• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Oleje jadalne / Olej słonecznikowy – właściwości, działanie i zastosowanie 8 września 2017

Olej słonecznikowy – właściwości, działanie i zastosowanie

Olej słonecznikowy – właściwości, działanie i zastosowanie

Czy ktoś z nas zastanawiał się, jakie są właściwości i zastosowanie oleju słonecznikowego? Sięgamy po niego przede wszystkim w kuchni, gdyż jest to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych. Niestety najczęściej jest to rafinowany olej, który wykorzystujemy do smażenia, co nie do końca jest korzystne dla naszego organizmu. Oleje roślinne powinny być zimnotłoczone i stosowane na surowo. Obróbka termiczna sprawia, że cenne witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe ulegają zniszczeniu. Ponadto podczas smażenia powstają tłuszcze trans, które działają kancerogennie. Zimnotłoczony olej słonecznikowy jest bogactwem prozdrowotnych substancji, które działają leczniczo nie tylko od środka, ale także zewnętrznie.

To Anglicy na szeroką skalę rozpoczęli produkcję tego oleju, ale jego właściwości docenili Rosjanie. Z początkiem XIX wieku Rosjanie obsiewali słonecznikiem ogromne obszary, a po zbiorach wytłaczali z jego nasion ten zdrowy i wartościowy olej.

Właściwości oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy posiada wiele prozdrowotnych właściwości: obniża poziom cukru we krwi, wspomaga przemianę materii, łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wspiera leczenie łuszczycy i problemów dermatologicznych, redukuje stany zapalne i bóle głowy, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia jakość nasienia, oczyszcza organizm z toksyn. Olej słonecznikowy znany jest również z tego, że zwiększa zasoby energii, chroni przed atakami astmy, stanowi skuteczną ochronę przeciwnowotworową, przedłuża żywotność plemników.

Okazuje się, że regularne spożywanie oleju słonecznikowego przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego. Ponadto zmniejsza on liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Olej słonecznikowy polecany jest osobom z zaburzeniami czynności serca, z chorymi zatokami obocznymi nosa, chorobami jelit, dolegliwościami kobiecymi, czy też w celu poprawienia funkcjonowania mózgu.

Skład

Nierafinowany olej słonecznikowy jest produktem naturalnym, który ceniony jest ze względu na swoją dużą wartość odżywczą.

W składzie oleju słonecznikowego znajdziemy:

  • Kwas palmitynowy: 4 – 9%
  • Kwas stearynowy: 1 – 7%
  • Kwas oleinowy: 14 – 40%
  • Kwas linolowy: 48 – 74%
  • lecytyna
  • tokoferole
  • karotenoidy
  • woski

Są w nim także witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sole mineralne w postaci cynku, żelaza, wapnia, potasu i fosforu.

Olej ten to kopalnia fitosteroli; wyniki badań dowodzą, że dieta bogata w te związki redukuje poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała zmianom miażdżycowym w naczyniach.

właściwości oleju słonecznikowego

Zawartość kwasu omega 3

Jako, że w oleju słonecznikowym przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 6, przy stosunkowo małej ilości kwasów omega 3, należy łączyć go z olejem rzepakowym czy lnianym. Stosowanie go jako jedynego źródła tłuszczów roślinnych w diecie może doprowadzić do dysproporcji, czyli do zachwiania równowagi kwasów tłuszczowych. Nadmierna konsumpcja kwasów omega 6 może doprowadzić do wystąpienia niepożądanych efektów zdrowotnych.

Witaminy

Najcenniejszą witaminą w oleju słonecznikowym jest witamina E. Olej ten zawiera jej najwięcej spośród innych olejów roślinnych. W 100 g oleju znajdziemy aż 38,7 mg tej witaminy młodości, będącej silnym antyoksydantem zwalczającym stany zapalne w organizmie i opóźniającym efekty starzenia. Dostarczając odpowiednie jej dawki zapobiegamy rozwojowi nowotworów, zmniejszamy ryzyko powstania schorzeń układu krwionośnego, zwiększamy wytrzymałość naczyń krwionośnych, przeciwdziałamy zlepianiu się płytek krwi, poprawiamy wydajność mięśni.

To jednak nie wszystko; w oleju słonecznikowym znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminy A i D.

Zastosowanie i działanie oleju słonecznikowego

Ssanie oleju na zatoki

Płukanie ust olejem słonecznikowym (ssanie oleju) jest metodą detoksykacji organizmu, propagowaną szeroko przez przedstawicieli medycyny naturalnej. Zakłada się, że stan jamy ustnej wpływa na kondycję i zdrowie całego organizmu. Dowiedziono, że liczne poważne choroby biorą swój początek w niekorzystnych zmianach w jamie ustnej.

Kuracja polegająca na ssaniu tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego jest znanym sposobem na zapobieganie wielu chorobom, takim jak artretyzm, dokuczliwe wrzody, infekcje płuc i oskrzeli, bóle stawów, choroby nerek, choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, próchnica, nadwrażliwość zębów, trądzik. Niektórzy naturoterapeuci polecają ssanie oleju słonecznikowego w celu oczyszczenia zatok. Codzienne ssanie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego przyczynia się do oczyszczenia organizmu i poprawy samopoczucia. Jako ciekawostkę warto podać, że ssanie oleju wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej.

Zaleca się ssanie oleju dwa razy dziennie do 30 minut, czyli na czczo i przed udaniem się na nocny spoczynek. Zasada jest taka, że należy ssać olej tak długo, aż po wypluciu będzie miał biały kolor. Jeśli nadal jest żółty, to czas ssania był za krótki.

Należy pamiętać o tym, aby pod żadnym pozorem nie połykać oleju, gdyż znajdują się w nim bakterie i toksyny. Najlepiej jest wypluć go do ubikacji, po czym należy dobrze wyszczotkować zęby. Jeśli chodzi o efekty, to zwykle pojawiają się one już po paru tygodniach.

Olej słonecznikowy a cholesterol

Olej słonecznikowy zawiera tylko niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, a ponadto przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie. Osoby go spożywające są znacznie mniej narażone na powstanie miażdżycy, nadciśnienia, udaru mózgu czy zawału serca.

Walory kosmetyczne

Olej słonecznikowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Na włosy działa podobnie jak oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron. Ten naturalny produkt idealnie sprawdza się w roli kosmetyku do twarzy, ciała i włosów. Nie zawiera żadnych konserwantów, barwników, aromatów, ani też sztucznych dodatków.

zastosowanie lecznicze oleju słonecznikowego

Mogą po niego sięgać nawet osoby z trądzikiem czy tłustą skórą, gdyż nie jest komedogenny. Regularne stosowanie oleju słonecznikowego na skórę sprawia, że staje się ona gładka, elastyczna, jędrna, świeża, nawilżona i promienna. Olejek ten odżywia ją i chroni przed utratą wody. Sięga się po niego przy produkcji kremów, maseczek, odżywek, mleczek oraz kosmetyków do kąpieli.

Olej słonecznikowy wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, zmiękcza naskórek, regeneruje skórę, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwdziała powstawaniu zmian trądzikowych i reguluje wydzielanie sebum. Jako, że jest to bomba antyoksydacyjna, chroni skórę przed negatywnym działaniem wolnych rodników, a więc przyczynia się do opóźnienia starzenia się komórek.

Zaletą oleju słonecznikowego jest to, że uelastycznia skórę i można po niego sięgać zarówno w przypadku tłustej skóry, jak i mieszanej, bez obawy o powstawanie zaskórników.

Olej słonecznikowy doskonale sprawdza się w przypadku włosów wysokoporowatych, to znaczy takich, w których łuski są mocno odchylone od płaszczyzny włosa, a pomiędzy nimi można zauważyć w obserwacji mikroskopowej duże przerwy. Olej wzmacnia włosy od nasady i nabłyszcza, bez efektu ciężkich i lepkich włosów. Ponadto chroni kosmyki przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV.

Znaczenie kulinarne oleju ze słonecznika

Olej słonecznikowy otrzymywany jest ze świeżych ziaren słonecznika i wytłaczany na zimno w temperaturze poniżej 40 st. C. Posiada bardzo wyraźny smak i zapach nasion słonecznika, a także zdecydowany żółty kolor. Najlepiej  stosować go na zimno dodając do surówek, sałatek czy też tworzyć z niego dressingi. Świetną opcją jest również zrobienie na jego bazie domowego majonezu lub moczenie w nim razowego pieczywa.

Olej słonecznikowy można też wykorzystać jako dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, zup, ryb lub do gotowania.

Stosowanie do smażenia

Choć słonecznikowy olej utożsamiany jest z olejem uniwersalnym – specjaliści nie zalecają używania go do smażenia. Wszystko przez wzgląd na dużą zawartość w oleju wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem wysokiej temperatury ulegają rozkładowi i stają się substancjami niebezpiecznymi dla człowieka (także rakotwórczymi). Przyjmuje się, że już w temperaturze 100 stopni Celsjusza, olej słonecznikowy zaczyna się rozkładać na szkodliwe dla ludzkiego zdrowia związki.

Przechowywanie

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno należy przechowywać w butelce z ciemnego szkła, w zaciemnionym miejscu najlepiej w temperaturze 5-10 st. C. Okres przydatności do spożycia w przypadku takiego oleju wynosi 0d 3 do 6 miesięcy, oleju rafinowanego jest nieco dłuższy.

Podsumowanie

Z całą pewnością zimnotłoczony olej słonecznikowy powinien zagościć na stałe w naszym jadłospisie. Stosowany z umiarem poprawia stan naszej skóry, kondycję serca, zapobiega miażdżycy i otyłości, podnosi odporność organizmu oraz powala uniknąć wielu dolegliwości zdrowotnych.


Polecane wpisy

  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Olejowanie włosów - efektywne sposoby naturalnej pielęgnacji
    Olejowanie włosów - efektywne sposoby naturalnej pielęgnacji
  • Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
    Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie
    Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Gojnik – właściwości, zastosowanie, działanie i parzenie herbaty górskiej
Następny wpisHibiskus – właściwości, działanie i przeciwwskazania

komentarze

  • Adrian
    10 września 2017

    brawo!

    Odpowiedz
  • Anka
    6 grudnia 2018

    Przeczytałam tutaj na stronie o olejach: „Prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:5 – takich też wartości powinno się poszukiwać na etykietach olejów”. Sorry, ale wolałabym tu znaleźć informację, a nie na etykiecie.
    Po pierwsze siedzę w dobrym oświetleniu, mam czas i liczę na bezstronną ocenę, a w dużych sklepach (gdzie jest wybór olejów) różnie z tym bywa. Albo ciemny kąt, albo niewyraźna etykieta, albo schodziłam nogi do kolan…

    Odpowiedz
  • Natulka
    12 marca 2020

    tak szczerze to polecam po prostu oliwę, dobrej jakości. Ma wyższą temperaturę dymienia, jest smaczna, ma polifenole i mnóstwo innych dobroci.

    Odpowiedz
    • Martolinka
      30 marca 2020

      tak zgadzam się. Dobre oliwy to podstawa. Tutaj trzeba wybierać rozsądnie aby się nie naciąć. Oczywiście dla mnie jasnym wyborem jest oliwa extra virgin ( ja używam akurat włoskiej).
      tak czy inaczej oliwa jest zdrowa i smaczna 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.