Kasza jaglana jest produktem pozyskiwanym z ziaren prosa. Jest to najstarsza spośród znanych nam obecnie kasz, którą raczono się już w epoce kamienia gładzonego. Dawniej kasze regularnie gościły na naszych stołach, jednakże wraz z pojawieniem się żywności wysoko przetworzonej wiele osób o niej po prostu zapomniało. Warto jednak ponownie zainteresować się kaszą jaglaną ze względu na bogactwo witamin i minerałów. Ponadto jest to produkt relatywnie tani i powszechnie dostępny. Z kaszy jaglanej można przygotować najróżniejsze potrawy, po które chętnie będą sięgać wszyscy domownicy – nawet ci najbardziej wymagający. Kasza jaglana jest idealną opcją dla wszystkich, którzy lubią smacznie jeść oraz chcą być zdrowi i tryskać energią.
Właściwości kaszy jaglanej
Kasza jaglana wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz jest niezwykle pomocna przy kaszlu i katarze, gdyż wysusza nadmiar wydzieliny, łagodząc nieprzyjemne objawy. Posiada także właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji. Alkalizujące właściwości kaszy jaglanej neutralizują kwasy żołądkowe i ułatwiają utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Jest to świetny produkt w przypadku osób zmagających się ze zgagą. Zawarta w kaszy krzemionka wykazuje właściwości przeciwtrądzikowe i regenerujące naskórek. Jeśli ktoś pragnie pozbyć się trądziku pospolitego czy różowatego, to jak najbardziej powinien sięgać po jaglankę. Kasza jaglana ma także właściwości przeciwstarzeniowe i przyspiesza przemianę materii, co jest korzystną wiadomością dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Kasza ta będzie świetnym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej, zmagających się z niedokrwistością czy też z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Kasza wykazuje właściwości rozgrzewające, dlatego też idealnie sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz przy różnego typu infekcjach.
Skład
Aż ponad 71 g/100 g kaszy jaglanej stanowią węglowodany, a ponad 3 g to błonnik. Na 100 g kaszy przypada ponad 10 g białka i niecałe 3 g tłuszczów (tłuszcze nienasycone, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6). Oprócz węglowodanów, białek i tłuszczów w kaszy jaglanej znajduje się wiele witamin i minerałów.
Wartości odżywcze
Kasza jaglana nie ma za wiele skrobi, ale wyróżnia się ona na tle innych kasz najwyższą zawartością witamin z grupy B. Najwięcej można znaleźć w niej tiaminy, ryboflawiny i pirydoksyny, czyli witaminy C1, C2 i B6. Są to witaminy korzystnie wpływające na układ nerwowy i wzmagające koncentrację. Podnoszą również odporność organizmu i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Witaminy z grupy B zmniejszają także ryzyko rozwoju nowotworów przełyku i chorób jamy ustnej. Są w niej także kwas foliowy i kwas pantotenowy oraz magnez biorący udział w niemalże każdym procesie zachodzącym wewnątrz organizmu.
W kaszy jaglanej znajduje się także żelazo chroniące przed anemią oraz miedź będąca podstawowym składnikiem budulcowym komórek. To właśnie miedź odpowiedzialna jest m.in. za produkcję hemocyjaniny mającej właściwości podobne do hemoglobiny. W kaszy tej obecna jest krzemionka poprawiająca wygląd skóry, włosów i paznokci. Krzem jest również niezbędny do utrzymania kości w dobrej kondycji. Spożywanie kaszy jaglanej zmniejsza ryzyko demineralizacji kości. Jest ona także świetnym źródłem witaminy E, czyli witaminy młodości. Z kolei lecytyna obecna w kaszy jaglanej poprawia pamięć i wspomaga procesy myślowe; doskonale wpływa na umysł.
Kalorie
Mówiąc o kaszy jaglanej nie sposób pominąć kwestii kaloryczności. Chociaż jest to produkt roślinny i nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, to jednak obfituje w węglowodany i nie brakuje w niej białka. To wszystko przekłada się na niemałą kaloryczność. Stugramowa porcja kaszy jaglanej dostarcza 350 kalorii.
Gluten
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, w związku z czym mogą po nią śmiało sięgać osoby zmagające się z celiakią czy też z nietolerancją tego problematycznego białka. Oczywiście zawsze musimy się upewnić, czy produkt nie został zanieczyszczony śladowymi ilościami glutenu w procesie obróbki.
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny kaszy nie należy do niskich jest stosunkowo wysoki, dlatego też osoby borykające się z cukrzycą powinny mieć się na baczności. IG wynosi aż 70.
Działanie i zastosowanie
Kaszę jaglaną używa się głównie w kuchni i można z niej przygotować zarówno dania na słono, jak i na słodko. Może być podawana w formie sypkiej lub kleistej. Idealnie nadaje się do dań mięsnych jako dodatek, ale może z powodzeniem stanowić główny posiłek. Kasza jaglana odpowiednio przygotowana może stać się wyśmienitym deserem, po który chętnie sięgną zarówno dzieci, jak i dorośli.
Oczyszczanie jelit
Czyste jelita to podstawa, jeśli chodzi o zachowanie zdrowia. O jelitach mówi się, że są one naszym drugim mózgiem. Wszystko co trafia do naszego żołądka, musi przejść przez jelita, skąd pobierane są wszystkie cenne składniki odżywcze niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli nasze jelita są zanieczyszczone, to przyswajalność witamin i minerałów jest utrudniona. Można wówczas objadać się wręcz zdrowymi produktami i nadal niezbyt wiele z tego wchłonąć. Nie ma mowy o zdrowiu przy złogach oblepiających jelita.
Sposobów na oczyszczenie jelit jest wiele; skuteczne są m.in. hydrokolonoterapia, lewatywy, monodiety i głodówki. Przy pomocy kaszy jaglanej można przeprowadzić taką monodietę, aby oczyścić jelita i cały organizm z toksyn. Dzięki niej możliwe będzie pozbycie się niestrawionego, gnijącego i fermentującego w jelitach pokarmu, który nie został należycie przetworzony. Takie zalegające w jelitach toksyny, które gromadzone były latami, mogą być powodem zmęczenia, bólu głowy, braku siły i ciągłej senności. Monodietę jaglaną zaleca się stosować przez dwa tygodnie cztery razy w roku. Nawet parę dni poprawi już kondycję naszych jelit. Kasza jaglana jest bardzo odżywcza i dodatkowo absorbuje wilgoć z organizmu.
Tarczyca i Hashimoto
W przypadku problemów z tarczycą i chorób, takich jak Hashimoto bardzo ważne jest zwracanie dużej uwagi na to, co się spożywa. Jest wiele produktów, po które nie powinno się sięgać i takie, które będą miały korzystny wpływ na pracę tego niezwykle istotnego narządu. Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy powinny mieć się na baczności, jeśli chodzi o spożywanie kaszy jaglanej. Nie trzeba oczywiście zupełnie zrezygnować z tego odżywczego produktu, ale należy ograniczyć jej ilość w diecie. Zawiera ona inhibitory peroksydazy tarczycowej, które blokują aktywność enzymu niezbędnego do prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. Ze względu na enzym hamujący wchłanianie jodu i zmniejszający produkcję hormonów tarczycy zaleca się jedzenie tylko jednej porcji kaszy jaglanej w tygodniu. Ilość spożywanej kaszy najlepiej jest omówić ze swoim lekarzem prowadzącym w celu wykluczenia ewentualnych przeciwwskazań.
Cukrzyca
Jako, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, szybko podnosi glukozę we krwi, co jest problematyczne w przypadku osób zmagających się z cukrzycą. W przypadku diabetyków najgorszą opcją jest sama kasza rozgotowana lub w połączeniu z produktami zawierającymi małą ilość białka i tłuszczu. Jeśli już planujemy zjeść kaszę jaglaną, to wówczas należy podać ją w towarzystwie porcji chudego mięsa i sporej ilości warzyw. Ponadto diabetycy powinni gotować kaszą jaglaną na sypko, co pozwoli na spowolnienie procesu podnoszenia się glikemii. Nie należy także przesadzać z jednorazową ilością spożywanej kaszy.
Stany zapalne
Spożywanie kaszy jaglanej jest skutecznym sposobem na redukcję stanów zapalnych w organizmie.
Zatoki
Jako, że kasza jaglana posiada właściwości wysuszające, idealnie sprawdza się przy problemach z zatokami. Skutecznie oczyszcza organizm z nadmiaru śluzu, ponadto działa przeciwzapalnie, co jest niezwykle ważne przy zapaleniu zatok.
Wzdęcia
Wiele osób boryka się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Są to najczęściej problemy osób zestresowanych, objadających się i sięgających po żywność wysoko przetworzoną. Przyczynami problemu mogą być także źle zbilansowana dieta i przyjmowanie niektórych leków. Wato przyjrzeć się swojej diecie, gdyż często to właśnie w niej znajduje się problem. Dieta wielu osób opiera się w dużej mierze na produktach zbożowych, które są ciężkostrawne i zawierają całą masę antyodżywczych substancji. Zaleca się wobec tego ograniczyć ich ilość, zastępując je kaszami, szczególnie kaszą jaglaną i płatkami jaglanymi. Kasza ta świetnie oczyszcza jelita, pozbywając się z nich fermentujących resztek pokarmowych, które przyczyniają się do wzdęć i nieprzyjemnie pachnących gazów.
Refluks
Refluks żołądkowo-przełykowy stanowi poważny problem i nie chodzi tutaj wyłącznie o podrażnianie błony śluzowej pokrywającej przełyk. Przy problemach ze zgagą idealnie sprawdzają się produkty zasadotwórcze, a w szczególności kasza jaglana działająca alkalizująco. Neutralizuje ona kwasy odpowiedzialne za nieprzyjemne objawy refluksu.
Zaparcia i biegunki
Zaparcia i biegunki są obecnie prawdziwą zmorą tysięcy ludzi. Przy zaparciach bardzo ważne jest stosowanie diety bogatoresztkowej. W obu przypadkach kluczowe jest także przyjmowanie dużej ilości płynów – najlepiej wody. Przy biegunkach chodzi o nawodnienie i przywrócenie utraconych elektrolitów, a przy zaparciach o wspomożenie wypróżnienia. Zaparcia, ból brzucha i wzdęcia to oznaka zapychanych jelit, które mają problem z opróżnieniem zalegającej zawartości. Bardzo ważne jest pobudzenie perystaltyki jelit. Zalegające złogi zwiąże i pomoże przepchnąć błonnik. Znajduje się on w surowych warzywach i kaszach oraz w produktach pełnoziarnistych.
Grzybica (candida)
W przypadku grzybicy bardzo często pomaga odkwaszenie organizmu. Kwaśne środowisko sprzyja nadmiernej ekspansji patogennych grzybów. Objawia się to zmęczeniem, osłabieniem systemu immunologicznego, bólami i alergiami. Candida uwielbia cukier, dzięki któremu namnaża się w zawrotnym tempie, zatruwając cały nasz organizm. Oprócz zminimalizowania ilości cukru w diecie, należy także odkwasić organizm. Z pomocą przychodzi m.in. kasza jaglana o swoich właściwościach alkalizujących. Kasza ta odkwasza i oczyszcza organizm z nadmiaru śluzu, posiada również właściwości antygrzybiczne.
Odkwaszanie
Zakwaszenie organizmu jest prostą drogą do wystąpienia najróżniejszych dolegliwości zdrowotnych i nawet do rozwoju wielorakich schorzeń. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest podstawą, jeśli chcemy dobrze się czuć i być zdrowi. Pierwszym krokiem powinno być poznanie czynników odpowiedzialnych za zakwaszenie, następnie wyeliminowanie ich i przystąpienie do oczyszczenia organizmu. Do zakwaszenia zwykle przyczynia się spożywana przez nas żywność. Produkty takie jak mięso, nabiał czy też dania typu instant są zakwaszające.
W celu odkwaszenia organizmu należy sięgać po produkty zasadotwórcze. Przykładem takiego produktu jest właśnie kasza jaglana. Znana ze swoich alkalizujących właściwości neutralizuje szkodliwe działanie produktów kwasotwórczych.
Odchudzanie
Chociaż kasza jaglana jest produktem o niemałej kaloryczności, to jednak warto sięgać po nią nawet w przypadku chęci zredukowania masy ciała. Jest to produkt skutecznie przyspieszający przemianę materii, co jest niezwykle ważne w czasie odchudzania, gdyż ułatwia proces zrzucania nadprogramowych kilogramów. Ponadto przyspiesza ona spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej. Spożywanie kaszy jaglanej sprzyja wobec tego zachowaniu smukłej sylwetki i pomaga ją osiągnąć. Jako, że nadwadze zwykle towarzyszy zakwaszenie, a kasza jaglana posiada właściwości alkalizujące, pomaga w redukcji nieprzyjemnych skutków nieprawidłowego pH organizmu. Regularne sięganie po kaszę jaglaną wspomaga procesy detoksykujące, czyli oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn. Już samo pozbycie się tych złogów sprawia, że masa naszego ciała maleje. Zrzucenie takiego zbędnego balastu wpływa korzystnie zarówno na wygląd, jak również na samopoczucie i zdrowie. W celu uzyskania jeszcze lepszych efektów zaleca się przeprowadzić jaglany detoks, czyli stosować dietę opartą na kaszy jaglanej.
Dieta z kaszą jaglaną
Dieta jaglana to świetny sposób na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, poprawienie samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia. Wystarczy kilkanaście dni takiej diety, aby zobaczyć pozytywne efekty. Jako, że kasza jaglana jest produktem pełnym witamin, minerałów, makroskładników, błonnika pokarmowego i antyoksydantów, nie trzeba martwić się żadnymi niepożądanymi skutkami ubocznymi. Jest wręcz odwrotnie. Jaglana dieta przyspiesza przemianę, poprawia wygląd i dodaje energii oraz świetnie reguluje pracę jelit. Polega ona na codziennym spożywaniu kaszy jaglanej pod różnymi postaciami. Zaleca się spożywać pięć posiłków co 3-4 godziny.
Przed zastosowaniem tej diety należy się odpowiednio przygotować. Zaleca się na dwa tygodnie przed jej wprowadzeniem zadbać o dobre nawodnienie organizmu oraz zaprzestać spożywania produktów zawierających cukier, tłustego mięsa, żywności przetworzonej, słodkich napojów gazowanych, serów żółtych i pleśniowych. Należy za to sięgać po duże ilości warzyw i owoców. Pierwsze dwa dni diety jaglanej powinny opierać się wyłącznie na zupie z kaszy jaglanej, a potem można wzbogacić posiłki z kaszą o warzywa i owoce.
Kasza jaglana ekspandowana
Kasza jaglana dostępna jest również w formie produktu ekspandowanego, czyli lekkich jak puch ziarenek. Podczas ekspandowania na ziarna działa się gorącą parą pod wysokim ciśnieniem i to bez sięgania po jakiekolwiek sztuczne substancje. Ekspandowane są całe ziarna, wobec czego większość cennych składników odżywczych zostaje zachowana. Oczywiście najlepiej jest sięgać po jak najmniej przetworzoną żywność, ale taka ekspandowana kasza jaglana stanowi zdrową i szybką przekąskę.
Jak gotować kaszę?
Kaszę jaglaną należy przed ugotowaniem odpowiednio przygotować. Trzeba pamiętać o tym, że jest to produkt zawierający tłuszcze. Chociaż ich ilość jest stosunkowo niewielka w porównaniu z ilością węglowodanów czy białka, to jednak są one obecne w ziarnach i mają tendencję do jełczenia. Bardzo ważne jest wobec tego kupowanie kaszy jaglanej na bieżąco, a nie w większych ilościach na zapas.
Kaszę tę powinno się przechowywać stosunkowo krótko, aby ziarna nie zjełczały, gdyż wówczas będą miały posmak goryczki. W celu zneutralizowania tej goryczki powinno się przed ugotowaniem moczyć kaszę przez godzinę, po czym dokładnie ją wypłukać. Można także lekko uprażyć ziarna w garnku przez kilkadziesiąt sekund, aż do wydobycia się z nich orzechowego zapachu. Kaszę można ugotować w wodzie lub na mleku czy też w proporcji wody do mleka 1:1.
Kasza jaglana: przepisy
Z kaszy jaglanej można wyczarować całą masę wyśmienitych potraw. Dotyczy to zarówno dań na sodko, jak i tych wytrawnych. Kasza jaglana jest lekkostrawna i odżywcza, wobec czego sprawdzi się w przypadku każdego posiłku – na śniadanie, obiad czy kolację. Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy.
Kasza jaglana z warzywami
Do przygotowania kaszy jaglanej zapiekanej z warzywami potrzebować będziemy oliwy z oliwek, cebuli, ząbków czosnku, bakłażana, cukinii, papryki, kaszy jaglanej, pomidorów, przecieru pomidorowego, rosołu czy też bulionu, natki pietruszki, tartego sera i przypraw (ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, soli i pieprzu).
Wykonanie: pokrojone cebule i czosnek podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i ponownie podsmażamy. Następnie do garnka wędrują papryka i cukinia w kostkach oraz przyprawy. Całość smażymy przez pięć minut, co jakiś czas mieszając. Kolejnym krokiem jest dodanie surowej kaszy, przecieru pomidorowego i bulionu, a po zagotowaniu pomidorów, na koniec- natki pietruszki. Po zagotowaniu można przelać całość do naczynia żaroodpornego z pokrywą, po czym wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez pół godziny, a następnie dodać ser i zapiekać przez kolejne dwie minuty.
Kasza jaglana na mleku
Do ugotowania kaszy jaglanej potrzebne będą: szklanka kaszy, 2 ½ szklanki mleka oraz łyżka oleju.
Wykonanie: do zagotowanego mleka dodajemy olej, po czym wrzucamy do niej przepłukane wcześniej ziarenka kaszy. Całość delikatnie mieszamy i przykrywamy pokrywką, po czym pozostawiamy na bardzo małym ogniu, aż do wsiąknięcia całego płynu przez kaszę. Zajmuje to zwykle do dwudziestu minut. Ważne jest to, aby nie mieszać w międzyczasie kaszy, gdyż wówczas zrobi się z niej papka. Po wchłonięciu mleka przez ziarenka, wyłączamy ogień i pozostawiamy kaszę pod przykryciem na około dziesięć minut
Sałatka z kaszą jaglaną
W celu przygotowania sałatki z kaszy jaglanej można sięgnąć po ugotowaną wcześniej kaszę, roszponkę/szpinak/sałatę, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, cebulę czerwoną i trochę twarogu. Można także wzbogacić ją o awokado, paprykę, jajka, orzechy czy nasiona słonecznika.
Kasza jaglana z kurczakiem
Potrzebne składniki: dwie torebki kaszy jaglanej, puszka kukurydzy, dwie marchewki, papryka żółta i czerwona, por, cała pierś z kurczaka, pół szklanki bulionu, mielona papryka oraz pieprz i sól do smaku.
Kotlety z kaszą jaglaną
Do przygotowania jaglanych kotlecików potrzebne będą jajka ugotowane na twardo, surowe jajko, kasza jaglana, natka pietruszki, nasiona lnu, miękkie masło, sól i pieprz. Do panierowania i smażenia tarta bułka, olej i masło.
Kasza jaglana dla niemowląt
Po tzw. jaglankę na mleku/wodzie mogą śmiało sięgać najmłodsi. Jest to idealne rozwiązanie dla niemowląt. Kasza ta może być podawana dzieciom już po ukończeniu czwartego miesiąca życia. W celu ułatwienia maluchowi jedzenia, zaleca się ugotowaną kaszę dodatkowo zblendować w połączeniu z warzywami, mięsem czy też z owocami. Zawsze jednak w przypadku małych dzieci, przed wprowadzeniem do diety nowego produkty, zapytajmy lekarza prowadzącego.
Jaglanka na słodko z migdałami
Potrzebne składniki: 0,5 l mleka roślinnego, pół szklanki kaszy jaglanej, garść migdałów, trochę cynamonu i do czterech ulubionych owoców.
Kasza jaglana na słodko
Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej
2-3 łyżki roztopionego masła
ksylitol lub ulubiony dżem
Sposób wykonania
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu (1 szklanka kaszy na 2 szklanki osolonej wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut). Podawać z roztopionym masłem i ksylitolem (lub cukrem); ksylitol można również zastąpić ulubionym dżemem. Otrzymujemy zdrowe, pyszne danie uwielbiane przez dzieci i nie tylko.
Opinie i cena
Ceny kaszy jaglanej są bardzo niskie. Za kilogramowe opakowanie zapłacimy niewiele ponad 7 złotych, a za pięciokilogramowe trochę ponad 30 złotych. Oprócz przystępnej ceny kasza ta ceniona jest za lekkostrawność i uniwersalność oraz za wysoką wartość odżywczą i korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Jest to idealna opcja niezależnie od wieku, aktywności fizycznej i celów sylwetkowych.
Już nie pamiętam, kiedy jadłam kaszę jaglaną… dzięki tylu przepisom do wyboru z pewnością jutro kupię i któryś wypróbuję bo mi smaka narobił ten wpis.