Miód jest znany praktycznie każdemu z nas, ale nie każdy miał okazję poznać miód faceliowy. Jest to jeden z mniej znanych miodów, a warto go poznać ze względu na jego wyjątkowy smak i liczne właściwości prozdrowotne. Miód ten jest uwielbiany przez najmłodszych i idealnie sprawdza się w roli zdrowego słodzika. Wzmacnia nasz organizm oraz chroni przed przeziębieniem i łagodzi jego dokuczliwe objawy. Jest świetny przy wysiłku fizycznym i umysłowym. Pomocny także przy najróżniejszych schorzeniach ze strony układu pokarmowego i układu krążenia oraz przy astmie, nadciśnieniu czy problemach z organami wewnętrznymi.
Rodzaje i okres zbiorów
Miód to niesamowicie cenny dar natury, który nie tylko jest smaczny, ale również niezwykle zdrowy. Oczywiście mowa jest tutaj wyłącznie o prawdziwym i surowym miodzie. Na rynku nie brakuje podrabianych miodów, których skład opiera się głównie na cukrze. Na próżno jest także liczyć na lecznicze właściwości takiego miodu, a jego wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Najlepiej jest wobec tego kupować miód wyłącznie od sprawdzonego producenta, czy też prosto od pszczelarza. Miód faceliowy nie jest jedyną z dostępnych opcji. Rodzajów miodu jest naprawdę dużo, a każdy z nich wyróżnia się unikalnym smakiem i zapachem oraz prozdrowotnym działaniem.
Wśród głównych odmian dostępnych w Polsce znajdują się miody: manuka, akacjowy, koniczynowy, nawłociowy, leśny, malinowy, gryczany, wrzosowy, mniszkowy, spadziowy, lipowy, rzepakowy i wielokwiatowy. Jako, że każdy z tych miodów powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z innych roślin, mają one inny skład i właściwości. Jeśli zależy nam na tym, aby miód pomógł na konkretne dolegliwości, należy najpierw zapoznać się z działaniem poszczególnych rodzajów miodów i na tej podstawie wybrać dla siebie ten najlepszy.
W przypadku miodu faceliowego okres zbioru rozpoczyna się już od maja i trwa aż do sierpnia. Wszystko zależy od tego, czy wysiew był wczesnowiosenny czy też czerwcowy. Facelia błękitna, z nektaru której pozyskuje się miód, jest mało wymagającą rośliną. Rośnie bardzo szybko i długo kwitnie – nawet do sześciu tygodni.
Miód faceliowy – właściwości
Miód faceliowy bardzo szybko ulega krystalizacji; ma to miejsce już po kilku tygodniach. Na początku ma jasny kolor i może przybierać nawet zielonkawy odcień, a po skrystalizowaniu zyskuje jeszcze jaśniejszą barwę. Może wówczas stać się kremowy czy jasnosłomkowy; może być wręcz białego koloru. Miód ten powstaje z nektaru pozyskiwanego z kwiatów facelii błękitnej i nie jest łatwo uzyskać go w czystej postaci. W przypadku miodu ciemniejszego mowa jest już o przewadze w jego składzie nektaru pozyskanego przez pszczoły z innych kwiatów. Wówczas miód ten można określić mianem wielokwiatowej mieszanki, a nie stricte miodem faceliowym. Facelia błękitna jest rośliną z rodziny ogóreczników. Charakterystyczne dla niej jest to, że obfituje w nektar i ma granatowy pyłek. Smak tego miodu jest słodki i delikatny, można też wyczuć nutę kwaskowo-cytrynową. Jeśli ktoś miał okazję do skosztowania miodu akacjowego, to wie już jak mniej więcej smakuje miód faceliowy. Zapach tego miodu jest delikatnie kwiatowy — bardzo przyjemny i subtelny.
Miód faceliowy uznawany jest za naturalny lek o właściwościach wzmacniających cały organizm. Ma właściwości rozgrzewające i antybakteryjne, zapobiega stanom zapalnym, obniża ciśnienie tętnicze, chroni wątrobę przy zatruciach i wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego. Przyspiesza gojenie się ran i oparzeń, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne oraz odtruwające.
Kalorie i wartości odżywcze
Miód faceliowy składa się głównie z węglowodanów, czyli cukrów. Stanowią one ponad 70%. Najwięcej jest fruktozy i niewiele mniej glukozy. Około 20% stanowi woda. To jednak nie koniec. Skład miodu faceliowego jest bardzo bogaty i zróżnicowany. Obfituje on w kwasy organiczne i olejki eteryczne. Nie brakuje w nim także witamin, szczególnie witaminy C i B2 oraz mikro- i makroelementów. W miodzie tym znajdziemy nawet żelazo i magnez.
W przypadku każdego miodu trzeba liczyć się z tym, że są to produkty wysokokaloryczne. Nie należy wobec tego przesadzać z ich ilością w swoim codziennym jadłospisie. Tym bardziej że jest to głównie źródło cukrów, które należy zjadać z umiarem. W stugramowej porcji miodu mieści się do 330 kcal. Jedna łyżeczka dostarcza około 23 kcal.
Działanie i zastosowanie miodu z facelii
Miód faceliowy ze względu na swój unikalny smak i prozdrowotne działanie znalazł szerokie zastosowanie. Sięga się po niego w kuchni, do pielęgnacji, łagodzenia różnorakich dolegliwości zdrowotnych i do wspierania organizmu. Miód ten świetnie wzmacnia organizm, podnosi odporność i zapobiega przeziębieniom, można go śmiało stosować w profilaktyce infekcji górnych dróg oddechowych ze względu na jego działanie przeciwzapalne. Będzie idealny po ciężkiej pracy i to nie tylko tej fizycznej, ale także intelektualnej. Przy problemach ze strony układu pokarmowego także można wspomóc się miodem faceliowym. Jest niezwykle pomocny przy nieżytach i wrzodach żołądka oraz problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym. Po miód ten warto sięgać przy zaburzeniach krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, nadciśnieniu tętniczym i przy miażdżycy; wspiera także leczenie astmy oskrzelowej. Miodowi faceliowemu przypisuje się hamowanie szkodliwego wpływu używek w postaci tytoniu, alkoholu i kofeiny na organizm .
Przeziębienie i infekcje
Miód faceliowy wzmacnia układ odpornościowy i działa rozgrzewająco. Ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne i kojące, łagodzi kaszel i ból gardła oraz udrażnia drogi oddechowe.
Zastrzyk energii
Miód idealnie sprawdza się w roli naturalnego energetyka. Świetnie regeneruje organizm i dodaje mu energii, zmniejsza uczucie zmęczenia i wzmaga koncentrację.
Cholesterol
Miód faceliowy obniża poziom cholesterolu całkowitego we krwi i redukuje poziom trójglicerydów.
Metabolizm
Zawarty w miodzie faceliowym nadtlenek wodoru usprawnia metabolizm. Dodatkowo poprawia pracę hormonów i enzymów. Usprawnienie metabolizmu przyczynia się także do redukcji cellulitu i poprawy wyglądu skóry.
Wsparcie dla wątroby
Składniki zawarte w miodzie faceliowym wspierają wątrobę i odciążają ją, ułatwiając pozbywanie się szkodliwych związków z organizmu. Jest on wobec tego niezwykle pomocny przy wszelkiego typu zatruciach oraz w przypadku spożywania leków i alkoholu.
W kuchni
Miodu faceliowego można używać do słodzenia i do wypieków. Idealnie nadaje się jako dodatek do domowych deserów, kremów, omletów i naleśników. Można nim nawet wzbogacić kanapki czy dodać do napoju. Bardzo ważne jest to, aby spożywać go przede wszystkim na zimno, gdyż obróbka termiczna niszczy zawarte w miodzie enzymy i szereg prozdrowotnych substancji.
Do pielęgnacji skóry i włosów
Miód od wieków stosowany jest jako naturalny kosmetyk. Idealnie sprawdza się w roli balsamu do ust, szczególnie w przypadku tych spierzchniętych i popękanych. Miód faceliowy nałożony na usta bardzo szybko odżywi je i zregeneruje. Można z niego przygotować regenerujące maseczki do twarzy czy też wykorzystać jako jeden ze składników kremów. Idealnie sprawdzi się także jako składnik peelingów. Skóra uwielbia miód, a my lubimy mieć zadbaną skórę i ładnie wyglądać. Miód ten ma właściwości regenerujące i ochronne na skórę, dlatego świetnie sprawdzi się na spierzchniętą skórę dłoni i stóp.
Miodu faceliowego można śmiało używać jako dodatku do kosmetyków przeznaczonych do włosów; stają się one miękkie i bardziej błyszczące. Można z niego zrobić nie tylko odżywczą maseczkę, ale także dodać do szamponu. Zamiast sięgania po najróżniejsze preparaty nafaszerowane chemicznymi dodatkami i kosztujące niemałe pieniądze, warto najpierw wypróbować moc drzemiącą w naturalnych produktach.
Stosowanie w ciąży i przy cukrzycy
Jako, że miód składa się głównie z węglowodanów, należy być bardzo ostrożnym w przypadku cukrzycy. Najlepiej jest skonsultować się najpierw ze swoim lekarzem prowadzącym w celu wykluczenia ewentualnych przeciwwskazań. Zwykle jednak nie trzeba całkowicie rezygnować z produktów pszczelich, ale umiar należy zachować zawsze. Spożywanie miodu faceliowego w niewielkich i kontrolowanych ilościach nie powinno mieć negatywnego wpływu na przebieg schorzenia. Jest to znacznie zdrowszy zamiennik cukru także dla diabetyków. Najczęściej może on być stosowany nawet u osób z nietolerancją glukozy i z cukrzycą typu II. Jeśli chodzi o ciążę, to nie ma żadnych przeciwwskazań do jego stosowania, ale dla pewności zawsze zapytajmy lekarza prowadzącego.
Stosowanie u dzieci
Miód jest nieporównywalnie lepszą opcją niż rafinowany cukier. Zastąpienie cukru miodem wyjdzie na zdrowie nie tylko nam, ale także naszym dzieciom. Tym bardziej, że pociechy uwielbiają łagodny smak miodu faceliowego, a jest to doskonałe źródło energii i bogactwo składników odżywczych. Taki słodki przysmak skutecznie wzmocni system immunologiczny i zmniejszy ryzyko zachorowania na przeziębienie. Należy jednak być ostrożnym w przypadku najmłodszych i dotyczy to wszystkich miodów. Produktów pszczelich nie powinno się podawać dzieciom poniżej pierwszego, a najlepiej drugiego roku życia. Wstrzymać należy się z tego powodu, że przedwczesne podawanie dziecku produktów pszczelich może przyczynić się do rozwoju alergii. Niemowlętom zakazane jest wręcz podawanie miodu, gdyż może dojść do zatrucia laseczkami jadu kiełbasianego czy botulizmu dziecięcego mogącego być przyczyną zgonu.
Cena
Kilogramowy słoik miodu faceliowego kosztuje zwykle ponad 40 złotych. Na wysokość ceny wpływ ma m.in. data jego zbioru. Najlepiej jest kupować miód w sklepach ze zdrową żywnością, produktami bio, na festiwalach kulinarnych, targach, bezpośrednio od pszczelarza lub ze sprawdzonego sklepu internetowego.
Opinie
Miód faceliowy cieszy się bardzo dużym uznaniem ze względu na swój lekko kwaskowaty i delikatny smak. Można wyczuć w nim sporą zawartość naturalnych antybiotyków. Jest wręcz uwielbiany przez dzieci, które bardzo chętnie po niego sięgają.
Dużo można się nauczyć z tych artykułów