• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Płatki gryczane – właściwości i przepisy 23 stycznia 2019

Płatki gryczane – właściwości i przepisy

Płatki gryczane – właściwości i przepisy

Płatki gryczane to zdrowa alternatywa dla słodkich przekąsek tradycyjnie spożywanych na śniadanie. Jako pełnowartościowy produkt zbożowy otrzymywany z gniecionych ziaren gryki dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Nadają się do serwowania samodzielnie, ale mogą także stanowić dodatek do zup, ciast i deserów.

Właściwości

Płatki gryczane nie tylko urozmaicą codzienne menu, ale przede wszystkim będą pełnowartościowym składnikiem dobrze zbilansowanej diety; to jeden z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Ponieważ powstają z pełnych ziaren gryki, zachowują jej pierwotne właściwości – skutecznie zaspokajają głód i dostarczają energii na cały dzień, są źródłem witamin i minerałów, regulują procesy trawienne. Ich zaletą jest również niski indeks glikemiczny.

Wartości odżywcze

Płatki z gryki są otrzymywane z gniecionych, całych ziaren gryki. Nieratyfikowane, zachowują właściwości ziarna, czyli kaszy gryczanej. Ich głównym składnikiem odżywczym są węglowodany w postaci skrobi (ok. 70-80/100 g). Gryka zawiera również białko (10-12 g) oraz tłuszcze (2-3 g). Te właściwości czynią płatki gryczane pokarmem bardzo odżywczym – zaspokajają głód na wiele godzin, powoli uwalniając energię i dostarczając mózgowi cennego paliwa, a ze względu na sporą zawartość błonnika pomagają w uregulowaniu masy ciała. To produkt, który pomoże zadbać o linię, jednocześnie dostarczając cennych minerałów i witamin. Płatki z gryki są źródłem magnezu, żelaza, siarki, a także witamin z grupy B. Zawierają również fosfor, miedź, cynk i wapń. Jako produkt bezglutenowy idealnie nadają się dla osób chorujących na celiakię.

Indeks glikemiczny

Jednym z atutów płatków gryczanych jest niski indeks glikemiczny. Nie powodują więc nagłego wzrostu poziomu glukozy w krwi, a więc są bezpieczne dla cukrzyków. Można stosować je zarówno w leczeniu, jak i w profilaktyce cukrzycy, insulinoodporności i chorób serca. Niski indeks glikemiczny zapobiega również otyłości oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Przyswojona energia uwalnia się bowiem przed długi czas, ograniczając łaknienie i zapewniając energię na cały dzień.

Kalorie

Wartość energetyczna płatków gryczanych to około 350-380 kcal na 100 g. To kolejny, po niskim indeksie glikemicznym i dużej zawartości błonnika czynnik, który czyni z płatków gryczanych doskonały składnik diety dla osób pragnących zadbać o linię. Dania na bazie płatków gryczanych skutecznie zaspokajają głód, ale ze względu na niewielką ilość kalorii nie powodują odkładania się tkanki tłuszczowej. Są pełnowartościowe i lekkostrawne.

Z czym jeść?

Jak jeść płatki z gryki? Możliwości jest wiele. Jedna z opcji to ugotowanie płatków z wodą lub mlekiem i przygotowanie dania podobnego do owsianki – z dodatkiem ulubionych owoców czy bakalii. Płatki gryczane można też zmieszać z innymi ziarnami, produkując w ten sposób domowe musli do podawania z mlekiem (krowim, roślinnym) lub jogurtem. Gryka może posłużyć również do zagęszczenia zupy lub sosu; można ją potraktować jako bazę do placków lub roślinnych kotlecików. Gryczane płatki można wykorzystać również w produkcji domowego chleba – ich dodatek sprawi, że pieczywo zyska na wartości odżywczej, a jednocześnie będzie miało ciekawy, oryginalny smak.

Sposób przygotowania – jak gotować?

Jak prawidłowo przygotować płatki z gryki? Ponieważ jest to produkt zawierający dużą ilość skrobi, przed spożyciem należy poddać go obróbce termicznej. Serwując płatki na śniadanie, najlepiej ugotować je w wodzie lub w mleku, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem najlepiej upewnić się, że ziarno jest miękkie i delikatne. Jeśli gryczane płatki mają być dodatkiem do sosu czy placków, mogą być duszone lub smażone. Dodając je do zupy, nie trzeba ich gotować oddzielnie – ziarno może zostać poddane obróbce termicznej razem z pozostałymi składnikami potrawy- warzywami czy mięsem.

Przepisy

Jak włączyć lekkostrawne i bogate w witaminy i minerały płatki z gryki do swojego codziennego menu? Oto kilka przepisów na dania bazujące na gryce w postaci płatków śniadaniowych:

Płatki gryczane z jabłkiem i cynamonem

  • szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 2 łyżki płatków gryczanych
  • jabłko
  • łyżeczka cynamonu

Płatki gryczane to świetna alternatywa dla popularnej owsianki. Jednym z najprostszych, a jednocześnie bardzo smacznych dań z ich wykorzystaniem jest „gryczanka” z jabłkami i cynamonem. W szklance mleka należy ugotować dwie czubate łyżki płatków gryczanych – czas gotowania to około 5 minut. W osobnym rondelku podsmażamy utarte drobno jabłko z dodatkiem 2 łyżek wody oraz łyżeczki cynamonu. Płatki z gryki podajemy w wybrany sposób: mieszając płatki z jabłkiem lub układając owoce na powierzchni „gryczanki”.

Ciasteczka z płatków gryczanych

  • 100g płatków gryczanych
  • 100g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu

Masło ucieramy z jajkami i cukrem, aż do osiągnięcia gładkiej masy. Dodajemy mąkę i gryczane płatki. Równomiernie wymieszane ciasto odkładamy na około 30 minut, a następnie formujemy z masy niewielkie, okrągłe ciasteczka i układamy na blasze. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

Kotlety z płatków gryczanych

  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej słonecznikowy
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia

Płatki z gryki można wykorzystać również w przepisach „na słono” – jednym z nich są pożywne, smaczne kotlety. Cebulkę i pieczarki kroimy i podsmażamy, płatki gryczane gotujemy w wodzie, aż osiągną miękkość (około 5 min). Wszystkie składniki mieszamy z mąką i blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól, pieprz i przyprawy (tymianek, bazylię). Masę odstawiamy na około 30 minut, a następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej i układamy na talerzu. Gotowe kotlety smażymy na oleju słonecznikowym, przewracając z boku na bok. Serwujemy z wybranymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.


Polecane wpisy

  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
    Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
  • Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
    Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
  • Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
    Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
  • Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
    Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania

Poprzedni wpis Syrop z pędów sosny – właściwości, działanie i dawkowanie
Następny wpisMiód lipowy – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

komentarz

  • Kamilla
    4 lutego 2019

    Jadam głównie płatki owsiane, czasami żytnie lub jaglane. Płatków gryczanych jeszcze nie próbowałam, ale teraz myślę, że warto!

    Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.