Soki
Soki owocowe i warzywne to naturalne źródło witamin, zwłaszcza A, C, D i E oraz minerałów- wapnia, magnezu, miedzi, żelaza i cynku. Zawierają także polifenole, aminokwasy, antyutleniacze, enzymy, chlorofil i fitosubstancje. Dodają energii, pomagają chronić przed infekcjami i działają oczyszczająco. Ponieważ zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnych składników, warto, aby znalazły się w diecie osób szczególnie narażonych na ich niedobory, to znaczy sportowców, dzieci, seniorów, wegan i wegetarian.
Planując włączenie do diety soków, pamiętajmy, że najzdrowsze i najbardziej wartościowe, bo najbogatsze w składniki odżywcze, będą soki przyrządzone przez nas w domu lub jednodniowe kupione w sklepie. Nie zostają one poddane pasteryzacji, nie posiadają dodatku cukru, konserwantów, słodzików. Jak zapewniają dietetycy, szklanka soku może z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu zalecanych każdego dnia porcji owoców i warzyw. Sok z określonego owocu, czy warzywa albo wyciśnięty z liści rośliny posiada określone właściwości zdrowotne. Warto posiadać o nich wiedzę, ponieważ dzięki właściwemu wyborowi i zastosowaniu soku w terapii, możemy pokonać wiele schorzeń i dolegliwości, a także poprawić kondycję organizmu. I tak, warto wiedzieć, że znana od wieków pokrzywa, to jak mówił Hipokrates „królowa ziół wszelakich”. Znajdziemy w niej przede wszystkim żelazo, a także wapń, krzem, kwas foliowy, witaminy C, A, K, z grupy B, magnez i potas. W związku z działaniem krwiotwórczym, sok z pokrzywy zalecany jest osobom z anemią, osłabionym i w okresie rekonwalescencji.
Wartym polecenia jest też sok z kiszonej kapusty, który pomaga przy wrzodach, pasożytach przewodu pokarmowego i zaparciach. Pomaga oczyścić organizm, wzmocnić odporność i poprawić kondycję włosów. Wartościowymi sokami są także- sok z rokitnika, sok z granatu, aronii, suszonych śliwek, czy żurawiny. Warto znać właściwości lecznicze i działanie na organizm określonych soków, aby w razie potrzeby wspomagać się nimi.
Sok z czarnej porzeczki – właściwości i zastosowanie
Sok z młodego jęczmienia – właściwości i zastosowanie
Sok z czerwonych buraków – właściwości, działanie i przepis
Sok z kiszonej kapusty – właściwości, działanie i dawkowanie
Sok z granatu – właściwości, dawkowanie i przepis
Sok z suszonych śliwek – właściwości, działanie i dawkowanie
Sok z żurawiny – właściwości, dawkowanie i przepis
Sok z rokitnika – właściwości, zastosowanie i dawkowanie
Sok z aronii – właściwości i dawkowanie
Sok z pokrzywy – właściwości, dawkowanie i przepis
Ostatnie wpisy
- Zdrowe zwyczaje żywieniowe po zawale serca
- Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
- Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
- Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
- Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
- Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
- Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
- Rozmaryn – właściwości i działanie
- Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
- Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie