• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Napoje likopenowe – jaki mają skład i dlaczego warto je stosować 13 stycznia 2019

Napoje likopenowe – jaki mają skład i dlaczego warto je stosować

Napoje likopenowe – jaki mają skład i dlaczego warto je stosować

Wytwarzane przy wykorzystaniu w pełni naturalnych składników i najnowocześniejszej technologii – napoje likopenowe zyskują coraz większą popularność wśród kupujących. Czym są, czym się wyróżniają i dlaczego właśnie o nich warto dowiedzieć się czegoś więcej?

Co to są soki likopenowe?

Soki likopenowe, ze względu na obecność likopenu; bardzo silnego antyoksydanta, uznawane są za drogocenne pod względem właściwości  preparaty, polecane wszystkim tym, którzy pragną opóźnić proces naturalnego starzenia się oraz dbają o to, by jak najdłużej zachować młodość i zdrowie skóry. Napoje z likopenem mają własności silnie regenerujące i odbudowujące połączenia międzykomórkowe, przez co śmiało można stwierdzić, że skutecznie wspierają walkę z zagrożeniami cywilizacyjnymi, czyhającymi na człowieka w każdej sytuacji. Polecane są sportowcom, osobom borykającym się z chorobami serca, miażdżycą czy osteoporozą. Ponadto są w stu procentach naturalne, nie posiadają chemicznych dodatków w postaci konserwantów czy barwników.

Napoje likopenowe to inaczej soki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Głównym składnikiem jest likopen, czyli pomarańczowo-czerwony barwnik, naturalnie występujący w czerwonych warzywach i owocach. Substancja ta hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników, chroniąc komórki przed procesami degeneracyjnymi.

surowiec do napojów likopenowych

Napoje likopenowe: skład

Uznawany za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, likopen, jest głównym składnikiem napojów likopenowych. W skład w pełni naturalnego napoju wchodzą także owoce – te, które tworzą smakową gamę napojów dostępnych aktualnie w sprzedaży. Napoje likopenowe, zwane także jako soki antyrakowe, skutecznie orzeźwiają i dostarczają niebywałej przyjemności podczas ich picia.

Jako ciekawostkę warto dodać, że patent na produkty likopenowe opracowany został w amerykańskich laboratoriach. Możemy mieć pewność, że każdy napój likopenowy zawiera co najmniej 30 mg likopenu.

Soki Lycolife

Soki z oferty LycoLife, wzbogacone o naturalny likopen, dostępne są aktualnie w sześciu wyjątkowych kompozycjach smakowych, w butelkach o pojemności 300 ml. Dostępne w sprzedaży smaki to:

  • jabłko – żurawina
  • jabłko – winogrono
  • jabłko – brzoskwinia
  • jabłko – granat
  • gruszka
  • wieloowocowy

Soki Cinna wyprodukowano w laboratoriach w Pobiedziskach przy wykorzystaniu samych naturalnych składników, opierając się na legendarnej, amerykańskiej produkcji. Soki te to produkty bez cukru, sztucznych konserwantów oraz barwników.

Ich korzystny wpływ na zdrowie i zachowanie pełni młodości jest potwierdzony przez szerokie grono zadowolonych konsumentów. W każdej chwili można do nich dołączyć i rozpocząć własną, niepowtarzalną przygodę z orzeźwiającym smakiem pełnym zdrowia i witamin. Bo każdy z nas zasługuje na znakomity smak, porcję niespotykanej energii i gwarancję naturalnych, pełnych substancji odżywczych składników.

Jak są produkowane?

Soki likopenowe wytwarzane są w laboratorium, przy użyciu wyłącznie naturalnych składników i nowoczesnej technologii. Powstają na bazie wody głębinowej i koncentratu likopenu z pomidorów.

Dzięki temu produkt jest całkowicie bezpieczny, a jego spożywanie nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Obecnie mamy do dyspozycji sześć różnych smaków. Występują w wersji jabłkowo-brzoskwiniowej, jabłkowo-granatowej, jabłkowo-żurawinowej, jabłkowo-winogronowej oraz o smaku gruszki czy też w wersji wieloowocowej.

W napojach likopenowych nie znajdziemy cukru, glutenu, środków konserwujących, słodzików, sztucznych barwników ani też soli.

Co zawierają?

Warto wiedzieć, że w 100 g świeżych pomidorów znajduje się zaledwie 0,03 mg likopenu, więcej w przetworach pomidorowych – trochę ponad 6 mg/100 ml, a w napoju likopenowym stężenie to wynosi co najmniej 12 mg na 100 ml. Produkt ten uzyskiwany jest wyłącznie ze składników naturalnych, charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i jest bardzo łatwo przyswajalny przez nasz organizm.

likopen z pomidorów

Dlaczego warto je stosować?

Spożywanie napojów likopenowych wiąże się z wieloma korzyściami:

  • obniżone ryzyko wystąpienia raka prostaty, wątroby, żołądka, piersi, szyjki macicy, trzustki, jelita
  • korzystny wpływ na płuca
  • znacznie mniejsze narażenie na wystąpienie chorób serca
  • poprawienie jakości życia astmatyków
  • odbudowa połączeń międzykomórkowych
  • wsparcie w walce z osteoporozą i miażdżycą
  • spowolnienie procesu starzenia
  • ochrona przed chorobami układu krążenia
  • unieszkodliwienie wolnych rodników
  • podniesienie odporności organizmu
  • znacznie mniejsze ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego

Likopen z całą pewnością powinien znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, jednakże dostarczenie jego optymalnej ilości do organizmu z jedzenia nie jest takie łatwe. Musielibyśmy zjadać kilogramy pomidorów lub sporą ilość przetworów pomidorowych. Staje się to jeszcze trudniejsze w okresie zimowym i wiosennym, kiedy to nie mamy dostępu do dobrej jakości warzyw.

Świetnym rozwiązaniem jest wówczas sięgnięcie po napoje likopenowe. Są to produkty przeznaczone dla wszystkich osób, które cenią swoje zdrowie i są aktywne. Stanowią też nieocenione wsparcie w przypadku chorób nowotworowych, miażdżycy, osteoporozy czy chorób serca. Nie wykazano też żadnych działań ubocznych, nawet w przypadku spożywania większej ilości likopenu.


Polecane wpisy

  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Kosmetyki naturalne - postaw na pielęgnację ciała bez chemii
    Kosmetyki naturalne - postaw na pielęgnację ciała bez chemii
  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Olejowanie włosów - efektywne sposoby naturalnej pielęgnacji
    Olejowanie włosów - efektywne sposoby naturalnej pielęgnacji
  • Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
    Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
  • Domowe sposoby na ból zęba
    Domowe sposoby na ból zęba

Poprzedni wpis Produkty dla diabetyków – o czym warto pamiętać?
Następny wpisProdukty bezglutenowe – czyli żywność nie tylko dla chorych na celiakię

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.