• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zioła / Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania 14 stycznia 2019

Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Herbata z mniszka lekarskiego to napar, który otrzymujemy z jednej z bodaj najbardziej rozpoznawalnych roślin rosnących na łąkach, polach, czy w ogrodach. Mowa oczywiście o mniszku lekarskim, lepiej znanym jako mlecz, który bezbłędnie rozpoznać potrafią już przedszkolaki. I bardzo dobrze, bo jest to roślina, której właściwości zdrowotne są nie do przecenienia – warto zatem wiedzieć jak wygląda, a także jak cenna jest ona dla naszego zdrowia.

Mniszek lekarski: właściwości

Mniszek lekarski to roślina, która znana jest ze swoich właściwości oczyszczających. Dzięki regularnemu piciu herbaty z mniszka wzmacnia się organizm, przez co z kolei poprawia się samopoczucie. To roślina dzięki której zapobiec można alergiom, obniżyć poziom złego cholesterolu, a także dostarczyć bezcennych witamin i składników mineralnych do organizmu.

Najwięcej cennych składników znajdziemy w korzeniach oraz liściach, z których robiona jest herbata z mniszka lekarskiego.

Dzięki drogocennym składnikom jakie znajdują się w herbacie z mniszka lekarskiego, każdy kto pije napar z tej rośliny może poczuć efekty zdrowotne. W mniszku lekarskim znajduje się inulina, czyli naturalny prebiotyk, który pomaga wzmocnić odporność organizmu.

Ponadto trójterpeny, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo, fitosterole obniżające poziom cholesterolu we krwi i sole potasu. Oprócz nich w mniszku znaleźć można również potas, magnes, krzem oraz witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę C.

Zastosowanie korzenia mniszka lekarskiego

Picie herbaty z mniszka lekarskiego to sposób na zdrowie. Do najważniejszych cech tej cennej dla zdrowia rośliny należą właściwości moczopędne, żółciopędne i żółciotwórcze. Oprócz tego herbata z mniszka lekarskiego obniża poziom cholesterolu i cukru oraz pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego. To napar, który szczególnie poleca się rekonwalescentom po żółtaczce, a także osobom chorującym na marskość wątroby.

Mniszek lekarski świetnie działa też oczyszczająco – dzięki jego właściwościom organizm oczyszcza się z toksyn oraz złogów, co dodatkowo wzmacnia go oraz poprawia stan skóry.

Herbata z mniszka lekarskiego to bardzo dobry środek na odchudzanie. Dzięki właściwościom mniszka poprawiającym przemianę materii, herbata przygotowana na jego bazie wspomaga w bardzo skuteczny sposób walkę z nadwagą.

Warunkiem skuteczności naparu jest jednak jego regularne picie. Aby przygotować napar na odchudzanie należy zalać garść liści około 3-4 szklankami wody i gotować je przez około 4 minuty. Tak przygotowany napar pomaga związać tłuszcze w pożywieniu, a dzięki temu obniżyć ich wchłanianie przez organizm. To skutkuje ograniczeniem odkładania się tkanki tłuszczowej.

Poza właściwościami odchudzającymi warto zwrócić uwagę także na fakt, iż herbata z mniszka lekarskiego pomaga na dolegliwości żołądkowe oraz na zaparcia. Również ta właściwość wspomaga walkę z nadwagą, dzięki możliwości pozbycia się z organizmu nadmiaru wody, złogów oraz toksyn. Szczególnie poleca się picie naparu z mlecza w ramach 48-godzinnych zabiegów oczyszczających.

Przeciwwskazania

Choć herbata z mniszka to produkt o znakomitych właściwościach prozdrowotnych, stosując go należy zachować ostrożność. Przede wszystkim dotyczy to kobiet w ciąży, gdyż nie przeprowadzono badań nad wpływem mniszka na płód.

Ciąża to nie jedyny powód, aby obchodzić się ostrożnie z mniszkiem. W przypadku niektórych osób mniszek lekarski może powodować biegunkę oraz niestrawność. Zaznaczyć trzeba również, że roślina ta może wchodzić w niekorzystne interakcje z niektórymi lekami, czy antybiotykami, szczególnie zaś tymi stosowanymi na wątrobę. Dlatego przed rozpoczęciem kuracji herbatą z mniszka lekarskiego koniecznie należy skonsultować ten fakt z lekarzem.

Jak przygotować napar z mniszka lekarskiego?

Podobnie jak w przypadku każdego innego ziela, mniszek lekarski musi być stosowany regularnie. Najlepsze efekty osiągnie się, jeśli herbatę pić będziemy 3 razy dziennie po pół szklanki. W profilaktyce zdrowotnej wystarczy wypijać pół szklanki na dzień.

Pierwsze efekty zdrowotne zobaczyć można już po miesiącu regularnego picia naparu, pamiętać jednak należy, iż nie jest to produkt będący receptą na wszystko, lecz sposób na wzmocnienie zdrowia oraz środek wspomagający leczenie niektórych dolegliwości. Koniecznie zatem w przypadku choroby i jej leczenia, należy stosować się do wszelkich zaleceń lekarza wspomagając się kuracją z mniszka lekarskiego.


Polecane wpisy

  • Miód z mniszka lekarskiego - właściwości i zastosowanie zdrowotneMiód z mniszka lekarskiego - właściwości i zastosowanie zdrowotne
  • Drapacz lekarski - właściwości, zastosowanie i przeciwwskazaniaDrapacz lekarski - właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
  • Teina w herbacie – wszystko co musicie o niej wiedziećTeina w herbacie – wszystko co musicie o niej wiedzieć
  • Herbaty ziołowe - rodzaje, właściwości i zastosowanieHerbaty ziołowe - rodzaje, właściwości i zastosowanie
  • Arcydzięgiel litwor - właściwości i zastosowanieArcydzięgiel litwor - właściwości i zastosowanie
  • Syrop z pędów sosny - właściwości, działanie i dawkowanieSyrop z pędów sosny - właściwości, działanie i dawkowanie

Poprzedni wpis Miód spadziowy – właściwości i zastosowanie
Następny wpisKsylitol, czyli cukier brzozowy i jego właściwości

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
  • Domowe sposoby na grzybicę paznokci
  • Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
  • Olej z awokado – właściwości, działanie i opinie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.