• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie 11 września 2016

Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa jest produktem bezglutenowym, hipoalergicznym, a zatem może być spożywana przez osoby zmagające się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi, celiakią i nietolerancją glutenu. Uzyskuje się ją ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego. Charakteryzuje się łagodnym zapachem i smakiem kokosa, co sprawia, że z powodzeniem można zastąpić nią przetworzoną mąkę pozbawioną wartości odżywczych. Przy tradycyjnych potrawach możemy mieszać mąkę kokosową z innymi rodzajami mąki i w ten sposób używać jej do wykonania praktycznie każdej potrawy. Wysoka zawartość białka i błonnika, niska zawartość tłuszczu oraz brak kwasu fitynowego to tylko niektóre z wielu korzystnych właściwości zdrowotnych, którymi charakteryzuje się mąka kokosowa. Na jakie profity dla naszego zdrowia możemy jeszcze liczyć?

Mąka kokosowa: właściwości

Mąka kokosowa jest dużo bardziej chłonna od mąk zbożowych, a więc jest znacznie bardziej wydajna, ponieważ do wypieków potrzebujemy jej czasem nawet o połowę mniej. Tą charakterystyczną cechę mąka kokosowa zawdzięcza dużej zawartości błonnika, który posiada zdolności absorpcji wilgoci, czego efektem jest pochłanianie dużej ilości płynów.

Jak wiadomo, błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit. Jest nieoceniony dla osób cierpiących na chroniczne zaparcia, pozwala pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii i niweluje wzdęcia.

mąka kokosowa właściwowści

Spożywanie produktów na bazie mąki kokosowej w istotnym stopniu wpływa na zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób układu sercowego, obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a ponadto pomaga zabezpieczyć się przed zmianami rakotwórczymi. Mąka kokosowa jest szczególnie polecana dla diabetyków, ponieważ zawiera niewielką ilość strawnych węglowodanów, więc nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Dzięki temu, że mąka kokosowa nie zawiera kwasu fitynowego obecnego w innych rodzajach mąk, znacznie ułatwia przyswajanie składników odżywczych oraz witamin i minerałów z pożywienia.

Dobroczynne tłuszcze

Orzech kokosowy jest skarbnicą cennych tłuszczów, które są łatwostrawne i podnoszą poziom energii na długo. Najbardziej korzystne są tłuszcze MCT, które działają ochronnie na nasz organizm, a poza tym wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwgrzybicze. To właśnie tłuszcze zawarte w mące kokosowej przyczyniają się do pobudzenia metabolizmu, co od dłuższego czasu wykorzystuje się z powodzeniem podczas kuracji odchudzających.

Białko

Mąka kokosowa obfituje w niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Nic więc dziwnego, że produkty na bazie mąki kokosowej są zalecane również kulturystom, którzy są weganami lub wegetarianami. Jest to dla takich osób świetny sposób na dostarczenie odpowiedniej ilości białka, które konieczne jest do naprawy starych komórek oraz do budowy nowych.

Kaloryczność

Pod względem kalorii mąka kokosowa również wypada korzystnie na tle innych dostępnych na rynku mąk. Zawiera ona ok. 330 kalorii w 100 gramach. Dla porównania, mąka pszenna zawiera 364 kalorie, mąka żytnia 349 kalorii, a orkiszowa mąka pełnoziarnista 316 kalorii.

Wartości odżywcze

Mąka kokosowa to nic innego jak wysuszone, odtłuszczone i drobno zmielone na pył mączny płatki kokosowe, czyli miąższ orzecha kokosowego. Jest on bogaty nie tylko w błonnik, ale także potas, magnez, fosfor oraz kwas foliowy. W  100 g mąki kokosowej znajduje się 12 g tłuszczu, 15 g węglowodanów, 16 g białka i 40 g błonnika. Stanowi ona bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które są jednak łatwo przyswajalne przez organizm, a ich metabolizm jest znacznie sprawniejszy, niż w przypadku tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego.

Średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) pochodzące z kokosa są cenione i popularne przede wszystkim przez wzgląd na obecność tzw. bulletproof coffee. MCT zaliczane są do substancji łatwostrawnych, dostarczających energię uwalnianą w powolny sposób i podkręcających metabolizm, czyli w praktyce znacznie zwiększających szybkość przemiany materii.

kokos owoce

Białko zawarte w mące kokosowej nie ma w sobie wszystkich niezbędnych aminokwasów, jest ono jednak zdecydowanie ważne w procesie skutecznego zwiększenia dobowego spożycia białka, wspomagania budowy, jak również skutecznego utrzymania masy mięśniowej. Należy także wspomnieć, że mąka kokosowa zawiera najwięcej błonnika ze wszystkich dostępnych na rynku rodzajów mąk.

Wpływ na cukrzycę

Nieustanna kontrola cukru we krwi, jak również stałe nadzorowanie tego, jak wiele węglowodanów zostało spożytych – to codzienne życie wszystkich tych, którzy muszą radzić sobie z objawami cukrzycy. Mąka kokosowa zaliczana jest do tych produktów, które znacznie ograniczają wahania poziomu cukru we krwi – z uwzględnieniem rzecz jasna pozytywnego działania na rzecz diabetyków.

Zastosowanie mąki kokosowej

Mąka kokosowa jest produktem niezawierającym żadnych białkowych cząstek glutenu, które są silnymi alergenami mogącymi prowadzić do uszkodzenia komórek wyścielających jelito cienkie. To właśnie gluten zawarty w ziarnach przyczynia się także do uniemożliwienia wchłaniania składników odżywczych ze spożywanych przez nas pokarmów.

Regularne spożywanie produktów zawierających gluten może prowadzić do wzdęć, otępienia, problemów trawiennych, bólu głowy oraz wielu innych dolegliwości, które są nieprzyjemne w skutkach. Świetną alternatywą dla tych, którzy nie są w stanie zrezygnować z wypieków jest stawianie na produkty powstałe na bazie mąki kokosowej.

mąka kokosowa zastosowanie

Obecnie na rynku nie ma najmniejszych problemów ze zdobyciem ekologicznej mąki ze zmielonego miąższu kokosa. Jest to produkt mający szerokie zastosowanie w kuchni – można jej używać jak inne mąki zbożowe, jadać na surowo jako dodatek do płatków śniadaniowych. Mąka ta w kuchni wykorzystywana jest przede wszystkim do przygotowania bezglutenowych, bogatych w błonnik, niskowęglowodanowych wypieków. Jest wręcz nieoceniona do wszelkich ciast, naleśników, czy też muffinków. Aby wzbogacić swoją dietę w błonnik można także dodać jedną lub dwie łyżki mąki kokosowej do koktajli, napojów, zup, a nawet dań na gorąco.

Mąka z kokosa z powodzeniem może zastąpić tradycyjną, pszenną. Tu jednak warto zwrócić uwagę na konieczność dostosowania proporcji. Z racji tego, że kokosowa mąka nie zawiera glutenu, aby skutecznie zlepić całość przygotowywanej masy, należy zwiększyć ilość jajek niezbędnych do wykorzystania w przepisie lub dodać mąkę konjak.


Polecane wpisy

  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
    Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne

Poprzedni wpis Suszone śliwki na zaparcia – sposób wart polecenia
Następny wpisCzubryca – skład, właściwości i zastosowanie przyprawy

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.