Mówiąc o diecie, wiele osób myśli o chęci zrzucenia zbędnych kilogramów i uzyskania ładniejszej sylwetki, ale za pomocą diety można zredukować także stres. Bardzo często jest tak, że znajdujemy się w chronicznym stresie, nie zdając sobie nawet z tego sprawy, ale nasze ciało bardzo dobrze o tym wie i zmaga się z nim. Permanentne zmęczenie może wynikać właśnie ze stresu, a jego źródłem wcale nie musi być jakieś przykre wydarzenie, tylko nieprawidłowo zbilansowana dieta. Jeśli źle się odżywiamy i prowadzimy stresowy dla organizmu tryb życia, możemy sami przyczynić się do wystąpienia wielu nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych. Niedobór witamin i soli mineralnych także jest czynnikiem stresowym. Dieta na stres może okazać się niezwykle pomocna, warto więc ją wypróbować.
Dieta na stres, czyli co jeść w celu ukojenia układu nerwowego?
Jako, że żyjemy w ciągłym pośpiechu i wiele osób goni za dobrami materialnymi, zapominając przy tym o konieczności zrobienia sobie przerwy i odpoczynku, nasze zdrowie zaczyna coraz bardziej szwankować. Organizm ludzki jest w stanie wiele znieść i posiada silne możliwości regeneracyjne, ale potrzebuje do tego dowozu niezbędnych mu składników odżywczych. Jeśli jest bombardowany używkami i wysoko przetworzoną żywnością, która jest mało odżywcza, to na próżno jest liczyć na to, że będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem.
Nawet tak niesamowita maszyna jak ludzki organizm w końcu się zbuntuje, gdyż nawet Salomon z pustego nie naleje. Brak witamin, minerałów i antyoksydantów rozpoczyna całą kaskadę problemów zdrowotnych. Nawet jeśli ktoś śpi po 8-9 godzin dziennie, może czuć się zmęczony, gdyż jego organizm znajduje się w permanentnym stresie.
Można też czuć się sytym i być nawet otyłym, ale niedożywionym. Czas najwyższy wspomóc swój organizm w walce ze stresem, wzbogacając swoją dietę o pewne produkty.
- Kakao, pestki dyni, orzechy i kasze ułatwiają regenerację, przeciwdziałają stanom lękowym, poprawiają nastrój, koją układ nerwowy, wzmacniają odporność, poprawiają koncentrację i redukują rozdrażnienie.
- Pomidory i ziemniaki wpływają korzystnie na pracę serca, przeciwdziałają bólom głowy na tle nerwowym i działają uspokajająco.
- Ryby i owoce morza wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego, redukują nadpobudliwość oraz chronią przed stanami depresyjnymi.
- Rośliny strączkowe chronią przed depresją i usprawniają pracę układu nerwowego.
- Marchew zawiera sporo beta karotenu zamienianego przez organizm w witaminę A redukującą zmęczenie i ogólne osłabienie.
- Brokuły, natka pietruszki, kiszonki, papryka, aronia i jagody obfitują w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem zwiększającym przyswajalność żelaza i przywracającym siłę.
- Pieczywo pełnoziarniste zawiera cenne witaminy z grupy B i sporą dawkę energii z węglowodanów złożonych, które nie powodują skoków poziomu cukru we krwi.
- Warto sięgać także po awokado, migdały, płatki owsiane, botwinkę, szparagi, korzeń maca, nasiona lnu, groszek zielony, mięso indyka, melona, banany, figi, jabłka, morele, czarną porzeczkę i zieloną herbatę.
Stres oksydacyjny
Każdego dnia nasz organizm atakowany jest przez wolne rodniki, które mają destruktywny wpływ na komórki i odpowiedzialne są za procesy starzenia. Są one utleniaczami, które sieją ogromne spustoszenie w całym organizmie i mogą przyczynić się do rozwoju różnorakich chorób, w tym nowotworów. O stresie oksydacyjnym mowa jest w przypadku zaburzonej równowagi między utleniaczami a przeciwutleniaczami. Jeśli w naszej diecie brakuje pokarmów będących źródłem antyoksydantów, to wystąpienie stresu oksydacyjnego jest tylko kwestią czasu. Jest to bardzo niebezpieczny stan dla organizmu, którego nie można bagatelizować.
Nieprawidłowo zbilansowana dieta jest jedną z przyczyn powstawania stresu oksydacyjnego, ale nie jedyną. Destruktywne dla naszego organizmu jest spożywanie wysoko przetworzonej żywności opryskiwanej szkodliwymi substancjami. W grupie ryzyka znajdują się także osoby lubiące sięgać po produkty wędzone, smażone i mięso peklowane oraz spożywające nadpleśniałe produkty. Innymi czynnikami są życie w ciągłym napięciu nerwowym, intensywna, nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne, palenie papierosów, piecie alkoholu, stały kontakt z metalami ciężkimi czy nawet przyjmowanie niektórych leków (szczególnie antydepresantów, leków steroidowych i antykoncepcji hormonalnej).
Witaminy i minerały dla osób zestresowanych
Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje całego spektrum witamin i minerałów, ale w przypadku stresu, największe zapotrzebowanie przypada na:
- magnez (usprawnia przekazywanie impulsów nerwowych i wzmacnia układ nerwowy oraz rozluźnia mięśnie, redukuje uczucie zmęczenia i poprawia samopoczucie);
- witaminy z grupy B (są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, wzmagają koncentrację, poprawiają pamięć, redukują zmęczenie i wzmacniają system immunologiczny);
- cynk (bierze udział w procesach przetwarzania energii, przywracając organizmowi siły witalne);
- wapń (koi nerwy i poprawia samopoczucie);
- potas (niezbędny do prawidłowej pracy mięśni i jasnego umysłu, przeciwdziała osłabieniu siły mięśniowej);
- bor (poprawia pamięć, wzmaga sprawność umysłową i zapobiega wystąpieniu apatii);
- żelazo (redukuje ospałość i senność, przeciwdziała anemii oraz usprawnia pracę mózgu, serca i wątroby);
- selen (wzmacnia odporność, przeciwdziała zmiennościom nastrojów, redukuje zmęczenie i przeciwdziała stanom otępienia umysłowego);
- beta karoten (jest silnym antyoksydantem pobudzającym układ odpornościowy i redukującym zmęczenie).
Zioła na redukcję stresu i zmęczenia
W walce ze stresem niezwykle pomocne okazują się być zioła. Matka natura przygotowała dla nas całe spektrum najróżniejszych roślin, które przynoszą ukojenie, łagodząc napięcie i redukując zdenerwowanie. Jeśli ktoś się łatwo denerwuje, jest spięty, ma problemy z zasypianiem i ciągle się czymś stresuje, to jak najbardziej warto zainteresować się ziołolecznictwem.
- Chmiel – działa uspokajająco, nasennie, moczopędnie, antyseptycznie i przeciwbólowo.
- Mierznica czarna – wykazuje bardzo silne działanie uspokajające, dlatego też należy stosować ją ostrożnie i z przerwami.
- Głóg – reguluje pracę mięśnia sercowego, a wyciągi alkoholowe działają uspokajająco.
- Waleriana – naturalny środek uspokajający i nasenny, redukujący napięcie oraz ułatwiający odprężenie.
- Lawenda – uspokaja, przeciwdziała bólom głowy na tle nerwowym, działa rozkurczowo, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia system immunologiczny, przynosi ulgę przy problemach trawiennych i ułatwia zasypianie.
- Melisa – redukuje stany pobudzenia, ułatwia zasypianie, przeciwdziała zaburzeniom gastrycznym na tle nerwicowym.
- Miłorząb japoński – wzmacnia układ nerwowy, poprawia krążenie i ukrwienie mózgu oraz wzmaga koncentrację i poprawia samopoczucie.
- Werbena – przeciwdziała migrenom, działa uspokajająco, pomaga przy bezsenności i pobudza przemianę materii.
- Żeń-szeń – redukuje uczucie zmęczenia, usprawnia pracę mózgu, wzmaga produkcję serotoniny, wzmacnia układ odpornościowy i obniża poziom stresu.
- Bazylia – działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. Wykazuje działanie uspokajające i lekko przeciwdepresyjne. Pomaga przy bólach migrenowych, stanach niepokoju, zmęczeniu, bezsenności i pobudliwości nerwowej.
- Rumianek – wykazuje lekkie działanie uspokajające i rozkurczowe, pomaga przy zaburzeniach trawiennych wywołanych stanami nerwicowymi, pomaga się odprężyć i wyciszyć.
- Glistnik jaskółcze ziele – znosi stany nerwowe, wykazując działanie uspokajające.
- Arcydzięgiel – wykazuje działanie uspokajające i ułatwia trawienie. Zioło to polecane jest przy stanach nadmiernego pobudzenia, przy nerwicy wegetatywnej, migrenach i uczuciu niepokoju.
- Jasnota biała – przynosi ukojenie w przypadku problemów trawiennych wywołanych na tle emocjonalnym.
Przykładowy jadłospis w diecie antystresowej
W diecie na stres mogą znaleźć się przeróżne produkty, gdyż jest w czym wybierać. Najlepiej jest oprzeć się o te, które lubimy, ale mając na uwadze to, czy rzeczywiście są zdrowe. Jeśli jest nam zimno w kończyny, borykamy się z problemami trawiennymi i jesteśmy stale zmęczeni, to czas najwyższy zmienić coś w swoim jadłospisie. Są to objawy stresu, dlatego też warto ukoić swoje nerwy smaczną i zdrową dietą. Dietę antystresową warto kontynuować przez przynajmniej miesiąc, a jeszcze lepiej trzy miesiące. Najlepiej byłoby oczywiście na stałe zmienić swoje niezdrowe nawyki żywieniowe, za co nasz organizm z pewnością nam podziękuje. Dietę na stres można śmiało powtarzać kilka razy w roku.
Bardzo ważne jest nie tylko spożywanie konkretnych produktów, ale również odpowiednie nawodnienie organizmu. Konieczne jest picie co najmniej półtora litra płynów w postaci czystej wody czy też z dodatkiem np. cytryny oraz naparów ziołowych. Podstawą diety powinny być świeże warzywa i owoce, które obfitują w witaminy, minerały i flawonoidy. Śmiało można sięgać także po rośliny strączkowe, podroby, cielęcinę, tłuste ryby, kasze, pełnoziarniste pieczywo, ziarna, nasiona, pestki, orzechy, kakao, owoce dzikiej róży czy nawet gorzką czekoladę (min. 70% kakao).
Co na śniadanie?
Na śniadanie można zaserwować sobie pełnoziarniste kanapki z twarożkiem w towarzystwie rzodkiewek, ogórka i jogurtu naturalnego lub z pasztetem i surówką z cykorii czy też kanapki z pastą tuńczykowo-jajeczną (+pomidor, natka pietruszki i ziarna słonecznika). Inną opcją będzie musli z suszonymi owocami i orzechami, czy też owsianka na mleku roślinnym w połączeniu z posiekanymi orzechami i suszonymi morelami. Na śniadanie sprawdzi się także pasta z fasoli z czosnkiem, oliwą z oliwek, cebulą, pomidorem i ulubionymi przyprawami oraz pieczywem wieloziarnistym.
Obiad antystresowy
Na obiad można zjeść zapiekankę z fasolki szparagowej, pieczarek, cebuli, dobrej jakości kiełbasy, przecieru pomidorowego, oliwy z oliwek, żółtego sera i natki pietruszki. Świetnie sprawdzą się także filety z indyka oraz piure z kalafiora i selera, a do tego surówka z marchewki i pora. Można zaserwować sobie zupę z ciecierzycy ze szpinakiem, pomidorami, czosnkiem i przyprawami oraz grzankami z pieczywa razowego. Na obiad smacznym wariantem będzie wątróbka z papryką, cebulą i chlebem pełnoziarnistym, czy też pulpety z indyka z kaszą gryczaną i buraczkami. Idealnie sprawdzą się także filety z łososia z surówką, skąpane w dressingu ziołowym (cytryna, oliwa z oliwek i zioła).
Kolacja na redukcję stresu
Ostatnim posiłkiem wieczornym na osłodę może być koktajl czekoladowy z mleka sojowego/migdałowego z bananem, kakao, płatkami migdałowymi, ziarnami słonecznika i miodem. Ciekawą opcją jest carpaccio z polędwicy wołowej z rukolą i parmezanem. Można także zaserwować sobie sałatkę z kurczaka w sosie curry z ananasem, kiełkami i natką pietruszki lub sałatkę z brokułami, kaparami, orzechami włoskimi, oliwą z oliwek, szczypiorkiem i koperkiem. Jajka na miękko w połączeniu z uparowanymi warzywami polanymi dressingiem także będą wyśmienitą opcją.
Świetne porady wszystko w jednym miejscu będę zaglądać regularnie
Bardzo ważne są te wszystkie składniki, o których wspomniałaś. Dodałabym jeszcze wit.C 🙂
Takie artykuły to ja rozumiem konkrety, a nie lanie w banie. Widzę, że blog zaczyna się rozwijać, mam nadzieje na kolejne ciekawe i pomocne teksty . Pozdrawiam