Produktem, który świetnie nadaje się jako ważny składnik codziennej diety dla osób niejedzących glutenu, jest mąka jaglana. Wytwarzana z kaszy jaglanej ma wyjątkowo bogate właściwości i świetnie wpływa na organizm człowieka. Może być też szeroko wykorzystywana w kuchni przy bardzo wielu daniach.
Mąka jaglana: właściwości
Mąka jaglana jest tworzona w procesie mielenia kaszy jaglanej, która z kolei powstaje z prosa. Pomimo tego, że mąka ta jest wyjątkowo lekkostrawna, ma w sobie wiele cennych składników odżywczych, które dobrze wpływają na nasze zdrowie, począwszy od pracy umysłu, aż po funkcjonowanie układu pokarmowego.
Wszystko to za sprawą jej bogatego w wartości odżywcze składu, zasadotwórczości oraz bezglutenowości. Są to też przyczyny sprawiające, że mąka jaglana nadaje się praktycznie dla każdego i świetnie sprawdza się jako ważny składnik dobrze zbilansowanej diety.
Wartości odżywcze
Skład mąki jaglanej bezglutenowej to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przede wszystkim można traktować ją jako ważne źródło węglowodanów, a więc i dobry zastrzyk zdrowej energii, który jest potrzebny praktycznie w każdej diecie.
Znajdziemy w niej też białka i nienasycone kwasy tłuszczowe wspierające proces utraty wagi, ale warto pamiętać, że mąka z kaszy jaglanej słynie z bogactwa witamin, a w szczególności witamin z grupy B. Jest to ważne chociażby dlatego, że witaminy te biorą udział w trawieniu tłuszczy, pomagają w dobrym funkcjonowaniu układu nerwowego i immunologicznego.
Mąka powstająca z kaszy jaglanej to także wiele cennych minerałów, takich jak potas, istotny w zachowaniu równowagi elektrolitowej, magnez, a także żelazo. Z kolei nie ma w niej dużej ilości sodu, co również jest korzystne dla naszego zdrowia.
Jaglana mąka jest też bogatym źródłem błonnika, który jest już dziś powszechnie znany jako produkt wspomagający odchudzanie, ponieważ reguluje pracę układu trawiennego i pozytywnie wpływa na stabilizację poziomu glukozy we krwi. Wszystko to przekłada się na uczucie sytości i mniejsze łaknienie.
Kalorie i indeks glikemiczny (IG)
100 gram mąki jaglanej bezglutenowej zawiera 373 kilokalorie. Przekładając to na bardziej kuchenne miary można powiedzieć, że w szklance, w której mieści się około 140 gramów mąki jaglanej znajdziemy 522 kilokalorie. Jest to zatem mniej więcej tyle samo kalorii ile w jednym pączku, ale oczywiście o zupełnie innej wartości składników.
Jeśli chodzi o indeks glikemiczny, to dla produktów jaglanych, w tym także dla mąki jaglanej, wynosi on 70. Podobnie jak wszystkie kasze, tak i kasza jaglana, a wraz z nią mąka, jest stosunkowo kaloryczna i o dość wysokim indeksie glikemicznym, co nie zmienia jej wyjątkowego wpływu na nasze zdrowie i właściwości odchudzających.
Walory zdrowotne
Przede wszystkim mąka tworzona z kaszy jaglanej w sposób naturalny nie zawiera w sobie glutenu, a więc tym samym nie uczula i świetnie nadaje się dla osób chorujących na celiakię. Poza tym jej ważną cechą charakterystyczną jest to, że jest wytwarzana z jedynej kaszy, która ma współczynnik zasadowy, a więc pozwala zachować odpowiedni poziom pH w organizmie. To z kolei jest bardzo istotne, jeśli chodzi o profilaktykę nowotworową.
Produkty jaglane, w tym również i mąka z prosa, świetnie sprawdzają się także w przypadku infekcji drożdżakowych, zakwaszenia organizmu, a zawarta w nich lecytyna ma dobry wpływ na naszą pamięć i regulację poziomu cholesterolu. Powinny ją też stosować wszystkie osoby, którym zależy na odpowiedniej detoksykacji organizmu. Wreszcie mąka jaglana działa jak słynne probiotyki stosowane chociażby w trakcie kuracji antybiotykowej, a więc dba o naszą florę bakteryjną oraz zawiera tryptofan, czyli aminokwas o działaniu antydepresyjnym.
Zastosowanie mąki jaglanej
Mąka jaglana zalicza się do grupy tak zwanych mąk bazowych, obok na przykład mąki ryżowej, owsianej oraz gryczanej. Charakteryzują się one dużą uniwersalnością w kwestii ich stosowalności, a więc nadają się do bardzo różnych dań i wypieków. Wszystko dlatego, że są dość miałkie, drobne i stosunkowo neutralne w smaku.
Z tego powodu mąki jaglanej można użyć praktycznie do wszystkiego, także tam, gdzie tradycyjnie stosuje się po prostu mąkę pszenną. Świetnie sprawdzi się zatem zarówno do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy też makaronów. Smaczny i godny polecenia jest również chleb jaglany.
Bardzo dobry artykuł, super przydatny, ale błagam – coś takiego jak „zakwaszenie organizmu” nie istnieje. Organizm zakwaszony to organizm martwy 🙂 Proszę przemyśleć ten fragment. Serdecznie pozdrawiam!