• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Oleje jadalne

Oleje jadalne

W naszej diecie z całą pewnością nie może zabraknąć olejów jadalnych w postaci zimnotłoczonych olejów roślinnych. Idealnie nadają się one jako dodatek do świeżych sałatek, do przygotowania smacznych dresingów, dipów i sosów oraz do posmarowania pieczywa. Są one skarbnicą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i fitosteroli, czyli wszystkiego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy z olejów posiada wyjątkowy skład i cenne właściwości prozdrowotne.

Świat olejów jadalnych nie kończy się na oleju rzepakowym, oliwie z oliwek czy na oleju słonecznikowym. Do wyboru mamy znacznie więcej wspaniałych olejów o prozdrowotnym działaniu. Są one bogate w NNKT, witaminy młodości i szereg innych substancji chroniących organizm przed rozwojem wielorakich chorób. Nic też tak bardzo nie podkręca smaku potrawy, jak dodanie do niej dobrej jakości tłuszczu. Olej lniany jest bogactwem kwasów omega-3, które wspierają układ nerwowy, krążenia i trawienny; ponadto zawiera cenny kwas alfa-linolenowy. Olej konopny działa przeciwnowotworowo, wspiera system immunologiczny, redukuje wysoki poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie i oczyszcza organizm. Niezwykle cenny jest także olej z ostropestu, który zbawiennie wpływa na wątrobę, chroniąc ją przed toksynami wnikającymi do naszego organizmu, a dodatkowo olej ten jest skarbnicą antyoksydantów.

Mniej znanym olejem jest olej krokoszowy, który wspiera układ odpornościowy, redukuje ciśnienie krwi, reguluje stężenie cholesterolu we krwi, działa wykrztuśnie, pomaga przy bolesnym miesiączkowaniu i wspomaga leczenie chorób układu krążenia. Znacznie bardziej popularny jest olej kokosowy polecany przy cukrzycy i chorobach nowotworowych. Przyśpiesza także metabolizm, poprawia trawienie, redukuje poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Nieoceniony jest również olej z orzechów włoskich będący skarbnicą witaminy E opóźniającej procesy starzenia. Wspomaga także pracę mózgu, wspiera układ nerwowy, działa ochronnie na układ pokarmowy i znosi bezsenność. Najbardziej wartościowe oleje jadalne to również olej z pestek winogron, olej sezamowy, olej sojowy, olej z pestek dyni, olej z orzechów brazylijskich, oliwa z oliwek i olej ryżowy.


 

Olej z awokado – właściwości, działanie i opinie
27 lipca 2020

Olej z awokado – właściwości, działanie i opinie

Olej z ogórecznika – właściwości, działanie i zastosowanie
27 lipca 2020

Olej z ogórecznika – właściwości, działanie i zastosowanie

Olej z pestek moreli – właściwości, działanie i zastosowanie
29 lipca 2019

Olej z pestek moreli – właściwości, działanie i zastosowanie

Olej z orzechów brazylijskich – właściwości i zastosowanie
7 marca 2019

Olej z orzechów brazylijskich – właściwości i zastosowanie

Olej sezamowy – właściwości i zastosowanie
7 marca 2019

Olej sezamowy – właściwości i zastosowanie

Oleje roślinne – rodzaje, właściwości i zastosowanie
16 stycznia 2019

Oleje roślinne – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Olej z pestek dyni – właściwości, zastosowanie i dawkowanie
12 stycznia 2019

Olej z pestek dyni – właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Olej ryżowy – właściwości i zastosowanie
21 lutego 2018

Olej ryżowy – właściwości i zastosowanie

Olej z orzechów włoskich – właściwości i zastosowanie
9 października 2017

Olej z orzechów włoskich – właściwości i zastosowanie

Olej słonecznikowy – właściwości, działanie i zastosowanie
8 września 2017

Olej słonecznikowy – właściwości, działanie i zastosowanie

Olej rzepakowy, jego właściwości i działanie lecznicze
31 maja 2017

Olej rzepakowy, jego właściwości i działanie lecznicze

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie kosmetyczne
4 maja 2017

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie kosmetyczne

1 2 Następna

Najnowsze wpisy

  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
  • Domowe sposoby na grzybicę paznokci
  • Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.