• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Herbaty / Teina w herbacie – wszystko co musicie o niej wiedzieć 25 lutego 2018

Teina w herbacie – wszystko co musicie o niej wiedzieć

Teina w herbacie – wszystko co musicie o niej wiedzieć

Herbata to jeden z popularniejszych napojów, jakie pijemy każdego dnia. Serwujemy ją sobie i bliskim do śniadań, czy kolacji, na podwieczorek, na dłuższą pogawędkę, etc.Słowem na rozmaite okazje i całkowicie bez okazji. Wiele osób jednak zastanawia się, czy picie herbaty (zwłaszcza w nadmiarze) nie jest szkodliwe, czemu winna miałaby być teina. Właściwości tej substancji znane są jako psychoaktywne, przez co mogą powodować zarówno pozytywne, jak i negatywne następstwa. Czy teina w herbacie pomaga, czy szkodzi? Które gatunki herbat zawierają mało teiny, a w których przeciwnie – znajdziemy jej sporo?

Właściwości i działanie

Teina w herbacie to jej nieodłączny składnik. Ta substancja psychoaktywna wywołuje wiele korzystnych reakcji naszego organizmu. Przede wszystkim jej główną rolą jest pobudzenie i stymulacja ośrodkowego układu nerwowego. Tym samym picie herbaty dodatnio wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia oraz poprawę koncentracji.

To nie jedyne korzyści, które wynikają z występowania teiny w herbacie. Także dzięki niej poprawia się praca układu pokarmowego przez wydzielaniu się soków trawiennych. Dodatkową korzyścią jest też poprawa wentylacji płuc. W odróżnieniu od znajdującej się w kawie kofeiny, teina działa wolniej, jednak jej efekty trwają przez dłuższy czas.

Ze względu na fakt, iż jest to substancja psychoaktywna, nie wszystkie jej właściwości mogą być korzystne dla zdrowia. Picie herbaty, zwłaszcza w dużych ilościach może powodować bezsenność, pobudzenie, a nawet bóle stawów i artretyzm.

To nie jedyne ujemne skutki braku umiarkowania w piciu herbaty – jej nadmiar może w wielu przypadkach doprowadzić do anemii, co związek ma z niedoborem żelaza, które jest źle wchłaniane przez organizm, jeśli fundujemy mu duże ilości opisywanej substancji.

Teina – zawartość w zależności od gatunku herbaty

W zależności od typu herbaty jaką wybierzemy, znajdziemy w niej różne ilości teiny. Jej ilość uwarunkowana jest jednak nie tylko rodzajem herbaty, ale i sposobem jej parzenia. Warto jednak wiedzieć, iż najwięcej teiny znaleźć można w czarnej herbacie – w przybliżeniu jest to 100 mg w filiżance. Na drugim miejscu plasuje się herbata czerwona – to około 15 mg teiny, zaś najmniejsza ilość przypada na zieloną herbatę. Substancja występuje tu w ilości paru miligramów na filiżankę.

zawartość substancji w herbacie

W przypadku czarnej herbaty, aby zniwelować działanie substancji należy parzyć ją dłużej niż trzy minuty. Po tym okresie wydzielać zaczynają się neutralizujące teinę garbniki.

Zielona herbata

Zielona herbata jest naparem o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Znajduje się w niej najmniej w porównaniu z innymi herbatami teiny. Jest to ilość wystarczająca, by jej działanie było pobudzające po pierwszym parzeniu, a jednocześnie, by herbata ta była bezpieczna dla zdrowia.

Teina a dzieci

Herbata nie jest napojem polecanym dzieciom poniżej trzeciego roku życia ze względu na występowanie teiny, która działa na organizm pobudzająco. To nie jedyne powody – picie herbaty powoduje słabsze wchłanianie przez organizm żelaza, co doprowadzić może do powstania anemii, o czym informowaliśmy już wcześniej. Dlatego też lepiej zrezygnować z podawania dzieciom poniżej trzeciego roku życia herbat, zaś tym nieco starszym najlepiej podawać herbatę zieloną oraz owocowe, które zawierają mniejsze ilości teiny.


Polecane wpisy

  • Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
    Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
    Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
  • Jak zacząć odchudzanie?
    Jak zacząć odchudzanie?
  • Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
    Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Lipa – właściwości i działanie zdrowotne
Następny wpisMąka sojowa – właściwości, zastosowanie i przepisy

komentarze

  • Ania
    9 stycznia 2017

    Hej! Bardzo fajnie, że o tym piszesz:). Co do teiny w zielonej herbacie to niestety jest zależne od rodzaju herbaty. Matcha będzie zawierać najwięcej teiny, spożywamy całe liście. Podobnie inne herbaty japońskie zielone. Lepiej sięgać po herbaty przygotowywane z starszych liści, nie tipsów, te zawierają mniej kofeiny. Np. bancha (zielona herbata).

    Odpowiedz
  • Luna
    18 października 2018

    Od kiedy teina różni się czym kolwiek od kofeiny? Pod wzgledem chemicznym to dokładnie ta sama substancja, różnica w nomenklaturze występuje jedynie ze względu na jej pochodzenie, a więc teina w herbacie, kofeina w kawie czy też guaranina w guaranie to dokładnie ta samo i nie ma różnicy w działaniu :))

    Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.