Kawa to bezwzględnie jeden z najbardziej popularnych napojów, po który sięgają ludzie na całym świecie. Jej smak zachwyca podobnie jak aromat i zapach.Jest napojem pełnym sprzeczności – z jednej strony zawiera mnóstwo potrzebnych organizmowi związków (w tym antyoksydantów), z drugiej, ten popularny napój w dużej mierze przyczyniać może się do powstawania wielu dolegliwości, zwłaszcza jeśli pity jest w nadmiarze. Właśnie dlatego postanowiliśmy pokazać alternatywę wobec tego rodzaju kawy w postaci napojów naturalnych wyłącznie o dobroczynnych właściwościach prozdrowotnych, a co równie ważne o pysznym smaku i cudownym aromacie.
Naturalna kawa
Szczególną popularność zyskała u nas kawa zbożowa, która co prawda nieznacznie odbiega smakiem i aromatem od typowej kawy kofeinowej, zwłaszcza tej ziarnistej, jednak jej smak i aromat niezaprzeczalnie są wyjątkowe, podobnie jak i właściwości. Właśnie dlatego tak chętnie kawa bio znajduje miejsce w codziennym menu nie tylko dzieci w wieku przedszkolnym, ale i dorosłych.
Przez większość osób kawa zbożowa utożsamiana jest z Inką. Tymczasem Inka to jedynie jedna z popularnych marek kawy zbożowej kojarzona ze znakomitą jakością. Warto postawić właśnie na nią lub inną z bogatej gamy kaw zbożowych, bowiem jest to prawdziwe źródło naturalnego bogactwa. Kawa zbożowa wytwarzana jest z produktów naturalnych, bez dodatku konserwantów, czy sztucznych komponentów.
Kawa zbożowa nie jest nową modą, która przywędrowała do nas w ostatnim czasie z Zachodu. Tradycja picia tego napoju sięga do XVIII wieku, kiedy to po raz pierwszy zagościła na polskich stołach, zajmując tu swoje stałe miejsce. Co ciekawe, przez lata nie zmienił się zasadniczo sposób wytwarzania tej kawy, która powstaje z palonych ziaren różnych zbóż, przede wszystkim zaś żyta i pszenicy, a także orkiszu i jęczmienia. Czasem do jej produkcji używa się też cykorię, buraki cukrowe oraz korzeń mniszka. Choć najbardziej popularne są kawy pszeniczne i żytnie, dziś prawdziwą furorę robią kawa z cykorii oraz kawa orkiszowa.
Pyszny napój pozbawiony kofeiny
Smak to nie jedyny atut kawy zbożowej. Jej walory doceni każdy, kto dba o zdrowie i z różnych względów nie może lub też nie chce pić tradycyjnej kawy kofeinowej. Popularna kawa zbożowa Inka ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. W kawie tej bowiem znajdziemy błonnik, węglowodany oraz białko, które pochodzą z ziaren zbóż. To napój, który jednocześnie nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu jest nisko kaloryczny.
Dzięki błonnikowi zmniejsza się w organizmie poziom złego cholesterolu, jak i glukozy we krwi, poprawia się perystaltyka jelit oraz trawienie, a także wspomagane jest wydalanie kwasów żółciowych. To nie jedyne zalety – picie kawy zbożowej zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu Inkę warto pić będąc na diecie odchudzającej. Równocześnie kawa ta chroni organizm przed niektórymi nowotworami, a także kamicą nerkową.
Poza wymienionymi już składnikami, w kawie zbożowej znajdziemy witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, inulinę, fenolokwasy, czy fitoterpeny. Takie komponenty odpowiadają za układ odpornościowy organizmu, a także wspomagają układ nerwowy, dbają o zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów. To również napój wspomagający pracę serca, jak i zapobiegający przedwczesnemu starzeniu się.
Komu polecić kawę zbożową?
Kawę zbożową ze względu na jej znakomite właściwości poleca się właściwie wszystkim. Mogą pić ją także osoby, którym zdecydowanie nie służy kawa kofeinowa lub też jest im całkowicie zakazana. Do diety można wprowadzić ją już dzieciom od 3 roku życia, sięgać mogą po nią karmiące piersią panie i ciężarne. Poleca się ją ponadto osobom nerwowym (koi nerwy), odchudzającym się (ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii), z problemami żołądkowymi, z nadciśnieniem, niewydolnością nerek, jelit, śledziony, czy wątroby oraz wszelkiej maści kawoszom, którzy nie wyobrażają sobie życia bez kawy.
Wszystkie wymienione zalety kawy zbożowej sprawiają, że dla wielu osób jest to najlepsza kawa rozpuszczalna, czy też do zaparzania, w zależności od rodzaju kawy zbożowej, którą wybierzemy. Świetnie smakuje ona zarówno sama, jak i z różnymi popularnymi dodatkami, którymi najczęściej są mleko oraz cukier.
Zdrowe zamienniki kakao i czekolady
Wypicie kubka kakao, czy czekolady wśród wielu osób wywołuje olbrzymie wyrzuty sumienia. Te aromatyczne, słodkie i przepyszne napoje są równocześnie mocno kaloryczne. Aby raz na zawsze skończyć z wymówkami i z poczuciem winy, warto skorzystać z substytutów jakimi są karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, czekolada do picia bio oraz bio kakao. Zaraz spróbujemy wyjaśnić tę kwestię.
Karob
Słysząc tę dość tajemniczą nazwę, wiele osób od razu zadaje sobie pytanie, co to jest karob? Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego jest zdrowym zamiennikiem kakao i czekolady. Choć to produkt, który szczególnie polecany jest osobom uczulonym na kakao, sprawdzi się w przypadku właściwie każdego, kto dba o swoje zdrowie, samopoczucie oraz smukłą sylwetkę.
Karob przypomina swoim smakiem oraz wyglądem kakao, dzięki czemu jest znakomitym wręcz jego zamiennikiem. Jest jednak znacznie od niego zdrowszy ze względu na brak wielu substancji charakterystycznych dla kakao, które mogą być szkodliwe dla organizmu. Mączka z chleba świętojańskiego nie uczula. Nie zawiera też teobrominy. Warto wspomnieć też, iż karob to produkt o bogatych właściwościach odżywczych. Sprawdzi się jako zamiennik kakao do ciast, rozmaitych wypieków, syropów, budyniów, jak i napojów.
Jakie posiada wartości odżywcze?
Produkt ten jest znacznie mniej kaloryczny niż czekolada, czy kakao. Znajdziemy w nim także około trzykrotnie więcej wapnia, niż w odpowiednikach typu kakao. To równocześnie bogate źródło witamin A i B oraz minerałów: magnezu, potasu, żelaza, a także białka i błonnika. Picie karobu poprawia trawienie, a także obniża poziom tzw. złego cholesterolu. To równocześnie znany środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy, który pomaga zachować młodość organizmu. Warto podawać go astmatykom, gdyż pomaga w leczeniu tego schorzenia.
Gdzie można nabyć?
Produkt ten bez problemu zakupić można w sklepach ze zdrową żywnością. W ofercie ma go również nasz Eko sklep. Dostępny jest on przede wszystkim przez internet, choć coraz częściej znajdujemy go nie tylko w dużych supermarketach, ale i w osiedlowych sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jednak nie można znaleźć go na półkach stacjonarnych sklepów, warto skorzystać z oferty sklepu Oliwka24.
Czekolada ekologiczna i kakao BIO
Szczególnie cennymi z punktu widzenia poprawy humoru produktami są czekolada w proszku bio, czy też kakao ekologiczne. Zarówno najlepsza czekolada do picia, jak i kakao to te o obniżonej zawartości tłuszczu. Są to produkty równie smaczne, co ich pierwowzory, jednak znacznie mniej kaloryczne oraz nie obciążające organizmu. To produkty, które ze względu na obniżoną wartość tłuszczu warto wprowadzić do diety łasucha, zwłaszcza zaś tego będącego na diecie odchudzającej. Eko czekolada do picia w proszku, czy też kakao ekologiczne znakomicie zaspokoją potrzebę posilenia się słodkościami.
Zielona kawa
Zielona kawa, czyli ziarna kakaowca, które nie zostały poddane procesowi palenia to coraz popularniejszy napój polecany wielu osobom. Zielona kawa do picia posiada szereg składników aktywnych, które wspomagają różne procesy oraz wzmacniają organizm. Dlaczego warto zwrócić uwagę na ten napój? Powodów jest naprawdę wiele, o czym opowiemy w kilku zdaniach.
Jak wpływa na nasze zdrowie?
Zielona kawa do picia to popularny sposób na zrzucenie nadmiaru kilogramów. Posiada ona substancje aktywne, w tym kwas chlorogenowy, który przyczynia się do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. To oczywiście nie jedyne zalety kawy zielonej. Picie tej właśnie kawy przyczynia się do poprawy odporności. Regularne spożycie sprzyja regeneracji wątroby, a także oczyszczaniu organizmu z substancji szkodliwych dla zdrowia, w tym i toksyn. To również napój cenny ze względu na zapobieganie wielu chorobom nowotworowym.
Parzenie
Kawa zielona dostępna jest często w postaci kawy już zmielonej, która gotowa jest bezpośrednio do zaparzania. Wiele osób preferuje jednak zakup kawy w ziarnach i samodzielne mielenie, co pozwala zachować większą wartość odżywczą oraz znacznie więcej walorów smakowych. Częstym sposobem parzenia zielonej kawy jest też zalewanie jej niezmielonych ziaren wrzątkiem, przy czym warto zauważyć, iż można robić to trzykrotnie z wykorzystaniem tych samych ziaren.
Gdzie najłatwiej ją kupić?
Podobnie jak i wcześniej wymienione produkty, także zielona kawa dostępna jest w większości sklepów internetowych ze zdrową żywnością. To napój wart polecenia, który szczególne uznanie zyska, jeśli będziecie próbowali przy jego pomocy zrzucić zbędne kilogramy. To bodaj najlepsza kawa do tego celu.
Pysznym połączeniem z czekoladą jest kawa orkiszowa. 🙂