Mówiąc o najbardziej odżywczych produktach żywnościowych, w czołówce znajduje się spirulina. Obecnie chyba każdy przynajmniej słyszał o niezwykłych właściwościach alg morskich. Stały się one produktami bardzo cenionymi i powszechnie dostępnymi. Ten ciemnozielony proszek był z powodzeniem stosowany już w medycynie ludowej w czasach Starożytności. Słodkowodny glon zainteresował tysiące naukowców, którzy nieustannie badają jego lecznicze właściwości. Spirulina cieszy się największą popularnością wśród osób interesujących się zdrową żywnością i prowadzących prozdrowotny styl życia. Niezliczona ilość badań potwierdziła wysoką wartość odżywczą ciemnozielonej algi, która zawiera mnóstwo bioaktywnych składników wspierających organizm.
Spirulina – właściwości
Algi morskie są skarbnicą wielu witamin i minerałów, dlatego też warto włączyć je na stałe do swojego menu. Bez wątpienia wyjdzie nam to na zdrowie i to prędzej, niż moglibyśmy się tego spodziewać. Moc drzemiąca w tym małym żyjątku jest ogromna. W spirulinie znajduje się pełnowartościowe i niezwykle łatwo przyswajalne białko, które zawiera aż dwanaście endogennych i osiem egzogennych aminokwasów. Jest to produkt o wysokiej wartości odżywczej, który idealnie sprawdza się przy niedożywieniu. Zawarty w aldze γ-linolenowy kwas tłuszczowy wzmacnia układ odpornościowy. W spirulinie znajduje się beta karoten będący uzupełnieniem witaminy A, która wspomaga procesy detoksykacyjne. Z kolei C-fikocyjanina, R-fikocyjanina, allofikocyjanina są związkami hamującymi namnażanie się komórek nowotworowych. Ciemnozielona alga jest skarbnicą chlorofilu, który jest roślinnym odpowiednikiem ludzkiej hemoglobiny. Razem z fikoerytryną i fikocyjaniną chronią nas przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Fenyloalanina z kolei zmniejsza odczucie głodu. W spirulinie znajduje się także witamina B12, dlatego też jest to doskonały produkt szczególnie dla osób będących na diecie opartej wyłącznie na roślinach, gdzie łatwo jest o wystąpienie niedoboru tej niezwykle ważnej witaminy. Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Fikocyjanina obecna w spirulinie obniża glikemię poposiłkową i trójglicerydy we krwi. Znajdziemy w niej także wapń redukujący poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszający ryzyko rozwoju osteopenii i osteoporozy. W ciemnozielonej aldze jest także witamina E będąca eliksirem młodości. Jest to silny antyoksydant, który chroni nasze komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, a to właśnie utleniacze odpowiedzialne są za starzenie się komórek i całego organizmu. Żelazo obecne w spirulinie przyswaja się aż dwukrotnie lepiej niż to z produktów odzwierzęcych. W aldze znajdują się witaminy B1, B2, B3 oraz prowitamina D, magnez, potas, miedź, selen, fosfor, chrom i mangan. Znajdziemy w niej nawet tłuszcz, którego ilości są mocno zróżnicowane i mogą sięgać nawet do 12%. Jest to najlepsze źródło kwasu GLA, który chroni m.in. przed cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, rakiem, schorzeniami układu krwionośnego i przed atopowym zapaleniem skóry. W spirulinie są kwas foliowy, flawonoidy, kwas pantotenowy, zeaksantyna, glukozamina, witaminy K i PP oraz witamina C. Jest to alternatywne źródło białka dla osób na diecie bezmięsnej, produkt pomocniczy przy niedokrwistości i pomagający utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Spirulan wapnia posiada nawet właściwości przeciwwirusowe. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że spirulina jest pokarmem rekomendowanym dla astronautów przebywających przez długi okres czasu w galaktycznej przestrzeni podczas swoich wypraw kosmicznych. Zawartość jodu w spirulinie jest bardzo mała, więc mogą po nią sięgać osoby borykające się z problemami tarczycy.
Smak spiruliny jest łagodny, a zapach morski. Procentowa zawartość poszczególnych składników przedstawia się następująco: białko 55-70%, węglowodany 15-25%, kwasy tłuszczowe 6-8%, minerały 7-13%, błonnik 8-10% i woda 3-7%. Co ciekawe, kaloryczność spiruliny nie jest mała. W stugramowej porcji mamy aż 289 kcal, z czego 57 g to białko, 24 g węglowodany i 8 g kwasy tłuszczowe (nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone).
Działanie i zastosowanie spiruliny
Spirulina ze względu na swój bogaty i unikalny skład wywiera bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Można ją wykorzystać zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie; jest to produkt bardzo odżywczy, który działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Reguluje poziom lipidów we krwi i chroni komórki przed mutowaniem. Aktywizuje ona system immunologiczny, pomaga zwalczyć anemię, reguluje poziom cukru we krwi i wspiera leczenie cukrzycy typu II. Zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na swoje detoksykujące działanie skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wspiera funkcjonowanie wątroby i nerek. Jest też produktem wspierającym i usprawniającym układ trawienny. Dodaje energii, usuwa metale ciężkie z organizmu, łagodzi problemy z zatokami, obniża poziom glukozy we krwi i ciśnienie krwi, przyspiesza metabolizm, reguluje poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Spirulinowy detox
Spirulina jest idealnym produktem do przeprowadzenia detoksu organizmu ze względu na swoje oczyszczające działanie. Ta ciemnozielona alga jest w stanie związać metale ciężkie i inne toksyny oraz wspomóc ich wydalanie na zewnątrz. Najlepiej przeprowadzić taki detoks ze spirulina na wiosnę, aby pozbyć się nagromadzonych przez zimę złogów. Dłuższe dni i większa dawka słońca daje zastrzyk energii oraz chęć do działania. Więcej też przebywamy na świeżym powietrzu i ruszamy się, co wspiera proces oczyszczania. Najlepsze efekty można uzyskać dzięki połączeniu spiruliny z chlorellą, które zagwarantują jeszcze lepsze rezultaty. Duet ten przyspiesza przemianę materii i przeciwdziała zaparciom. Zwiększa się także odporność organizmu i poprawia ogólna kondycja, a organizm zyskuje zastrzyk energii do przeprowadzenia procesów detoksykacyjnych. Oprócz wątroby bardzo dużą rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn odgrywają nerki. Zawarty w spirulinie fosfor poprawia ich pracę, zwiększa wydajność i likwiduje kamienie nerkowe.
Stosowanie spiruliny u dzieci
Dzieci potrzebują całego spektrum witamin i soli mineralnych oraz makroskładników. Zamiast jednak sięgania po sztuczne preparaty multiwitaminowe z apteki, warto dawać swojemu dziecku spirulinę. Nie jest ona wzbogacana żadnymi chemicznymi barwnikami, aromatami czy innymi niepożądanymi substancjami. Jest to świetny produkt uzupełniający niedobory substancji odżywczych i zapobiegający rozwojowi najróżniejszych schorzeń. Ciemnozielona alga wzmacnia organizm, jest świetnym uzupełnieniem zapotrzebowania na białko, pomaga zapobiegać reakcji alergicznej, wspiera organizm po kuracji antybiotykami i poprawia pracę wątroby. W przypadku młodszych dzieci, pytajmy o poradę pediatrę.
Alergia
Po spirulinę warto sięgać w przypadku alergii, gdyż hamuje ona uwalnianie histaminy przyczyniającej się do wystąpienia nieprzyjemnych objawów i niweluje je. Suplementacja ciemnozieloną algą jest znacznie bezpieczniejsza niż sięganie po silne leki antyhistaminowe.
Candida
Ciemnozielona alga pomaga w walce z przerostem drożdżaka Candida Albicans w organizmie oraz wspomaga oczyszczanie go z wydzielanych przez te patogeny toksyn.
Tarczyca
W spirulinie są znikome ilości jodu, które są całkowicie bezpieczne i nie wywołują żadnych negatywnych reakcji ze strony tarczycy ani też gruczołów przytarczycznych. Mogą wobec tego stosować ją osoby zmagające się z chorobami tarczycy typu Hashimoto, niedoczynność/nadczynność tarczycy czy chorobą Gravesa-Basedowa.
Anemia
Alga morska jest bardzo odżywczym produktem, w składzie którego znajduje się spora ilość żelaza. Jest to wobec tego produkt polecany osobom zmagającym się z anemią.
Refluks
Przy problemach ze zgagą jak najbardziej warto sięgać po spirulinę, która przeciwdziała nieprzyjemnym objawom refluksu. Zawiera ona enzymy trawienne oraz zwiększa przyswajalność pokarmu i składników odżywczych. Jest także prebiotykiem, czyli pożywką dla dobrych bakterii.
Włosy
Spora dawka witamin i chlorofil w spirulinie zmniejszają wypadanie włosów. Korzystny wpływ na skórę wykazuje także spora zawartość biotyny, która poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Lepsze dotlenianie komórek zapewnia m.in. witamina F i kwas nukleinowy. Ogromna porcja protein wzmacnia włosy.
Skóra i trądzik
Ciemnozielona alga zawiera związki takie jak fikoerytryna, fikocyjanina i chlorofil, które stanowią naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Spirulinę można stosować nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie w postaci maseczek. Jest ona bardzo często składnikiem kosmetyków przeznaczonych dla cery suchej i wrażliwej. Ciemnozielona alga działa regenerująco na skórę, wspomaga naprawę i odbudowę komórek, działa przeciwstarzeniowo i przeciwzmarszczkowo oraz łagodzi stany zapalne. Spora zawartość cynku jest niezwykle pomocna przy rożnego typu schorzeniach skóry, w tym trądziku. Spirulina zawiera enzymy przeciwdziałające bakteriom odpowiedzialnym za zmiany trądzikowe, usuwa zanieczyszczenia i odtyka zatkane pory.
Cellulit
Suplementowanie się spiruliną jest skutecznym sposobem na poprawę metabolizmu, usuniecie nadmiaru wody z organizmu i widoczną redukcję cellulitu. Algi mają działanie antycellulitowe i pobudzają krążenie w miejscach dotkniętych pomarańczową skórką.
Algi a odchudzanie
Spirulinie przypisano nawet działanie odchudzające i jest polecana osobom chcącym zrzucić nadprogramowe kilogramy. Należy pamiętać jednak o tym, że glon ten nie jest żadnym magicznym medykamentem na otyłość i nie ma co się spodziewać jakiś cudów, nie zmieniając niczego w swoim dotychczasowym stylu życia. Prawdą jest natomiast to, że ciemnozielona alga wspiera proces odchudzania i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Nie obędzie się jednak bez dobrze zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej, co trzeba mieć na uwadze. Ruch, dobre odżywianie i suplementacja spiruliną są w stanie zagwarantować uzyskanie świetnych efektów. Tym bardziej, że spirulina zawiera komplet świetnie przyswajalnych składników odżywczych, co jest bardzo ważne na diecie redukcyjnej. Obecnej w aldze fenyloalaninie przypisuje się nawet działanie zmniejszające napady głodu. Algi morskie przyspieszają utratę masy ciała; są one bogate w białko i zawierają relatywnie mało tłuszczu. Taki stosunek białek do tłuszczu sprawia, że łatwiej jest spalić tkankę tłuszczową i utrzymać beztłuszczową masę ciała.
W jakiej formie stosować spirulinę?
Alga morska dostępna jest zarówno w postaci tabletek, jak również granulatu, kapsułek i twardych tabletek. W przypadku kapsułek i tabletek należy je popić wodą, natomiast algę w wersji sypkiej można dodać do potraw, smoothie, shaków, czy po prostu wymieszać z wodą i wypić.
Najlepiej jest kupować produkty organiczne i z oznaczeniem „raw”. Wówczas mamy pewność, że kupujemy najwyższej jakości algę morską, która została pozyskana z ekologicznych miejsc, wolnych od zanieczyszczeń. W surowej spirulinie znajduje się całe spektrum nienaruszonych dobrodziejstw, z których to właśnie ta alga słynie, i na których nam przecież najbardziej zależy. Tak naprawdę to forma spiruliny nie ma większego znaczenia, gdyż najważniejsza jest jakość surowca.
Dawkowanie spiruliny
Spirulina jest jednocześnie pożywieniem, jak i suplementem diety, dlatego też powinno się ją przyjmować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu/ w ulotce dołączonej do preparatu. W przypadku dzieci w wieku od sześciu do dziesięciu lat zaleca się spożywać do sześciu gramów spiruliny dziennie. Dla starszych dzieci i dorosłych do dziesięciu gramów dziennie. Z kolei sportowcy i osoby narażone na ciężki wysiłek fizyczny mogą sięgać po ciemnozieloną algę w ilości do 30 g/dobę.
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Niebieskozielona alga jest całkowicie bezpiecznym produktem, jednakże w przypadku przyjmowania leków warto przed rozpoczęciem suplementacji tym produktem skonsultować się z internistą; dotyczy to wszystkich suplementów diety. Spirulina nie jest zalecana osobom borykającym się ze stwardnieniem rozsianym, toczniem, reumatoidalnym zapaleniem stawów, fenyloketonurią i schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym. Z produktu tego powinny zrezygnować także osoby przyjmujące leki zwiększające krzepliwość krwi i leki immunosupresyjne.
Najczęściej preparaty zawierające spirulinę nawet przy regularnym stosowaniu nie wywołują żadnych niepożądanych skutków ubocznych, jednakże bardzo ważne jest to, aby produkty te pochodziły ze sprawdzonego źródła. Zanotowano kilka rzadkich przypadków reakcji alergicznej po zastosowaniu ciemnozielonej algi, ale dotyczyło to wyłącznie bardzo niewielkiej liczby osób nadwrażliwych. Towarzyszyły im wówczas objawy w postaci bólu głowy, wzmożonej potliwości, zaczerwienienia twarzy, bóli mięśniowych i problemów z koncentracją.
Przepisy
⇒ Bananowe smoothie
Składniki: opakowanie jogurtu naturalnego, banan, łyżeczka spiruliny i syrop klonowy do smaku.
⇒ Poranny szejk ze spiruliną
Potrzebne składniki: natka pietruszki, dwie łyżeczki miodu, łyżeczka spiruliny, sok z cytryny i półtorej szklanki wody. Wszystko wystarczy wrzucić do kielicha i zblendować.
⇒ Eliksir odmładzający
Składniki: natka pietruszki, szpinak, rukiew wodna, zielone jabłka, pestki dyni i lód.
⇒ Pasta na pieczywo
Składniki: awokado, nieduża cebula, łyżeczka oliwy z oliwek i dwie łyżeczki spiruliny.
⇒ Spirulinowa maseczka na twarz
Łyżeczkę spiruliny mieszamy z wodą, aż do uzyskania konsystencji papki, którą nakładamy na twarz, po czym zmywamy po kwadransie.
⇒ Maseczka ze spiruliny na włosy
Potrzebne składniki: spirulina, napar z rumianku czy pokrzywy, olejek rozmarynowy, olejek rycynowy i żółtko jaja oraz woda. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż do uzyskania gładkiej i lekko płynnej masy, po czym nakładamy na świeżo umyte i osuszone włosy. Maseczkę trzymamy na włosach przez pół godziny, po czym dokładnie zmywamy i ponownie myjemy włosy szamponem.
Cena
Ceny spiruliny są bardzo zróżnicowane. Na rynku nie brakuje zarówno tanich suplementów pochodzenia chińskiego za kilkanaście złotych, jak i produktów za kilkadziesiąt, a nawet kilkaset złotych. Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na kraj pochodzenia algi i certyfikaty. Podejrzanie niska cena zwykle przekłada się na produkt niskiej jakości, dlatego też lepiej jest trochę dopłacić i kupić preparat ze sprawdzonego źródła. Najbardziej ceniona jest niebieskozielona alga nazywana spiruliną hawajską, która zbierana jest z najczystszych obszarów. Hawajska spirulina pacifica należy do czołówki pod względem jakości i zawartości składników odżywczych. Za opakowanie mające 180 tabletek zapłacimy ponad 50 złotych, a za 600 tabletek ponad 140 złotych. Inne odmiany będą tańsze – od 30 złotych wzwyż. Sproszkowana spirulina to koszt 10-15 złotych za 100 g.
Opinie
Po spirulinę sięga się przede wszystkim w celu odtrucia organizmu oraz dostarczenia mu witamin i łatwo przyswajalnego białka. Osoby suplementujące algi obserwują ich działanie już po jednorazowym użyciu, chociażby w postaci przyspieszonej przemiany materii. Spirulina jest także pomocna podczas odchudzania, gdyż ułatwia pozbywanie się nagromadzanych złogów z ciała i sprzyja redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Produkt ten spełnia oczekiwania konsumentów i przynosi zadowalające efekty. Jest to świetne rozwiązanie dla sportowców, kobiet planujących zajść w ciąże, osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz dla osób zmagających się z anemią.
Spirulina hawajska w swoim składzie na ditlenek krzemu jako substancje przeciwwzbrylająca, a wiec jeżeli ktoś szuka dobrego produktu do zdecydowanie Spirulina Febico – bez wypełniaczy.