Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie kulinarne i kosmetyczne

olej z pestek winogronOlej z pestek winogron jest produktem znanym od dawna. Podobno tłoczony był już w starożytności, a jego właściwości wykorzystywano na znaczną skalę. Dzięki współczesnej nauce i dokonanej wnikliwej analizie właściwości oleju z pestek winogron, wiemy, jak wyjątkowym jest on produktem.

By unaocznić jego wspaniałe działanie, opowiemy szerzej o właściwościach oleju oraz o sposobach jego wykorzystania.

Olej z pestek winogron (łac. Vitis Vinifera Oil) otrzymywany jest na drodze wytłaczania nasion winorośli, która jest jedną z najstarszych na świecie roślin uprawnych. Są to pestki pochodzące głównie z produkcji wina gronowego. Winorośl jest pnączem o zielonych liściach, długowiecznym – żyjącym do około 100 lat. To roślina owocująca, która wydaje zbite w grona owoce w kolorze zielonym, bądź czerwonym.

Właściwości oleju z pestek winogron

Olej winogronowy pozyskuje się z nasion winorośli właściwej. Jego olbrzymim atutem jest wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, sięgający rzędu powyżej 90 procent. To również bogate źródło witaminy E (witamina młodości), opóźnia więc proces starzenia się, ponadto zawiera flawanoidy, witaminy: A, B6, minerały oraz lecytynę. Na uwagę zasługuje też fakt, iż olej jest w stu procentach przyjmowany oraz wchłaniany przez skórę, a co równie istotne, nie pozostawia tłustej powierzchni. Dzięki swoim właściwościom sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.

Jego charakterystyczną cechą jest wysoka temperatura dymienia wynosząca 230 stopni Celsjusza, co sprawia, że smażenie na nim jest w pełni bezpieczne. Olej posiada ładną, charakterystyczną, jasnozieloną barwę. Ma on łagodny smak i jest praktycznie bezwonny.

Bogactwo smaku i wartości odżywczych

Większość z nas docenia przyjemny, słodki smak winogron oraz ich znakomitą wartość odżywczą. Jednak jak już wielokrotnie podkreślano, wielkim bogactwem cieszą się również pestki winogron, a właściwie tłoczony z nich olej. Pod względem swoich właściwości jest on produktem cenniejszym od winogron. Przede wszystkim jest znacznie trwalszy, co sprawia, że przechowywać można go dłużej niż owoce, ma ponadto znacznie więcej zastosowań.


Polecamy produkty:


Przede wszystkim olej z pestek winogron wytłoczony na zimno ma zastosowanie w kosmetyce oraz w kuchni. Jest idealny zarówno do dań spożywanych na zimno, jak i do smażenia, zachowując jednocześnie swoje wspaniałe właściwości. Sprawdza się do codziennej pielęgnacji skóry oraz włosów, a jego właściwości w tym względzie znane są od dziesiątek lat. Właśnie dlatego najczęściej dodawany jest do kremów, odżywek, czy balsamów. Wiele osób wykorzystuje go również w postaci nieprzetworzonej – prosto z butelki.

Cenny tłuszcz, cenny cholesterol

Tłuszcz to cenny składnik każdej diety. Dostarcza on bowiem do organizmu cennych składników w postaci energii oraz rozmaitych substancji, które niezbędne są, by organizm funkcjonował w sposób prawidłowy (są to między innymi witaminy: A, D, K, E, czy kwas linolowy).

W walce ze złym cholesterolem prawdziwą rewolucją (i rewelacją) okazuje się być olej z pestek winogron. To olej, który posiada bardzo niewielki procent zawartości szkodliwych tłuszczów nasyconych oraz bardzo dużą ilość potrzebnych organizmowi tłuszczów wielonienasyconych. Tym samym jest on naturalnym sposobem na zapobieganie miażdżycy oraz rozmaitym chorobom serca.

Zastosowanie oleju z winogron

Olej z pestek winogron to prawdziwe źródło zdrowia. Zawiera on dużą ilość kwasu linolowego, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu LDL. Kwas ten do organizmu dostarczają wyłącznie przyjmowane pokarmy, zaś dzięki jego działaniu, z żył usuwane są tłuszcze nasycone powodujące powstawanie zatorów. Dlatego też warto spożywać jak najwięcej produktów, w których składzie znajduje się kwas linolowy właśnie.

Poza kwasem tym, znajdziemy w pestkach winogron mnóstwo witaminy E – zwanej witaminą młodości, co na szeroką skalę wykorzystywane jest w kosmetyce. Olej tym samym znajduje swoje zastosowanie w kremach odmładzających. Ważnym składnikiem jest również witamina K, która bierze udział w procesach odpowiadających za krzepnięcie krwi. Dzięki swoim właściwościom, olej ten uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega krwotokom, a także krwawieniom. To również olej o właściwościach przeciwgrzybiczych oraz przeciwbakteryjnych.

Zastosowanie w kuchni

Wartość oleju z pestek winogron w kuchni jest olbrzymia. W przeciwieństwie do wielu innych olejów roślinnych, jego wartość odżywcza nie zmniejsza się pod wpływem temperatury, dzięki czemu można śmiało stosować go do smażenia. Ponadto to produkt, który zachowuje niezwykłą neutralność smakową, nie zmieniając naturalnego smaku potraw doprawianych właśnie nim.

Olej znajduje zastosowanie zarówno w sałatkach, surówkach, jak i rozmaitych daniach smażonych, czy gotowanych, a nawet można go wykorzystać do pieczenia. Wiele osób zachwyca się zwłaszcza jego możliwościami przy smażeniu – jak już wspomniano nie zmienia on smaku, czy aromatu smażonych na nim potraw, a dodatkowo nie pozostawia tłustego posmaku.

Naturalny kosmetyk

Ze względu na wielokrotnie przywoływaną już obecność w dużych ilościach witaminy E w oleju z pestek winogron, cieszy się on dużą popularnością w branży kosmetycznej. Jest to znany i ceniony składnik wielu kremów odmładzających, jak i bardzo popularnych w ostatnim czasie kapsułek witaminowych (jest on bardzo silnym antyutleniaczem).

To jednak nie jedyne właściwości wykorzystywane w kosmetyce. Olej z pestek winogron sprzyja osobom z cerą naczyniową. Pojawia się on w kosmetykach, które mają za zadanie zwężenie poszerzonych naczynek, zmniejszenie tych popękanych, a także zniwelowanie zaczerwienień. W tym celu najczęściej stosuje się olej z pestek winogron jako zamiennik oliwki do ciała. To również znakomity dodatek do kąpieli, czy składnik olejków do masażu.

Twoja skóra pokocha olej z winogron

Hamowanie procesów starzenia się skóry, czy jej znaczne i widoczne wygładzenie to tylko część dobroczynnego działania oleju. Ma on ponadto bardzo silne właściwości łagodzące, a także kojące. Tym samym przyspiesza gojenie się naskórka oraz jego regenerację, a także rozświetla cerę. Znane i cenione są również właściwości wygładzające oraz nawilżające skórę. Ten delikatny emolient jest znakomitym kosmetykiem dla całego ciała. Warto stosować go również w celu zapobieganiu zaskórników, a także by przeciwdziałać rozmaitym stanom zapalnym, co jest zasługą właściwości tonizujących. Olej z winogron to doskonały sposób na ujędrnienie skóry oraz na wzmocnienie jej naturalnej ochronnej bariery. Można stosować go dla cery suchej (nawilża), tłustej (pomaga zwalczać trądzik), dojrzałej (działanie odmładzające) i naczyniowej.

Olej winogronowy dla pięknych włosów i ciała

Znakomite działanie olejku z pestek winogron można wykorzystać również do poprawy stanu włosów. Bardzo dobre efekty daje połączenie w produkcji preparatów do olejowania włosów, oleju z pestek winogron z olejem arganowym, ewentualnie kokosowym. To olej niezastąpiony do masażu. Działa antycellulitowo, a także relaksująco, jeśli dodać do niego olejki aromaterapeutyczne, czy leczniczo – po wykonaniu masażu mięśni i stawów.

Olej z pestek winogron przyspiesza też wzrost paznokci i włosów, a nadto zapobiega ich łamaniu się.

Przechowywanie oleju

Olej z pestek winogron powinno się przechowywać w butelce z ciemnego szkła. Najlepsze do magazynowania jest chłodne miejsce, np. lodówka. Olej taki jest przydatny do spożycia i użycia przez około sześć miesięcy.


OPINIE i KOMENTARZE

12345 (2 głosów, średnio: 5,00 z 5)
Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie kulinarne i kosmetyczne
Loading...

Dodaj komentarz