Orzechy to nasiona owoców drzew orzechowych. Rozwijają się one z zapylonych kwiatów. Potrzeba paru miesięcy działania słońca, aby orzech dojrzał i wtedy staje się prawdziwym magazynem pełnym soli mineralnych,wysokiej jakości białka roślinnego, dobrze przyswajalnego tłuszczu oraz witamin, a to wszystko jest zapakowane w hermetyczny i wodoszczelny pojemnik zaprojektowany przez samą naturę. Zawartość skorupki jest czysta i stanowi całość. Orzechy nie zawierają zanieczyszczeń, są aseptyczne i dość trudno ulegają rozkładowi, tak w organizmie człowieka, jak i poza nim.
Orzechy i nasiona jako pełnowartościowy pokarm
Orzechy są najbardziej skoncentrowanym pokarmem, jaki wytworzyła natura i posiadają bardzo wiele wartości odżywczych w porównaniu z pokarmem pochodzenia zwierzęcego, czy kaszami. Wszystkie prażone lub przetwarzane w inny sposób orzechy, są trudne do strawienia przez człowieka. Solenie i prażenie orzechów (zbyt długie) obniża w dużym stopniu ich wartości odżywcze i uniemożliwia prawidłowe przyswojenie przez organizm człowieka. Wysoka temperatura sprawia, że białko orzecha koaguluje, tłuszcz rozkłada się do gliceryny i wolnych kwasów tłuszczowych, witaminy zaś ulegają zniszczeniu. Należy pamiętać, że orzechy wymagają dokładnego przeżucia, w przeciwnym przypadku nie zostaną strawione i przyswojone. Powinno się również zwrócić uwagę na zjełczałe orzechy i nasiona, ponieważ tracą wówczas właściwości odżywcze, mogą podrażniać wyściółkę jelit i żołądka.
Ogólnie orzechy zawierają około 2,5 raza więcej żelaza niż owoce, 3 razy więcej niż warzywa, a także więcej niż ziarna i mięso. Są bogate w wapń i inne składniki potrzebne do wytwarzania krwi i kości. Zawartość tłuszczu w orzechach wynosi średnio 50 procent i jest on znacznie lepiej trawiony i przyswajany niż zwierzęcy.
Białko orzecha ma bardzo wysoką wartość biologiczną, czym znacznie przewyższa to, które jest obecne w ziarnach, mięsie i mleku oraz nie powoduje zakwaszenia, jakie można zaobserwować przy większym spożyciu mięsa. Albumina, która jest obecna w orzechach jest łatwo przyswajalna i nie ulega przemianie do kwasu moczowego.
Większość orzechów zawiera duże ilości witaminy A i E (przeciwutleniacze) oraz witaminy z grupy B. Uważane są za doskonały suplement dla poprawy pracy mózgu i systemu nerwowego, ponieważ są jednym z lepszych źródeł lecytyny. Tłuszcz z orzechów zawiera wiele kwasu linolenowego, jednego z najbardziej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, który odgrywa istotną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Kwas linolenowy działa korzystnie na podwyższenie poziomu lecytyny we krwi, która jest ważnym składnikiem błon komórkowych i przeciwdziała arteriosklerozie. Poza tym, kwas linolenowy powoduje zmniejszenie lepkości płytek krwi tworzących skrzepy w tętnicach.
Przegląd najważniejszych nasion i orzechów
Orzech kokosowy
Działa wzmacniająco, przeciwkrwotocznie, uspokaja serce. Stosowany przy osłabieniu, wyczerpaniu, krwotokach z nosa i niedożywieniu u dzieci. Mleko kokosowe jest często stosowane w leczeniu obrzęków powstałych w wyniku osłabienia serca oraz cukrzycy. Wymaga uwagi w przypadku diety bogatej w tłuszcze nasycone oraz przy podwyższonym cholesterolu.
Orzechy ziemne
Wpływają korzystnie na śledzionę-trzustkę, nawilżają jelita, działają korzystnie na żołądek. Wspomagają zahamowanie krwawień, w tym w przypadku hemofilii i krwi w moczu (zaleca się jedzenie orzechów ziemnych na surowo) oraz obniżenie ciśnienia. Zdarzają się przypadki uczuleń na arachidy. Osoby z nadwagą lub dotknięte drożdżycą lub nowotworami powinny odstawić orzechy ziemne. Należy również uważać na orzechy nieświeże (zjełczałe). Najlepiej spożywać orzechy z upraw ekologicznych, kontrolowanych pod względem występowania karcynogennych aflatoksyn.
Orzechy włoskie
Są bardzo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Łagodzą ból i zmniejszają stany zapalne. Odżywiają nerki i nadnercza oraz mózg. Stosowane w leczeniu impotencji, zimna i bólu w plecach i kolanach oraz w leczeniu zaparć. Białko orzecha włoskiego sprzyja wzrostowi mięśni i daje wiele siły fizycznej.
Orzechy piniowe
Działają korzystnie na płuca, okrężnicę i wątrobę. Zwiększają ilość płynów organicznych, działają łagodnie przeczyszczająco. Pomocne w leczeniu zawrotów głowy, suchego kaszlu, krwioplucia. Orzechy piniowe po wyłuskaniu są bardzo podatne na jełczenie, dlatego powinny być przetrzymywane w lodówce.
Migdały
Przyrównuje się je do magazynu składników odżywczych. Zawierają 18 z 20 aminokwasów potrzebnych człowiekowi do prawidłowego rozwoju, dużo fosforu, wapnia i żelaza. Migdały posiadają właściwości zarówno lecznicze, jak i kosmetyczne. Stosuje się je w takich dolegliwościach jak anemia, impotencja, słaba pamięć, osłabiony mózg i system nerwowy, zły wzrok, słabe włosy, choroby skóry, utrata wagi ciała i brzydka cera. Zawierają wiele mononienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi, co pomaga zmniejszyć arteriosklerozę mózgu i tętnic.
Ziarno sezamowe
Sezam należy do najbardziej trwałych i odpornych nasion oleistych. Zawiera dużo lecytyny, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu, niacyny i witaminy E. Ziarno sezamu jest szczególnie korzystne dla serca i naczyń krwionośnych, a ponadto zawiera wyjątkowo dużo aminokwasu i metioniny. Spożywanie sezamu daje silną budowę ciała i wytrzymałość. Ziarno i pasta sezamowa (tahini) są szybko trawione i produkty ich trawienia obecne są we krwi już w ciągu kwadransa od chwili spożycia.
Siemię lniane
Ma działanie przeczyszczające, powlekające oraz działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Jest najbogatszym źródłem kwasów omega 3, które wzmacniają odporność oraz oczyszczają naczynia krwionośne. Siemię lniane przydatne jest w leczeniu chorób zwyrodnieniowych.
Nasiona dyni i kabaczka
Mają działanie moczopędne, robakobójcze (obleńce, tasiemce). Stosowane w leczeniu choroby lokomocyjnej, nudności, impotencji i kłopotach z prostatą. Nasiona dyni są bardzo dobrym źródłem cynku i kwasów omega 3. Lekkie prażenie na patelni lub w piekarniku pozwala usuwać z ich powierzchni szkodliwe pałeczki E. coli.
Nasiona słonecznika
Ziarna słonecznika działają korzystnie na śledzionę-trzustkę, nawilżają jelita. Stosowane są w przypadku problemów z zaparciami. Najlepiej spożywać tuż po wyłuskaniu.
Jak najlepiej spożywać orzechy
- spożywać w skromnych ilościach i dokładnie żuć
- suche orzechy powinny być moczone 6-8 godzin, ponieważ takie są najlepiej przyswajalne
- świeże, zielone orzechy, takie jak migdały, kokos, orzeszki ziemne i kasztany jadalne mogą być jedzone surowe, ale należy je żuć dłużej
- osoby w gorszym stanie zdrowia powinny spożywać orzechy moczone
Połączenie orzechów z innymi pokarmami.
- ponieważ orzechy i nasiona stanowią same w sobie treściwe pożywienie, nie powinny być mieszane z innymi „ciężkimi” pokarmami (mięso, jaja, sery, kasze)
- orzechy dobrze łączą się z zielonymi warzywami i owocami cytrusowymi
- zaleca się niełączenie surowych orzechów z owocami słodkimi (np. banany), ponieważ może to powodować fermentację w jelitach i wzdęcia
- można mieszać różne orzechy w jednym posiłku
- nie należy mieszać nasion i orzechów z produktami skrobiowymi i cukrem (kasze, ziemniaki, miód)