• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zioła / Rumianek pospolity – właściwości i zastosowanie zioła 16 lipca 2014

Rumianek pospolity – właściwości i zastosowanie zioła

Rumianek pospolity – właściwości i zastosowanie zioła

Rumianek pospolity jest rośliną jednoroczną rosnącą na polach, miedzach, w zbożu i ugorach, ale jest także uprawiany. Listki rumianku są drobne, kwiaty białe z żółtymi środkami. Roślina kwitnie od maja do przymrozków. W lecznictwie zastosowanie znajdują koszyczki kwiatowe, zbierane od maja do lipca i suszone w cieniu, rozłożone cienką warstwą. Rumianek przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu. Kwiaty rumianku mają bardzo intensywny zapach. Zawierają olejek lotny- chamazulen, flawonoidy, pochodne kumarynowe, cholinę.

Właściwości rumianku pospolitego

Rumianek pospolity jest rośliną popularną, porastającą pola i łąki, stąd też jest bardzo łatwy w uprawie, tani i powszechnie dostępny. Stanowi też jeden z najlepszych sposobów radzenia sobie z powszechnymi dolegliwościami, z którymi mamy na co dzień do czynienia. W ziołolecznictwie wykorzystuje się kwiaty rumianku, w których znajdują się duże ilości olejków eterycznych.

Skład olejków eterycznych zioła jest bardzo bogaty. Chamazulen zawarty w roślinie ma właściwości przeciwalergiczne. Cholina to substancja niezbędna w budowie komórek organizmu. Herbata rumiankowa ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, za sprawą zawartego w zielu alfa-bisabololu oraz jego tlenków.

Flawonoidy oraz fenolokwasy są przeciwutleniaczami – zabijają wolne rodniki, które uszkadzają komórki ciała, a tym samym chronią przed przedwczesnym starzeniem się. Rumianek zawiera też fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poliacetyleny oraz garbniki katechinowe z kolei mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i ściągające.

Charakterystyczne dla zioła gorycze pobudzają układ trawienny do pracy, związki kumarynowe rozkurczają naczynia krwionośne i mają działanie przeciwzakrzepowe, a oprócz tego herbata z rumianku ma sporo witaminy C oraz soli mineralnych korzystnych dla organizmu. Tak wiele cennych substancji zawartych w tym pospolitym kwiatku sprawia, że codzienne picie naparu z rumianku może być bardzo ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej.

Działanie ziół

Najpowszechniej znane jest przeciwbakteryjne działanie zioła. Herbatki z rumianku stosuje się w postaci okładów, a także doustnie, w celu wewnętrznego działania. Herbata rumiankowa bardzo często działa łagodząco w przypadku najróżniejszych zmian skórnych, szczególnie w okolicach oczu, gdzie nie zaleca się stosowania wielu leków ze względu na ostrożność.

Okłady z herbaty rumiankowej można przykładać do oka w celu złagodzenia bólu, świądu, odkażenia oka. Ma ona działanie ściągające, dlatego pomocna jest w przypadku zapalenia spojówek. Dobrze działa także jako środek pielęgnujący; często wyciągi z rumianku stosowane są w kosmetykach, szamponach. Jako płukanka na włosy herbata z rumianku może działać odżywiająco oraz rozjaśniająco.

Jako herbata do picia ma działanie uspokajające oraz rozluźniające, dlatego świetnie nadaje się jako wieczorny napój przed pójściem spać. Sprawdzi się także w przypadku niemowląt, które cierpią na kolki, ponieważ ma działanie rozkurczowe, a to właśnie skurcze jelit są powodem boleści przy kolkach. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze herbaty sprawdza się również w przypadku infekcji jamy ustnej.

Rumianek: zastosowanie

Herbata z rumianku może mieć szerokie zastosowanie zarówno jeśli przyjmuje się ją jako napój, jak i zewnętrznie, jako okład. Stosuje się ją profilaktycznie, jako herbatkę ziołową do codziennego picia. Oprócz tego herbata rumiankowa może być wykorzystywana jako okład na różne choroby zapalne oczu – zapalenie spojówek itp.

Doskonale sprawdza się wlewanie zaparzonej herbaty z rumianku do codziennej kąpieli w celu odżywienia skóry. Płukanki z rumianku używane po umyciu włosów nadadzą im piękny, świeży zapach oraz świetlisty blask i odżywienie. Rumianek stosuje się do przemywania podrażnionej skóry, w przypadku infekcji grzybiczych i w stanach alergicznych skórnych. Można zastosować płukankę do ust na bazie herbaty z rumianku, aby wyeliminować afty, zapalenie dziąseł i inne przykre schorzenia wewnątrz jamy ustnej.

Kuracje zewnętrzne i wewnętrzne rumiankiem, zarówno profilaktyczne jak i lecznicze, mogą być bardzo skutecznym sposobem radzenia sobie z wieloma dolegliwościami o różnej etiologii, zarówno równolegle z farmakoterapią, jak i czasami zastępczo zamiast niej – w lżejszych stanach chorobowych.

Jak stosować?

Ziele rumianku należy stosować różnie, w zależności od efektu terapeutycznego, jaki chcemy osiągnąć. Jeśli pijemy rumianek profilaktycznie, wówczas wystarczy 1-3 filiżanek dziennie, by poznać dobroczynne działanie ziół na cały organizm. Warto ostatnią filiżankę pić przed snem, w celu łatwiejszego zasypiania. Do przemywania oczu i zmian skórnych wystarczy zaparzoną niesłodzoną herbatą o letniej temperaturze, zmoczyć sterylny wacik lub gazę i położyć ją na zmienione miejsce na kilka minut.

Wystarczy kilkakrotne ponowne namoczenie wacika i przyłożenie, by uzyskać zadowalający efekt. Przestudzoną herbatą ruminakową można też płukać usta – w tym celu należy wziąć do ust kilka łyków herbaty, dokładnie opłukać nią usta i wypluć, zużywając w ten sposób całą filiżankę. Do kąpieli lub płukanek na włosy można wykorzystać więcej niż jedną torebkę herbaty, zalanej około 1-1,5 litra wody. Taki napar można wlać do wanny, w której zamierzamy się wykąpać lub polać nim włosy po umyciu, bez spłukiwania po tej czynności.

Herbata rumiankowa może być stosowana przewlekle, nawet codziennie przez wiele lat. Nie należy jedynie przekraczać zalecanej ilości około 3 filiżanek dziennie. Chodzi o to, że nadmierne spożywanie ziół przez długi okres czasu może wywołać reakcje toksyczne, które w przypadku spożywania ich w niewielkich ilościach nie stanowią żadnego zagrożenia. Można stosować również wszelkie mieszanki herbaty z rumianku z innymi herbatami, jak również dosładzać rumianek. Warto wyrobić sobie nawyk codziennego picia rumianku, co na pewno przyniesie wymierne korzyści.

Parzenie herbaty z rumianku

Parzenie herbaty z rumianku jest bardzo proste. Zwykle dostępne jest ziele i kwiat rumianku w postaci saszetek herbaty. Każda taka saszetka odpowiada jednej porcji ziół, przeznaczonej do przygotowania jednej filiżanki naparu. Należy zalać torebkę wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na 10 minut, wyjąć torebkę i przestudzić herbatę, by nadawała się do picia lub do okładów. Nie należy przetrzymywać herbaty w filiżance dłużej, ani zwiększać liczby torebek w naparze, ponieważ nie spotęguje to leczniczego działania rumianku.

Skutki uboczne

Jak większość ziół, rumianek może wywoływać alergię. Co prawda alergia na substancje czynne zawarte w ziołach jest dość rzadko spotykana, niemniej jednak warto obserwować reakcję organizmu po zastosowaniu doustnie, czy zewnętrznie rumianku.

Rumianek ma jednak działanie uspokajające i rozluźniające, dlatego nie powinien być stosowany na równi z lekami przeciwpadaczkowymi, szczególnie w nadmiernych ilościach, ponieważ wzmaga działanie uspokajające leków i może doprowadzić nawet do śpiączki.

Kobiety w ciąży nie powinny stosować rumianku w nadmiarze, szczególnie doustnie, ponieważ wzmaga on czynności macicy i może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Oprócz tego raczej nie wykazuje on większych skutków ubocznych. Herbata z rumianku jest zawsze dużo bezpieczniejsza ze względu na mniejszą zawartość substancji czynnych.


Polecane wpisy

  • Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
    Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
  • Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
    Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
    Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze

Poprzedni wpis Smaczny i zdrowy orkisz pod różnymi postaciami
Następny wpisGłóg – właściwości, działanie i przeciwwskazania

komentarze

  • Maria
    30 sierpnia 2016

    Na temat rumianku można napisać bardzo dużo dobrego.

    Odpowiedz
  • oliwka
    31 października 2018

    jak byłam mała to mama mi czasem przemywała oczy rumiankiem. teraz już tak nie boi, po pierwsze jestem już duża, a po drugie nic mi się z oczami nie dzieje. dbam o nie dzięki temu, że codziennie zakraplam kroplami Starazolin Complete. Świetnie działają i na prawdę dbają o oczy.

    Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.