Zdrowa żywność
Na przełomie ostatnich lat coraz więcej ludzi zaczyna mocno dbać o swoje zdrowie i lepiej się odżywiać. Kult pięknego ciała przyszedł do nas z zachodu. Zdrowa żywność zaczęła być również promowana przez znanych i lubianych ludzi z show-biznesu. Piękne ciało to przecież nie same ćwiczenia; mówi się, że tylko 50% sukcesu to siłownia, bieganie, pływanie i uprawianie innych sportów.
Jeśli będziemy się źle odżywiać i nie będziemy dbać o nasze zdrowie, to nawet intensywne ćwiczenia nie sprawią, że nasze ciało będzie zdrowe i ładnie wyrzeźbione. Obecnie mamy łatwy dostęp do zdrowej żywności; co krok otwierają się nowe sklepy dla osób, które chcą być fit i nie chcą jeść żywności, która jest nafaszerowana chemią spożywczą. Dostęp do nieprzetworzonego jedzenia mają już także osoby mieszkające w mniejszych miejscowościach. Jeszcze kilka lat temu sklepy ze zdrowym jedzeniem powstawały tylko i wyłącznie w dużych miastach.
Żywność przetworzona zawiera syntetyczne barwniki, konserwanty i różnorakie wzmacniacze smaku, które są dużo tańszymi substytutami zdrowszych składników. Warto być więc świadomym konsumentem i wybierać tylko te produkty, które mają bardzo krótki, prosty skład. Im mniej składników tym tak naprawdę lepiej.
Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
Rukola – właściwości, przepisy i uprawa
Syrop z cebuli – właściwości, dawkowanie i przepis
Orzeszki ziemne – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Orzechy nerkowca – właściwości i wartości odżywcze
Kwercetyna – właściwości, działanie i skutki uboczne
Amarantus – właściwości i przepisy z szarłatem
Komosa ryżowa – właściwości i przepisy z kaszą quinoa
Spirulina – właściwości, dawkowanie i opinie
Kasza jaglana – właściwości, walory dietetyczne i przepisy
Ostatnie wpisy
- Zdrowe zwyczaje żywieniowe po zawale serca
- Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
- Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
- Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
- Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
- Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
- Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
- Rozmaryn – właściwości i działanie
- Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
- Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie