O tym, że pestki słonecznika mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, wiadomo nie od dziś. Słonecznik łuskany bogaty jest bowiem w liczne witaminy, które usprawniają funkcjonowanie naszych organów wewnętrznych, zwiększając odporność organizmu oraz ogólną kondycję ciała i umysłu. Niezwykle wartościowe jest również białko słonecznika i ogromna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to smaczny i zdrowy dodatek do sałatek, deserów, ciasteczek, pieczywa, musli, owsianki, jak również świetnie sprawdza się w wersji solo, jako energetyczna przekąska między posiłkami. Jakie właściwości zdrowotne ma słonecznik i dlaczego warto częściej po niego sięgać?
Skład i wartości odżywcze
Niepozornie małe ziarenka słonecznika są w rzeczywistości niezwykle wartościową skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów oraz witamin. Jest to świetne źródło dobrze przyswajalnej postaci witaminy E, jak również witamin z grupy B, A i D. Dzięki regularnemu spożywaniu łuskanego słonecznika dostarczamy organizmowi sporej dawki cennych antyoksydantów, a ponadto wspomagamy narząd wzroku, dbamy o cerę i kości.
Nasiona słonecznika: właściwości
Wszystkie dobroczynne mikroelementy obecne w słoneczniku podnoszą ogólną sprawność naszego organizmu, wzmacniając odporność, regulując poziom cholesterolu, zwiększając ruchliwość plemników czy też zmniejszając aktywność wolnych rodników. Dzięki wzbogaceniu codziennego jadłospisu w nasiona słonecznika można liczyć na zwiększenie elastyczności skóry i usprawnienie procesów odbudowy komórek, a także zmniejszyć ryzyko złapania różnego rodzaju infekcji.
Ziarna słonecznika zawierają wapń, który wspomaga prawidłowy rozwój kości i zębów. Poleca się go osobom cierpiącym na anemię, a dzięki zawartości potasu reguluje on gospodarkę wodno-elektrolitową. Jako, że w jego składzie znajduje się błonnik, to dzięki spożywaniu ziaren słonecznika można liczyć także na usprawnienie przemiany materii.
Słonecznik zawiera również spore ilości cyku, selenu, miedzi i manganu. Obecnie można kupić zarówno słonecznik surowy, jak i prażony, solony, czy karmelizowany. Prażenie ziaren zwiększa ich walory smakowe, a ponadto proces ten odbywa się bez udziału tłuszczu. Są one traktowane gorącym powietrzem, co nadaje im oryginalny smak i chrupkość, a dodatkowo ogranicza kaloryczność produktu.
W oleju produkowanym z nasion słonecznika znajduje się kwas linolowy, sterole i alfa-tokoferol, który pozytywnie wpływa na układ oddechowy i zwiększa wydolność płuc. Ziarna słonecznika mają działanie także przeciwzapalne, a ponadto korzystnie wpływają na układ sercowy, pokarmowy, krwionośny i nerwowy.
Słonecznik to skarbnica witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, a ponadto doskonałe źródło witaminy E. W ziarnach znajdziemy także magnez, który jest niezwykle pomocny w walce ze stresem i jego negatywnymi skutkami. Permanentny stres i picie kawy wypłukuje ten cenny minerał z naszego organizmu, dlatego konieczne jest jego regularne uzupełnianie. Ziarna słonecznika polecane są także osobom narażonym na wytężoną pracę intelektualną, a także w celu wzmocnienia układu krwionośnego. Okazuje się, że włączenie do diety słonecznika przynosi ukojenie osobom borykającym się z bólami migrenowymi, nadciśnieniem, skurczami mięśni i problemami z koncentracją.
Ziarna słonecznika to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do odbudowywania błon komórkowych. Ponadto nieprażone ziarna zawierają sporą dawkę fitosteroli obniżających poziom cholesterolu i chroniących przed chorobami układu sercowego.
Kaloryczność pestek słonecznika
Jeśli chodzi o kaloryczność słonecznika, to w stu gramach produktu znajduje się 561 kcal. W słoneczniku prażonym kalorii jest prawie tyle samo, gdyż podczas prażenia stosuje się gorące powietrze, a nie dodatkowy olej.
Czy słonecznik łuskany tuczy?
Osoby zmagające się z nadprogramowymi kilogramami dobrze wiedzą, że sama utrata wagi niewiele ma się do rzeczywistej masy ciała. To, co tracimy na początku to głównie woda, gdyż pozbycie się tkanki tłuszczowej wymaga znacznie większej ilości czasu i wysiłku z naszej strony. Wprowadzenie aktywności fizycznej to jednak za mało, gdyż kluczowe znaczenie ma tutaj także prawidłowo zbilansowana dieta. Zmienienie niekorzystnych dla naszego zdrowia nawyków żywieniowych i pozbycie się pożywienia ubogiego w składniki odżywcze to podstawa. Okazuje się, że w celu zrzucenia opornego tłuszczyku, warto do codziennego jadłospisu wprowadzić zdrowe tłuszcze. Idealnym źródłem kwasów tłuszczowych, a do tego witamin i minerałów są nasiona słonecznika.
Warto uświadomić sobie pewien istotny fakt – za otyłość nie odpowiadają tłuszcze, ale węglowodany, czyli cukry. Nieprzetworzone oleje, orzechy, ziarna i pestki to idealne źródła tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto bez tłuszczu nie zostaną przyswojone witaminy A,D,E i K. W celu zredukowania masy ciała konieczne jest zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii, ale nie można drastycznie ograniczać podaży tłuszczu. Ograniczając tłuste pokarmy, warto uzupełnić niedobory kwasów tłuszczowych, sięgając po nasiona słonecznika.
W nasionach słonecznika znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które zapobiegają tworzeniu się niezdrowej frakcji cholesterolu, a więc nie przyczyniają się do powstawania złogów i rozwoju miażdżycy.
W ziarnach słonecznika indeks glikemiczny wynosi zaledwie 35, co oznacza, że jedzony z umiarem nie przyczyni się do zwiększenia masy ciała. Mamy więc tutaj do czynienia ze zdrowymi tłuszczami i niskoglikemicznymi węglowodanami, więc nie grozi nam przybranie na wadze. Dodatkowo dostarczymy organizmowi cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Jest to więc znakomita alternatywa dla niezdrowych przekąsek, jednakże należy zawracać uwagę na ilość i częstotliwość jej spożywania. Jako, że ziarna słonecznika są zdrowe, smaczne i niedrogie, to warto wprowadzić je do codziennej diety.