Sok z kiszonej kapusty – właściwości, działanie i dawkowanie

sok z kiszonej kapustySok z kiszonej kapusty jest znany jako remedium na różne dolegliwości odkąd poznano sposoby na kiszenie kapusty i zaczęto je rozpowszechniać. Ten kwaśny napój powstały w wyniku fermentacji białej kapusty ma ciekawy, charakterystyczny smak i wspaniałe właściwości zdrowotne.

Tych, którzy niewiele wiedzą na temat korzyści, jakie można uzyskać wprowadzając do swojego menu sok z kiszonej kapusty, zapraszamy do lektury poniższego wpisu poświęconego temu produktowi. Warto poznać jego walory dla dobrej kondycji zdrowotnej i lepszego samopoczucia. Można go pozyskiwać samodzielnie lub zakupić w postaci butelkowanej w sklepach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Swoje specyficzne właściwości sok z kiszonej kapusty uzyskuje poprzez fermentację białej kapusty z udziałem bakterii – między innymi szczepów Leuconostoci i Pediococcus, a także dodatek soli. Bakterie zawarte w soku z kiszonej kapusty mają właściwości dobroczynne – działają podobnie do naturalnych antybiotyków, wyniszczając pozostałe chorobotwórcze organizmy. W skład soku z kapusty kiszonej wchodzą również fitoncydy o działaniu grzybo- i bakteriobójczym.

Wśród dobroczynnych składników soku z kiszonej kapusty należy wskazać przede wszystkim witaminy: B, C, E, P oraz beta-karoten i sole mineralne. Zawiera on także spore ilości błonnika – wielocukru, który daje uczucie sytości, zapobiega zaparciom i poprawia perystaltykę jelit. Jeśli chodzi o kalorie, to taki sok nie zawiera ich prawie w ogóle – śmiało mogą go więc włączyć do diety osoby odchudzające się lub po prostu dbające o utrzymanie prawidłowej wagi. Jak wszystkie produkty fermentowane, sok z kapusty kiszonej zawiera mnóstwo probiotyków, czyli dobroczynnych bakterii zasiedlających układ pokarmowych i dbających o jego prawidłową pracę.

Działanie soku z kapusty kiszonej

Sok z kiszonej kapusty wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości dla niemal każdego organizmu. Szczególnie cenny jest dla osób borykających się z dolegliwościami jelitowymi, odchudzających się lub pragnących poprawić swoją niską odporność. Dodatkowo właściwości grzybobójcze soku sprawiają, że jest on dobrym remedium na grzybice różnych narządów.

Na wrzody

Wrzody układu pokarmowego są bardzo przykrą i bolesną dolegliwością, powodowaną przez wiele czynników, której można jednak w prosty sposób zaradzić – spożywając regularnie sok z kapusty kiszonej. Choć istnieją leki przeciwwrzodowe, picie soku z kiszonej kapusty wydaje się sposobem prostszym, tańszym, a przede wszystkim – niezwykle skutecznym. Sok z kiszonki ma niskie pH, zawiera jednak substancje powlekające, niczym śluz żołądkowy. To właśnie powlekanie żołądka i jelit od wewnątrz czyni wrzody mniej podatnymi na dalsze uszkodzenia i powstawanie nadżerek, a w konsekwencji – przyspiesza ich samoistne gojenie się.

Odchudzanie

Zamiast poszukiwać cudownych suplementów w postaci kapsułek na odchudzanie, lepiej jest sięgnąć po naturalny sok z kiszonej kapusty. Pity każdego dnia, w ilości kilku łyżek bądź pół szklanki, pozwala pobudzić układ pokarmowy do bardziej intensywnej pracy, a tym samym przyspieszyć metabolizm. Ponieważ to właśnie spowolniony metabolizm jest często przyczyną nadwagi, picie soku z kiszonej kapusty może pomóc w ciągu kilku dni w wyraźny sposób, przy racjonalnym żywieniu, zacząć powoli, ale skutecznie zmuszać organizm do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Zawiera też duże ilości błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom – częstym u osób borykających się z nadmierną masą ciała.

działanie soku z kiszonej kapusty

Na pasożyty

Pasożyty przewodu pokarmowego tolerują jedynie kwaśne warunki wnętrza przewodu pokarmowego. Choć sok z kiszonej kapusty w smaku jest kwaśny, to jego działanie jest wręcz odwrotne – pomaga on odkwasić organizm i powoduje, że wnętrze przewodu pokarmowego staje się bardziej zasadowe. Takie warunki nie sprzyjają rozwojowi i rozmnażaniu pasożytów, dlatego już po kilku dniach kuracji sokiem z kiszonej kapusty osoba nimi zarażona może pozbyć się niechcianych organizmów ze swoich jelit.

Na zaparcia

Wysoka zawartość błonnika w soku z kiszonej kapusty to bardzo cenna informacja dla osób, które poszukują naturalnych źródeł łatwo przyswajalnego błonnika, gdyż borykają się z uporczywymi zaparciami. Błonnik z kapusty rozpulchnia masy kałowe, powodując, że stają się one łatwiejsze do wydalenia. Błonnik sprawia też, że jelita stają się bardziej „ruchliwe”, co sprzyja mechanicznemu popychaniu mas kałowych ku odbytnicy. Dzięki temu wypróżnianie się jest znacznie łatwiejsze i skuteczniejsze. Nie tylko regularne picie soku z kiszonej kapusty pomaga przy zaparciach – już po pierwszej dawce można spodziewać się pożądanego, przeczyszczającego efektu!

Oczyszczanie

Nasz organizm świetnie radzi sobie sam z wydalaniem zbędnych i zatruwających ciało toksyn. Warto mu jednak od czasu do czasu pomóc, stosując swoistą terapię oczyszczającą w postaci pół szklanki soku z kiszonej kapusty trzy razy dziennie, przez dwa tygodnie. Dzięki błonnikowi dużo łatwiejsze jest wówczas wiązanie toksyn i ich wydalanie razem z masami kałowymi. Taka kuracja jest niedroga, przyjemna, a przede wszystkim – niezwykle skuteczna. Dzięki przyspieszeniu metabolizmu i sprawniejszemu usuwaniu toksyn z ciała możemy poczuć się lżej, a nasze dotychczasowe dolegliwości, takie jak bóle głowy czy żołądka, staną się mniejsze lub nawet całkowicie ustąpią.

Na refluks

Refluks żołądkowo-przełykowy to bardzo powszechna dolegliwości, występująca głównie u osób, które na co dzień odżywiają się pokarmami zakwaszającymi organizm. Nadmierna ilość soków żołądkowych w organizmie powoduje wydostawanie się treści żołądkowej do przełyku i powoduje nieprzyjemnie uczucie pieczenia. Zaletą soku z kiszonej kapusty jest jego zdolność do neutralizowania kwasów zawartych w żołądku i obniżania pH wewnątrz przewodu pokarmowego. Powoduje to, że pH w żołądku powraca do równowagi, refluks ustępuje, a zgaga przestaje się pojawiać. U osób ze zdiagnozowanym refluksem zaleca się specjalną odkwaszająca dietę, w skład której może, a nawet powinien, wchodzić sok z kapusty kiszonej.

Przy biegunce

Podczas biegunki organizm traci cenną wodę oraz elektrolity. Sok z kiszonej kapusty nie powoduje co prawda zatrzymania biegunki, lecz jest niezwykle pomocny przy uzupełnianiu niedoborów elektrolitów i bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Pomaga on przywrócić naturalną mikroflorę jelit i tym samym szybciej powrócić do zdrowia. Zalecane jest picie soku z kapusty kiszonej nie tylko w trakcie biegunki, lecz również do kilku dni po ustaniu objawów zatrucia pokarmowego.

Przy cukrzycy

Zaleca się spożywanie soku z kiszonej kapusty cukrzykom, nie tylko ze względu na jego znikomą wartość energetyczną i niski indeks glikemiczny. Sok ten ma właściwości grzybobójcze, utrudnia zatem zasiedlanie się drobnoustrojów i grzybów w organizmie cukrzyka. U cukrzyków następują wskutek choroby zmiany metaboliczne, które powodują, że ich organizm jest bardzo podatnym „podłożem” do rozwoju grzybów i powstawania trudno wyleczalnych grzybic. Sok z kapusty kiszonej pity każdego dnia przyczyni się do zapobiegania rozwojowi grzybic, a tym samym do podniesienia komfortu życia cukrzyka. Choć cukrzyca jest chorobą nieuleczalną, to można z nią żyć niemal bezproblemowo przez długi czas, pod warunkiem stosowania leków, uczęszczania na regularne kontrole lekarskie i stosowania odpowiedniej dla diabetyków diety.

Grzybica (candida)

Osoby chorujące na candida albicans oraz inne choroby grzybicze, powinny zdecydowanie sięgnąć po sok z kiszonej kapusty pity regularnie w niewielkich ilościach. Obniżanie pH organizmu, jakie powoduje sok, sprawia, że grzyby niechętnie osiedlają się w takich warunkach. W niesprzyjających warunkach po prostu giną. Zatem zamiast wstydzić się swojej grzybicy i ukrywać chorobę przed innymi, najlepiej wspomóc się starymi, sprawdzonymi metodami naszych babć, które na wiele chorób znały właściwe remedium, choć nie znały się na farmakologii. Silne właściwości grzybobójcze soku z kiszonej kapusty mogą wspomagać organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz, w postaci okładów na zakażoną grzybicą skórę.

kapusta biała

Cholesterol

Sok z kwaszonej kapusty nie zawiera wcale cholesterolu, zatem z powodzeniem mogą go pić również osoby chorujące na choroby serca, cierpiące na miażdżycę i inne dolegliwości układu krwionośnego. Sok ten obniża wchłanianie tłuszczów z pokarmów, czym reguluje stężenie cholesterolu we krwi oraz zapobiega jego nadmiernemu odkładaniu się w tętnicach. Oprócz tego jest też doskonałym suplementem diety dla osób chorujących na nadciśnienie – obniża ciśnienie, regulując je i poprawiając samopoczucie.

Na tarczycę

Tarczyca jest gruczołem wydzielającym hormony, które decydują o prawidłowym działaniu całego ustroju. Coraz więcej osób choruje na niedoczynność lub nadczynność tarczycy, czego powodem jest między innymi niewystarczające spożycie jodu – pierwiastka, który reguluje pracę tarczycy. Można sobie pomóc pijąc regularnie sok z kapusty kiszonej, będący bogatym źródłem jodu. Terapia tym sokiem, czyli picie go w sposób regularny w niewielkich ilościach, wspomoże dietę dla osoby chorej na problemy z tarczycą i pomoże jej odzyskać równowagę organizmu.

Dna moczanowa

Przy dnie moczanowej, będącej chorobą metaboliczną dotyczącą stawów, zaleca się redukcję masy ciała. Ma to sprzyjać przede wszystkim zmniejszeniu dolegliwości bólowych. Sok z kiszonej kapusty przyspiesza i wspomaga odchudzanie, a także zapobiega wchłanianiu tłuszczów. Jest to bardzo istotne dla osób cierpiących na dnę, ponieważ tłuste pokarmy nasilają wchłanianie zwrotne moczanów, a w konsekwencji odkładanie się ich kryształków w torebkach stawowych.

Na trądzik

Sok z kapusty kiszonej pomaga świetnie również osobom borykającym się z uporczywym młodzieńczym trądzikiem. Można go stosować zarówno zewnętrznie, przemywając nim twarz jak tonikiem, lub wewnętrznie, pijąc go. Zasługa dobroczynnego działania soku z kiszonej kapusty na skórę leży po stronie zawartości przeciwutleniaczy oraz tendencji do odkwaszania środowiska.

Włosy

Również włosy mogą skorzystać na dobroczynnym składzie soku z kiszonej kapusty. Zawiera witaminy niezbędne do pobudzenia cebulek włosa i utrzymujące włosy w dobrej kondycji. Oprócz tego zawiera związki siarki i wapń, które są bardzo istotnymi komponentami budowy wewnętrznej włosa. Rzecz jasna, samo picie soku z kiszonej kapusty nie jest remedium na piękne, zdrowe włosy – potrzebne są także inne składniki zrównoważonej diety, a sok to tylko dodatek do niej.

Wątroba

Sok z kiszonej kapusty wspomaga proces oczyszczania organizmu. Zawiera błonnik, który pomaga wiązać zanieczyszczenia, tym samym sprawniej usuwając je z organizmu. W ten sposób odciążana jest wątroba, co powoduje, że ten organ może pracować wydajniej. Zaleca się picie soku osobom z utrudnionym trawieniem tłuszczy, ponieważ pobudza on do pracy pęcherzyk żółciowy oraz wzmaga wydzielanie soków trawiennych.

Na przeziębienie

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, sok z kwaszonej kapusty jest świetnym składnikiem diety, szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli zimą, gdy brak jest dostępu do świeżych warzyw i owoców. Oprócz witamin, sok zawiera też bakterie probiotyczne, których spożywanie jest wskazane w okresie przeziębień, gdy często dochodzi do zatruć pokarmowych i infekcji układu pokarmowego, które prowadzą do biegunek i w konsekwencji do wyjałowienia mikroflory jelitowej.

Soku z kiszonej kapusty: jak i ile pić?

W celach leczniczych można spożywać sok w ilości około 1-2 szklanek na dobę. Profilaktycznie wystarcza dawka wynosząca 1-2 łyżek dziennie. Można go pić w postaci surowej, jako napój. Ma dość specyficzny smak, ale łatwo można go polubić. Nie ma większego znaczenia, czy spożywany jest przed, w trakcie, czy po posiłku.

Gotowy sok z kapusty kiszonej można zakupić w naszym sklepie na stronie produktu.

sok z kapusty kiszonej domowej roboty

Przeciwwskazania

Soku z kiszonej kapusty nie powinny spożywać jedynie osoby z niektórymi schorzeniami układu pokarmowego. Nie powinno się przekraczać zalecanych porcji, ponieważ nadmiar błonnika w diecie prowadzić może do rozwolnień. Jest to produkt naturalny, zawierający cenne probiotyki, witaminy i minerały. Nie ma większych przeciwwskazań do jego spożywania, oprócz wymienionych wyżej schorzeń, w których przypadku należy się skonsultować z lekarzem.

Jak zrobić sok domowej roboty?

Aby samodzielnie ukisić kapustę, wystarczy drobno poszatkowane warzywo układać warstwami w kamionkowym naczyniu. Następnie przesypywać niejodowaną solą, ewentualnie liściem laurowym czy zielem angielskim, czosnkiem. Tak przygotowaną kapustę należy docisnąć talerzykiem i odstawić na kilka dni. Po kilku dniach wystarczy przesączyć kapustę i przeznaczyć ją na przykład na surówki, a sok przecedzić i zabutelkować. Można również kupić gotowy, wysokiej jakości sok z kiszonej kapusty w sklepach z ekologiczną żywnością – jest naprawdę łatwo dostępny i niedrogi.


OPINIE i KOMENTARZE

12345 (7 głosów, średnio: 4,14 z 5)
Sok z kiszonej kapusty – właściwości, działanie i dawkowanie
Loading...

Dodaj komentarz