Herbata biała jest luksusowym towarem z Chin, który obecnie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu każdy z nas może na co dzień raczyć się jej wspaniałym aromatem i unikalnym smakiem. Herbata ta produkowana jest w taki sposób, że zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Przez wiele osób jest uznawana za królową herbat i to nie bez przyczyny. Dobroczynne właściwości naparu sprawiają, że biała herbata uważana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Warto stosować ją zarówno profilaktycznie, jak również wspomóc się nią w walce z przeróżnymi schorzeniami. Spora zawartość kofeiny w liściach białej herbaty sprawia, że wiele osób stosuje ją jako zdrowy zamiennik kawy. Napary uznawane są za eliksir młodości i świetny środek pielęgnacyjny, a dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy.
Biała herbata – właściwości
Herbata biała pozyskiwana jest z pąków liściowych i młodych listków chińskiej rośliny o nazwie Camellia sinesis. Są one zbierane na wiosnę, po czym suszone na słońcu. Herbata ta charakteryzuje się delikatnym i lekko kwiatowym aromatem. Czysta postać białej herbaty produkowana jest wyłącznie w chińskiej prowincji Fukien. Jest ona wytwarzana z niefermentowanych i niezwijanych pączków liściowych. Na rynku dostępnych jest wiele odmian białej herbaty, ale za te najpopularniejsze uznaje się Yin Zhen i Pai Mu Tan. Sporą popularnością cieszy się także odmiana Shou Mei. Ta ostatnia daje ciemniejszy napar, a jej smak i aromat są mocniejsze. Ciekawą opcją jest biała herbata kwitnąca w postaci zwijanej kulki z ukrytym w środku kwiatem lichi. Posiada on różowe płatki, które widoczne są po zaparzeniu. White Peony daje napary o ciemnym kolorze i wyraźnym smaku. Delikatny smak ma Song Yang, a najsilniejsze działanie prozdrowotne mają lekko słodkie napary Silver Needle. Jest nawet odmiana białej herbaty, której smak przypomina prażone ziarno. Chodzi tutaj o Snowbud. Warto wymienić także gatunki białej herbaty, takie jak Yue Guang Bai, Ya Bao, Gong Mei, Yue Guang Bai czy Gong Mei.
Bogactwo antyoksydantów w naparach białej herbaty sprawia, że znalazła ona zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Służy zarówno zdrowiu, jak również urodzie i wykorzystuje się ją do pielęgnacji skóry od wieków. Nie tylko wzmacnia system immunologiczny, ale także chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Warto wspomnieć również o zawartości kofeiny w tej herbacie, gdyż składnik ten występuje w stosunkowo dużych ilościach. Wypicie szklanki naparu białej herbaty to sposób na dostarczenie do organizmu nawet 70mg kofeiny. Jak to możliwe, że w herbacie znajduje się taka duża ilość kofeiny? Otóż dzięki tej substancji roślina chroni swoje młode pąki liściowe przed destruktywnym działaniem szkodników.
Jeśli chodzi o kaloryczność białej herbaty, to jest ona znikoma. Z całą pewnością nie należy wliczać jej do swojego bilansu energetycznego. Jej regularne picie wręcz wspomaga proces odchudzania i poprawia przemianę materii. Nie mówiąc już o licznych benefitach dla zdrowia. Herbata biała korzystnie wpływa na układ sercowy i ma właściwości przeciwzapalne. Herbata ta zawiera sporo witaminy C, co nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale także redukuje stres i uczucie zmęczenia. Z kolei teina ma właściwości pobudzające i orzeźwiające. Jest to świetna alternatywa dla kawy, która jak wiadomo, nie ma pozytywnego wpływu na nasz organizm i wypłukuje mikroelementy. Znika także problem z nagłym spadkiem energii. Teina wspomaga także koncentrację. Po białą herbatę warto sięgać w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, gdyż obfituje ona w antyoksydanty i antymutageny. Jest także źródłem polifenoli spowalniających starzenie się komórek, a to z kolei wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry. Niektóre źródła podają, że związki aktywne w białej herbacie działają niszcząco na paciorkowce, gronkowce, wirusy i grzyby. Zaleca się sięgać po nią podczas okresu wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę oraz przy problemach grzybiczych i zatruciach pokarmowych.
Działanie herbaty białej
Herbata biała ma korzystny wpływ na nasz organizm – dotyczy to zarówno stosowania wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Chroni ona skórę, obniża ciśnienie krwi, redukuje poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia kości i zęby; wykazuje także działanie antybakteryjne. Pijąc białą herbatę regularnie wzmacniamy swój system immunologiczny i zwiększamy ochronę przed wirusami. Sięganie po nią nie tylko poprawia kondycję skóry, ale także zapobiega chorobom nowotworowym oraz działa na organizm pobudzająco i orzeźwiająco. Pomaga ona diabetykom, wspomaga trawienie tłuszczy i przyśpiesza przemianę materii. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu i wzmaga koncentrację, a przy tym nie podrażnia żołądka. Picie białej herbaty polecane jest także osobom zmagającym się z nadwagą.
Nadciśnienie
Okazuje się, że napary białej herbaty obniżają ciśnienie krwi. Regularne jej picie pomaga nie tylko zmniejszyć ciśnienie, ale również uporać się z problemem nadciśnienia.
Skóra
Jako, że herbata biała zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy, chroni naszą skórę przed inwazją wolnych rodników, które to przyśpieszają proces jej starzenia. Spora ilość polifenoli sprawia, że napary tej herbaty są uznawane niemalże za eliksir młodości. Ponadto dzięki piciu białej herbaty można oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn, co również wpływa korzystnie na wygląd skóry. Oprócz picia białej herbaty warto wykorzystać napar w formie okładów w przypadku schorzeń skóry i nadwrażliwości. Związki zawarte w naparze przyśpieszają procesy regeneracyjne skóry.
Zęby
Osoby borykające się z jakimiś schorzeniami dziąseł i przyzębia, jak najbardziej mogą sięgać po białą herbatę. Związki aktywne zawarte w naparze wzmacniają dziąsła i zęby. Napary białej herbaty wspierają zdrowie jamy ustnej i pomagają odbudować szkliwo. Okazuje się, że picie białej herbaty pozwala na dłużej zachować naturalną biel zębów. Zapobiega ona nadmiernemu gromadzeniu się kamienia nazębnego i przeciwdziała rozwojowi próchnicy.
Kości
Picie czarnej herbaty ma destruktywny wpływ na stan naszego kośćca, ale w przypadku białej herbaty jest zupełnie inaczej. Okazuje się, że przyczynia się ona wręcz do wzmocnienia kości. Z całą pewnością warto regularnie po nią sięgać szczególnie w przypadku osteoporozy i zapalenia stawów.
Cholesterol
Napary z białej herbaty są całkowicie naturalne i pomocne w zmniejszeniu poziomu cholesterolu we krwi. Chronią one zarówno układ sercowy, jak i układ krążenia.
Choroby nowotworowe
Spora zawartość polifenoli w białej herbacie sprawia, że jej napary mają silne działanie antyoksydacyjne. To z kolei pozwala na wyeliminowanie z organizmu nadmiaru wolnych rodników przyczyniających się do rozwoju chorób nowotworowych.
Stosowanie w ciąży i przy karmieniu piersią
Z piciem herbaty w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących bywa różnie. Z całą pewnością nie powinno się sięgać po czarną herbatę, ale tego zalecenia tak naprawdę powinni trzymać się wszyscy. Na rynku dostępnych jest tak wiele przeróżnych herbat, że nie ma sensu sięgać po tę posądzaną o wypłukiwanie mikroelementów z organizmu. Tym bardziej, że wiele herbat wykazuje pozytywny wpływ na nasz organizm. Zaliczyć można do nich herbatę zieloną i białą, Yerba Mate czy Rooibos. W czasie karmienia ciąży można sięgać po herbatę białą, która może być parzona przez trzy minuty lub dłużej. Jedna filiżanka białej herbaty dziennie nie powinna zaszkodzić ciężarnej matce, ani rozwijającemu się w jej łonie dziecku. Najlepiej jest jednak skonsultować to z lekarzem, gdyż kwestia spożywania kofeiny w ciąży jest sprawą dyskusyjną.
Stosowanie u dzieci
Białą herbatę można stosować nawet w przypadku małych dzieci, ale oczywiście w niewielkich ilościach. Ma ona słodkawy smak, więc pociechy chętnie po nią sięgają. Bardzo ważne jest to, aby była ona zaparzana przez dłużej niż trzy minuty. Dla pewności, zawsze warto zapytać pediatrę.
Stosowanie przez diabetyków
Herbata biała polecana jest diabetykom, gdyż dzięki niej możliwe jest uregulowanie poziomu glukozy i insuliny we krwi. Oczywiście ważne jest to, aby pić ją regularnie. Dodatkową zaletą tej herbaty jest to, że można uwolnić się od dającego się we znaki ciągłego uczucia pragnienia, z którym to niestety borykają się cukrzycy.
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Nadmierne picie białej herbaty z całą pewnością nie będzie korzystne dla naszego zdrowia, dlatego też należy zachować umiar. Zbyt duża ilość kofeiny będzie miała zły wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie (np. może podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, zmniejszyć przyswajalność niektórych składników odżywczych). Herbata może wchodzić także w interakcje z niektórymi lekami. Nie zaleca się wypijania więcej niż pięciu filiżanek naparu dziennie.
Odchudzanie
Białą herbatą z cała pewnością powinny zainteresować się osoby pragnące mieć smukłą sylwetkę. Substancje aktywne zawarte w naparze hamują wzrost komórek tłuszczowych. Wszystko to za sprawą ogromnej ilości antyoksydantów. Oprócz blokowania powstawania komórek tłuszczowych, biała herbata usprawnia również metabolizowanie tłuszczów.
Parzenie
W przypadku naparów z białej herbaty bardzo ważne jest, aby kupować wysokiej jakości susz i nie zalewać go wrzącą wodą. Temperatura parzenia powinna wynosić 85-90 st. C. Czas parzenia nie powinien być zbyt długi; wystarczą trzy minuty i herbata jest już gotowa. Pierwsze parzenie powinno być krótkie, a następne można już wydłużyć, nawet do pięciu minut. Dzięki temu uzyskamy napar nie o działaniu pobudzającym, ale o właściwościach odprężających. Zasada jest taka, że im krócej zaparzamy białą herbatę, tym uzyskany napar ma większą zawartość kofeiny. Dzieje się tak dlatego, że liście białej herbaty zawierają taninę, która neutralizuje pobudzające działanie kofeiny. W przypadku wersji sproszkowanych liści w torebce należy użyć jednej torebki na filiżankę. Nie każdemu smakuje taki napar bez dodatków, ale warto jednak się przełamać i nie dodawać żadnych substancji słodzących. Wówczas napar zachowa swoje cenne właściwości.
Jeśli marzy nam się coś więcej niż zwykły napar, to warto zdecydować się na zakup białej herbaty w wersji kwitnącej w postaci lichi ball. Taką zwiniętą kulkę wrzucamy do szklanego i żaroodpornego naczynia, po czym zalewamy gorącą wodą (0,8-1 l) o temperaturze 80 st. C, a wówczas możemy obserwować, jak pięknie zaczyna rozwijać się kwiat. Nie należy trzymać go w wodzie dłużej niż dziesięć minut, ponieważ napar będzie gorzki. Kwiat można wyciągnąć po pięciu minutach, po czym użyć ponownie do zaparzenia. Wówczas można już wydłużyć czas zaparzania do ośmiu minut.
Zastosowanie kosmetyczne
Herbata biała ze względu na swój unikalny skład znalazła zastosowanie także w kosmetyce. Wykorzystuje się ją nie tylko do pielęgnacji zdrowia, ale i urody. Idealnie sprawdza się jako dodatek do przeróżnych kosmetyków czy też jako tonik, a ceniona jest przede wszystkim ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne. Biała herbata dodawana jest zarówno do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery, jak również do balsamów do ciała i kremów. Stosowana zewnętrznie pozwala cieszyć się młodą i jędrną skórą przez dłuższy okres czasu. Po kosmetyki z białą herbatą warto sięgać w przypadku pojawienia się zmarszczek, gdyż związki zawarte w białej herbacie spłycają je i dodają skórze blasku. Ekstrakty z białej herbaty działają kojąco i łagodząco w przypadku podrażnień. Wykazują one również działanie nawilżające i przyśpieszają regenerację skóry. Regularne stosowanie kosmetyków zawierających białą herbatę sprawia, że skóra pozostaje przez dłuższy czas naturalnie elastyczna i gładka oraz młodo wygląda. Ekstrakty tej herbaty można znaleźć w kremach regenerujących i matujących, masłach pielęgnacyjnych do ciała, odżywkach do włosów, kremach pod oczy, a nawet w produktach do stóp.
Cena
Ceny białej herbaty potrafią być mocno zróżnicowane, na co wpływ ma wiele czynników, takich jak jakość, rodzaj czy też gramatura opakowania. Duże znaczenie ma to, czy kupujemy czystą herbatę liściastą czy też sproszkowaną w torebkach. Są również dostępne herbaty białe smakowe z różnymi dodatkami. Można także kupić białą herbatę kwitnącą w postaci kulki, która pod wpływem wody zamienia się w piękny pąk kwiatu. Za jedną kulkę zapłacimy już około trzech złotych. Za opakowanie białej herbaty Pai Mu Tan o gramaturze 50g trzeba zapłacić około 10 złotych. Podobnie będzie z odmianą Shou Mei. Hebrata biała Long Zhu będzie już droższa – ponad 20 złotych za opakowanie 50g. Za kilogram odmiany Fuijan White zapłacimy ponad 300 złotych. Białą herbatę można kupić zarówno w wyspecjalizowanych sklepach oferujących wyroby herbaciane, jak również w wielu sklepach online.
Opinie o białej herbacie
O dobroczynnym wpływie białej herbaty na organizm przekonało się już wiele osób. Przy regularnym stosowaniu można zaobserwować wzmocnienie odporności przed przeziębieniem, lepsze radzenie sobie organizmu z negatywnymi skutkami stresu, poprawę koncentracji i kondycji skóry oraz uczucie pobudzenia i orzeźwienia.
Teraz to obowiązkowo muszę zaopatrzyć się w białą herbatę. Gdzie można dostać taką dobrej jakości?