Mąka z pszenicy durum (semolina) bardzo dobrze wpływa na zdrowie człowieka, pomagając w poprawnym funkcjonowaniu najróżniejszych układów w jego organizmie oraz wspierając jego walkę o dobrą sylwetkę. Zdrowa, bogata w minerały i pożywna (ze względu na skrobię), powinna być ważnym elementem zbilansowanej i zdrowej diety.
Mąka durum – właściwości
Pszenica durum to specjalny, wyselekcjonowany rodzaj zboża, który charakteryzuje się twardym, szklistym ziarnem i bursztynowo- żółtym bielmem. Pochodzi z Azji Środkowej i jest znana ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka i właściwości odchudzających.
Semolina, bo tak się najczęściej określa mąkę wykonaną z tego rodzaju pszenicy, jest dużo bogatsza w różnego rodzaju minerały od mąki ze zwykłej, tradycyjnej pszenicy. Dzięki temu ma korzystne działanie dla naszego układu odpornościowego, pokarmowego, krwionośnego, ale też chociażby dla naszych oczu oraz mózgu.
Najważniejszy jest tu fakt, że w mące otrzymanej z pszenicy durum znajduje się dużo więcej minerałów, witamin i błonnika pokarmowego niż w tej z pszenicy zwykłej. Semolina jest bogatym źródłem białka, witaminy B, kwasu pantotenowego i luteiny.
Poza tym znajdziemy w niej takie minerały jak magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, a także cynk. Wszystko to sprawia, że ma ona bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka i codzienne funkcjonowanie jego organizmu. Dzięki luteinie jest dobrym wsparciem dla naszych oczu chroniąc je przed różnego rodzaju zwyrodnieniami, ale także i dla skóry.
Sprawdza się też w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Duża zawartość cynku wspiera procesy intelektualne zachodzące w naszym mózgu oraz chroni przed starczą demencją, zapobiegając równocześnie pękaniu i uszkodzeniu naczyń włosowatych. Z kolei wsparcie produkcji limfocytów T przekłada się bezpośrednio na sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.
Żelazo i kwas foliowy chronią nas przed anemią; w ten sposób zabezpieczymy się też przed wypadaniem włosów i niedokrwistością. Zatem jak doskonale widać, mąka z pszenicy durum, czyli tak zwana semolina zawiera w sobie dużo składników cennych dla naszego zdrowia, więc powinna być stałym elementem naszej diety.
Kalorie i indeks glikemiczny
Jeśli chodzi o wartość kaloryczną tego produktu to w stu gramach semoliny znajdują się 323 kcal, z czego najwięcej to węglowodany – 63 gramy (przede wszystkim długo rozkładająca się skrobia, która zapewnia uczucie sytości przez długi okres czasu), białka – 7 g, a także błonnik – 2 g i tłuszcze.
Jest to mniejsza ilość kalorii niż w przeciętnej, tradycyjnej mące pszennej. Charakterystyczny jest też jej niższy indeks glikemiczny w porównaniu do produktów ze zwykłej pszenicy, a wynosi on 35 w przypadku przyrządzonego z tej mąki makaronu przy odpowiedniej długości jego gotowania (jeśli jest on gotowany zbyt długo wtedy indeks może wynieść nawet ponad 55).
Gluten
Złą informacją dla osób chorych na celiakię i wszystkich tych, którzy w codziennym odżywianiu praktykują dietę bezglutenową jest fakt, że mąka z pszenicy durum wciąż zawiera w sobie gluten. Z tego powodu jest niewskazana dla osób cierpiących na jego nietolerancję.
Odchudzanie
Produkty z semoliny są niezwykle często polecane jako dobre rozwiązanie dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ pozwalają zyskać i utrzymać zadbaną, szczupłą sylwetkę. Chociaż oczywiście kluczem do pełnego sukcesu jest dobrze zbilansowana dieta oraz zestaw odpowiednich, regularnych ćwiczeń, to jednak produkty z mąki durum mogą stanowić świetny i ważny element tego zestawu. Głównie za sprawą zawartych w niej skrobi, które powoli uwalniając się do organizmu gwarantują poczucie sytości na długo, a więc zmniejszają łaknienie. Takie samo zastosowanie ma zawarty w semolinie gluten.
Zastosowanie mąki semoliny
Mąkę z pszenicy durum bardzo często określa się mianem makaronowej i to nie bez powodu. Jest wprost stworzona do produkcji, także domowej, wszelkiego rodzaju makaronów, które dzięki temu zyskają jej wszystkie najważniejsze walory odżywcze.
Własnoręcznie przygotowany makaron przy użyciu mąki durum będzie nie tylko niezwykle smaczny, ale też i zdrowy. To jednak oczywiście nie wszystko; semolina może być śmiało stosowana po prostu w ramach zamiennika dla mąki białej i znaleźć się w chlebie, pizzy, pierogach, a nawet cieście. Dlatego warto się jej nie bać i wprowadzić ją do swojej codziennej diety, może trochę przy tym eksperymentując. Z pewnością będzie to z dużą korzyścią dla całego organizmu oraz naszej sylwetki.