Nieocenione właściwości odżywcze i zdrowotne orzechów pekan (równie poprawna jest nazwa: pecan) sprawiają, że jest to niezwykle wartościowy dodatek w naszej diecie. Podobne do orzechów włoskich, ale jednak bogatsze w składniki odżywcze polecane są nie tylko przez dietetyków, ale i wszystkich tych, którzy wiedzą czym warto się żywić. Mają sporo kalorii, ale przy tym są także bombą witamin, minerałów, antyoksydantów, kwasów tłuszczowych i wielu innych prozdrowotnych substancji. Znane są z przeciwdziałania procesom starzenia, usprawniania pracy mózgu, ochrony serca, poprawy metabolizmu i obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Ich specyficzny smak sprawia, że znalazły szerokie zastosowanie kulinarne. Okazuje się, że jest to polecana przez wiele osób recepta na długowieczność i atrakcyjny wygląd. Co kryją w sobie orzechy pekan?
Biologia rośliny
Orzechy pekan wyglądem przypominają popularne w Polsce orzechy włoskie: są jasnobrązowe, o owalnym, lekko pofałdowanym kształcie. Niektórym konsumentom z wyglądu przypominają mózg człowieka. Ich zewnętrzną warstwę stanowi błyszcząca powłoka barwy brązowej. Orzechy nie są zbyt duże – ich średnia wielkość to około 5 cm.
Gdzie i jak rosną?
Orzeszki pecan najczęściej spotkać na drzewach rosnących w krajach Ameryki Północnej oraz w Meksyku. Podobno najlepsze orzechy znaleźć można w Teksasie, w hrabstwie San Saba, znanej na całym świecie stolicy pekanowego królestwa. Drzewa pekanowe, nazywane też orzesznikami jadalnymi, osiągać mogą nawet wysokość 50 metrów i uchodzą za drzewa długowieczne.
Niegdyś orzeszki pecan były podstawą kuchni Indian, dziś jednak coraz częściej pojawiają się jako ważny dla zdrowia składnik kuchni krajów całego świata.
Uprawa orzeszków pecan
Uprawa orzechów pekan popularna jest w krajach Ameryki Północnej i właśnie tam sadzonki drzew pojawiać się mogą nawet w przydomowych ogródkach. Rozwojowi drzew służy przede wszystkim amerykański klimat, a w Polsce nie pozostaje nic innego, jak wybrać się do dobrych delikatesów, by kupić orzechy gotowe już do spożycia.
Orzechy pekan – właściwości
Orzechy pekan wykazują bardzo szeroki i wieloaspektowy wpływ na organizm człowieka. I tak, orzeszki te:
• zmniejszają ryzyko wstąpienia chorób nowotworowych
• redukują poziom cholesterolu we krwi
• zapobiegają nadciśnieniu
• przeciwdziałają nadwadze
• polepszają wzrok
• wzmacniają włosy i paznokcie
• wspomagają system immunologiczny
• mają pozytywny wpływ na kondycję i wygląd skóry – przywracają jej blask i promienność
• mają największy potencjał antyoksydacyjny pośród orzechów
• usprawniają metabolizm
• odgrywają istotną rolę w odbudowie tkanek i budowie białka
• zwiększają wydolność fizyczną
• przeciwdziałają szybkiemu wyczerpaniu i bolesnym skurczom mięśni
Wartości odżywcze
Wśród drogocennych właściwości orzechów pecan wskazać z pewnością należy na występujące w nich bogactwo składników odżywczych: białka, błonnika, węglowodanów, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu, cynku, kwasu elagowego i witamin z grupy B, C, K oraz witaminy E.
Spożycie już kilku orzechów dziennie zapewnia dostarczenie organizmowi 20% dziennej dawki zapotrzebowania na cynk oraz witaminę B1. Co więcej – orzechy pekan zawierają blisko 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz są bogate w antyoksydanty.
W skrócie, wartości odżywcze orzechów pekan wyglądają następująco:
- 70% zawartości orzechów to nienasycone kwasy tłuszczowe
- 4% – węglowodany
- 9% – białka
- 5% – woda
- witaminy – ze szczególnym podkreśleniem obecności drogocennej witaminy E
Delikatny smak
Niewielkie, bo około 5 cm orzechy pecan mają delikatny smak, wzbogacony o słodką nutę. Przypominają w smaku i zapachu orzechy włoskie. Jednakże są znacznie bardziej miękkie i różnią się od nich także łupiną. Jest ona podłużna i gładka. Jako niezastąpiony dodatek do deserów czy słodkich wypieków, są dziś stosowane w kuchniach całego świata. Orzeszki świetnie smakują w różnorodnej odsłonie – zarówno surowe, na słono, kandyzowane czy suszone. Można więc stwierdzić, że mogą być przekąską uniwersalną i bardzo smaczną, a przy tym także zdrową.
Ile mają kalorii?
Zjadając sto gramów orzechów pekan, dostarczamy organizmowi około 700 kcal, dlatego też należy zachować umiar, aby nie przekroczyć swojego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Można jeść je w wersji solo, czy też jako dodatek do deserów, bądź muesli.
Spożycie dzienne
Warto pamiętać, że przed spożyciem orzechów pecan należałoby je namoczyć. Wszystko po to, by pozbyć się otaczającej je skórki, chroniącej przed drobnoustrojami. Orzechy podane w ten sposób zmniejszą obciążenie organizmu. Będą również bardziej miękkie. Dziennie warto je spożyć w objętości do kilku sztuk (około 30 g)– już tyle wystarczy, by pokryć zapotrzebowanie na cynk i witaminę B1 w wysokości 20%.
Niski indeks glikemiczny
Cenną właściwością orzechów pekan jest to, że mają one niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 15. Oznacza to, że są one trawione powoli, a więc nie powodują wahań poziomu glukozy we krwi i pozwalają cieszyć się uczuciem błogiej sytości na dłużej.
Czy wywołują alergię?
Orzeszki pekan jak i pozostałe orzechy mogą wywołać u niektórych osób alergię. Najsilniej jednak uczulają orzeszki ziemne. Objawy widoczne są po kilkunastu minutach od spożycia i zalicza się do nich zmiany skórne, obrzęk warg, zespół alergii jamy ustnej, odczyny anafilaktyczne, wodnisty i obfity katar, swędzenie i zaczerwienienie oczu, zaburzenia żołądkowo- jelitowe oraz zmiany ze strony układu nerwowego.
Jeśli jesteśmy uczuleni na orzechy, to nawet ich śladowe ilości mogą wywołać nieprzyjemne symptomy, dlatego też należy uważnie czytać etykiety, znajdujące się na kupowanych produktach żywnościowych.
Jaki wpływ na poziom cholesterolu?
Orzechy pecan są skarbnicą antyoksydantów, których właściwości sprawiają, że obniżeniu ulega poziom cholesterolu i pochłaniane są wolne rodniki. Po spożyciu orzeszków w przeciągu dwóch godzin zmniejsza się poziom utlenionego cholesterolu LDL już o 30%.
Czy są korzystne przy odchudzaniu?
Chociaż orzechy są kaloryczną przekąską, to po zjedzeniu 30 g z całą pewnością nie przytyjemy, a wręcz przeciwnie – nasz organizm będzie znacznie lepiej funkcjonował. Orzechy pekan pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym typu nadwaga. Najlepiej jest sięgać po surowe i świeże orzechy, a nie te w czekoladzie, czy też karmelu, czyli bez dodatków zwiększających ich kaloryczność.
Jakie mają znaczenie dla dzieci i kobiet w ciąży?
Podobno kobiety spożywające w czasie ciąży orzechy rodzą dzieci mniej narażone na alergię i astmę. Jako, że zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, możliwe jest zminimalizowanie ryzyka przedwczesnego porodu. Orzeszki pekan zawierają także kwas foliowy, który jest niezbędny zarówno w przypadku kobiet w ciąży, jak i tych starających się o potomstwo. Witamina B9 zapobiega ciężkim wadom wrodzonym płodu.
Z kolei duża zawartość witaminy E sprawia, że ściany macicy utrzymywane są we właściwym stanie, a ponadto łatwiej następuje przyjęcie się zapłodnionej komórki jajowej. Jedzenie orzechów w ciąży przyczynia się także do prawidłowego rozwoju zębów i kości u dzieci. Z kolei obecny w nich potas przeciwdziała dokuczliwym skurczom nóg. Jedzenie orzechów w ciąży z całą pewnością jest bardzo dobrym pomysłem pod warunkiem, że przyszła mama nie jest na nie uczulona. W razie jednak jakichkolwiek wątpliwości warto zasięgnąć porady lekarza prowadzącego.
Przepisy z orzechami pekan
Pomysłów na kulinarne wykorzystanie orzechów pecan jest naprawdę mnóstwo. Stanowią one głównie doskonały dodatek do ciast i słodkich deserów. Polecane są jako składnik w diecie niejadków oraz alergików – szczególnie dzieci, które uwielbiają grymasić przy stole.
Z przepisów warto wypróbować ten na tartę z orzechami pekan. Jakie składniki należy przygotować?
Składniki na ciasto kruche:
- 185 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody
Połączone ciasto kruche schłodzić w lodówce, po czym piec w formie o średnicy 24 cm przez 15 minut, w temperaturze 180ºC.
Składniki na nadzienie orzechowe:
- 2 szklanki (240 g) podpieczonych orzechów pekan
- 6 żółtek
- pół szklanki (175 g) złocistego syropu (golden syrupu)
- 100 g brązowego cukru
- 90 g masła, roztopionego
- 1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%
Wszystkie składniki poza orzechami zmiksować na gładką masę. Orzechy wysypać na spód tarty, po czym wylać na nie słodką masę i piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut. Po wystudzeniu warto podawać z bitą śmietaną lub syropem klonowym.
Podsumowanie
Orzechy pekan to bogaty pod względem właściwości odżywczych i zdrowotnych produkt żywnościowy, który powinien znaleźć się w jadłospisie każdego z nas, z wyjątkiem osób uczulonych na nie. Zamiast sięgania po syntetyczne i stosunkowo drogie suplementy diety można w przyjemny sposób dostarczyć organizmowi najważniejszych składników odżywczych, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
Są one smaczne i pożywne. Świetnie sprawdzają się jako przekąska, dodatek do lodów i ciast, czy też innych deserów. Zaleca się namaczać orzechy, dzięki czemu pozbywamy się większej ilości kwasu fitynowego i sprawiamy, że są one łatwiej strawne.
Warto bylo czekac na tak swietny artykul. Jeszcze nie jadlam ich, ale teraz na pewno sprobuje 🙂
A jaki pyszny krem z nich powstaje! Muszę znowu je kupić, dziękuje za przypomnienie o ich cennych właściwościach.