Zioła
Natura daje nam niesamowite możliwości, z których byłoby grzechem nie skorzystać. Warzywa i owoce rosną praktycznie wszędzie i tylko od kontynentu zależy, do jakich będziemy mieli stały dostęp. Oprócz wyżej wymienionych darów nie wyobrażamy sobie również życia bez ziół. Są one idealnym dodatkiem do potraw i sprawiają, że przyrządzone przez nas jedzenie smakuje dużo lepiej. Dostęp do ziół jest w obecnych czasach bardzo łatwy. Jeśli mieszkamy na wsi możemy sobie posadzić większość ciekawych i aromatycznych roślin, które latem zagoszczą na kanapkach.
Oprócz walorów smakowych zioła są również bardzo często wykorzystywane w medycynie. Lecznicze działanie ziół było znane już tysiące lat temu. Wtedy nie było mowy o aptekach i farmaceutykach, a ludzie musieli leczyć się domowymi sposobami. W Ameryce Południowej do dziś ludzi leczą szamani, którzy posiadają dużą wiedzę na temat otrzymywania leczniczych substancji z ziół. Spora grupa tych leków jest jednak w Europie nielegalna i przeciętny człowiek w Polsce nie może mieć do nich legalnego dostępu.
Jednymi z popularniejszych ziół przyprawowych używanych w polskich domach są bazylia, oregano i tymianek. Wchodzą one w skład tak zwanych ziół prowansalskich, które na co dzień używamy do pizzy oraz wielu pysznych sałatek obiadowych. Warto używać ziół, ponieważ poprawiają smak wielu dań, ale również wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Wiedza na ten temat pomoże nam w naturalny sposób zwalczyć wiele dolegliwości i schorzeń.
Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
Rozmaryn – właściwości i działanie
Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
Strączyniec – właściwości, działanie i skutki uboczne
Serdecznik pospolity – właściwości, działanie i dawkowanie
Dąbrówka rozłogowa – właściwości i zastosowanie lecznicze
Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
Ogórecznik lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa
Mydlnica lekarska – właściwości i zastosowanie
Złocień maruna – właściwości, przeciwwskazania i opinie
Ostatnie wpisy
- Zdrowe zwyczaje żywieniowe po zawale serca
- Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
- Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
- Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
- Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
- Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
- Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
- Rozmaryn – właściwości i działanie
- Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
- Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie