• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Cukier kokosowy – właściwości i zastosowanie kulinarne 12 stycznia 2016

Cukier kokosowy – właściwości i zastosowanie kulinarne

Cukier kokosowy – właściwości i zastosowanie kulinarne

Wielu z nas spotkało się za pewne z olejem kokosowym, czy wodą kokosową. Często używamy także w kuchni wiórków kokosowych. Ale czy wiemy, że z palmy kokosowej można pozyskać także cukier i to o dobrym smaku i korzystnych właściwościach zdrowotnych?

Cukier kokosowy obecnie zyskuje coraz większą popularność na rynku zdrowej żywności. Przyjrzyjmy mu się więc bliżej i odpowiedzmy sobie na pytanie, czy aby słusznie cieszy się on rosnącym uznaniem.

Pozyskiwanie cukru

Powszechnie stosowany jest w krajach południowo – wschodniej Azji. Pozyskiwany ze słodkiego, wodnistego soku wypływającego z naciętych pąków kwiatowych palmy kokosowej, nazywanej „drzewem o tysiącu zastosowań” albo „drzewem życia”, obfitującego w aminokwasy, przeciwutleniacze, kwas octowy i enzymy Tak zebrany sok przelewa się do wielkich naczyń i podgrzewa.

W trakcie tego procesu sok zmienia swą barwę i konsystencję z przezroczystego płynu na brązowy syrop, który w następnej kolejności poddawany jest filtracji. W celu uzyskania cukru w formie sypkiej (kryształki), podgrzewanie należy kontynuować. Krótko mówiąc, im dłużej ciecz jest podgrzewana i poddawana odparowywaniu wody, tym bardziej skrystalizowaną formę cukru otrzymujemy. Na rynku cukier kokosowy dostępny jest w postaci brązowego syropu, a także pasty, twardych brył oraz w formie kryształków.

Właściwości cukru kokosowego

Cukier kokosowy jest dość jeszcze mało popularnym na naszym rynku produktem, choć, ze względu na swoje walory nie tylko smakowe, ale także zdrowotne zyskuje coraz większe uznanie konsumentów.

To produkt nierafinowany, a także wytwarzany tradycyjnymi metodami. Nie zawiera żadnych dodatków chemicznych i nie jest w jakikolwiek sposób wybielany; posiada naturalną barwę. W celach kulinarnych może być podgrzewany.

Rafinowany i skrystalizowany cukier kokosowy ma również działanie medyczne; pomaga łagodzić ból gardła i działa wykrztuśnie.

Skład

Cukier kokosowy zawiera sporą ilość minerałów i witamin. Znajdziemy w jego składzie antyoksydanty, aminokwasy, znaczne ilości potasu, cynku, żelaza i magnezu, jak również witaminy B1, B2, B3, B6 i witaminę C. W jego składzie znajdują się także naturalne drożdże i kwas octowy, jak również enzymy spowalniające wchłanianie cukru do krwi. Podstawowym składnikiem cukru nadającym mu słodki smak jest sacharoza (70- 80%), a oprócz niej w cukrze kokosowym znajdziemy kilka procent fruktozy i glukozy.

Indeks glikemiczny

Cukier kokosowy dostarcza nam siły do działania na cały dzień, ponieważ jego spożywanie nie skutkuje nagłym wzrostem lub spadkiem energii, związanym ze znacznymi wahaniami poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny cukru kokosowego jest niższy od sacharozy i wynosi 35. Właściwość ta odróżnia cukier kokosowy od zwykłego cukru i daje mu nad nim przewagę. Jednakże osoby z cukrzycą nie powinny używać go jako bezpiecznego słodzika na co dzień.

Kalorie i dieta odchudzająca

Kaloryczność cukru kokosowego w porównaniu z cukrem białym jest zbliżona. Cukier kokosowy ma około 381 kcal, a powszechnie stosowany w kuchni cukier biały – 405 kcal. Różnica w kaloryczności jest na tyle nieznacząca, że nie można traktować cukru kokosowego jako dobrego zamiennika zwykłego cukru w diecie osób odchudzających się.

Ciekawostka

Ciekawostką jest, że od dawna cukier kokosowy uznawany był w Chinach i Indiach za substancję leczniczą, a na początku XV wieku był on importowany do Chin zgodnie z życzeniem ówczesnego cesarza państwa.

Aromat i barwa

Cukier kokosowy swoim smakiem przypomina brązowy cukier, lecz ma bardziej wyrazisty karmelowy posmak połączony z delikatną nutką kokosu. Charakteryzuje się niezwykle mocnym, zawiesistym, słodkim smakiem, który posiada aromat toffi, czy karmelu. Są nawet zwolennicy uczynienia z cukru kokosowego naturalnego środka zapachowego w domowych pomieszczeniach. Polecają, aby wsypać niewielką ilość cukru do otwartego naczynia, a jego zapach otuli słodką, przyjemną nutą wszystkie domowe kąty i stworzy niepowtarzalną atmosferę.

Zastosowanie cukru z kokosa

Ten rodzaj cukru używany jest do wypieku ciastek, ciast, wyrobu batonów energetycznych, do napojów, musli, inaczej mówiąc, można stosować go wszędzie tam, gdzie używany był cukier trzcinowy, czy też tradycyjny buraczany. Znakomicie nadaje się do rozmaitych koktajli, drinków, słodkich sosów, a także do słodzenia kawy, herbaty i kakao.

Szczególnie wybornie smakuje kawa z jego dodatkiem, gdyż uzyskuje ona niezwykle przyjemny smak i zapach. Stosuje się go także z powodzeniem w celu zrównoważenia słonego smaku ryb. Znakomicie współgra z daniami pikantnymi. Powszechnie używany jest w kuchni tajskiej do deserów, słodyczy, dań z curry, sosów. Stanowi uroczą, egzotyczną i w pełni naturalną posypkę do wypieków.


Polecane wpisy

  • Jak zacząć odchudzanie?
    Jak zacząć odchudzanie?
  • Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
    Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Domowe sposoby na grzybicę paznokci
    Domowe sposoby na grzybicę paznokci
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie korzenia bajkaliny
Następny wpisCukier Muscovado – doskonały cukier trzcinowy

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.