Wśród znanych produktów zastępujących biały cukier popularne są przede wszystkim stewia, cukier brzozowy, czy miód. Wiele osób nie zna niezastąpionych właściwości erytrolu. Dlaczego warto je poznać i jakie znaczenie mają dla organizmu człowieka?
Jak powstaje erytrytol?
W naturze erytrytol występuje w pyłkach kwiatów, grzybach, owocach morza, fermentowanych napojach, z winem na czele oraz w niektórych owocach (gruszkach, winogronach, czy melonach). Ten dostępny w sprzedaży jednak nie pochodzi z wymienionych właśnie źródeł. Pozyskiwany jest w wyniku syntezy drożdży z gliceryny odpadowej. Ta ostatnia zaś powstaje przy wytwarzaniu biopaliw.
Wcześniej erytrol powstawał w jeszcze inny sposób – pozyskiwany był z glukozy lub hydrolizatorów skrobiowych przy jednoczesnym wykorzystaniu innego gatunku drożdży. Na obecnie wykorzystywane źródło powstawania erytolu wpłynęły czynniki finansowe. Cena gliceryny jest dużo atrakcyjniejsza, niż cena glukozy.
Erytrol: właściwości i działanie
Erytrol, występujący także pod nazwą erytrytolu, to cenny zamiennik niezdrowego białego cukru, który oprócz tego, że nie wpływa niekorzystnie na stan ludzkiego zdrowia, nie zawiera też praktycznie kalorii. Może być spożywany zarówno przez osoby nie cierpiące na poważniejsze schorzenia, ale również i przez te, dla których właściwy poziom glukozy i insuliny we krwi pozostają bardzo istotnymi kwestiami.
Dla ogólnego zdrowia człowieka nadmiar cukru zdecydowanie szkodzi. Stwierdzenie to nie powinno budzić żadnych wątpliwości. Nadmierne spożywanie cukru nie tylko wpływa na znaczne przybieranie na wadze, ale zwiększa także ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, sprzyjać może chorobom serca, problemom z zębami, a nawet pojawieniu się problemów skórnych. Warto więc w codziennej diecie wprowadzić znaczne ograniczenia w słodzeniu lub zastanowić się nad tym, czy nie zacząć używać zdrowych zamienników cukru, do których z pewnością zaliczyć należy erytrol.
Dobry smak
Choć wyglądem erytrol bardzo przypomina biały cukier, jego smak jest mniej słodki, niż niezdrowego odpowiednika. Przyjmuje się, że słodycz erytrolu występuje na poziomie wynoszącym 60 – 70 % słodyczy cukru stołowego. W praktyce więc, słodkości 5 g sacharozy odpowiada 6,5 – 7 g erytrytolu.
I choć erytrytol jest mniej słodki niż cukier, odznacza się niepowtarzalnymi właściwościami. Jego spożywanie powoduje bowiem uznawane za bardzo przyjemne – uczucie chłodu w ustach. Istotnym czynnikiem ponadto jest fakt, że w przeciwieństwie do innych odpowiedników cukru, substancja ta nie pozostawia nieprzyjemnego, czy obcego posmaku w ustach.
Kalorie
Wielu producentów zdrowego zamiennika białego cukru podkreśla niskokaloryczność erytrolu. Substancja ta odznacza się bowiem niską wartością energetyczną, przez co w dość szybkim czasie przy regularnym jej spożywaniu, zaobserwować można spadek masy ciała. 1 g słodziku dostarcza organizmowi człowieka zaledwie 0,2 – 0,4 kalorii – czyli 10-krotnie mniej, niż 1 g cukru stołowego. Nieprzypadkowo więc uznaje się, że erytrol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą, polecaną nie tylko tym, którzy pragną skutecznie schudnąć, ale i tym, dla których liczba spożywanych kalorii jest czynnikiem niezwykle istotnym.
Cukrzyca
Indeks glikemiczny erytrolu wynosi zero – oznacza to więc, że z powodzeniem może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Chorzy, bez obaw o stan swojego zdrowia mogą więc słodzić erytrolem wszystko to, co uważają za konieczne. Poprzez swoje drogocenne właściwości, ten zdrowy i bezpieczny dla wszystkich słodzik nie wpływa na zwiększenie poziomu glukozy, czy insuliny we krwi.
Candida
Spożywanie erytrolu, nawet w dużych ilościach, nie powoduje skutków ubocznych. Tym samym nawet spożycie 50 g tego zdrowego słodzika nie wywoła biegunki, ani podrażnienia jelit. To dobra wiadomość dla osób z Candidą.
Czy mogą spożywać dzieci?
Oczywiście; przez naturalny brak przyswajalności przez organizm ludzki, erytrol zostaje wydalony w niezmienionej postaci w ciągu maksymalnie doby. Dodatkowo oznacza się także właściwościami antyoksydacyjnymi.
Czy jest zdrowy?
Odpowiedź na kluczowe pytanie może być tylko jedna- tak, jest zdrowy. Nie uzależnia, nie zawiera substancji szkodliwych i negatywnie wpływających na zdrowie ludzkie, a przy tym nie sprzyja rozwojowi groźnej próchnicy zębów. Jego łagodny wpływ na organizm coraz częściej doceniany jest przez stale powiększające się grono osób zamieniających biały cukier na zdrowe odpowiedniki. I tendencja ta nie powinna dziwić nikogo.
Zastosowanie erytrolu
Produkty o obniżonej wartości energetycznej bogate są zazwyczaj w erytrol. Można go zastosować więc do słodkich wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka, czy dżemy owocowe. Z powodzeniem erytrol zastąpić może stosowany na co dzień cukier – przyda się więc do słodzenia napojów, dań sporządzanych na słodko – na czele z naleśnikami, plackami, czy knedlami. Praktyka pokazuje również, że erytrol swoje zastosowanie znajdzie jako skuteczny środek do pieczenia.
Erytrytol to więcej niż zdrowy słodzik i dobry zamiennik cukru stołowego. Warto więc zainteresować się wprowadzeniem tej substancji do życia codziennego i wielu jego aspektów. Z pewnością praktyka ta okaże się zbawienną dla ogólnego zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Ekologiczne rozwiązania są obecnie na topie i warto za nimi podążać. Droga ku lepszemu zdrowiu wcale nie musi być pozbawiona słodkości.
Ciekawy artykuł 🙂 Dobrze, że mówi się o zamiennikach białego cukru.
Ciekawy….. bo co to ludzie nie wymyślą…..
Ja jednak byłabym ostrożna w używaniu -tak mnie podpowiada moja intuicja 🙂
……kiedyś twierdzono, że margaryna jest zdrowsza -a dziś już nie. Podobnie było z elektronicznymi papierosami…. nie 'szkodziły’ -dziś- naukowcy uważaja, że gorsze od tradycyjnych papierosów.
Także nie należy za bardzo 'zachłystywać’ się tzw zamiennikami, bo musi upłynąć trochę czasu, by się o przydatności przekonać 🙂
Pozdrawiam 🙂 Elżbieta