• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Herbaty / Chiny kolebką herbaty, czyli o historii tego cenionego na całym świecie napoju 14 marca 2017

Chiny kolebką herbaty, czyli o historii tego cenionego na całym świecie napoju

Chiny kolebką herbaty, czyli o historii tego cenionego na całym świecie napoju

Obecnie herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów, po który sięgają codziennie miliardy osób na całym świecie.W Chinach herbata znana jest od tysięcy lat i to właśnie tam powstało najwięcej legend dotyczących jej odkrycia, chociaż pierwsze wzmianki historyczne o niej zaczęły pojawiać się dopiero około III wieku naszej ery. Z kolei za największe dzieło herbaciane uważa się księgę herbaty napisaną przez Lu Yu w VIII wieku. Nabycie umiejętności parzenia herbaty jest nie lada wyzwaniem, nie każdy więc jest w stanie wydobyć z liści ich najcenniejsze właściwości. Niemniej jednak każde przygotowanie naparu ma swój indywidualny charakter, na który składają się woda i jej temperatura, gatunek liści, czas parzenia, zastosowane przybory do jej przyrządzenia, a nawet nastrój i otoczenie. Jaka jest historia herbaty i jakie Chińczycy wyróżniają jej rodzaje?

Jak herbata przywędrowała do naszego kraju?

Chińczycy przez bardzo długi okres czasu strzegli tajemnicy dotyczącej herbaty. Wszytko zmieniło się w roku 803, kiedy to mnich Dengyo Daishi wszedł w posiadanie nasion krzewu herbacianego i udał się z nimi do Japonii, gdzie rozpoczęto uprawę herbaty. Tym oto sposobem zaczęła rozwijać się kultura jej picia. Trzeba jednak pamiętać, że w obu tych krajach herbata była postrzegana w nieco odmienny sposób.

chiny plantacja herbaty

W Chinach był to napój traktowany z ogromnym szacunkiem i był idealny do uczczenia wyjątkowych okazji, a w Japonii herbatę traktowano jako coś mistycznego, wręcz jako świętość. Jeśli chodzi o Europę, to w Rosji pojawiła się dopiero około XVI wieku, a w połowie XVII wieku została przywieziona do Europy zachodniej przez Holendrów, którzy przez prawie 50 lat byli jej jedynymi importerami.

Odkąd herbata trafiła do Anglii w roku 1660, zaczęła był coraz popularniejsza, aż w końcu trafiła do Polski. Obecnie dostępne są najróżniejsze odmiany, gatunki i rodzaje herbaty, dzięki czemu można delektować się różnorodnymi i wyjątkowymi smakami.

Co kraj to obyczaj, czyli różne preferencje dotyczące herbaty

Picie herbaty ma swoje zwyczaje i w zależności od kraju można spotkać różne wersje tego aromatycznego napoju. W Polsce przeważa czarna herbata. Z kolei w Pekinie dominuje herbata jaśminowa, w Szanghaju herbata zielona, w Fujian czerwona. Nie brakuje także miejscowości, gdzie tradycją jest dodawanie do herbaty imbiru, sezamu, soli, mleka, masła, kardamonu, cynamonu i wielu innych przypraw. Są też takie rejony, gdzie picie herbaty można wręcz nazwać jej jedzeniem.

chińska herbata parzenie

Rodzaje herbat – ile ich jest?

Chińczycy wyróżniają siedem podstawowych rodzajów herbat, a mianowicie herbatę białą, żółtą, zieloną, czerwoną, czarną, Wu Long i Pu Erh. Wyznacznikiem jest tutaj rodzaj krzewu, z którego zostały pozyskane liście, jak również proces otrzymywania danego rodzaju herbaty. Różnią się one od siebie kolorem, mocą naparu, smakiem i zapachem. Podczas zaparzania herbaty niezwykle istotną kwestią jest jakość wody. Najlepsza jest miękka i zawierająca małą ilość soli mineralnych. Większość herbat parzy się wielokrotnie w celu wydobycia ich wszystkich smaków i właściwości.


Polecane wpisy

  • Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
    Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
  • Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
    Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
    Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Olej z wiesiołka – właściwości lecznicze i działanie prozdrowotne
Następny wpisHerbata z pokrzywy – właściwości, działanie i efekty stosowania

komentarz

  • Kornelia
    17 marca 2017

    No proszę, a ja kojarzyłam Chiny tylko z zieloną herbatą. Muszę przyznać, że artykuł zachęcił mnie do poznania też innych rodzajów herbat.

    Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.