Sery tofu są świetnym zamiennikiem serów pochodzenia zwierzęcego, do wykorzystania w diecie wegańskiej. Po serki sięgają jednak chętnie również wegetarianie, ale także miłośnicy alternatywnych rozwiązań w kwestii zdrowego żywienia.
Ser tofu – właściwości
Tofu jest pewnego rodzaju twarogiem pochodzenia roślinnego. Surowcem wykorzystywanym do jego produkcji są nasiona soi. Jest to gatunek sera bardzo rozpowszechniony w Azji – w Chinach czy Japonii spożywa się go każdego dnia, podobnie jak wiele innych produktów pochodzenia sojowego. W Polsce i pozostałych częściach świata produkt również można zakupić w lepiej zaopatrzonych sklepach, jednak nie jest on produktem zbytnio rozpowszechnionym. Wynika to głównie z przywiązania do spożywania tradycyjnych twarogów pochodzących z mleka krowiego, owczego czy koziego.
Serki mają konsystencję przypominającą ptasie mleczko – jest to gładka, miękka i galaretowata masa o zwartej konsystencji, łatwa do pokrojenia w kostkę – w takiej postaci najczęściej się je spożywa. W smaku klasyczne białe tofu jest dość neutralne. Świetnie sprawdza się jako składnik diety dla osób mających problemy z gryzieniem, ponieważ ser jest miękki i rozpływa się w ustach. Jest także podatne na obróbkę termiczną, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej delikatne.
Skład
W składzie sera tofu występuje niemal wyłącznie soja. Mleko sojowe poddaje się koagulacji, czyli zestalaniu, za pomocą soli, soku z cytryny, chlorku magnezu i wapnia oraz siarczku magnezu. Powstaje z tego serwatka, która po odciśnięciu i uformowaniu daje właśnie sery tofu.
Wartości odżywcze
Produkty są bardzo cenionym składnikiem diety azjatyckiej, gdzie spożywa się w przeważającej ilości białko roślinne nad białkiem zwierzęcym. To właśnie minimalne spożycie tłuszczy i białek zwierzęcych, przewaga w diecie białka roślinnego oraz duży udział soi w diecie Azjatów sprawia, że są oni pewnego rodzaju ekspertami od długowieczności i zdrowego żywienia. Trzeba również przyznać, że w Chinach czy Japonii trudno jest spotkać kogoś z otyłością lub choćby nadwagą – co jest główną zasługą tradycji żywieniowych Azjatów.
Tofu to przede wszystkim białko sojowe – niezwykle treściwe, dostarczające wszelkich niezbędnych aminokwasów i zapewniające sytość na długi czas. Produkt to także świetny sposób na uzupełnienie diety w wapń i fosfor, gdzie znajduje się ich 350 mg (wapń) i 97 mg (fosfor) na 100 g produktu. Ten gatunek sera zawiera minimalne ilości tłuszczy oraz węglowodanów, a wśród kwasów tłuszczowych przeważają te uznawane za najzdrowsze – jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Produkt zawiera również fitoestrogeny – są to roślinne analogi hormonów kobiecych, które są bardzo przydatne w zapobieganiu rozwojowi raka piersi. Oprócz tego sery tofu mają w sobie sporo izoflawonów, które hamują proces powstawania również i innych nowotworów. Produkt ten łagodzi także objawy menopauzy, zapobiega przerostowi prostaty, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi.
Kalorie
W 100 gramach sera tofu naturalnego znajduje się około 76 kilokalorii. Jest to niewielka ilość, dzięki której możemy wzbogacić swój posiłek o dodatkową porcję białka, wapnia i bioaktywnych składników żywności, jednocześnie nie podbijając zanadto kaloryczności tego dania. Zdecydowanie, jest to produkt, którym warto zastąpić ser biały lub żółty w diecie osób odchudzających się, wegetarian lub wegan.
Indeks glikemiczny
Sery mają indeks glikemiczny wynoszący około 15. Jest to wskaźnik dość niski, co oznacza, że z powodzeniem mogą się znaleźć w diecie osób chorujących na cukrzycę i dbających o wybieranie do swoich posiłków produktów z grupy niskiego IG.
Przepisy na wykorzystanie tofu
W Azji spożywa się je głównie w towarzystwie sosu sojowego o wyraźnym słonym smaku. Zaleca się spożywanie tego sera w towarzystwie przypraw lub sosów o wyrazistych smakach. Zakupić można również tofu wędzone, w smaku zbliżone do szynki. Jako że sery tofu w postaci naturalnej mają bardzo neutralny, a wręcz nijaki smak, sugeruje się spożywanie ich w postaci wyrazistych, ostrych dodatków.
Wegetariańskie leczo z tofu to wspaniała, sycąca potrawa dla wegetarian i wegan, lub osób, które po prostu kochają nowości kulinarne. Duszone warzywa należy doprawić ulubionymi przyprawami i dodać do nich tofu. Ser nie zmieni zanadto charakteru i smaku potrawy, za to wzbogaci ją pod względem składników odżywczych.
Pasta wegetariańska z tofu to z kolei sposób na kanapki z tym twarogiem. Wystarczy zblendować tofu z przyprawami i ulubionymi warzywami o charakterystycznym smaku i otrzymuje się pyszną, sycącą i zdrową pastę na kanapki.
Pokrojone w kostkę tofu również świetnie wzbogaca pod względem odżywczym wszelkie sałatki. Doskonale smakuje w towarzystwie suszonych pomidorów, oliwek, czy cierpkich dressingów. Stanowi fantastyczną odmianę w tradycyjnej polskiej kuchni.