• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Ziarna słonecznika – właściwości i wartości odżywcze 13 stycznia 2019

Ziarna słonecznika – właściwości i wartości odżywcze

Ziarna słonecznika – właściwości i wartości odżywcze

O tym, że pestki słonecznika mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, wiadomo nie od dziś. Słonecznik łuskany bogaty jest bowiem w liczne witaminy, które usprawniają funkcjonowanie naszych organów wewnętrznych, zwiększając odporność organizmu oraz ogólną kondycję ciała i umysłu. Niezwykle wartościowe jest również białko słonecznika i ogromna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to smaczny i zdrowy dodatek do sałatek, deserów, ciasteczek, pieczywa, musli, owsianki, jak również świetnie sprawdza się w wersji solo, jako energetyczna przekąska między posiłkami. Jakie właściwości zdrowotne ma słonecznik i dlaczego warto częściej po niego sięgać?

Skład i wartości odżywcze

Niepozornie małe ziarenka słonecznika są w rzeczywistości niezwykle wartościową skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów oraz witamin. Jest to świetne źródło dobrze przyswajalnej postaci witaminy E, jak również witamin z grupy B, A i D. Dzięki regularnemu spożywaniu łuskanego słonecznika dostarczamy organizmowi sporej dawki cennych antyoksydantów, a ponadto wspomagamy narząd wzroku, dbamy o cerę i kości.

Nasiona słonecznika: właściwości

Wszystkie dobroczynne mikroelementy obecne w słoneczniku podnoszą ogólną sprawność naszego organizmu, wzmacniając odporność, regulując poziom cholesterolu, zwiększając ruchliwość plemników czy też zmniejszając aktywność wolnych rodników. Dzięki wzbogaceniu codziennego jadłospisu w nasiona słonecznika można liczyć na zwiększenie elastyczności skóry i usprawnienie procesów odbudowy komórek, a także zmniejszyć ryzyko złapania różnego rodzaju infekcji.

Ziarna słonecznika zawierają wapń, który wspomaga prawidłowy rozwój kości i zębów. Poleca się go osobom cierpiącym na anemię, a dzięki zawartości potasu reguluje on gospodarkę wodno-elektrolitową. Jako, że w jego składzie znajduje się błonnik, to dzięki spożywaniu ziaren słonecznika można liczyć także na usprawnienie przemiany materii.

Słonecznik zawiera również spore ilości cyku, selenu, miedzi i manganu. Obecnie można kupić zarówno słonecznik surowy, jak i prażony, solony, czy karmelizowany. Prażenie ziaren zwiększa ich walory smakowe, a ponadto proces ten odbywa się bez udziału tłuszczu. Są one traktowane gorącym powietrzem, co nadaje im oryginalny smak i chrupkość, a dodatkowo ogranicza kaloryczność produktu.

słonecznik wartości odżywcze

W oleju produkowanym z nasion słonecznika znajduje się kwas linolowy, sterole i alfa-tokoferol, który pozytywnie wpływa na układ oddechowy i zwiększa wydolność płuc. Ziarna słonecznika mają działanie także przeciwzapalne, a ponadto korzystnie wpływają na układ sercowy, pokarmowy, krwionośny i nerwowy.

Słonecznik to skarbnica witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, a ponadto doskonałe źródło witaminy E. W ziarnach znajdziemy także magnez, który jest niezwykle pomocny w walce ze stresem i jego negatywnymi skutkami. Permanentny stres i picie kawy wypłukuje ten cenny minerał z naszego organizmu, dlatego konieczne jest jego regularne uzupełnianie. Ziarna słonecznika polecane są także osobom narażonym na wytężoną pracę intelektualną, a także w celu wzmocnienia układu krwionośnego. Okazuje się, że włączenie do diety słonecznika przynosi ukojenie osobom borykającym się z bólami migrenowymi, nadciśnieniem, skurczami mięśni i problemami z koncentracją.

słonecznik łuskany a zdrowie

Ziarna słonecznika to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do odbudowywania błon komórkowych. Ponadto nieprażone ziarna zawierają sporą dawkę fitosteroli obniżających poziom cholesterolu i chroniących przed chorobami układu sercowego.

Kaloryczność pestek słonecznika

Jeśli chodzi o kaloryczność słonecznika, to w stu gramach produktu znajduje się 561 kcal. W słoneczniku prażonym kalorii jest prawie tyle samo, gdyż podczas prażenia stosuje się gorące powietrze, a nie dodatkowy olej.

Czy słonecznik łuskany tuczy?

Osoby zmagające się z nadprogramowymi kilogramami dobrze wiedzą, że sama utrata wagi niewiele ma się do rzeczywistej masy ciała. To, co tracimy na początku to głównie woda, gdyż pozbycie się tkanki tłuszczowej wymaga znacznie większej ilości czasu i wysiłku z naszej strony. Wprowadzenie aktywności fizycznej to jednak za mało, gdyż kluczowe znaczenie ma tutaj także prawidłowo zbilansowana dieta. Zmienienie niekorzystnych dla naszego zdrowia nawyków żywieniowych i pozbycie się pożywienia ubogiego w składniki odżywcze to podstawa. Okazuje się, że w celu zrzucenia opornego tłuszczyku, warto do codziennego jadłospisu wprowadzić zdrowe tłuszcze. Idealnym źródłem kwasów tłuszczowych, a do tego witamin i minerałów są nasiona słonecznika.

Warto uświadomić sobie pewien istotny fakt – za otyłość nie odpowiadają tłuszcze, ale węglowodany, czyli cukry. Nieprzetworzone oleje, orzechy, ziarna i pestki to idealne źródła tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto bez tłuszczu nie zostaną przyswojone witaminy A,D,E i K. W celu zredukowania masy ciała konieczne jest zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii, ale nie można drastycznie ograniczać podaży tłuszczu. Ograniczając tłuste pokarmy, warto uzupełnić niedobory kwasów tłuszczowych, sięgając po nasiona słonecznika.

ziarna słonecznika łuskanego

W nasionach słonecznika znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które zapobiegają tworzeniu się niezdrowej frakcji cholesterolu, a więc nie przyczyniają się do powstawania złogów i rozwoju miażdżycy.

W ziarnach słonecznika indeks glikemiczny wynosi zaledwie 35, co oznacza, że jedzony z umiarem nie przyczyni się do zwiększenia masy ciała. Mamy więc tutaj do czynienia ze zdrowymi tłuszczami i niskoglikemicznymi węglowodanami, więc nie grozi nam przybranie na wadze. Dodatkowo dostarczymy organizmowi cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Jest to więc znakomita alternatywa dla niezdrowych przekąsek, jednakże należy zawracać uwagę na ilość i częstotliwość jej spożywania. Jako, że ziarna słonecznika są zdrowe, smaczne i niedrogie, to warto wprowadzić je do codziennej diety.


Polecane wpisy

  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
    Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
    Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie
    Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
    Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Produkty bezglutenowe – czyli żywność nie tylko dla chorych na celiakię
Następny wpisSer tofu – właściwości i przepisy

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.