastosowanie zdrowotne

Miód malinowy – właściwości i zastosowanie zdrowotne
17 czerwca 2019

Miód malinowy – właściwości i zastosowanie zdrowotne

Miód wrzosowy – właściwości i działanie lecznicze
8 czerwca 2019

Miód wrzosowy – właściwości i działanie lecznicze

Miód rzepakowy – właściwości i działanie lecznicze
8 czerwca 2019

Miód rzepakowy – właściwości i działanie lecznicze

Miód nawłociowy – właściwości, działanie i zastosowanie
8 czerwca 2019

Miód nawłociowy – właściwości, działanie i zastosowanie

Miód faceliowy – właściwości i zastosowanie
6 czerwca 2019

Miód faceliowy – właściwości i zastosowanie

Miód manuka – właściwości, zastosowanie i dawkowanie
4 kwietnia 2019

Miód manuka – właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Miód lipowy – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
11 lutego 2019

Miód lipowy – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości i zastosowanie
14 stycznia 2019

Miód spadziowy – właściwości i zastosowanie

Miód wielokwiatowy – właściwości i wartości odżywcze
14 stycznia 2019

Miód wielokwiatowy – właściwości i wartości odżywcze

Miód akacjowy – właściwości, krystalizacja i zastosowanie
5 kwietnia 2017

Miód akacjowy – właściwości, krystalizacja i zastosowanie

Miód gryczany – właściwości, zalety i zastosowanie
30 marca 2017

Miód gryczany – właściwości, zalety i zastosowanie

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.