Picie herbaty to w wielu krajach rytuał, a jej przygotowaniu towarzyszy prawdziwy ceremoniał. Dzięki odpowiedniemu przyrządzaniu herbaty możemy cieszyć się jej wyjątkowym smakiem oraz cennymi właściwościami odżywczymi.Warto więc wiedzieć, jakie rodzaje herbat korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie, a także które są najlepsze i najcenniejsze dla naszego organizmu.
Zanim jednak opowiemy szerzej o jej właściwościach, zacząć musimy od początku…
Z czym to się pije, czyli czym właściwie jest herbata?
Można pokusić się o stwierdzenie, że herbata jest jednym z najpopularniejszych, a może nawet i tym najbardziej popularnym napojem wypijanym w Polsce. Każdy niemal wie, jak wygląda i smakuje, choć z pewnością zaledwie niewiele osób byłaby w stanie powiedzieć, czym tak naprawdę herbata jest. A definicja jest dość prosta, bowiem herbatą nazwiemy napar, który przyrządza się z roślin z rodzaju Camellia, konkretnie zaś z ich liści oraz pąków. Istnieje wiele odmian tego gatunku, co wpływa znacząco na smak parzonej herbaty. Wszystkie jednak, pomimo swojej odrębności należą do grupy herbat chińskich, czyli Camellia sinensis.
Samo określenie herbata traktowane jest dość luźno, przez co „herbatą” określa się również przeróżne napary z ziół, czy owocowego suszu. Z uwagi na ich popularność oraz walory, także i im poświęcimy uwagę. Ich wybór jest tak wielki, że opowiemy o nich zaledwie skrótowo.
Krótka historia parzenia
Herbata to napój, który pijemy od tysięcy lat. Szacuje się, iż sposób przyrządzania znany jest od blisko 4 tysięcy lat, co w konsekwencji sprawiło, iż w tak długim czasie powstało mnóstwo zwyczajów dotyczących spożywania tego naparu. Któż z nas nie słyszał choćby o brytyjskim tea time, czy japońskiej ceremonii picia herbaty? Istnieje też zwyczaj parzenia czaju, yerba mate i szereg innych przykładów na parzenie oraz spożywanie napojów powstałych na bazie tradycyjnej herbaty.
Istotną kwestią jest ponadto fakt, iż różne rodzaje i gatunki herbat wymagają zupełnie innego sposobu przyrządzania.
Sposób parzenia herbaty:
- Herbata czarna powinna być zalana wrzątkiem, czyli wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Samo zaparzanie trwa od 3 do 5 minut. Zbyt długie parzenie sprawia, że czarna herbata robi się gorzka, a także jej właściwości zostają zneutralizowane. Dzieje się tak przez wytwarzanie taniny, która jest substancją neutralizującą kofeinę i teofilinę.
- Herbata biała – to jeden z najbardziej wykwintnych napojów. Jest to herbata, którą zaparza się w temperaturze 85 stopni Celsjusza w czasie około 5 do 7 minut, aby wydobyć pełnię smaku i aromatu napoju.
- Herbata zielona – napar ten zaparza się w stosunkowo niewysokiej temperaturze, bo wynoszącej 60 do 80 stopni Celsjusza. Zaparzanie herbaty trwa krótko, bo maksimum 3 minuty. Czas i temperatura uzależnione są od rodzaju herbaty: inaczej parzona jest herbata zielona liściasta Yunnan, inaczej zielona herbata ekspresowa, etc. Co istotne, liściastą zieloną herbatę parzyć można aż do 3 razy, z czego napar drugi to zwykle ten o najwyższej wartości zdrowotnej, zaś pierwszy przez znawców herbat jest wylewany.
- Herbata czerwona zwana też często zamiennie czerwona herbata pu-erh jest napojem, jaki parzymy maksymalnie do 3 minut. Parzyć należy ją w temperaturze około 90 do 100 stopni Celsjusza w czasie 3 minut. Atutem tego rodzaju herbaty jest możliwość wielokrotnego jej parzenia.
- Herbata żółta – można zaparzać ją wielokrotnie w temperaturze 80 stopni Celsjusza, wydobywając z niej smaczny aromat i smak, jednak za każdym razem pamiętając, iż z kolejnym parzeniem czas tej czynności należy wydłużyć. Pierwsze parzenie powinno być krótkie i trwać około 1 do 3 minut.
- Yerba Mate – to napój, który parzymy na wiele sposobów w zależności od kraju, z jakiego pochodzi. Najważniejsze jest tu jednak, by parzyć ją w drewnianym naczyniu, najlepiej tykwie, a także pić przez bombillę. Susz zalewa się wodą o temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Można jednak zrobić wiele odstępstw od tej zasady, co zależne jest od upodobań indywidualnych. Ważne jednak, by nie zalewać naparu wrzątkiem.
Do wyboru, do koloru… rodzaje herbat
Wśród licznych rodzajów i gatunków herbat do najbardziej popularnych z pewnością należą czarna, zielona oraz czerwona (Pu-erh). Właśnie dlatego omówimy najpopularniejsze z nich oraz naszym zdaniem najciekawsze pod względem właściwości odżywczych i smakowych. Będzie to swoisty, dość subiektywny przewodnik po herbatach i jej gatunkach.
Herbata czarna
Znakomity w smaku napar o czerwonej barwie oraz wyjątkowo przyjemnym aromacie – w ten sposób opisać możemy pokrótce herbatę czarną. Spożywać należy ją ciepłą, aby cieszyć się pełnią jej smaku. Wśród najbardziej znanych i popularnych czarnych herbat wymienić możemy Assam, Cejlon oraz Darjeeling. Inne znakomite i warte uwagi to: herbata czarna yunnan, czarna herbata earl grey, czy herbata czarna ahmad.
Właściwości
Picie czarnej herbaty daje znaczny zastrzyk energii, herbaty z tego gatunku bowiem działają wyjątkowo pobudzająco, z uwagi na dużą zawartość teiny. Picie jej to równocześnie sposób na zdrowie układu pokarmowego. Udowodnione jest, iż herbata hamuje rozwijanie się bakterii i wpływa na wydzielanie soków trawiennych. Warto sięgnąć po nią również po ty, by obniżyć ciśnienie krwi. Dzięki temu jednocześnie zmniejszy się ryzyko zachorowań na wiele chorób serca. Ważną informacją może okazać się też fakt, iż czarna herbata to sprzymierzeniec zdrowych i pięknych zębów, a to za sprawą występowania w niej fluoru, który, jak wiadomo, działa ochronnie na zęby i zapobiega powstawaniu próchnicy.
Herbata czarna w sklepie Oliwka24
Nasz sklep internetowy z żywnością oferuje mnóstwo znakomitych herbat czarnych. Zaskoczy Was tu niejedna czarna herbata ekspresowa, jak i herbata liściasta. Duży wybór to znakomita okazja do znalezienia ulubionego smaku i aromatu, a także wypróbowania różnych innych, nietypowych i ciekawych propozycji.
Herbata biała
Biała herbata posiada piękną srebrzystą barwę z jasnym blaskiem. Kolor ten to efekt procesu produkcji tego wyjątkowego pod każdym względem napoju. Dzięki ochronie krzewów herbaty przed słońcem, rosnące listki nie wykształcają zielonego barwnika, czyli chlorofilu. W następstwie szybko więdną, a po wysuszeniu ich herbata uzyskuje biały kolor.
Zalety
Osoby, które chętnie sięgają po białą herbatę często wskazują, iż duże znaczenie dla wyboru właśnie tego naparu miał fakt, iż jest to istny eliksir młodości. Jest to efektem dużej zawartości w herbacie polifenoli, które chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Pod względem ich ilości to absolutny fenomen (nawet w zestawieniu z zieloną herbatą, którą przewyższa ponad dwukrotnie w tej kwestii). Warto więc pić herbatę białą w trosce o swoje zdrowie oraz wygląd.
Działanie
Białe herbaty posiadają znakomite właściwości lecznicze i zdrowotne. Dzieje się tak dzięki świetnemu składowi herbat. Znajdziemy w nich witaminę C, kofeinę, związki antyoksydacyjne oraz antymutagenne. Tym samym picie białej herbaty działa pozytywnie na odporność, znacznie ją wzmacniając, a ponadto łagodzi różnorodne stresy, jak i napięcia. Dzięki kofeinie herbata biała działa silnie pobudzająco, a także orzeźwiająco, można zatem zastąpić nią kawę.
Gdzie kupić
Możliwości zakupu herbaty białej są dziś naprawdę duże. Posiada ją w zasadzie każdy sklep online ze zdrową żywnością. Także i w naszym sklepie zaopatrzyć można się w zdrowe herbaty, w tym w znakomitą herbatę Thea Indis. To prawdopodobnie najlepsza herbata w torebkach, która ma niezwykle delikatny smak, lekko słodkawy i jednocześnie szalenie orzeźwiający.
Herbata zielona
Herbaty zielone to popularne na całym świecie napoje, które odgrywają rozmaitą rolę w zależności od sposobu parzenia naparu. Przyrządza się je wyłącznie z Camellia Sinensis, czyli herbaty chińskiej. Tego typu herbaty zyskały olbrzymią popularność na całym świecie z uwagi na łatwość parzenia oraz znakomite właściwości.
Herbaty zielone: rodzaje
Istnieje wiele rodzajów zielonej herbaty. Owa różnorodność i mnogość gatunków sprawia, że warto sięgać po różne jej rodzaje, by przekonać się, jak niesamowity smak może ona mieć, a zarazem poznać jej właściwości. Do najpopularniejszych herbat należą chińskie, japońskie, cejlońskie oraz Kahwa. Z pewnością w związku z faktem, iż istnieje tu tak duża różnorodność, niejedna osoba zastanawia się, jaka jest najlepsza zielona herbata. Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta, jest to bowiem rzecz gustu. Możemy jedynie powiedzieć, iż jedną z najsłynniejszych herbat na świecie jest herbata chińska Longjing. Obok niej popularne są również Hui Ming, Long Ding, Rain Flower, Yu Lu, czy Mao Jian. Dużą popularnością cieszą się również japońskie zielone herbaty, takie jak chociażby Bancha, Sencha, czy Matcha. W Polsce uznanie szerokiego grona smakoszy herbat zdobyły zielona herbata cejlońska, jak i herbata zielona Yunnan.
Herbaty zielone liściaste kontra zielona herbata w torebkach
Czy herbata zielona ekspresowa przewyższa swoimi właściwościami herbatę liściastą? Zarówno jedna, jak i druga zachowują swoje właściwości pod warunkiem, iż zaparzane są w odpowiedni sposób. Prawdziwa zielona herbata to źródło zdrowia i znakomitych właściwości. Uważa się, że zielona herbata najlepsza jest w walce z nadwagą, jak i w profilaktyce chorób serca, czy niektórych nowotworów.
Zielona herbata wpływa korzystnie na układ pokarmowy, obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność organizmu, a nawet chroni zęby przed próchnicą. To jednocześnie napar, który w zależności od sposobu parzenia może działać zarówno uspokajająco, jak i orzeźwiająco i pobudzająco.
Herbata zielona może być pita zarówno w swojej podstawowej formie, jak i z dodatkami. Znakomita jest chociażby zielona herbata z cytryną, z imbirem, czy jaśminowa.
Herbata czerwona
Jednym z popularniejszych naparów jest herbata czerwona, znana też pod inną nazwą – herbata rooibos. To herbata, która pozyskiwana jest dzięki poddaniu liści krótkiej fermentacji. Proces ten sprawia, że ich krawędzie zabarwiają się na piękny, czerwony kolor, zaś napar zyskuje ciekawy smak oraz aromat, który można nazwać ziemisto- korzennym. Kolebką tego rodzaju herbaty, jak w większości przypadków jest Azja, a dokładniej Chiny oraz Tajwan.
Właściwości
Czerwona herbata znana jest z wielu dobroczynnych dla organizmu właściwości. Jedną z bodaj najbardziej znanych jej odmian jest czerwona herbata pu-erh. Jest ona często nazywana zabójcą tłuszczu, z uwagi na przyspieszanie metabolizmu oraz znakomite spalanie tłuszczów właśnie. Tym samym działa świetnie na odchudzanie, wspomagając osoby walczące z nadwagą.
Wpływ czerwonej herbaty na organizm nie ogranicza się wyłącznie do odchudzania. Czerwona herbata pobudza nie tylko soki trawienne, ale i nasz umysł. To dzięki tej pysznej herbacie wzmacnia się koncentracja i pamięć, a także … poprawia nastrój. Ponadto herbata rooibos czerwona jest znakomitym sposobem na pozbycie się z organizmu toksyn, jak i na piękny uśmiech gwarantowany przez zdrowe zęby.
Herbata ziołowa
Herbatka ziołowa to napój, który warto pić, by wspomóc swoje zdrowie. Napary ziołowe sporządzane są poprzez zalanie suszu, czy ekspresowej torebki gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Dla osób zastanawiających się, jaka jest najlepsza herbata: w torebkach, czy może jednak sypana, spieszymy wyjaśnić, iż przyjęło się, że cenniejsza jest herbata suszona. Opinia ta nie pokrywa się jednak z rzeczywistością, bowiem zarówno jedne herbaty ziołowe, jak i drugie cieszą swoją znakomitą wartością zdrowotną, pod warunkiem, że zaparzamy je w sposób prawidłowy.
Najpopularniejsze zdrowe herbaty ziołowe to kategoria herbat, która posiada rozmaite właściwości zdrowotne i oddziałuje na funkcjonowanie różnych narządów i układów w naszym organizmie. Najchętniej wybierane herbaty ziołowe to:
- POKRZYWA
Herbata pokrzywowa to napar szczególnie przydatny kobietom w ciąży oraz karmiącym. Jej dużym atutem jest obecność w znacznych ilościach wapnia, żelaza oraz rozmaitych witamin, które niezbędne są tak mamie, jak i dziecku. To również napar, który wpływa na pobudzenie laktacji.
- MIĘTA
Herbatka ziołowa – mięta jest środkiem działającym rozkurczowo. Polecana szczególnie kobietom w czasie menstruacji. Niezbędna dla osób z problemami trawiennymi. Jej dodatkowe walory to działanie moczopędne oraz wzmagające apetyt. Warto więc podawać miętę niejadkom. Herbata miętowa uwielbiana jest przez smakoszy – serwowana przede wszystkim na zimno z lodem oraz cytryną.
- MELISA
Herbatka ziołowa z melisy jest napojem, który skutecznie koi nerwy. Warto pić filiżankę melisy przed zaśnięciem, gdyż znacznie ułatwia ona zasypianie. To również środek niezbędny do walki z migreną, czy wzmacniający odporność. Ważne jednak jest regularne picie melisy, by uzyskać pożądany efekt.
- RUMIANEK
Herbatka rumiankowa jest środkiem o łagodnym działaniu przeciwzapalnym oraz rozkurczowym. Jest znakomitym naparem przeciwdziałającym zaburzeniom żołądkowo – jelitowym. Można stosować na kolki u niemowląt.
- SZAŁWIA
Najlepsza herbata ziołowa dla cukrzyków? Bezapelacyjnie jest to szałwia – herbata ziołowa. Jest ona szczególnie polecana diabetykom, jak i osobom chorującym na astmę. Zioło to ma właściwości wprost uniwersalne. Bogactwo składników mineralnych, jakie zawiera, pozytywnie wpływa na leczenie gardła, jamy ustnej, czy przeciwdziała niestrawności.
- BRATEK
Herbata z bratka jest napojem, który poleca się osobom mającym rozmaite schorzenia. Jej właściwości szczególnie docenią osoby z problemami skórnymi, czy chorujące często na górne drogi oddechowe oraz te z wolną przemianą materii. To niebywale cenne ziele lecznicze jest polecane również na leczenie trądziku młodzieńczego oraz wysypek uczuleniowych, czy odparzeń skórnych. Jest to jednocześnie świetna herbatka ziołowa na odchudzanie.
- HERBATA Z POKRZYWY I SKRZYPU
Herbata z pokrzywy to ratunek w dolegliwościach żołądkowych. Świetnie sprawdza się również w przypadku problemów z drogami moczowymi, a także wspomaga pracę wątroby oraz jelit. To cenne zioło często występuje w zestawieniach z innymi naturalnymi roślinami. Dobrym przykładem może być chociażby herbata z pokrywy i skrzypu polnego.
- HERBATA Z KWIATU LIPY
Herbata z kwiatu lipy jest napojem, który warto pić codziennie z uwagi na znakomite działanie na górne drogi oddechowe. Dlatego też wszystkie osoby odczuwające dolegliwości w tym obszarze powinny sięgnąć właśnie po ten napój. Pomoże ponadto w problemach z kaszlem, ukoi nerwy, a także wspomoże w walce z zaburzeniami potliwości.
Herbaty ziołowo – owocowe
Wariacja herbat ziołowych połączonych z rozmaitymi owocami sprawdza się przede wszystkim w przypadku osób, które nie przepadają za specyficznym smakiem herbat ziołowych, a które z rozmaitych przyczyn nie chcą z nich rezygnować. Rozmaite zestawienia ziołowo – owocowe sprawiają, iż wzrasta wartość odżywcza herbat, a ich walory smakowe znacznie podnoszą się. To jednocześnie dobre i zdrowe herbaty, które warto wprowadzić do swojej diety.
Herbaty owocowe
Herbata owocowa jest alternatywą dla herbaty tradycyjnej czarnej, czy czerwonej. W jej składzie znaleźć można kawałki owoców lub też owocowy susz, w przeciwieństwie do herbat tradycyjnych, w których występują suszone liście krzewu herbacianego.
Istnieje bardzo duża ilość odmian owocowych herbat. Warto sięgać tu po te najlepsze, bowiem posiadają one znacznie korzystniejsze dla nas właściwości.
Właściwości
Myśląc o właściwościach zdrowotnych herbat owocowych należy wziąć pod uwagę przede wszystkim ich skład. To bowiem od składników herbaty zależeć będzie, jakie konkretnie właściwości będzie posiadać.
Do najpopularniejszych owocowych herbat z całą pewnością należy kilka. Są to: herbata malinowa, herbata z aronii, herbaty owocowe z suszu, herbata z czarnej porzeczki, herbata z dzikiej róży, herbata z żurawiną, a także herbata z hibiskusa.
Czy jest zdrowa?
Pijąc dobre herbaty owocowe liczyć można na to, iż będą one dostarczać mnóstwa potrzebnych organizmowi składników. Im więcej w składzie herbaty owoców, tym zdrowsza i bardziej wartościowa jest herbatka owocowa. Właśnie dlatego ważne jest, by przed zakupem herbaty sprawdzić dokładnie jej skład, by następnie cieszyć się znakomitym smakiem oraz właściwościami ulubionego napoju.
Jak pić?
Herbata z owocami ma ten wielki atut, iż możemy pić ją zarówno ciepłą, jak i zimną. W zależności od tego, czy chcemy, by napój ten ogrzał nas lub orzeźwił, wybieramy, w jaki sposób zaserwujemy herbatę sobie, znajomym, czy pozostałym domownikom. Znakomicie w takiej podwójnej roli sprawdza się np. herbata malinowa, herbata z dzikiej róży, a także herbata z wanilią, czy też herbata z hibiskusem.
Znakomicie smakuje zarówno herbata w torebkach, jak i herbata owocowa sypana. Tak jak i w przypadku innych rodzajów naparów, zdrowa herbata owocowa to zarówno ta z ekspresu, jak i liściasta.
Yerba Mate
Ostatnia w naszym zestawieniu herbata z ostrokrzewu paragwajskiego to napój zyskujący w Polsce coraz większą popularność. Zwana jest też zamiennie yerba mate. Liczba zwolenników tego dość specyficznego w smaku napoju wzrasta wprost w galopującym tempie. I nie jest to efekt swoistej mody, którą propagują, m.in. znana podróżniczka Beata Pawlikowska, ale znakomitych właściwości, które przypisuje się temu naparowi.
Jednak popularność herbata zyskała tak naprawdę w XVII wieku, kiedy to do dorzecza Parany dotarli Jezuici, którzy zauważyli, iż zamieszkujące te tereny plemię Guarani rozkoszuje się smakiem liści jednego z krzewów, który w późniejszym czasie zyskał miano ostrokrzewu paragwajskiego. Już w owym czasie zauważono, iż żucie liści krzewu wpływa pozytywnie na ludzki organizm, między innymi dzięki likwidowaniu zmęczenia, łagodzeniu uczucia głodu, czy rozjaśnianiu umysłu.
Parzenie
Jak wspomniane zostało już we wcześniejszej części artykułu, yerba mate przygotowywana jest w specjalnych naczyniach zwanych mate, terere lub guampa. W przypadku mate są one zwykle naczynkami z tykwy, choć często używa się naczyń z ceramiki lub drewna. Z kolei guampa wykonane są z bawolich rogów lub racicy krowiej.
Aby przygotować yerba mate potrzebna jest zatem tykwa oraz susz. W zależności od tego, jak mocny chcemy mieć napar, nasypać należy do niego odpowiednią ilość, czyli od ćwierć naczynia aż po ¾ jego objętości. Tak przygotowany susz należy zatkać ręką, odwrócić do góry dnem i potrząsnąć. Następnie znowu odwraca się naczynie, tym razem tak, by susz uformował się po skosie, po czym dodaje bombillę. W ten sposób przygotowane liście zalewa się niewielką ilością ostudzonej wody o temperaturze w przybliżeniu 65 do 84 stopni Celsjusza, w zależności od gatunku suszu. Tak przygotowaną kompozycję pozostawia się aż do wchłonięcia wody, po czym dolewa wodę do pełna. Taki napar uzupełnia się od kilku do kilkunastu razy.
Smak
Aby wydobyć pełnię smaku yerba mate, musi być ona parzona 3 do 5 minut. Wiedzieć należy, że smak ten jest bardzo mocny i niezwykle charakterystyczny, a wiele osób, które po raz pierwszy mają do czynienia z naparem określają go wręcz jako … niedobry. To oczywiście kwestia przyzwyczajenia oraz gustu, w większości przypadków jednak, yerba zaczyna być uważana za znakomitą, po przyzwyczajeniu się do specyficznego aromatu i smaku, czyli po kilku próbach konsumpcji.
Yerba mate a zdrowie
Napój ten jest znakomitym środkiem, który działa na organizm detoksykacyjnie. To równocześnie idealny sposób na zregenerowanie się oraz odzyskanie sił, dlatego też wiele osób rezygnuje zupełnie z kawy na rzecz yerba mate.
Odchudzanie
Uważa się, iż yerba mate pita w sposób regularny daje znaczące efekty w trakcie odchudzania. Udowodniono, iż napar ten skutecznie wspomaga odchudzanie, dlatego też warto włączyć go do diety osób walczących z nadwagą.
Herbaciane wariacje
Poza wymienionymi herbatami istnieje wiele innych propozycji, które łączą ze sobą nietypowe smaki i aromaty. Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje wiele takich właśnie pysznych herbat, które jednocześnie zapewniają mnóstwo zdrowia.
Wśród nich królują chociażby: herbatka ekspresowa ziołowo-owocowa Cholesterol Sante, czy aromatyczna herbata ziołowa ekologiczna HIGHER LIVING Organic Hibiscus Bliss. Miłośników oryginalnych smaków i aromatów z pewnością skusi herbatka owocowa z żurawiną i granatem BI FIX Premium, czy Herbata zielona Yunnan Fruit Essence SANTE z owocami wiśni i płatkami dzikiej róży.
Niezależnie od tego, czy herbatę pijecie z pobudek czysto smakowych, czy też sięgacie, np. po czystek, yerba mate, czy też rumianek ze względu na ich właściwości zdrowotne, warto celebrować spożywanie ulubionego napoju i cieszyć się wolnymi chwilami, w których możecie rozkoszować się jego znakomitym smakiem i aromatem.
Właściwości wszystkich wymienionych herbat są bardzo zaskakujące 🙂 Ja najczęściej piję herbatę zieloną w formie sypanej od Blueberry Roasters. Po przeczytaniu artykułu czuję się zainspirowana i chętnie wypróbuję herbatę zieloną z dodatkiem cytryny lub imbiru 🙂 Pozdrawiam!