Słodkie, kwaśne, słodko-gorzkie, cierpkie, soczyste, orzeźwiające. W ten i na wiele jeszcze innych sposobów możemy określić smaki naszych ulubionych owoców.Smaki, którymi chcielibyśmy rozkoszować się przez cały rok. I jest to możliwe dzięki suszeniu owoców, które pozwala nie tylko zachować znakomity i bezcenny smak lata, jak i cudowne właściwości zdrowotne owoców, które możemy zjadać choćby w środku zimy.
Czym jest suszenie owoców?
Jeśli zastanawiacie się nad tym, czym tak naprawdę jest suszenie owoców i w jaki sposób przebiega ten proces, spieszymy z wyjaśnieniami.
Suszenie jest jedną spośród wielu znanych i chętnie wykorzystywanych metod konserwowania żywności, która pozwala, by przydatność do spożycia danego produktu spożywczego znacznie się wydłużyła. To proces w pełni naturalny, który pozwala owocom zachować ich cenne właściwości.
W większości przypadków suszenie jest procesem, w którym odparowywana jest woda z owoców, często aż do 80-ciu procent. Proces ten przyspieszany jest przez ruch powietrza w stałej cyrkulacji.
Suszenie wykonywać można we własnym zakresie w warunkach domowych przy pomocy specjalnych suszarek do owoców. Można również bez konieczności zakupu suszarki, nabyć gotowe już owoce suszone niesiarkowane, co zapewnia właściwie każdy internetowy sklep ze zdrową żywnością, czy sklep wegetariański online.
Urozmaicenie diety w susz owocowy
Suszone owoce to znakomity pomysł na to, by w znaczny sposób urozmaicić swoją dietę, a także zmienić nawyki żywieniowe. Jest to niezwykle istotne ze względu na fakt, iż tego rodzaju produkty spożywcze są niejednokrotnie prawdziwą bombą witaminową, która ma ogromnie pozytywny wpływ na zdrowie organizmu.
Owoce suszone można zjadać jako przekąskę, można dodawać do różnych dań i potraw. To pyszny składnik sałatek, mięs, deserów, czy musli. Warto spróbować ich smaku, by przekonać się, że w niczym nie ustępują one surowym, świeżym owocom.
Eko sklep internetowy kontra supermarket, czyli gdzie je kupić?
Dobrym pomysłem na zakup owoców suszonych jest skorzystanie z usług sprawdzonych sprzedawców. Doświadczenie wielu klientów mówi, iż najlepszy do tego celu jest sklep internetowy ze zdrową żywnością, zwłaszcza zaś taki, w którym dominuje żywność ekologiczna. To wyspecjalizowane pod tym względem miejsca, w których liczyć można zawsze na zdrowy, świeży i pyszny towar, dostępny od ręki. To również tutaj oferta jest niezwykle bogata, a ceny konkurencyjne. Dzieje się tak głównie z uwagi na dużą konkurencyjność wśród właścicieli sklepów ze zdrową żywnością, w przeciwieństwie do sklepów stacjonarnych, które zwłaszcza w małych miejscowościach bywają monopolistami narzucając wysokie ceny.
Ze swojej strony oferujemy smaczne i wysokiej jakości suszone owoce. Sklep Oliwka24 dbając o maksymalną satysfakcję Klientów zapewnia dostęp do wielu owoców, w tym suszonej morwy, śliwek, żurawiny, wiórków kokosowych i wielu jeszcze innych. By przybliżyć Państwu wartość tych owoców, opowiemy o niektórych z nich, zachęcając do włączenia ich do diety.
Kalorie kontra wartości odżywcze
Po suszone owoce bez siarki i konserwantów warto sięgać przez cały rok. Szczególnie cenne są one dla osób uprawiających sport ze względu na to, iż wiele spośród nich to produkty wysokowęglowodanowe i wysokocukrowe. W związku z tym są wprost idealne w okresie wzmożonej aktywności fizycznej, w szczególności, gdy celem osoby trenującej jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Owoce typu suszone maliny, czy też jagody, a więc te o wysokiej zawartości błonnika, a niskiej cukru, można zajadać o każdej porze dnia.
Pamiętajmy, że owoce suszone są kapitalne, jeśli chcemy wzbogacić swoją dietę. Są znacznie słodsze od owoców surowych, a jednocześnie, ze względu na odparowanie z nich większości wody, również znacznie bardziej kaloryczne. Właśnie dlatego ważne jest, by kontrolować ilość zjadanych owoców suszonych, dostosowując porcje do swojej aktywności fizycznej.
Ich olbrzymim atutem z drugiej strony jest fantastyczna wprost wartość odżywcza. W większości przypadków znajdziemy w nich znaczną ilość składników odżywczych, minerałów, błonnika, czy witamin. To również znakomite źródło przeciwutleniaczy, które stanowią barierę ochronną dla organizmu przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się komórek i liczne poważne choroby.
Które najlepiej wybierać ?
Polskie suszone śliwki i morele, czy może importowane suszone owoce goji? Wybór jest naprawdę ogromny i tylko od własnych upodobań smakowych zależy, czy sięgniemy po prawdziwą bombę zdrowotną w postaci wspomnianych owoców goji, czy też zdecydujemy się na klasyczne suszone owoce morwy białej.
Owoce warto jeść i łączyć je ze sobą oraz pamiętać, aby tak przygotowywać mieszankę, by była ona zróżnicowana, a jednocześnie maksymalnie dopasowana do naszych potrzeb. Ze swojej strony zachęcamy do próbowania różnych owoców, które znaleźć można w naszym sklepie, na przykład daktyli suszonych, jagód goji Sante, śliwek suszonych i wielu jeszcze innych.
Jagody goji
Szalenie popularne od kilku sezonów suszone jagody goji to prawdziwy skarb dla zdrowia.
Jagody goji mają wprost nieocenione właściwości zdrowotne, działają bowiem fantastycznie na serce, wątrobę, płuca, zwalczając i zapobiegając chorobom wspomnianych narządów, układów, etc. Obniżają skutecznie poziom glukozy we krwi, poprawiają wzrok, jak i funkcjonowanie wielu narządów. Warto jeść ponadto owoce goji na odchudzanie. Ich wpływ na zdrowie, to jednak całkowicie odrębny temat. My skupimy się przede wszystkim na aspekcie kulinarnym i smakowym.
W jakiej postaci najkorzystniej spożywać owoce goji?
Owoce goji spożywać można wyłącznie w postaci suszonej. Surowe są szkodliwe dla zdrowia, a wręcz trujące. Nie należy też przekraczać dawki od 5 do 12 g dziennie. Spożywa się je w ten sam sposób co rodzynki, czy inne suszone owoce, na przykład jako samodzielna przekąska.
Jeśli jesteście miłośnikami kuchni chińskiej, powinniście wiedzieć, iż suszone owoce goji w tamtejszej kuchni, w pierwszej kolejności gotuje się, by później dodać je do smakowitych dań z ryżem, do zup, kurczaka, czy innych mięs (szczególnie zaś do wieprzowiny). Można też z powodzeniem wymieszać owoc goji z warzywami. Często ze względu na pyszny słodko-cierpki smak owoc goji dodaje się do herbat, które dzięki temu zyskują nie tylko na właściwościach zdrowotnych, ale i na smaku.
Częstym sposobem wykorzystania tych smacznych i zdrowych owoców jest też wyprodukowanie z nich soków, nalewek, czy wina. Warto więc zastanowić się, gdzie można kupić jagody goji i wypróbować przepisy na smaczne dania.
Suszona żurawina wielkoowocowa
Chętnie uprawiana ze względu na właściwości zdrowotne i odżywcze, a także smakowe żurawina wielkoowocowa to prawdziwy skarb. Żurawina suszona słynie jako znakomity wręcz dodatek do mięs oraz sosów. Pod względem zdrowotnym docenić możemy żurawinę za znaczne ilości witamin, jakie znajdziemy w jej składzie. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B, także C, błonnik, kwas foliowy i liczne sole mineralne. Warto wprowadzić je do diety, by cieszyć się odpornością organizmu.
Suszona żurawina poza spożywaniem jej w formie przekąski, może być też wykorzystywana jako składnik soków, czy konfitur. Będąc łasuchem, warto dodawać ją do deserów, takich jak chociażby ciasta, owsianki, galaretki, musli, czy pyszne sałatki owocowe. Poza słodkimi przekąskami i deserami, warto spróbować suszonej żurawiny w zestawieniu z burakami. To rarytas, który docenią prawdziwi smakosze. Świetnie komponuje się ona również z innymi warzywami, jak i z mięsami.
Morwa biała suszona
Znana przede wszystkim z właściwości prozdrowotnych korzystnych dla diabetyków morwa biała, to owoc, który z powodzeniem można stosować w kuchni zarówno w formie surowej, jak i w postaci suszonych owoców. Morwa to kapitalny wręcz środek na dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Jednak jej sekretna siła to … walka z otyłością. Pod tym względem, ten niepozorny przysmak jedwabników to prawdziwa rewelacja.
Morwa suszona jest łatwo dostępna w Polsce. Liczne sklepy internetowe ze zdrową żywnością posiadają ją w swojej ofercie.
Morwa suszona charakteryzuje się słodkim zapachem i smakiem. Dostępna w niewielkich opakowaniach, słodka przekąska coraz śmielej wypiera z diety batoniki, czy inne niezdrowe przysmaki.
W naszym sklepie oferujemy zarówno suszoną morwę, jak i liście. Te drugie zmniejszają poziom złego cholesterolu, zaś podwyższają ilość dobrego, z kolei suszone owoce morwy to sposób na zmniejszenie łaknienia na słodycze. Morwa sama w sobie jest idealnie słodką przekąską, a jednocześnie skutecznie hamuje potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Ze względu na pyszny smak warto dodawać ją do ciast, sałatek, czy innych deserów, jak i do jogurtów, płatków, koktajli, etc.
Płatki kokosowe
Znany z wielu zastosowań zdrowotnych i kosmetycznych kokos dostępny jest nie tylko w formie pysznego, soczystego miąższu, czy znakomitej mąki. Możemy wykorzystać też go w formie płatków kokosowych, które wzbogacą smak potraw przygotowywanych w naszej kuchni.
Warto zjadać kokos we wszelkiej postaci, chociażby wkomponowując płatki kokosowe do deserów. To istotne z punktu widzenia kulinarnego, kosmetycznego i zdrowotnego, gdyż kokos to owoc wspomagający pracę układu trawiennego oraz wzmacniający pracę wątroby i odporność organizmu. Ponadto dodaje wigoru, a także poprawia stan i wygląd paznokci, włosów i skóry. Wspominane już płatki kokosowe są nieodzownym elementem wielu pysznych deserów. Dlatego też bez trudu wpasujemy je w wypieki, a nawet dodamy do owsianki. Świetnie smakują z owocowymi i mlecznymi shakerami, jak i z naleśnikami.
Morele suszone
Podobnie jak inne owoce suszone, morele dostarczają do organizmu mnóstwa cennych składników. Właściwości suszonych moreli docenić powinny szczególnie osoby z problemami ze wzrokiem, anemią, czy z nadkwasotą. Morele to ten rodzaj owoców, który szczególnie warto suszyć, bowiem surowe szybko się psują i ciężko je przechowywać. Są to „kobiece” owoce, bowiem pomagają utrzymać odpowiedni poziom estrogenów.
Morele suszone warto wprowadzić do swojej diety przede wszystkim w chwilach, gdy odczuwamy chęć na słodycze. Ich przyjemna słodycz skutecznie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na cukier. Suszone morele to jednak nie tylko słodka przekąska, ale i składnik pysznych deserów, ciast, musli, owocowych koktajli, etc. podobnie jak suszone śliwki, czy żurawina, znakomicie komponują się z mięsami.
Śliwki suszone
Suszone śliwki są bodaj najbardziej znanymi i najchętniej wykorzystywanymi w polskiej kuchni owocami suszonymi obok rodzynek. Różnica pomiędzy smakiem owoców suszonych, i surowych jest kolosalna, podobnie jak w kwestii wartości odżywczych śliwek. Suszone mają zdecydowanie intensywniejszy i słodszy smak, a także są bogatsze w składniki mineralne i witaminy korzystnie wpływające na organizm. Znajdziemy w nich znacznie większe ilości witaminy A, błonnika, czy potasu.
Warto wkomponować śliwki suszone w jadłospis z uwagi na wspomaganie trawienia, a także zapobieganie wchłanianiu cholesterolu. To produkt bezcenny w diecie osób odchudzających się, dlatego warto dodawać je do musli, czy jogurtu. To idealny dodatek do mięs, składnik sosów, farszów, itp.
Złote jagody Inków (miechunka suszona)
Owoce te znane są pod kilkoma nazwami. Miechunka peruwiańska, jagody Inków, rodzynki brazylijskie, a nawet wiśnie peruwiańskie. Złote jagody Inków szturmem podbijają serca Polaków, którzy zaczynają doceniać znakomite właściwości tych egzotycznych owoców, wykorzystując je z dużym powodzeniem w kuchni.
Suszona miechunka to owoc warty spożywania, bowiem zawiera w swoim składzie mnóstwo cennych właściwości odżywczych i witamin. Są one prawdziwym słodko-kwaśnym przysmakiem. Warto dodawać je do sałatek, mięs, czy do koktajlu. To jednocześnie składnik nadający się do musli, czy jogurtu. Owoce te idealne są również do deserów, a zwłaszcza do ciast. Jest to jeden z cenniejszych pod względem zdrowotnym owoców na świecie, warto więc na stałe wprowadzić go do diety.