Miód lipowy uznawany jest za jeden z najlepszych miodów i zaleca się go osobom o obniżonej odporności, cierpiącym na ból gardła, czy też borykającym się z przeziębieniem. Posiada on cenne właściwości lecznicze, ale najbardziej znany jest z działania napotnego, wykrztuśnego i wzmacniającego. Dlaczego warto sięgać po miód z lipy?
Wartości odżywcze miodu lipowego
Oryginalny miód lipowy jest bardzo aromatyczny oraz bogaty w liczne składniki odżywcze– cukry, enzymy, kwasy organiczne, przeciwutleniacze, czy mikroelementy. Z analizy wartości odżywczych miodu lipowego wynika, że sto gramów tego słodkiego przysmaku zawiera 333 kcal, a w tym 83 g węglowodanów i zero tłuszczu. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, czy witaminę C.
Miód z lipy kolor ma jasny, a zapachem przypomina kwitnącą lipę; charakteryzuje się też ostrawym smakiem. Po skrystalizowaniu przybiera wręcz kremową barwę.
Miód charakteryzuje się tym, że zmienia swój stan skupienia z płynnego w stały, co nazywa się krystalizacją. Szybkość procesu krystalizacji miodu lipowego zależy od zawartości glukozy. Najszybciej krystalizują miody letnie. Proces ten można oczywiście odwrócić, wkładając słoik z miodem do wody o temperaturze nie wyższej niż 40 st. C, aby nie uszkodzić wrażliwych na obróbkę termiczną składników odżywczych. Zjawisko to nazywa się dekrystalizacją.
Miód lipowy: właściwości
Od lat utarło się przekonanie, że miód lipowy zapewnia zdrowie, w związku z czym znalazł on szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak również w kuchni czy kosmetyce. Faktycznie, łagodzi on kaszel, wykazuje działanie antybiotyczne, posiada właściwości napotne, przyśpiesza ustąpienie stanu zapalnego, zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Ponadto miód z lipy ma właściwości przeciwdziałające obrzękom, wysokiemu ciśnieniu krwi, nerwowości, czy bezsenności. Stosowany jest także w przypadku chorób ginekologicznych, przy schorzeniach reumatycznych i chorobach układu moczowego. Działanie lecznicze miodu lipowego obejmuje także funkcję rozkurczającą i uspokajającą, a ponadto zwalcza on bakterie i drożdżaki. Jakie jeszcze zastosowanie ma miód lipowy?
-
kaszel i przeziębienie
Miód jest naturalnym środkiem na wzmocnienie organizmu, dlatego też warto po niego sięgać szczególnie w okresie jesienno- zimowym, kiedy to jesteśmy znacznie bardziej narażeni na przeziębienie i grypę. Ponadto spożywanie miodu podczas choroby wspomaga i przyśpiesza powrót do zdrowia. Zmniejsza także napady kaszlu u dzieci. Jako, że miód z lipy zawiera sporo witamin, to dzięki włączeniu go do swojego jadłospisu możemy liczyć na dostarczenie organizmowi tego, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
-
trądzik
Okazuje się, że miód może zmniejszyć zmiany trądzikowe pod warunkiem, że stosujemy oryginalny i surowy produkt pszczeli. Nakładany na twarz w postaci maseczki eliminuje blizny oraz redukuje podrażnienia i zaczerwienienie. Działa oczyszczająco, antybakteryjnie i absorbuje nadmiar sebum.
-
dieta
Chociaż osoby będące na diecie odchudzającej powinny ograniczyć do minimum słodycze, to jednak kalorie pochodzące z miodu nie są puste. Jeśli najdzie nas więc ochota na coś słodkiego, to zamiast sięgać po batonika czy czekoladę, znacznie zdrowszą alternatywą jest pieczywo pełnoziarniste posmarowane surowym miodem. Dzięki temu okiełznamy małego głoda, a przy tym dostarczymy organizmowi cennych witamin i minerałów. Nie ma więc co bać się produktów pszczelich, jeśli będziemy je spożywać z umiarem.
Zastosowanie miodu z lipy
Miód lipowy warto podawać z sokiem malinowym, czy kwiatem czarnego bzu. Niezwykle ważne jest, aby nie dodawać go do bardzo gorącej wody, czy też zalewać wrzątkiem, co przyczyni się do zniszczenia jego cennych właściwości prozdrowotnych. Zaleca się dodawanie miodu do ciepłej wody, spożywanie go na kanapkach, czy też w połączeniu z mlekiem i muesli. Osoby cierpiące na bezsenność mogą śmiało sięgać po ziołowy napar z miodem tuż przed snem, co ułatwi zasypianie.
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby stosujące dietę o niskiej zawartości glukozy i fruktozy, czyli substancji znajdujących się w miodzie w sporej ilości. Chodzi tutaj przede wszystkim o cukrzyków oraz osoby borykające się z dną moczanową, czy też alkoholowym stłuszczeniem wątroby.