• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Suszone śliwki na zaparcia – sposób wart polecenia 6 września 2016

Suszone śliwki na zaparcia – sposób wart polecenia

Suszone śliwki na zaparcia – sposób wart polecenia

Śliwki uchodzą za jedne z najzdrowszych owoców, jakie możemy spożywać. Choć nie są bogate w witaminę C, to obecność w nich witamin A oraz rzadko występującej w owocach witaminy E sprawia, że są uznawane za wartościowe przeciwutleniacze. Właściwość tę wzmacniają występujące w nich żelazo, potas, wapń, magnez oraz fosfor. Śliwki to również niemała zawartość witamin z grupy B, które działają uspokajająco na system nerwowy i poprawiają samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne potęgują w śliwkach; szczególnie w odmianach o ciemnej barwie skórki,  polifenole: kwas chlorogenowy oraz katechiny. Taki skład śliwek sprawia, że działają one przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Suszone śliwki pod niektórymi względami zyskują przewagę nad ich postacią świeżą. Kryją w sobie bowiem o wiele więcej witaminy A oraz błonnika pokarmowego. Dlatego spożywanie ich pod taką właśnie postacią jest szczególnie rekomendowane, jako jeden ze skuteczniejszych, naturalnych sposobów walki z zaparciami.

Cudowna moc błonnika?

Od dawna wiadomo, że śliwki suszone są doskonałym, naturalnym i skutecznym środkiem w walce z zaparciami. Swoje właściwości zawdzięczają bogactwu obecnego w nich rozpuszczalnego błonnika- pektyn. Dzięki niemu usprawniają trawienie, wspomagają perystaltykę jelit, a co za tym idzie, regulują pracę całego układu trawiennego. Dawno już przestało być tajemnicą, że suszone śliwki na przeczyszczenie działają rewelacyjnie, dlatego owoce te stały się elementem składowym rozmaitych specyfików ułatwiających wypróżnianie i poprawiających cały proces trawienia.

Śliwki surowe zawierają siedmiokrotnie mniej błonnika pokarmowego od suszonych (suszone śliwki 10 g błonnika w 100 g). Dlatego, choć mają wpływ na tworzenie się korzystnych fizjologicznie mas kałowych, a dzięki kwasom winowemu i jabłkowemu pomagają pozbyć się zalegających resztek z przewodu pokarmowego, śliwki suszone są zdecydowanie skuteczniejszym sposobem na zaparcia.

suszone śliwki na przeczyszczenie

Rola sorbitolu w śliwkach suszonych

W skórce suszonych śliwek znajdują się duże ilości sorbitolu – nieprzyswajalnego alkoholu cukrowego, stwarzający bardzo korzystne warunki do bytowania i rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych.

Dzięki sorbitolowi flora jelit może prawidłowo funkcjonować. Sorbitol przyciąga też wodę, co nawilża jelita, pomaga zmiękczyć stolec i ułatwia wypróżnianie. Obecność sorbitolu sprawia, że zarówno śliwki suszone, jak i przygotowywane na ich bazie przetwory, takie jak sok, czy wywar z suszonych śliwek, są na zaparcia skutecznym, naturalnym środkiem.

Śliwka dobra, ale nie w nadmiarze!

Spożywania śliwek suszonych dotyczy stara zasada mówiąca o tym, że wszystko dobre, byle nie w nadmiarze. Korzystajmy więc z dobrodziejstwa, jakie przynoszą nam te smaczne owoce, ale czyńmy to z rozsądkiem.

Po pierwsze dlatego, że śliwki suszone to trzykrotnie więcej kalorii, niż surowe (w 100 g aż 360 kcal), po drugie, jeśli przesadzimy z ilością lub będziemy je spożywać zbyt często, zamiast uwolnić nas od obstrukcji i wyregulować trawienie, mogą powodować nieprzyjemne wzdęcia i rozwolnienie. W podobny sposób może zadziałać pity w nadmiarze kompot z tych owoców. Najkorzystniejszy efekt przyniesie regularne spożywanie kilku śliwek dziennie lub wypijanie 1 do 2 szklanek soku śliwkowego.

Przepisy na ich serwowanie

Jeśli mamy kłopot z uporczywymi zaparciami włączmy do codziennej diety suszone śliwki i sprawdźmy, jak na nas podziałają. Wystarczy spożywać 4- 5 śliwek, ale codziennie, i oczekiwać pozytywnej zmiany.

Podobne właściwości mają też sok z suszonych śliwek, ekstrakt z suszonych śliwek, czy wywar (kompot). Dobrym sposobem jest także zalewanie wrzątkiem 4-5 śliwek wieczorem i wypijanie naparu oraz zjadanie namoczonych owoców rano na czczo.

śliwki na zaparcia

Sposób na zaparcia dla dzieci i dla niemowląt

Bardzo często mamy borykają się z problemem zaparć u małych dzieci. Zastanawiają się wówczas, jaki naturalny sposób wybrać, aby pozbyć się tego problemu. U niemowląt od czwartego miesiąca życia zaleca się podawanie wywaru (kompotu) z suszonych śliwek, a w szóstym miesiącu można powolutku włączać tarte jabłuszko z suszonymi śliwkami. U starszych dzieci można spróbować podać pół szklanki kompotu z suszonych śliwek przed jedzeniem.

Suszone śliwki podawane przy zaparciach u dzieci w opinii wielu mam wykazują dużą skuteczność. Jednak w przypadku niemowląt i małych dzieci, przed wprowadzeniem jakiejkolwiek bardziej znaczącej zmiany w diecie zawsze zasięgnijmy porady u pediatry, aby nie zaszkodzić delikatnym organizmom.

Stosowanie przy zaparciach w ciąży

Okres ciąży to bardzo szczególny czas w życiu kobiety. I, choć przepełniony ogromną radością związaną z oczekiwaniem na dziecko, nie brak w nim trudniejszych momentów. Należą do nich niewątpliwie okresy, w których pojawiają się problemy z wypróżnianiem. Niestety problem zaparć dotyczy połowy ciężarnych. Pamiętając, że w okresie ciąży nie możemy sięgać po jakiekolwiek środki likwidujące zaparcia, szukamy naturalnych sposobów  na walkę z tym problemem.

Podpowiedzi od przyjaciółek i artykułów w internecie poświęconych temu tematowi nie brakuje. Wśród licznych porad znajdziemy również regularne spożywanie śliwek suszonych. Zjadane w umiarkowanych ilościach nie powodują nagłych, gwałtownych reakcji organizmu i rozmiękczając masy kałowe,  łagodnie przywracają normalne funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Uwaga

Pestki śliwek zawierają trującą dla nas amygdalinę, czyli związek, w skład którego wchodzi m. in. kwas pruski. Z tego powodu, wybierajmy na przetwory te gatunki śliwek, z których łatwo wyjąć pestkę.


Polecane wpisy

  • Witamina A - występowanie, zapotrzebowanie i działanie
    Witamina A - występowanie, zapotrzebowanie i działanie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
    Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
  • Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
    Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
    Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie

Poprzedni wpis Mieszanka studencka – chrup na zdrowie!
Następny wpisMąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

  • jarmeka
    31 grudnia 2016

    ja na zaparcia stosuję czopki eva/qu żadne naturalne sposoby (w tym śliwki) nie pomagały

    Odpowiedz
  • kala
    7 lutego 2017

    Ja wiem to wszystko o śliwkach, ale ja ich bardzo nie lubię – tego smaku. A żeby coś w ogóle pomogły to muszę się ich najeść naprawdę dużo, a to też nie jest do końca zdrowe. Już wolę wypić roztwór z dicopegu 10g. Przeważnie dwie saszetki wystarczają mi by poradzić sobie z zaparciem

    Odpowiedz
  • Karola
    15 maja 2019

    Sliwki faktycznie dzialaja, ale jak dla mnie sa zbyt gwaltowne i potem potrafie nawet pol dnia nie wyjsc z lazienki, zdecydowanie wole bardziej jakies dobre mieszanki siemienia lnianego z ziolami typu fibravitale, bo po nich chociaz normalnie fukncjonuje 😛

    Odpowiedz
  • luna
    30 września 2019

    nie ma problemu jak stosuje się takie metody. owoce i warzywa to doskonała forma dostarczania błonnika do organizmu. do tego jeszcze warto jest regulować sobie pracę jelit. mi w tym pomagają kapsułki debutir. świetnie działają i dzięki nim już dawno nie miałam rewolucji jelitowej.

    Odpowiedz
  • Monika
    18 sierpnia 2020

    Nie wiem mi w sumie śliwki nie pomagają mimo że są bogate w błonnik i ani świeże ani suszone, tabletek próbowałam ale miałam okropne po tym rozwolnienia no i w końcu się zdecydowałam na naturalne środki i zamówiłam zioła z siemieniem lnianym i babką płesznik i jajowatą i to dopiero stosując codziennie mi pomogło

    Odpowiedz
    • Marcin Buczak
      19 sierpnia 2020

      Dziękujemy za ten komentarz i cenne wskazówki. Śliwki rzeczywiście mogą doprowadzić do rozwolnienia, zwłaszcza w nadmiarze.

      Bardzo dobry na zaparcia jest sok z suszonych śliwek, ale trzeba stopniowo próbować, ile go wystarczy do załagodzenia problemu. Polecamy też uwzględnić w codziennej diecie oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek czy olej lniany. Jedna lub dwie łyżki dziennie powinny zmniejszyć zaparcia.

      Podsumowując, wymieniony przez Panią błonnik i siemię + oleje powinny w większości przypadków pomóc w zaparciach. Codzienny ruch – marsz, marszobieg czy bieganie również będą bardzo korzystne.

      Odpowiedz
  • Aneta
    31 sierpnia 2020

    Ja sporadycznie muszę się wspomagać wyżej zachwalanymi czopkami, mam taką pracę, że nie zawsze można to nazwać zdrowym stylem życia.

    Odpowiedz
  • marta
    31 sierpnia 2020

    dla mnie natomiast o wiele lepszym sposobem na zaparcia okazał się Debutir. ma w swoim składzie maślan sodu, który idealnie pomaga na problemy z zaparciami. teraz wypróżniam się regularnie i bez problemów.

    Odpowiedz
  • Weronika
    27 października 2020

    Dla mnie najlepszym sposobem na zaparcia są zioła z fibra vitale, które stosuję już naprawdę sporo. Przez moment odstawiłam i wtedy mi się znów zebrało dużo toksyn i znów miałam problem z zaparciami

    Odpowiedz
  • Asia
    6 listopada 2020

    Ja w przypadku zaparć stosuje czopki evaqu. Pierwszy raz używałam ich gdy byłam w ciąży i wtedy wszystkie naturalne sposoby zawodziły. Evaqu są bezpieczne, naturalnie i nie uzależniają.
    Mam w domu na wszelki wypadek. Jest również wersja dla dzieci

    Odpowiedz
  • Ficus88
    24 listopada 2020

    @Weronika Jak byś jeszcze dołożyła do tego dietę i ćwiczenia to w ogóle byłoby super i byś nie miała tych nawracających problemów, bo zioła o których mówisz znam i wiem, że super działają

    Odpowiedz
  • Karolina
    31 stycznia 2021

    Od dłużego czasu dopadają mnie maga zaparcia, szczególnie jak zjem czekoladę. Jestem strasznym łakomczuchem i często nie mogę sobie odmówić słodkości. Muszę się wspomagać tymi czopkami, o których wspominacie, bez nichn to chyba bym w ogóle się nie wypróżniła.

    Odpowiedz
  • Zuzka
    23 kwietnia 2021

    co prawda śliwki są bogate w błonnik, ale że tak to ujmę, zbyt szybko i gwałtownie pomagają przy zaparciach XD ze skrajności w skrajność. Ja zdecydowanie wolę trochę dłuższe i łagodniejsze rozwiązania. Ratuje siebie wtedy naparem z siemieniem lnianym z babką jajowatą i babką płesznik. Po kilku dniach jest duża różnica, a gdzieś po 2 tyg problem mija całkowicie

    Odpowiedz
  • Marika
    29 września 2021

    kurczę, próbowałam, ale nie cierpię smaku śliwek. A żałuję ;p no ale siemię lniane z babką jajowatą i babką płesznik też działa świetnie

    Odpowiedz
    • Marcin Buczak
      29 września 2021

      Polecamy do tego 2-3 łyżki dziennie dobrego oleju zimnotłoczonego, np. oleju lnianego, oliwy z oliwek, czy oleju rzepakowego 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.