Jagody goji cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, a ze względu na swoje prozdrowotne właściwości zostały uznane za jedne z najbardziej wartościowych superfoods. Jako, że są to owoce, stanowią one najbardziej optymalne pożywienie dla człowieka. Tym bardziej, że obfitują w witaminy, minerały i antyoksydanty niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Z nasion goji można przygotowywać przeróżne kosmetyki, przetwory, nalewki, wina i herbatki. Z całą pewnością warto, gdyż te czerwone jagody wzmacniają odporność, podnoszą siły witalne, przeciwdziałają zmęczeniu, wzmagają koncentrację, poprawiają samopoczucie, wspierają proces odchudzania i nawet są pomocne w leczeniu niepłodności.
Jagody goji: właściwości i działanie
Owoce goji nie bez powodu zostały okrzyknięte prawdziwym hitem i zaliczone do superfood i z całą pewnością nie jest to tylko kwestia mody. Chociaż w większości są uprawiane w Chinach, to jednak w Polsce także można posadzić sobie swój kolcowój we własnym ogródku oraz mieć zawsze pod ręką jego smaczne i zdrowe owoce. Prozdrowotne właściwości nasion goji zostały już wielokrotnie potwierdzone badaniami naukowymi. Posiadają one działanie przeciwnowotworowe i okazują się być najbardziej skuteczne w przypadku nowotworu gruczołu krokowego i nowotworu piersi. Za antynowotworowe właściwości odpowiada przede wszystkim zawarty w jagodach kwas elagowy. Ziarna goji są bardzo pomocne w przypadku guza wątroby i białaczki. Oprócz tego warto po nie sięgać w przypadku alergii ze względu na obecność kwercetyny i przy dolegliwościach bólowych, gdyż owoce goji zawierają kwas salicylowy. Związki zawarte w ziarnach goji posiadają właściwości poprawiające pamięć, chroniące przed rozwojem choroby Parkinsona i przyśpieszające proces spalania niechcianej tkanki tłuszczowej.
Codzienne sięganie po wilcze jagody jest smacznym i prostym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego i ochronienie się przed rakiem. Pomocne są one także w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, dbają o układ nerwowy i chronią komórki przed destruktywnym działaniem wolnych rodników. Można więc powiedzieć, że jagody goji stoją na straży długowieczności. Zaleca się sięgać po nie w przypadku dolegliwości reumatycznych, powracających migren i problemów z zasypianiem. Jest to też świetne rozwiązanie w przypadku problemów z pamięcią i koncentracją. Jeśli chcemy wspomóc swój wzrok oraz oczyścić nerki i wątrobę z toksyn, nasiona goji będą dobrym wyborem. Okazują się one być niezwykle pomocne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym, gdyż zawarte w nich składniki łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania. Ponadto zwiększają one siły witalne i poprawiają nastrój.
Smak
Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie próbował owoców kolcowoju, to z pewnością zastanawia się, jak one smakują. Ich smak można przyrównać do smaku żurawiny. Są one jednak mniej słodkie i bardziej cierpkie. Niektórzy dopatrują się w ich smaku także nutki ziołowej i pomidorowej. Zamiast polegać jednak na cudzych opiniach, warto przekonać się samodzielnie, jak w rzeczywistości smakują nasiona goji.
Skład
Bez wątpienia jagody goji są bardzo odżywczym pokarmem, który przy niewielkiej kaloryczności obfituje w witaminy, minerały i antyoksydanty. Jeśli ktoś pragnie dostarczyć swojemu organizmowi smacznej dawki silnych przeciwutleniaczy, które stoją na straży zdrowia i pięknego wyglądu, to jak najbardziej warto sięgać każdego dnia po te czerwone nasionka kolcowoju. Wystarczy ich niewielka ilość, aby wzmocnić swój organizm i opóźnić procesy starzenia się komórek. W ziarnach goji znajdziemy sporo wapnia, fosfor, karoten, luteinę, ryboflawinę, żelazo, tiaminę, kwas nikotynowy i kwas askorbinowy. Zamiast więc łykać w celu podniesienia odporności chemiczne tabletki z witaminą C, znacznie bardziej optymalnym dla nas rozwiązaniem będzie suplementowanie się naturalnym źródłem tej witaminy w postaci jagód goji. Nie należy też zapominać o tym, że nasiona goji są cennym źródłem aminokwasów, błonnika, tłuszczów i węglowodanów.
Wartości odżywcze
W stu gramach nasion goji znajduje się 370 kcal. W tym aminokwasy stanowią prawie 8g, a tłuszcze niewiele ponad 7g. Z nasyconych kwasów tłuszczowych w jagodach kolcowoju 7,2g stanowi kwas palmitynowy, 3g kwas stearynowy, a niecałe 0,7g kwas arachidowy. Jeśli chodzi o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, to kwasu oleinowego w 100g owoców goji jest ponad 19g, kwasu linolowego aż ponad 68g, a kwasu linolenowego prawie 3g. W jagodach goji znajduje się aż dziewiętnaście aminokwasów, w tym osiem niezbędnych aminokwasów egzogennych.
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny suszonych owoców wynosi zaledwie 29, co bez wątpienia przemawia na ich korzyść. W przypadku surowych i w żaden sposób nieprzetworzonych nasion goji indeks glikemiczny jest jeszcze mniejszy.
Przechowywanie owoców
Jagody goji najczęściej kupujemy w wersji suszonej, co przedłuża ich żywotność i świeżość. Po otwarciu opakowania, należy przechowywać je w chłodnym i zacienionym miejscu. Zawarte w nich witaminy są wrażliwe na działanie światła i wysokiej temperatury.
Zastosowanie i działanie nasion goji
Jagody goji ze względu na swój unikalny skład znalazły szerokie zastosowanie. Sięga po nie przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny oraz spożywczy. Najczęściej wybiera się suszone owoce, ale można je także jeść na surowo, pod warunkiem, że są dojrzałe. Jak najbardziej można dodać je także do herbaty, przygotować z nasion wino czy też zrobić wyborny sok z owoców goji; idealnie sprawdzą się również jako dodatek do musli. Można nimi zastąpić rodzynki czy też dodać do domowych batoników. Nasiona goji idealnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Warto dodawać je do jogurtów i owsianki. Tak naprawdę to sprawdzą się w niemalże każdym posiłku.
Medycyna wykorzystuje ziarna goji do wspomagania leczenia wielu schorzeń – szczególnie chorób cywilizacyjnych typu cukrzyca. Dzięki zawartości wapnia owoce goji okazują się być pomocne w leczeniu osteoporozy, a spora zwartość karotenoidów jest zbawienna przy chorobach oczu. Składniki zawarte w nasionach goji mają także pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i ciśnienie, a mianowicie obniżają je. Owoce kolcowoju polecane są przede wszystkim osobom z niedoborami witamin i minerałów, z obniżoną odpornością, z podwyższonym poziomem cholesterolu, z chorobami serca, z problemami z widzeniem, z zaćmą, z dolegliwościami trawiennymi, z nadwagą, z dolegliwościami reumatycznymi, ze schorzeniami nerek i wątroby, z problemami z prostatą i impotencją oraz z dolegliwościami płuc.
Cukrzyca
Nasiona goji są powszechnie używane w przypadku osób borykających się z cukrzycą ze względu na swój niski indeks glikemiczny i zawartość kompleksu polisacharydowego LBP. To sprawia, że można rozkoszować się smacznym smakiem tych czerwonych owoców i to bez martwienia się o wzrost poziomu cukru we krwi. Oprócz tego, że po spożyciu jagód goji nie następuje wzrost posiłkowego stężenia glukozy we krwi, można zaobserwować wręcz poprawę w jej stabilności w dłuższym czasie. To z kolei zawdzięczać można związkom polisacharydowym, które mają wpływ na komórki beta trzustki i przyczyniają się do zwiększenia wychwytywania glukozy w tkankach obwodowych. Naukowcy są zgodni co do tego, że regularne spożywanie ziaren goji może być bardzo pomocne w redukcji hiperglikemii i zwiększaniu wrażliwości na insulinę. Z całą pewnością jest to bardzo dobra wiadomość dla osób borykających się z insulinoopornością.
Wzrok
Nie każdy wie, ale spożywanie jagód goji jest niezwykle korzystne dla kondycji naszych oczu. Zawarte w nich substancje, szczególnie tauryna, chronią siatkówkę oka. Sięganie po te owoce przyczynia się do zahamowania rozwoju retinopatii cukrzycowej. Z kolei związki polisacharydowe zapobiegają rozwojowi jaskry. W tych czerwonych nasionach znajduje się również niemała ilość luteiny i zeaksantyny, a więc substancji chroniących siatkówkę oka przez zwyrodnieniem. Jeśli ktoś pragnie w naturalny sposób poprawić widzenie, to jak najbardziej powinien sięgnąć właśnie po smaczne owoce goji.
Alergia
W owocach goji znajduje się alkaloid w postaci atropiny, który może przyczynić się do wystąpienia uczulenia. Niektóre osoby reagują na ten związek objawami w postaci świądu, pokrzywki, duszności, obrzęku czy dysfagii. Wedle niektórych badań jagody goji mogą mieć związek z wystąpieniem alergicznej reakcji krzyżowej z pomidorami czy brzoskwiniami.
Zaparcia
Jagody goji stanowią świetną przekąskę nie tylko dla osób odchudzających się, ale także dla tych zmagających się z zaparciami, szczególnie ze względu na sporą zawartość błonnika. Można je stosować zamiennie z rodzynkami, które jak wiadomo po całonocnym namoczeniu okazują się być bardzo pomocne przy problemach ze strony układu pokarmowego.
Trawienie
Zawarty w nasionach goji błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego. Owoce te okazują się być niezwykle pomocne zarówno przy zaparciach, jak i bólach żołądka czy innych problemach gastrycznych. Bez wątpienia warto sięgnąć po jagody goji w celu uregulowania procesów trawiennych i pozbycia się zbędnych złogów z organizmu.
Hashimoto (tarczyca)
Z chorobą Hashimoto boryka się coraz więcej osób, w tym przede wszystkim kobiety. Niestety schorzenie to przez długi czas przebiega bezobjawowo i zostaje zdiagnozowane dopiero, gdy dojdzie już do zniszczenia tarczycy stanem zapalnym. Wówczas dochodzi do niedoczynności tarczycy i pojawienia się szeregu nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych. Niezwykle ważną kwestią przy hashimoto jest odpowiednio zbilansowana dieta. Okazuje się, że za pomocą właściwej diety, a dokładniej dzięki zastosowaniu protokołu autoimmunologicznego, możliwe jest całkowite zredukowanie objawów i cofnięcie choroby. W przypadku osób zmagających się z hashimoto należy wykluczyć z diety m.in. rośliny z rodziny psiankowatych, do których zaliczają się jagody goji. Przy hashimoto nie należy zatem sięgać po te czerwone owoce krzewu kolcowoju.
Cholesterol
Owoce goji zawierają seskwiterpen, czyli związek o korzystnym działaniu na serce i ciśnienie krwi. Jest to bardzo ważna wiadomość szczególnie dla osób zmagających się z miażdżycą. Związki polisacharydowe przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu we krwi. Poziom cholesterolu frakcji HDL we krwi się zwiększa, natomiast stężenie frakcji LDL i trójglicerydów się zmniejsza, co ma oczywiście dobroczynny wpływ na kondycję naszego organizmu.
Płodność
Jest wiele naturalnych sposobów na wzmocnienie płodności, a jednym z nich jest regularne spożywanie jagód goji. Okazuje się, że zawarte w nich składniki zwiększają liczbę plemników w męskim nasieniu i przyśpieszają rozwój pęcherzyków u kobiet. Antyoksydanty, w które obfitują nasiona goji, poprawiają krążenie i sprzyjają utrzymaniu optymalnej temperatury. Ponadto składniki odżywcze znajdujące się w owocach goji poprawiają nastrój i kondycję organizmu, a to oczywiście wpływa korzystnie na relacje międzyludzkie i pożycie seksualne.
Trądzik
Zmiany trądzikowe z całą pewnością nie dodają uroku, a walka ze zmianami skórnymi bywa długa i męcząca. Bardzo ważną kwestią w przypadku trądziku jest stosowanie odpowiedniej diety, która przyczyni się do zredukowania nieestetycznie wyglądających wykwitów na skórze. Znaczenie ma nie tylko to, co nakładamy na skórę, ale przede wszystkim to co znajdzie się w naszym wnętrzu. W jagodach goji znajduje się sporo karotenu, czyli prowitaminy A, która jest niezwykle skuteczna w leczeniu trądziku. To właśnie ta witamina stoi na straży zdrowego wyglądu skóry. Z całą pewnością warto włączyć do swojej diety owoce goji, gdyż mogą okazać się bardzo pomocne w redukcji zmian trądzikowych.
Stosowanie jagód u dzieci
Jagody goji jak najbardziej można podawać dzieciom, jeśli nie ma do tego żadnych przeciwwskazań, jednakże w przypadku dzieci poniżej trzeciego roku życia należy dawkować owoce z rozsądkiem. Osoby dorosłe mogą spożywać do 30g nasion dziennie, a dzieci poniżej trzeciego roku życia powinny spożywać nie więcej niż 10g. Z kolei dzieci starsze mogą spożywać do 15g jagód goji dziennie. Z całą pewnością nie ma co przesadzać i nie chodzi tutaj jedynie o ryzyko zatrucia się tymi owocami, ale także o wystąpienie hiperwitaminozy. Ziarna goji są bowiem bogatym źródłem witamin i szeregu innych substancji odżywczych.
Przed podaniem jagód goji dzieciom, zapytajmy pediatrę.
Stosowanie u kobiet ciężarnych i karmiących piersią
Stosowanie na własną rękę nasion goji przez kobiety ciężarne i podczas karmienia piersią nie jest zalecane. Przed rozpoczęciem ich spożywania należy skontaktować się z lekarzem w celu wykluczenia przeciwwskazań.
Zastosowanie w kosmetyce
Jagody goji stoją na straży nie tylko zdrowia, ale także piękna. Wykazują one zbawienne działanie na skórę, dlatego też warto wykorzystać je w swojej pielęgnacji i to niezależnie od wieku. Kosmetyki zawierające ekstrakty z nasion goji to świetny sposób na uzyskanie przyjemnej w dotyku i gładkiej skóry. Kremy wzbogacone o wyciągi z tych owoców działają regenerująco. Jak najbardziej warto po nie sięgać w przypadku poparzeń czy też nawet skóry atopowej lub mającej tendencję do reakcji alergicznych. Preparaty z jagodami goji zapewniają skórze dogłębne nawilżenie i chronią ja przed przesuszeniem. Tak naprawdę to kosmetyki z nasionami goji można stosować na całe ciało. Mogą sięgać po nie nawet osoby z cerą wrażliwą czy też borykające się z łuszczycą.
Okazuje się, że kosmetyki na bazie owoców goji, stymulują skórę do tworzenia włókien kolagenowych, które odpowiadają z kolei za jej sprężystość, elastyczność i promienny wygląd. Ekstrakty z nasion goji regularnie stosowane redukują drobne zmarszczki i ujędrniają skórę. Oprócz kremów, balsamów, mleczek i toników, jagody goji używane są do produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Można je znaleźć w szamponach, odżywkach i maseczkach. Ekstrakty z tych owoców nie tylko wzmacniają włosy, ale także dogłębnie je odżywiają. Oprócz tego wykazują korzystne działanie na skórę głowy, regenerując kosmyki już od samej nasady. Po preparaty zawierające ziarna goji warto sięgać szczególnie latem, kiedy to włosy są narażone na nadmierne promieniowanie słoneczne, przez co stają się matowe i łamliwe oraz suche. Dzięki kosmetykom z owocami goji włosy będą dobrze nawilżone, błyszczące i miłe w dotyku. Regularne ich stosowanie sprawi, że pukle zyskają na objętości, będą bardziej elastyczne, mocniejsze i bardziej wytrzymałe.
Skutki uboczne i przeciwwskazania
Chociaż owoce goji zaliczane są do superfoods, ich spożywanie niesie ze sobą liczne korzyści zdrowotne, to jednak jak z każdym produktem (nawet tym naturalnym) należy zachować umiar i ostrożność. Z całą pewnością nie można się nimi objadać i myśleć, że im więcej ich zjemy, tym dostarczymy sobie większej ilości prozdrowotnych substancji. Nie trzeba zjadać całej garści jagód goji dziennie, aby zaobserwować u siebie znaczącą poprawę zdrowia. Wystarczy zjadanie zaledwie 15g owoców dziennie. Najważniejsze jest to, aby jeść je regularnie, co pozwoli na uzyskanie korzystnego efektu. Jeśli chodzi o sok z jagód goji, to również wystarczy jego niewielka ilość- 50 ml. W przypadku dzieci ilość wypijanego soku nie powinna przekraczać 25 ml.
Jagody goji i wszelkiego typu przetwory z nich nie stanowią żadnego panaceum na wszystkie choroby świata i nie można traktować ich jako lek. Są one wyłącznie dodatkiem do codziennej diety, co należy mieć na uwadze. Ich spożywanie ma na celu chronić nas przed wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, czyli należy stosować je profilaktycznie. Bardzo ważne jest to, aby nie przesadzać z ilością zjadanych owoców goji, gdyż zawarte w nich składniki mogą wejść w interakcje z lekami, szczególnie w przypadku osób przyjmujących preparaty przeciwzakrzepowe. Wówczas może dojść do wystąpienia poważnych skutków ubocznych. Najlepiej jest skonsultować przyjmowanie nasion goji ze swoim lekarzem prowadzącym, aby wykluczyć wszelkie przeciwwskazania.
Więcej informacji o właściwościach jagód goji można uzyskać w publikacji naukowej „Goji Berry (Lycium barbarum): Composition and Health Effects – A Review” na stronie researchgate.net.
Owoce goji a odchudzanie
Nie bez powodu znane osoby i celebryci sięgają regularnie po owoce goji. Dobrze zdają sobie sprawę z ich dobroczynnego wpływu na wygląd i ich sylwetkę. Nie trzeba wcale być na jakiejś restrykcyjnej diecie i odmawiać sobie przyjemności tylko po to, aby pozbyć się zbędnych kilogramów i czuć się pewnie w swoim ciele. Nasiona goji stały się bardzo popularne wśród osób pragnących pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej. Jako, że owoce te zwierają sporo błonnika, ich spożywanie sprzyja zachowaniu uczucia sytości na długi czas i poprawieniu pracy jelit. Błonnik jest substancją balastową, która przyśpiesza proces pozbywania się niepotrzebnych w naszym organizmie resztek. Dzięki spożywaniu jagód goji można zatem pozbyć się zalegających odpadów z jelit i tym samym zredukować swoją masę ciała. Ponadto błonnik jest pożywką dla dobroczynnych bakterii, dlatego też jest niezbędny do utrzymania odpowiedniej mikroflory jelitowej, chroniącej nas przed nadmiernym rozrostem patogennych bakterii.
Od dawna wiadomo, że niezwykle dobroczynny wpływ na metabolizm mają nienasycone kwasy tłuszczowe, a w jagodach goji ich nie brakuje. Jeśli zatem chce się go podkręcić, to warto sięgać po te czerwone zamienniki rodzynek. Co więcej, w nasionach goji znajduje się chrom, a to właśnie on jest odpowiedzialny m.in. za regulację poziomu glukozy we krwi. Codzienna podać chromu sprzyja uchronieniu się przed nagłymi spadkami cukru we krwi, czyli przed atakami wilczego głodu. Oprócz zmniejszonego łaknienia można także liczyć na to, że nie będzie ciągnęło nas w stronę jakiejś przekąski miedzy posiłkami. Ziarna goji są naturalnym źródłem chromu, a więc są znacznie bardziej skuteczne i lepiej się przyswajają od tych aptecznych preparatów.
Ile i jak jeść – dawkowanie ziaren goji
Świeże nasiona goji mogą być jedzone wyłącznie w przypadku dojrzałych owoców. Jeśli ktoś posiada swój własny kolcowój, to jak najbardziej może uraczyć się jego owocami i to bez żadnej ich obróbki termicznej. Takie świeże owoce są prawdziwą bombą witaminowo-mineralną, dlatego też wystarczy ich zjeść zaledwie kilka dziennie. W przypadku spożywania surowych nasion goji należy być bardzo ostrożnym, gdyż jeśli okażą się one niedojrzałe, to może dojść do zatrucia oraz wystąpienia objawów w postaci wymiotów, biegunki, bólu żołądka i nawet odwodnienia. Ucierpieć może także układ nerwowy, dlatego też najlepiej jest kupować nasiona goji w wersji suszonej.
Suszone owoce goji z całą pewnością nie powinny być jedzone garściami. Wystarczy spożywać każdego dnia 15 gram, aby po pewnym czasie zaobserwować u siebie korzystne efekty. Można je jeść niczym rodzynki lub zamoczyć na kilka minut w gorącej wodzie do zmięknięcia. Nie należy przesadzać z ich ilością, gdyż zawierają sporą ilość węglowodanów.
Nasiona goji dostępne są pod różnymi postaciami i to nie tylko w formie owoców. Można zrobić z nich herbatę, zupę, sok, nalewkę czy wino. W sklepach można nawet znaleźć mrożone owoce. Na rynku dostępne są także tabletki z ekstraktem z nasion goji.
Herbatki
Z jagód goji można przygotować napar. Wystarczy dziesięć owoców na szklankę gorącej wody. Herbatę należy zaparzać pod przykryciem przez około osiem minut lub do czasu, aż wyczujemy słodkawy aromat świadczący o gotowości napoju do spożycia.
Przepisy
Jagody goji można wykorzystać na wiele sposobów; jako, że są to owoce, można wyczarować z nich najróżniejsze smakołyki czy też nawet wino, bądź prozdrowotną nalewkę. Domowa spiżarnia może obfitować w przeróżne przetwory z nasion goji, po które będzie można w każdej chwili sięgnąć.
Suszenie owoców
Po zabraniu owoców, należy je przebrać, następnie wypłukać i osuszyć, po czym rozłożyć na tacy. Najlepiej jest suszyć jagody goji na słońcu przez około dwa tygodnie. Można także posłużyć się piekarnikiem do ich suszenia. Wystarczy umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ustawić piekarnik na najniższą temperaturę. Jeśli ktoś posiada dehydrator, to jeszcze lepiej. Jak najbardziej można włożyć oczyszczone nasiona goji do zwykłej suszarki do owoców. W przypadku suszenia w piekarniku należy pamiętać o tym, aby nie zamykać go, a blachę z jagodami wstawić na najniższą półkę. Zwykle owoce wysychają w przeciągu 4-12h. Po tym czasie należy pozostawić wysuszone owoce do ostygnięcia, a następnie można je przesypać do papierowego woreczka i przechowywać w chłodnym miejscu.
Przetwory
Z jagód goji i innych owoców można stworzyć wyśmienitą oraz zdrową konfiturę. Jest to świetna opcja jako deser czy też jako smarowidło na kanapkę. Wystarczy 50g jagód, dwie łyżki wody i pół szklanki cukru. Umyte i obrane owoce wkładamy na patelnię i zasypujemy cukrem, po czym dolewamy wodę i podgrzewamy całość, mieszając. Gdy owoce zmiękną, należy je rozgnieść i gotować konfiturę, aż zgęstnieje. Tak powstałą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy, po czym pozostawiamy do wystygnięcia, stawiając je do góry dnem.
Jagody goji świetnie sprawdzają się także do przygotowania kompotu. Wystarczą nam do tego kilogram jagód, dwie szklanki wody i szklanka cukru. Wyśmienitą opcją będzie też dżem z nasion goji w połączeniu z nasionami chia. Do jego przygotowania potrzebne będą świeże truskawki, świeże maliny, miód, jagody goji, dwie łyżki nasion chia i sok z cytryny.
Nalewka
Dla miłośników smacznych i zdrowych nalewek godną polecenia opcją jest nalewka z suszonych owoców goji. Wystarczą zaledwie trzy składniki do jej wykonania: litr wódki, miód i 50g jagód goji.
Wykonanie: owoce goji umieszczamy w butelce i zalewamy je alkoholem, po czym odstawiamy ją na co najmniej dwa miesiące w jakieś ustronne miejsce. Bardzo ważne jest to, aby regularnie wstrząsać butelką. W przypadku nalewek zasada jest taka, że im dłużej one stoją, tym są bardziej wartościowe i oczywiście smaczniejsze. Po upływie paru miesięcy należy odcedzić jagody i dobrze je odcisnąć. Gotową już nalewkę wzbogacamy do smaku miodem i przelewamy do butelek.
Sok z goji
Owoce goji można jak najbardziej wykorzystać do przygotowania swojego domowego soku. Do tego będą oczywiście potrzebne świeże i co najważniejsze dojrzałe jagody. Wystarczy przepuścić je przez wyciskarkę wolnoobrotową i po chwili można cieszyć się wspaniałym smakiem świeżego soku owocowego. Sok z goji można także kupić gotowy w sklepach ze zdrową żywnością.
Koktajl z ziaren goji
Bez wątpienia połączenie bananów, truskawek, owoców goji i jogurtu naturalnego musi być wyborne. Dzięki tym składnikom można przygotować przepyszny koktajl będący prawdziwą bombą witaminową. Wystarczą nam dwa banany, pół kilograma truskawek, dwie łyżki nasion goji i szklanka jogurtu naturalnego. Przygotowanie takiego koktajlu jest banalnie proste, gdyż wystarczy włożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować je na gładką masę.
Wino z nasion goji
Z jagód goji można zrobić nie tylko nalewkę, ale także wino, co z pewnością ucieszy miłośników mocniejszych trunków. Wystarczy postępować tak samo jak w przypadku robienia wina z dzikich jagód. Taki napój tworzony jest na bazie winogron z dodatkiem owoców goji.
Cena
Ceny jagód goji są zróżnicowane i wahają się pomiędzy trzydzieści a siedemdziesiąt złotych za kilogram suszonych nasion. Sok pozyskiwany z tych owoców jest jeszcze droższy, gdyż za półlitrową butelkę przyjdzie nam zapłacić od trzydziestu do nawet pięćdziesięciu złotych. Duży wpływ na cenę produktu ma to, czy jagody goji pochodzą z upraw ekologicznych czy też konwencjonalnych. Zwykle w sklepach internetowych można kupić ziarna goji w bardziej atrakcyjnej cenie niż sklepach stacjonarnych, co również warto mieć na uwadze.
Opinie
Opinie na temat jagód goji są bardzo pozytywne. Jako, że owoce są w wersji suszonej i zamknięte w opakowaniu, można z łatwością dozować sobie każdego dnia optymalne porcje i długo przechowywać. Ich smak jest intensywny i bogaty. Osoby lubiące połączenie słodyczy z lekkim posmakiem goryczki z całą pewnością będą zadowolone. Jest to uniwersalny dodatek do niemalże każdego dania.
Polecamy filmik o jagodach goji, w którym Dr nauk med. Monika Stołyhwo-Gofron opisuje walory zdrowotne tych niezwykłych owoców.
Wiele zastosowań suszonych nasion goji sprawia, że nigdy się nie nudzą. Wystarczy je zalać ciepłą wodą czy też mlekiem, a po kilku minutach stają się miękkie i delikatne. Jest to świetne rozwiązanie dla osób pragnących w smaczny i zdrowy sposób dostarczyć swojemu organizmowi porcji witamin i minerałów. Same w sobie stanowią wyśmienitą przekąskę, której nie trzeba sobie odmawiać. Nie można oczywiście spodziewać się żadnych cudów w postaci wyleczenia jakiegoś schorzenia czy też zgubienia kilku kilogramów od samego jedzenia nasion goji, ale bez wątpienia stoją one na straży zdrowia i smukłej sylwetki. Stanowią idealne uzupełnienie diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Osoby regularnie sięgające po owoce goji, odnotowują poprawę kondycji ciała i umysłu.
Uprawa kolcowoju chińskiego
Jeśli ktoś interesował się uprawą kolcowoju, to z pewnością dobrze wie, że budzi ona wiele kontrowersji. Jagody goji są uprawiane przede wszystkim w Chińskiej Republice Ludowej, w przypadku której dopuszczalne jest stosowanie chemicznych środków owadobójczych w postaci pestycydów. Już w fazie wzrostu sięga się po mocznik, a w fazie kwitnienie i owocowania po fosforan dwuamonu wraz z superfosfatem. To jednak jeszcze nie koniec, gdyż podczas procesu suszenia także stosuje się pestycydy i to o niemałej sile działania ze względu na to, aby plony nie zostały zniszczone przez muszki owocówki.
Warto zatem zwrócić uwagę na to, jakie informacje znajdują się na opakowaniu nasion goji, gdyż chińscy producenci są zobligowani do umieszczenia ostrzeżenia odnośnie zawartości szkodliwych substancji. Najlepszym rozwiązaniem jest wobec tego kupowanie owoców goji jedynie ze sprawdzonego źródła. Jeśli jednak chcemy zaoszczędzić i być pewnymi, że nie zawierają one żadnych konserwantów ani też innych niepożądanych substancji w składzie, można rozpocząć własną uprawę nasion goji. W Polsce jak najbardziej można sadzić kolcowój. Jest to roślina mrozoodporna i stosunkowo łatwa w uprawie, wiec jeśli dysponujemy wolną przestrzenią w ogródku, to warto spróbować, aby móc cieszyć się swoim własnym superfood.
Sadzonki
Sadzonki kolcowoju dostępne są przez cały rok w doniczkach i można je sadzić od wiosny do jesieni. Dzięki temu ich system korzeniowy jest należycie zabezpieczony. Nie należy kupować sadzonek z uszkodzonymi pędami ani też o nietypowym zabarwieniu. Powinny one być zdrowe i dobrze wyrośnięte. Sadzonka o wysokości 10-30 cm kosztuje 7-10 złotych, a sadzonki w pojemniku o wysokości 40-50 cm kosztują 16-18 złotych.
Sadzenie
Sadzonki kolcowoju można sadzić wiosną lub jesienią do odpowiednio przygotowanej ziemi (wypielona, wzbogacona o materię organiczną i rozluźniona). Na dnie wykopanego dołka należy nasypać żyznej i próchnicznej ziemi lub kompostu. Krzewy sadzi się z zachowaniem metrowych odstępów. Pierwsze cięcie należy wykonać w przyszłym roku, po ruszeniu wegetacji. Do nawożenia sadzonek kolcowoju trzeba stosować nawozy mineralne lub organiczne, zaczynając od połowy maja. Wraz z upływem czasu należy sięgać po nawozy z większą zawartością fosforu i potasu, zmniejszając dawkę azotu.
Kolcowój nie lubi podłoża gliniastego, ciężkiego i podmokłego. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna, a stanowisko do uprawy dobrze nasłonecznione i ciepłe. Na pierwsze owoce przyjdzie nam poczekać od dwóch do trzech lat po posadzeniu. Optymalny odczyn gleby to: pH 5 – 6.
Odmiany
Decydując się na uprawę kolcowoju, do dyspozycji mamy dwie odmiany tego krzewu. Kolcowój chiński osiąga wysokość do metra, a jego jagody mają około centymetra długości. Ich kolor jest jasnopomarańczowy lub czerwony. Z kolei kolcowój szkarłatny osiąga do trzech metrów wysokości, a jego owoce do 2 cm długości. W Polsce zwykle odmiana ta służy jako krzew ozdobny i żywopłot. Kolcowój pospolity jest lepiej dostosowany do polskich warunków klimatycznych, ale odmiana chińska obficiej kwitnie i regularniej owocuje.
Krzew
Czerwone owoce goji wbrew pozorom nie rosną na drzewach ale na krzewach noszących nazwę Lycium Barbarum. Nie są to jednak
takie zwykłe krzewy, które dobrze znamy i wymagają one specjalnego traktowania ze strony osoby, która je uprawia. Wiele osób może mocno zdziwić fakt, że krzewy kolcowoju nie mogą być dotykane i trzeba tego bezwzględnie przestrzegać, jeśli nie chce się szybko zakończyć swojej przygody z uprawą owoców goji. Jeśli dojdzie do ich kontaktu ze skórą człowieka, to niemal natychmiast zostanie aktywowany proces oksydacji, przez co te piękne czerwone owoce zmienią swoją barwę na czarną. Dotykać można wyłącznie zerwane już owoce, a dokładniej strzęsione z gałęzi bo przecież nie można ich dotykać, gdy wiszą jeszcze na gałązkach.
Przycinanie i pielęgnacja
Kolcowój jest rośliną wymagającą corocznego przycinania, dzięki czemu ładnie się rozkrzewia. Należy robić to każdej wiosny. Pierwsze cięcie można wykonać już, gdy siewki osiągną 15-20 cm. Stare pędy należy przycinać w celu pobudzenia nowych do wzrostu i regularnego owocowania krzewu. Oprócz cięć pielęgnacyjnych należy regularnie usuwać złamane/chore/stare gałęzie. Wymagane jest również ściółkowanie i nakładanie przed pierwszymi przymrozkami dojrzałego kompostu, co uchroni kolcowój przed mrozami. Przez pierwsze trzy lata zaleca się okrywać nadziemne części krzewu włókniną.
Rozmnażanie
Rozmnażanie kolcowoju jest bardzo łatwe. Można zrobić to za pomocą sadzonek lub wysiać nasiona z dojrzałych owoców.
Choroby
Kolcowój jest rośliną odporną na mróz i susze oraz na choroby. Niestety owoce bardzo smakują ptakom, dlatego też często trzeba zastosować ochronne siatki.
Zbiory owoców
Jagody goji są bardzo delikatne i łatwo o utlenienie się zawartych w nich substancji, dlatego też należy strząsać je z krzewu, a nie z niego bezpośrednio zrywać. Owoce dojrzewają od VIII do X.
Super super, czekam na kolejne wpisy i zdrowia życzę
Czy na konfiturę to na pewno są dobre proporcje (zwłaszcza ilość cukru)? Mi wyszły goji w karmelu:D