Obecnie herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów, po który sięgają codziennie miliardy osób na całym świecie.W Chinach herbata znana jest od tysięcy lat i to właśnie tam powstało najwięcej legend dotyczących jej odkrycia, chociaż pierwsze wzmianki historyczne o niej zaczęły pojawiać się dopiero około III wieku naszej ery. Z kolei za największe dzieło herbaciane uważa się księgę herbaty napisaną przez Lu Yu w VIII wieku. Nabycie umiejętności parzenia herbaty jest nie lada wyzwaniem, nie każdy więc jest w stanie wydobyć z liści ich najcenniejsze właściwości. Niemniej jednak każde przygotowanie naparu ma swój indywidualny charakter, na który składają się woda i jej temperatura, gatunek liści, czas parzenia, zastosowane przybory do jej przyrządzenia, a nawet nastrój i otoczenie. Jaka jest historia herbaty i jakie Chińczycy wyróżniają jej rodzaje?
Jak herbata przywędrowała do naszego kraju?
Chińczycy przez bardzo długi okres czasu strzegli tajemnicy dotyczącej herbaty. Wszytko zmieniło się w roku 803, kiedy to mnich Dengyo Daishi wszedł w posiadanie nasion krzewu herbacianego i udał się z nimi do Japonii, gdzie rozpoczęto uprawę herbaty. Tym oto sposobem zaczęła rozwijać się kultura jej picia. Trzeba jednak pamiętać, że w obu tych krajach herbata była postrzegana w nieco odmienny sposób.
W Chinach był to napój traktowany z ogromnym szacunkiem i był idealny do uczczenia wyjątkowych okazji, a w Japonii herbatę traktowano jako coś mistycznego, wręcz jako świętość. Jeśli chodzi o Europę, to w Rosji pojawiła się dopiero około XVI wieku, a w połowie XVII wieku została przywieziona do Europy zachodniej przez Holendrów, którzy przez prawie 50 lat byli jej jedynymi importerami.
Odkąd herbata trafiła do Anglii w roku 1660, zaczęła był coraz popularniejsza, aż w końcu trafiła do Polski. Obecnie dostępne są najróżniejsze odmiany, gatunki i rodzaje herbaty, dzięki czemu można delektować się różnorodnymi i wyjątkowymi smakami.
Co kraj to obyczaj, czyli różne preferencje dotyczące herbaty
Picie herbaty ma swoje zwyczaje i w zależności od kraju można spotkać różne wersje tego aromatycznego napoju. W Polsce przeważa czarna herbata. Z kolei w Pekinie dominuje herbata jaśminowa, w Szanghaju herbata zielona, w Fujian czerwona. Nie brakuje także miejscowości, gdzie tradycją jest dodawanie do herbaty imbiru, sezamu, soli, mleka, masła, kardamonu, cynamonu i wielu innych przypraw. Są też takie rejony, gdzie picie herbaty można wręcz nazwać jej jedzeniem.
Rodzaje herbat – ile ich jest?
Chińczycy wyróżniają siedem podstawowych rodzajów herbat, a mianowicie herbatę białą, żółtą, zieloną, czerwoną, czarną, Wu Long i Pu Erh. Wyznacznikiem jest tutaj rodzaj krzewu, z którego zostały pozyskane liście, jak również proces otrzymywania danego rodzaju herbaty. Różnią się one od siebie kolorem, mocą naparu, smakiem i zapachem. Podczas zaparzania herbaty niezwykle istotną kwestią jest jakość wody. Najlepsza jest miękka i zawierająca małą ilość soli mineralnych. Większość herbat parzy się wielokrotnie w celu wydobycia ich wszystkich smaków i właściwości.
No proszę, a ja kojarzyłam Chiny tylko z zieloną herbatą. Muszę przyznać, że artykuł zachęcił mnie do poznania też innych rodzajów herbat.