Drzewo macadamia rośnie w rejonach Australii, chociaż uprawia się je także na Hawajach, a jego owoce stanowią okrągłe pestkowce. Orzechy makadamia mogą być spożywane jako przekąska, dodatek do najróżniejszych potraw, czy też w wersji olejowej do skrapiania sałatek. Orzechy macadamia wyróżniają cenne wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne. Są one skarbnicą tłuszczów nienasyconych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto są nieocenione w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, w kosmetyce oraz w kuchni, ze względu na to, że orzechy macadamia mają smak delikatnie maślany. Co jest ukryte pod twardą łupiną tychże cennych orzechów?
Właściwości orzechów makadamia
Owoce drzewa makadamia charakteryzują się kremowym i lekko masłowym smakiem, a ponadto są słodkie, więc świetnie nadają się do przygotowywania kremów oraz mas do tortów. Z tego powodu znalazły szerokie zastosowanie w kuchni do produkcji najróżniejszych wypieków: ciast i ciasteczek. Jednak warto je spożywać również jako przekąskę oraz dodawać do sałatek, gdyż są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Uroczo prezentują się też jako dekoracja domowych słodkości i deserów. Znakomite kompozycje tworzą z sosami z dodatkiem anchois i czosnku.
Witaminy
Dostarczają dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego, skutecznie chroniąc przed wystąpieniem chorób serca, a do tego usprawniają pracę mózgu, a ponadto zmniejszają poziom cholesterolu frakcji LDL. Orzechy makadamia są źródłem żelaza, dzięki czemu dobrze wpływają na metabolizm komórkowy, a także przeciwdziałają niedokrwistości. Kryją w sobie również sporo wapnia, selenu, magnezu, miedzi i potasu, witaminy E oraz witamin z grupy B, a ponadto zawierają sporo błonnika pokarmowego. Regularne ich spożywanie skutecznie zapobiega stanom depresyjnym, zdenerwowaniu i zmęczeniu. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne, likwidując szkodliwe efekty działania wolnych rodników na organizm.
Okazuje się, że warto spożywać je także na diecie odchudzającej, gdyż badania potwierdzają, iż osoby uwzględniające je w swoim jadłospisie, są szczuplejsze. Spożywanie ich na surowo lub w wersji uprażonej pozwala uregulować poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają otyłości.
Orzechy makadamia, pomimo wysokiej zawartości kalorii mogą zatem stanowić bardzo zdrowy produkt, będąc istotnym elementem profilaktyki chorób serca i schorzeń nowotworowych. Warto więc w sposób właściwy i racjonalny wkomponować je do swojej diety, aby służyły naszemu zdrowiu i wspierały dobrą kondycję organizmu.
Właściwości oleju
Zimnotłoczony olej z orzeszków macadamia charakteryzuje się przyjemnym smakiem i zapachem, ale to nie jedyne jego zalety. Chociaż jest nieoceniony w kuchni, to świetnie sprawdza się także przy produkcji kosmetyków. Olej ten zawiera te same składniki mineralne, zdrowe tłuszcze, witaminy i substancje aktywne, co orzeszki. Dlatego też warto dodawać go na surowo do sałatek, a także do wypieków.
Dzięki temu można podkreślić smak orzechowych ciast i ciasteczek. Coraz częściej stosuje się olej macadamia jako zamiennik syropu, jak również w celu wzbogacenia koktajli owocowych i warzywnych. Nie dość, że jest to naturalna słodycz, to jeszcze można liczyć na zwiększenie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Olej z orzechów makadamia jest niezwykle ceniony w kosmetyce, gdyż posiada właściwości regenerujące oraz nawilżające, dzięki czemu zapewnia prawidłową ochronę przed fotostarzeniem. Dzięki sporej zawartości witaminy E przyczynia się do odmłodzenia skóry, nadania jej elastyczności oraz gładkości. Olejek ten wykorzystywany jest do wielu zabiegów modelujących, gdyż sprawdza się przy redukowaniu cellulitu, nieestetycznych rozstępów oraz nierówności.
Stosowany regularnie widocznie zmniejsza blizny oraz przyśpiesza gojenie się ran. Sprawdza się także do pielęgnacji włosów, szczególnie tych zniszczonych oraz przesuszonych, gdyż zapewnia im głębokie odżywienie oraz wygładzenie. Dzięki takim zabiegom włosy stają się błyszczące oraz łatwiej się układają. Olejek poleca się osobom mającym zaczerwienione i swędzące usta, jak również do codziennego demakijażu okolic oczu.
Kalorie
Kalorie w orzechach makadamia występują w naprawdę dużej liczbie, dlatego na jedną porcję powinno przypadać nie więcej, niż około 6 sztuk. Dietetycy zalecają, aby spożywać najwyżej garść orzechów kilka razy w tygodniu i to nie jako dodatkowa przekąska, lecz w zastępstwie innych produktów, np. niezdrowych i także kalorycznych chipsów.
Najkorzystniej dla zdrowia jest też sięgać po różne rodzaje orzechów, nie spożywać wciąż jednego gatunku. Mimo, iż orzechy zawierają sporo błonnika to duża ilość obecnego w nich tłuszczu może wywołać efekt w postaci obstrukcji.