• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Soki

Soki

Soki owocowe i warzywne to naturalne źródło witamin, zwłaszcza A, C, D i E oraz minerałów- wapnia, magnezu, miedzi, żelaza i cynku. Zawierają także polifenole, aminokwasy, antyutleniacze, enzymy, chlorofil i fitosubstancje. Dodają energii, pomagają chronić przed infekcjami i działają oczyszczająco. Ponieważ zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnych składników, warto, aby znalazły się w diecie osób szczególnie narażonych na ich niedobory, to znaczy sportowców, dzieci, seniorów, wegan i wegetarian.

Planując włączenie do diety soków, pamiętajmy, że najzdrowsze i najbardziej wartościowe, bo najbogatsze w składniki odżywcze, będą soki przyrządzone przez nas w domu lub jednodniowe kupione w sklepie. Nie zostają one poddane pasteryzacji, nie posiadają dodatku cukru, konserwantów, słodzików. Jak zapewniają dietetycy, szklanka soku może z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu zalecanych każdego dnia porcji owoców i warzyw. Sok z określonego owocu, czy warzywa albo wyciśnięty z liści rośliny posiada określone właściwości zdrowotne. Warto posiadać o nich wiedzę, ponieważ dzięki właściwemu wyborowi i zastosowaniu soku w terapii, możemy pokonać wiele schorzeń i dolegliwości, a także poprawić kondycję organizmu. I tak, warto wiedzieć, że znana od wieków pokrzywa, to jak mówił Hipokrates „królowa ziół wszelakich”. Znajdziemy w niej przede wszystkim żelazo, a także wapń, krzem, kwas foliowy, witaminy C, A, K, z grupy B, magnez i potas. W związku z działaniem krwiotwórczym, sok z pokrzywy zalecany jest osobom z anemią, osłabionym i w okresie rekonwalescencji.

Wartym polecenia jest też sok z kiszonej kapusty, który pomaga przy wrzodach, pasożytach przewodu pokarmowego i zaparciach. Pomaga oczyścić organizm, wzmocnić odporność i poprawić kondycję włosów. Wartościowymi sokami są także- sok z rokitnika, sok z granatu, aronii, suszonych śliwek, czy żurawiny. Warto znać właściwości lecznicze i działanie na organizm określonych soków, aby w razie potrzeby wspomagać się nimi.


 

Sok z brzozy – właściwości, działanie i przechowywanie
3 września 2019

Sok z brzozy – właściwości, działanie i przechowywanie

Sok z czarnej porzeczki – właściwości i zastosowanie
17 stycznia 2019

Sok z czarnej porzeczki – właściwości i zastosowanie

Sok z młodego jęczmienia – właściwości i zastosowanie
16 stycznia 2019

Sok z młodego jęczmienia – właściwości i zastosowanie

Sok z czerwonych buraków – właściwości, działanie i przepis
18 września 2018

Sok z czerwonych buraków – właściwości, działanie i przepis

Sok z kiszonej kapusty – właściwości, działanie i dawkowanie
31 sierpnia 2018

Sok z kiszonej kapusty – właściwości, działanie i dawkowanie

Sok z granatu – właściwości, dawkowanie i przepis
17 lipca 2018

Sok z granatu – właściwości, dawkowanie i przepis

Sok z suszonych śliwek – właściwości, działanie i dawkowanie
12 czerwca 2018

Sok z suszonych śliwek – właściwości, działanie i dawkowanie

Sok z żurawiny – właściwości, dawkowanie i przepis
24 listopada 2017

Sok z żurawiny – właściwości, dawkowanie i przepis

Sok z rokitnika – właściwości, zastosowanie i dawkowanie
27 marca 2017

Sok z rokitnika – właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Sok z aronii – właściwości i dawkowanie
3 lipca 2016

Sok z aronii – właściwości i dawkowanie

Sok z pokrzywy – właściwości, dawkowanie i przepis
18 listopada 2015

Sok z pokrzywy – właściwości, dawkowanie i przepis

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.