• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Syrop z pędów sosny – właściwości, działanie i dawkowanie 18 stycznia 2019

Syrop z pędów sosny – właściwości, działanie i dawkowanie

Syrop z pędów sosny – właściwości, działanie i dawkowanie

Znany i stosowany od lat syrop z pędów sosny to naturalny sposób na odporność. Dzięki cennym składnikom, jakie znajdują się w syropie warto stosować go przez cały rok i cieszyć się dobrym stanem zdrowia. Właściwości syropu z pędów sosny docenić można szczególnie w okresie jesienno- zimowym, kiedy wyraźnie widać jak przeciwdziała typowym dla tego okresu chorobom.

Syrop z pędów sosny: właściwości

Syrop sosnowy jest produktem w pełni naturalnym, który zawiera mnóstwo składników odżywczych, a co za tym idzie wykazuje dużą wartość zdrowotną. Stosowany przez cały rok w roli substancji prozdrowotnej, wzmacnia organizm, przeciwdziałając rozwojowi chorób, takich jak przeziębienia, czy zakażenia górnych dróg oddechowych.

To nie jedyne jego zalety; wpływa on w sposób korzystny na kości, a także na apetyt. Warto zatem podawać go niejadkom, u których syrop wzmaga apetyt, a także rekonwalescentom powracającym do zdrowia i nabierającym sił. Warto zaznaczyć, iż syrop ten wykazuje też właściwości uspokajające.

Działanie syropu sosnowego

Wśród licznych cennych właściwości zdrowotnych syropu z pędów sosny za najważniejsze uznać należy wzmocnienie odporności organizmu. Stosowanie go jest więc skuteczną kuracją służącą profilaktyce zdrowotnej.

Takie właściwości zawdzięcza syrop przede wszystkim obecności soli mineralnych, witaminy C oraz węglowodanów, w które obfituje. Z kolei obecne w syropie flawonoidy działają moczopędnie oraz rozkurczowo, zaś wspomniane węglowodany to źródło energii.

Sposób na kaszel

Witamina C oraz minerały jakie są częścią składową syropu z pędów sosny powodują, iż produkt ten jest znakomitym środkiem służącym leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych oraz przeziębień. Dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym jest to środek znakomicie wspomagający leczenie kaszlu, a dodatkowo działa bakteriobójczo.

Warto zatem stosować go przy zapaleniu gardła, czy do udrażniania dróg oddechowych, także w przypadku zapalenia oskrzeli. Dzięki jego właściwościom bardzo często udaje się uniknąć leczenia antybiotykami tego rodzaju dolegliwości. Warto zatem postawić na ten właśnie syrop, jeśli pojawią się pierwsze objawy choroby oraz stosować go aż do całkowitego wyleczenia, a także profilaktycznie.

Stosowanie podczas karmienia piersią i w ciąży

Syrop z pędów sosny poleca się matkom karmiącym piersią oraz kobietom w ciąży. Jest to produkt bezpieczny dla zdrowia, który stosować należy jednak po konsultacji z lekarzem, jak każdy inny środek prozdrowotny. Jest on jednym z bezpieczniejszych produktów zarówno dla matki, jak i dziecka, ale stosujmy go z umiarem zgodnie z ustalonym dawkowaniem.

Stosowanie u dzieci

Podobnie jak w przypadku kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią, syrop z młodych pędów sosny można podawać dzieciom. Zaleca się go zwłaszcza w czasie przeziębień oraz rozmaitych infekcji górnych dróg oddechowych.

Ten łagodny produkt jest bezpieczny dla zdrowia najmłodszych, jednak w przypadku chęci podania go dzieciom poniżej trzeciego roku życia należy skonsultować to z lekarzem pediatrą. Warto podkreślić, iż syrop z uwagi na swój przyjemny zapach oraz słodki, pyszny smak spożywany jest przez dzieci chętnie. Ponadto jest to produkt wzmagający apetyt, przez co chętnie wybierają go mamy niejadków.

Przeciwwskazania

Istnieje kilka przeciwwskazań do stosowania syropu z pędów sosny. Przede wszystkim nie należy podawać go osobom cierpiącym na astmę oskrzelową. Drugim istotnym przeciwwskazaniem jest krztusiec.Z uwagi na silne właściwości odkrztuszające, syrop może spowodować u osób cierpiących na wspomniane dolegliwości nasilenie objawów chorobowych. W pozostałych przypadkach chorób i infekcji górnych dróg oddechowych jest on preparatem jak najbardziej zalecanym, a wręcz pożądanym.

Jak dawkować syrop z sosny?

Syrop sosnowy stosować można zarówno profilaktycznie, jak i w trakcie choroby. W przypadku zażywania go profilaktycznie dla wzmocnienia organizmu, sok wypijać należy w ilości jednej łyżeczki dziennie. W takim przypadku najczęściej syrop ten wypija się z rana. Dzieciom – zwłaszcza tym młodszym – można podawać go z wodą, czy z herbatą, choć można śmiało podawać go na łyżeczce – jego słodki smak jest bardzo lubiany przez dzieci.

W przypadku wspomagania leczenia, a zatem w trakcie choroby częstotliwość podawania syropu z pędów sosny jest kilkukrotnie większa. Podaje się go w ilościach około 3 do 4 łyżeczek dziennie w przypadku osób dorosłych, zaś w przypadku dzieci zaleca się podawać maksimum 3 łyżeczki na dzień, najlepiej rano, w południe i wieczorem


Polecane wpisy

  • Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
    Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
    Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
    Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie

Poprzedni wpis Sok z czarnej porzeczki – właściwości i zastosowanie
Następny wpisPłatki gryczane – właściwości i przepisy

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.