Owies jest zbożem, które kojarzyć nam się może w znacznym stopniu z żywieniem koni, które za owsem przepadają.Biorąc pod uwagę jego właściwości odżywcze i lecznicze, można by rzec, że konie wiedzą, co dobre. Zboże to oraz jego przetwory całkowicie pokrywają zapotrzebowanie organizmu człowieka na składniki odżywcze. I tak, płatki, czy też otręby owsiane są źródłem siły (o czym świetnie wiedzą osoby aktywne fizycznie), mają właściwości odchudzające, a także odmładzające- co szczególnie cenią w nich osoby dbające o ładną sylwetkę i młody wygląd. Lekarze natomiast cenią owies za walory lecznicze. A jakie właściwości mają otręby owsiane i co wyróżnia je spośród innych produktów zbożowych? Przystąpmy zatem do bliższego przyjrzenia się temu prostemu, zwykłemu, a jakże wartościowemu produktowi.
Właściwości
Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego w otrębach owsianych i obecnych w nim beta – glukanów czyni z otrąb produkt, którym szczególnie powinny zainteresować się osoby mające problemy z przewodem pokarmowym. Pod wpływem gotowania zamieniają się one w śluz o właściwościach ochraniających błonę śluzową przewodu pokarmowego. Otręby owsiane i produkty z owsa w ogóle, zaleca się także spożywać profilaktycznie w celu uniknięcia otyłości, cukrzycy, miażdżycy, raka jelita grubego.
Otręby te to również wysoka zawartość błonnika niestrawnego, który jest wysoce pożądany w diecie. Reguluje on pracę i wzmaga ruchy perystaltyczne w przewodzie pokarmowym, jak również pochłania i pomaga usunąć z organizmu człowieka metale ciężkie: rtęć, kadm, ołów. Zwiększa także wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego.
Produkt ten to także spora ilość białka, węglowodanów złożonych, które dostarczają energii na dłuższy czas, a także witamin z grupy B, które w głównej mierze regulują pracę systemu nerwowego. Regularne spożywanie otrąb owsianych dla zdrowia jest bardzo mądrym krokiem i przynoszącym naszym organizmom wiele pożytku; to profilaktyka chorób serca, zapobieganie miażdżycy, cukrzycy i otyłości.
Cholesterol
Mając problemy ze zbyt wysokim cholesterolem szukamy naturalnych sposobów na zażegnanie tego kłopotu. Nie chcemy bowiem stosować leków chemicznych przepisywanych przez lekarza, ponieważ często przeraża nas zamieszczony w ulotce wykaz skutków ubocznych.
Spożywanie otrąb owsianych jest jednym ze sposobów walki z wysokim cholesterolem. Wprowadzenie ich do menu znacząco wpływa na uregulowanie poziomu cholesterolu, czyli obniżenie frakcji LDL i trójglicerydów, a podwyższenie HDL. Dzieje się to za sprawą wysokiej zawartości w otrębach owsianych rozpuszczalnego błonnika i obecnych w nim beta-glukanów, których jedną z właściwości jest właśnie regulowanie poziomu cholesterolu.
Wpływ na odchudzanie
Otręby owsiane za sprawą wysokiej zawartości błonnika pokarmowego poleca się także osobom dbającym o linię. Obecny w otrębach błonnik pokarmowy pomaga nam zrzucić nadwyżkę kilogramów, ponieważ wchłaniając wodę pęcznieje w żołądku i wypełnia go, zmniejszając w ten sposób uczucie głodu, jak również opóźnia czas, kiedy pożywienie opuszcza żołądek. Skoro więc czujemy się dłużej syci, rzadziej sięgamy po jedzenie.
Otręby pszenne czy owsiane – które wybrać?
Na rynku można obecnie kupić otręby pszenne, owsiane, rzadziej żytnie, czy orkiszowe. Otręby pszenne mocno pobudzają metabolizm, skracając czas przebywania pożywienia w przewodzie pokarmowym. Działają niczym naturalny środek rozwalniający. Zawierają w sobie nierozpuszczalny błonnik i są wydalane z organizmu wraz z wodą i składnikami przemiany materii. W porównaniu z otrębami owsianymi mają one wyższy indeks glikemiczny IG, stąd nie poleca się ich w dietach niskoglikemicznych.
Otręby owsiane są łatwiej przyswajalne przez organizm, są rozpuszczalne w wodzie, przez co ulegają zupełnemu rozkładowi. Główną ich zaletą jest zdolność do obniżania poziomu cholesterolu.
Zastosowanie w diecie człowieka
Mając na uwadze dobroczynny wpływ otrąb owsianych na nasze zdrowie warto zastanowić się, w jaki sposób włączymy je do menu. A zatem spróbujmy odpowiedzieć na pytanie, jak jeść otręby owsiane? Przepisy na wykorzystanie otrąb owsianych są rozmaite i można je szybko znaleźć w internecie.
Warto sięgnąć po proste sposoby, łatwe do zastosowania na co dzień, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na analizowanie i przygotowywanie posiłków. Łatwym sposobem jest dodawanie ich do twarogu, mleka, jogurtów, a także sosów, sałatek, czy surówek. Warto pamiętać, że podczas gotowania i pieczenia otręby owsiane nie tracą cennych właściwości.
Otręby te używane są także jako dodatek w piekarnictwie, jak również w produkcji, na przykład mieszanek typu musli. Spożyte jako składnik musli otręby owsiane na śniadanie dostarczą nam energii do działania na długie godziny, a także witamin i cennych minerałów.
Otręby możemy też śmiało dodawać do domowych wypieków: ciastek, ciast i dietetycznego chleba własnej roboty. Dobrze smakują też filety z kurczaka panierowane w otrębach owsianych i smażone na piękny złocisty kolor. Eksperymentujmy w kuchni, dodajmy je do różnych potraw i korzystajmy z ich walorów zdrowotnych.
A ile otrąb owsianych jeść dziennie, aby nie przedobrzyć, a jednocześnie czerpać z ich jedzenia maksimum korzyści zdrowotnych? Zacznijmy od 2-3 łyżeczek dziennie dodanych do jogurtu, mleka, kefiru albo sałatek. Pamiętajmy jednak, aby wraz z włączeniem otrąb do diety zwiększyć spożycie wody, do 2 litrów dziennie. Zbyt duża ilość otrąb w codziennym jadłospisie może doprowadzić do bólu brzucha, wzdęć, czy zaparć.