• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Miody / Miód spadziowy – właściwości i zastosowanie 14 stycznia 2019

Miód spadziowy – właściwości i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości i zastosowanie

Miód spadziowy iglasty nie powstaje z nektaru kwiatów, co wyróżnia go na tle dobrze znanych nam miodów nektarowych. Do jego produkcji przyczynia się wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach, którą zbierają pszczoły. Mamy spadź liściastą i iglastą; pierwsza z nich pochodzi zwykle z lipy, a druga ze świerku lub jodły. Miód ze spadzi jest jednym z najdroższych w naszym kraju. Dlaczego jest tak cenny i jakie posiada właściwości lecznicze?

Jak powstaje miód ze spadzi iglastej?

Miód spadziowy iglasty jest skarbnicą wielu składników odżywczych, przez co nazywa się go także miodem królewskim. Znajdziemy w nim znacznie więcej substancji odżywczych, niż ma to miejsce w przypadku miodów nektarowych. Nie brakuje w nim łatwo przyswajalnego potasu, wapnia, fosforu, magnezu, manganu i sodu. Co ciekawe, w jego składzie znajdują się cyna, srebro, molibden i nawet wanad. Miód uzyskany ze spadzi jodłowej posiada działanie przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Jest w nim też znacznie więcej glukozy niż fruktozy oraz aminokwasów i enzymów. Spożywając miód ze spadzi dostarczamy do organizmu również witaminy A, C, K, PP, B2 i B6.

Miód ze spadzi drzew iglastych kolor ma ciemny – wręcz czarny z odcieniami zieleni i szarości. Jest gęsty i charakteryzuje się wyczuwalną nutką żywicy. Powstaje on z lepkiej i słodkiej wydzieliny, którą zbierają pszczoły w postaci kropelek z drzew. Następnie, dodatkowo ją zgęszczają i składają w komórkach jako znany nam miód ze spadzi. Oryginalny, wysokiej jakości miód spadziowy ma zapach żywicy i igliwia i powstaje on z wydzielin mszyc żerujących na drzewach rosnących w najczystszych lasach.

Miód spadziowy iglasty: właściwości

Miód ze spadzi iglastej działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, a więc jest często wykorzystywany przy przeziębieniach i zapaleniu płuc. Jako, że obfituje we flawonoidy, wspiera układ krwionośny i serce oraz przeciwdziała miażdżycy. Warto po niego sięgać także w przypadku zaburzeń ze strony układu nerwowego i problemów ze stawami. Miód spadziowy wesprze zdrowie osób pracujących w warunkach szkodliwych i stosujących terapię sterydami, gdyż działa on odtruwająco na organizm.

Miód iglasty jest nieoceniony także przy anemii, astmie czy kamicy nerkowej. Okazuje się, że skutecznie usprawnia przemianę materii i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, znalazł zastosowanie także w przeciwdziałaniu tworzeniu się kamienia nazębnego, w związku z czym nawet stomatolodzy zachęcają pacjentów do wprowadzenia go do swojego menu. Miód spadziowy iglasty pozwala pozbyć się problemu z zaparciami, biegunkami, nerwicą, chorobami serca czy też dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Ta słodka substancja zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki przyspieszające procesy starzenia się komórek.

  • alergia

Miód, jak każdy inny produkt żywnościowy może uczulać, jednakże są to stosunkowo rzadkie przypadki i głównie obserwuje się je u dzieci wrażliwych na pyłki drzew, traw czy zarodniki grzybów. Niemniej jednak, do najbardziej uczulających miodów zaliczamy spadziowe i wielokwiatowe, co objawia się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego i układu oddechowego, czy też zmianami skórnymi.

  • odchudzanie

Miód zawiera naturalny cukier, a do tego cały szereg cennych składników odżywczych, dzięki czemu nasz organizm znacznie lepiej go przyswaja, niż ma to miejsce w przypadku rafinowanego białego cukru, czyli źródła pustych i trudnych do rozłożenia kalorii. Okazuje się, że regularne picie wody z miodem przyczynia się do przyśpieszenia metabolizmu, a co za tym idzie, do zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Codzienna dawka miodu przyśpiesza proces odchudzania bez efektu jo-jo. Co więcej, pomaga usprawnić trawienie i niweluje uczucie ciężkości w żołądku.

Jak stosować miód spadziowy?

Po wodę z miodem spadziowym iglastym warto sięgać zarówno przed śniadaniem, jak również przed snem. Produkty pszczele zaleca się jeść regularnie, dzięki czemu uzyskane efekty utrzymują się przez długi czas. Jest to jeden z najlepszych i najtańszych środków leczniczych. Wystarczy zjadać codziennie jedną łyżeczkę miodu w celu podkręcenia systemu immunologicznego.


Polecane wpisy

  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Cellulit - domowe sposoby i zabiegi lecznicze
    Cellulit - domowe sposoby i zabiegi lecznicze
  • Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
    Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze

Poprzedni wpis Miód wielokwiatowy – właściwości i wartości odżywcze
Następny wpisMniszek lekarski – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.