Mąka kokosowa jest produktem bezglutenowym, hipoalergicznym, a zatem może być spożywana przez osoby zmagające się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi, celiakią i nietolerancją glutenu. Uzyskuje się ją ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego. Charakteryzuje się łagodnym zapachem i smakiem kokosa, co sprawia, że z powodzeniem można zastąpić nią przetworzoną mąkę pozbawioną wartości odżywczych. Przy tradycyjnych potrawach możemy mieszać mąkę kokosową z innymi rodzajami mąki i w ten sposób używać jej do wykonania praktycznie każdej potrawy. Wysoka zawartość białka i błonnika, niska zawartość tłuszczu oraz brak kwasu fitynowego to tylko niektóre z wielu korzystnych właściwości zdrowotnych, którymi charakteryzuje się mąka kokosowa. Na jakie profity dla naszego zdrowia możemy jeszcze liczyć?
Mąka kokosowa: właściwości
Mąka kokosowa jest dużo bardziej chłonna od mąk zbożowych, a więc jest znacznie bardziej wydajna, ponieważ do wypieków potrzebujemy jej czasem nawet o połowę mniej. Tą charakterystyczną cechę mąka kokosowa zawdzięcza dużej zawartości błonnika, który posiada zdolności absorpcji wilgoci, czego efektem jest pochłanianie dużej ilości płynów.
Jak wiadomo, błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit. Jest nieoceniony dla osób cierpiących na chroniczne zaparcia, pozwala pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii i niweluje wzdęcia.
Spożywanie produktów na bazie mąki kokosowej w istotnym stopniu wpływa na zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób układu sercowego, obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a ponadto pomaga zabezpieczyć się przed zmianami rakotwórczymi. Mąka kokosowa jest szczególnie polecana dla diabetyków, ponieważ zawiera niewielką ilość strawnych węglowodanów, więc nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Dzięki temu, że mąka kokosowa nie zawiera kwasu fitynowego obecnego w innych rodzajach mąk, znacznie ułatwia przyswajanie składników odżywczych oraz witamin i minerałów z pożywienia.
Dobroczynne tłuszcze
Orzech kokosowy jest skarbnicą cennych tłuszczów, które są łatwostrawne i podnoszą poziom energii na długo. Najbardziej korzystne są tłuszcze MCT, które działają ochronnie na nasz organizm, a poza tym wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwgrzybicze. To właśnie tłuszcze zawarte w mące kokosowej przyczyniają się do pobudzenia metabolizmu, co od dłuższego czasu wykorzystuje się z powodzeniem podczas kuracji odchudzających.
Białko
Mąka kokosowa obfituje w niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Nic więc dziwnego, że produkty na bazie mąki kokosowej są zalecane również kulturystom, którzy są weganami lub wegetarianami. Jest to dla takich osób świetny sposób na dostarczenie odpowiedniej ilości białka, które konieczne jest do naprawy starych komórek oraz do budowy nowych.
Kaloryczność
Pod względem kalorii mąka kokosowa również wypada korzystnie na tle innych dostępnych na rynku mąk. Zawiera ona ok. 330 kalorii w 100 gramach. Dla porównania, mąka pszenna zawiera 364 kalorie, mąka żytnia 349 kalorii, a orkiszowa mąka pełnoziarnista 316 kalorii.
Wartości odżywcze
Mąka kokosowa to nic innego jak wysuszone, odtłuszczone i drobno zmielone na pył mączny płatki kokosowe, czyli miąższ orzecha kokosowego. Jest on bogaty nie tylko w błonnik, ale także potas, magnez, fosfor oraz kwas foliowy. W 100 g mąki kokosowej znajduje się 12 g tłuszczu, 15 g węglowodanów, 16 g białka i 40 g błonnika. Stanowi ona bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które są jednak łatwo przyswajalne przez organizm, a ich metabolizm jest znacznie sprawniejszy, niż w przypadku tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego.
Średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) pochodzące z kokosa są cenione i popularne przede wszystkim przez wzgląd na obecność tzw. bulletproof coffee. MCT zaliczane są do substancji łatwostrawnych, dostarczających energię uwalnianą w powolny sposób i podkręcających metabolizm, czyli w praktyce znacznie zwiększających szybkość przemiany materii.
Białko zawarte w mące kokosowej nie ma w sobie wszystkich niezbędnych aminokwasów, jest ono jednak zdecydowanie ważne w procesie skutecznego zwiększenia dobowego spożycia białka, wspomagania budowy, jak również skutecznego utrzymania masy mięśniowej. Należy także wspomnieć, że mąka kokosowa zawiera najwięcej błonnika ze wszystkich dostępnych na rynku rodzajów mąk.
Wpływ na cukrzycę
Nieustanna kontrola cukru we krwi, jak również stałe nadzorowanie tego, jak wiele węglowodanów zostało spożytych – to codzienne życie wszystkich tych, którzy muszą radzić sobie z objawami cukrzycy. Mąka kokosowa zaliczana jest do tych produktów, które znacznie ograniczają wahania poziomu cukru we krwi – z uwzględnieniem rzecz jasna pozytywnego działania na rzecz diabetyków.
Zastosowanie mąki kokosowej
Mąka kokosowa jest produktem niezawierającym żadnych białkowych cząstek glutenu, które są silnymi alergenami mogącymi prowadzić do uszkodzenia komórek wyścielających jelito cienkie. To właśnie gluten zawarty w ziarnach przyczynia się także do uniemożliwienia wchłaniania składników odżywczych ze spożywanych przez nas pokarmów.
Regularne spożywanie produktów zawierających gluten może prowadzić do wzdęć, otępienia, problemów trawiennych, bólu głowy oraz wielu innych dolegliwości, które są nieprzyjemne w skutkach. Świetną alternatywą dla tych, którzy nie są w stanie zrezygnować z wypieków jest stawianie na produkty powstałe na bazie mąki kokosowej.
Obecnie na rynku nie ma najmniejszych problemów ze zdobyciem ekologicznej mąki ze zmielonego miąższu kokosa. Jest to produkt mający szerokie zastosowanie w kuchni – można jej używać jak inne mąki zbożowe, jadać na surowo jako dodatek do płatków śniadaniowych. Mąka ta w kuchni wykorzystywana jest przede wszystkim do przygotowania bezglutenowych, bogatych w błonnik, niskowęglowodanowych wypieków. Jest wręcz nieoceniona do wszelkich ciast, naleśników, czy też muffinków. Aby wzbogacić swoją dietę w błonnik można także dodać jedną lub dwie łyżki mąki kokosowej do koktajli, napojów, zup, a nawet dań na gorąco.
Mąka z kokosa z powodzeniem może zastąpić tradycyjną, pszenną. Tu jednak warto zwrócić uwagę na konieczność dostosowania proporcji. Z racji tego, że kokosowa mąka nie zawiera glutenu, aby skutecznie zlepić całość przygotowywanej masy, należy zwiększyć ilość jajek niezbędnych do wykorzystania w przepisie lub dodać mąkę konjak.